To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wszystko o nawigacjach samochodowych

Morfi - 10-12-2009, 23:10

Marcin-Krak, Chyba mylisz modele :)
Teraz jest promocja na te nawigacje jeszcze nie dawno kosztowały prawie 300 zł.
Zreszta w sklepie dla idiotów kosztuje 299 ten tańszy model. Który juz widziałem za 199 :P .

bg.gejsza - 15-12-2009, 19:54

Morfi napisał/a:
Super cena do mozliwości 249 zł :D plus 2 GB karta kingstona

Aleś przepłacił :shock: Ostatnio można było takowego nabyć za 99 zł.

A ja równy rok temu nabyłem ten model w mega promocji na allegro za 405zł.

Morfi - 15-12-2009, 22:54

bg.gejsza, powiedz gdzie bo z internetowymi promocjami jestem na biezaco.
Wy modele mylicie. Mi chodzi o ten http://www.ceneo.pl/2461174

Centosz - 11-01-2010, 17:42

Chce kupic nawigacje samochodową.Możecie mi coś polecić?Cena tak do 350zł.Może być oczywiscie mniej :) Nie chce kupić byle czego, żeby mieć z nią jakies problemy typu że sie zawiesza lub coś nie działa.Bede wdzięczny za pomoc.
Morfi - 11-01-2010, 22:05

Ja ma tego taniego larka 4.3 już od ponad miesiaca, wgrana automapa 5.5.3 i działa rewelacyjnie.
Używam go prawie codziennie.

jaca71 - 11-01-2010, 23:56

Centosz,

Zgadza się, taki Larek jak pisze Morfi, w połączeniu z AutoMapą to jest najlepsze tanie rozwiązanie. Jeśli nie masz problemów z oczami to 35.7 wystarczy do wyczesania poniżej 200zł.

Centosz - 12-01-2010, 14:07

Morfi jaki konkretnie model posiadasz?Naczytałem sie troche o "Larkach" i opinie są raczej mieszane.Wiadomo że ilu ludzi tyle opini.Zależy też co sie trafi.

jaca71 problemów z oczami nie mam wiec ten 35.7 spokojnie by mi wystarczył.

A co powiecie o firmie GoClevew lub Pentagram?

Morfi - 12-01-2010, 20:08

43.1 ten mam model http://www.ceneo.pl/2461174
Ja kupiłem Larka dlatego, że kuzyn ma juz prawie rok 35.0 i działa mu bez zarzutów.
Łatwo tez zainstalować najlepszą mapę jaka aktualnie jest, czyli Automape.
No i jest b. tani.
Polecam wiekszy ekranik, wczesniej troche pojezdziłem na tym od kuzyna i widzę różnice :)

jaca71 - 12-01-2010, 22:44

Nie upieram się przy 35 :) Dla mnie przesiadka z Noki E50 na tego 35.7 to już było przeżycie.
Lark (nie wiem jak Pentagram) ma ta zaletę że nie trzeba go łamać by zainstalować inną mapę. Jak jesteś praworządny to oryginalna AutoMapę zainstalujesz.
A co do niezawodności - nie mam problemów, nie ożywam go za często to i nie przechodzi tortur. Ja zazwyczaj szanuje elektronikę. Przeważnie trafiam do celu po rozejrzeniu się na mapie papierowej. Ale czasami trzeba gdzieś pojechać dalej i tu jest problem bo żona nie może mapy czytać podczas jazdy. Ostatnio planowanie tras najczęściej robiłem na kompie to stwierdziłem że może lepiej robić to na tym czymś co mnie będzie prowadzić. I tak kupiłem najtańsze co było - 150zł. Potem się okazało że chyba przepłaciłem bo gdzieś był za 120 :P

Centosz - 13-01-2010, 12:54

Pentagram-a też nie trzeba "łamać" żeby zainstalować dowolną mape.Skłonie sie chyba ku temu Lark-owi.Przegladając allegro wypatrzylem model 43.2.Nie wiem w czym jest lepszy od 43.1.Napewno obudowa jest troszeczke inna.
Kaleid - 13-01-2010, 14:43

akbi napisał/a:
krzychu napisał/a:
licznik samochodowy ma zawyżać w granicach 5-10%

no właśnie tego nie jestem pewien czy zawyża procentowo, wg mnie zawyża raczej ilościowo ...tzn jak jadę 60 km/h (wg licznika), to GPS wskazuje ok 52-54 km/h, a jak jadę 150km/h, to pokazuje 142-144 km/h

Sprawdzałęm to w kilku autach i sytuacja jest podobna ...tzn różnice inne, ale zawsze stałe w danych prędkościach

Nawigacja zaniża prędkość. Średnio od 5 do 8 a nawet do 10 km/h, w zależności od urządzenia. Nawigacja ustala prędkość na podstawie przemieszczania się odbiornika po powierzchni ziemi względem satelity. Ta pozyja jest ustalana w zmiennej dokładności, czyli w zakresie 5-10 metrów względem punktu i przeliczana co jedną sekundę bez uwzględnienia zmian wysokości nad poziomem morza. Upraszczając nieco: co sekundę samochód pokonuje inną drogę przy tej samej prędkości, co zmusza odbiornik do uśredniania odczytu prędkości. Zanim odbiornik ustali prędkość naszego pojazdu względem satelity i odświeży dane - prędkość się zmienia. Istnieją już projekty GPSów, które odświeżają dane z prędkością 5Hz i te będą realniej podawać odczyt prędkości. W chwili obecnej urządzenia odświeżają z częstotliwością 1Hz i w tym tkwi szkopuł. Rzecz jasna, liczniki również potrafią nieco oszukiwać (elektroniczne są dość dokładne, gorzej z linkowymi), ale nie jest to tak że odczyt prędkości z GPSu jest idealny. Ostatnio porównywałem w samochodzie dwie nawigacje: Garmin Nuvi 250 z którym przeważnie jeżdżę, oraz Pocket PC HTC HD2 z zainstalowaną auto-mapą. Odczyt prędkości w dwóch nawigacjach różnił się średnio o 2 km/h

krzychu - 13-01-2010, 20:44

To że SiRFstar III odświeża pozycję co 1 sec nie znaczy że nie podaje prawidłowej prędkości. Wystarczą 2-3 odczyty że dość dokładnie wyznaczyć prędkość.

Ja jeździłem z Sonówką SiRFstar III reakcja na zmianę prędkości była natychmiastowa a przy utrzymywaniu stałej prędkości wartość na navi była stabilna.

Kaleid - 13-01-2010, 21:13

Wkazania GPSu zawsze obarczone są pewnym marginesem błędu. GPS aproksymuje długość trasy licząc długość łamanej łączącej kolejne punkty pomiarowe, a taka łamana zawsze będzie krótsza do rzeczywistej krzywej, która przez te punkty przechodzi. Stąd też różnice między długością trasy zmierzoną przez GPS a np licznik samochodu (który też obarczony jest pewną tolerancja wskazania). W większości przypadków, GPS pokazuje prędkość o ok 5 km/h niższą od rzeczywistej, a licznik z kolei 5% wyższą. Stąd różnice przeważnie ok 10 km/h we wskazaniach licznika a nawigacji. Do tego dochodzą jeszcze różnice wzniesień po drodze, czego nawigacja również nie uwzględnia. Generalnie nawigacja pokazuje dość dokładnie (choć musi być spełnionych kilka warunków), ale też nie idealnie.
JCH - 13-01-2010, 21:43

Kaleid napisał/a:
Nawigacja zaniża prędkość.
Kaleid napisał/a:
Wkazania GPSu zawsze obarczone są pewnym marginesem błędu
Kaleid napisał/a:
Generalnie nawigacja pokazuje dość dokładnie
To w końcu jak :?:
Cytat:
Upraszczając nieco: co sekundę samochód pokonuje inną drogę przy tej samej prędkości, co zmusza odbiornik do uśredniania odczytu prędkości.
Czyli jak jadę np. autostradą 120 km/h to (i tu cytat): "co sekundę samochód pokonuje inną drogę przy tej samej prędkości" :?: :shock:
Nie twórzmy nowej fizyki, proszę.
Przy tej samej prędkości, co tę samą jednostkę czasu samochód pokonuje tę samą drogę.
Wg mnie nawigacja (przynajmniej te, z których korzystałem) wskazuje prędkość dość dokładnie w przeciwieństwie do wskazań licznika. A sprawdzić to można w prosty sposób utrzymując stałą prędkość (np. wspomniane 120 km/h) na prostym odcinku drogi i wykorzystując słupki oznaczające kilometraż drogi oraz oczywiście stoper, zegarek, itp.

Kaleid - 13-01-2010, 22:07

JCH napisał/a:

Nie twórzmy nowej fizyki, proszę.
itp.

Masz to wyjaśnione w poście wyżej. Dość dokładnie, czyli wynik jest zbliżony do rzeczywistego, ale też nie idealny. Im wyższa prędkość, tym wynik jest dokładniejszy, gdyż stosunek błędu zmiany pozycji do zmiany położenia jest niższy. Oprogramowanie niektórych odbiorników GPS używa średniej ruchomej, w celu ograniczenia błędów wskazania prędkości.