To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

MitsuManiaki.com - Karta klubowa - dla wszystkich, czy może jednak nie?

Hubeeert - 30-05-2008, 20:19

Jacek :roll: gdybyś przeczytał to co napisałem zrozumiałbyś co mam na myśli. A cns80 odniósł się do fragmentów wypowiedzi co najmniej kilku osób. I to miałem na myśli. Poza tym zacytował tylko to co by się zgadzało z jego poglądami lub było mu potrzebne. Resztę pominął.

Mylicie poza tym (Jacek i Łukasz) to co ja piszę z tym co nalezy zrobić. Ja Wam przedstawiam swoje zdanie. Wyłącznie moje. I to co moim zdaniem należałoby zrobić. Nie mylcie proszę tego co ja mówię z jakimiś prawami czy zasadami. Wielokrotnie powtarzałem, że to, że jestem jednym z założycieli tego Klubu nie oznacza nic. Nie jestem nikim więcej niż tylko Klubowiczem. Mam takie same prawa jak reszta. A moje zdanie jest wyłącznie moim prywatnym zdaniem. Zrozumienie tego pozwoli Wam na właściwie odczytanie moich intencji i wypowiedzi.

akbi - 30-05-2008, 22:21

siwek napisał/a:
Jeżeli przeprowadzenie jakichkolwiek zmian na tym forum jest możliwe jedynie przez głosowanie w którym ma wziąć udział wiekszość forumowiczów to dajmy sobie święty spokój

a jak sobie wyobrażasz wprowadzenie takich zmian ... poprzez to, że 5-10 osób będzie miało jakiś pomysł wg nich "ulepszający działanie forum" ... na który jest co najmniej taka sama ilość przeciwników ... a co najmniej 100 razy więcej Mitsumaniaków ogólnie bardzo zadowolonych z zasad, atmosfery i poziomu tego forum???
... a może obecnie się logujące osoby za pół roku też będą miały jakieś pomysły na zmianę ...i co wówczas???

Im bardziej czytam wszystkich wypowiedzi, tym bardziej przystaje do zdania Huberta, gdyż zwolennicy "blokad" nie mają żadnych argumentów poza ograniczeniem dostępu do rabatów w IC :?

...a pytanie ... czemu wcześniej nikt nie wygłaszał sprzeciwów, jak bez żadnej "kontroli" każdy mógł się zapisać do "czerwonej" grupy - "Mitsumaniaki" :?:

siwek - 30-05-2008, 22:28

akbi napisał/a:
siwek napisał/a:
Jeżeli przeprowadzenie jakichkolwiek zmian na tym forum jest możliwe jedynie przez głosowanie w którym ma wziąć udział wiekszość forumowiczów to dajmy sobie święty spokój

a jak sobie wyobrażasz wprowadzenie takich zmian ... poprzez to, że 5-10 osób będzie miało jakiś pomysł wg nich "ulepszający działanie forum" ... na który jest co najmniej taka sama ilość przeciwników???

prosze nie cytuj tylko części zdania bo napisałem że w taki sposób głosowania do niczego nie dojdziemy bo wątpie by w miare krótkim czasie 3500 osób wzieło udział w takiej ankiecie, chyba ze bedzie trwala ona w nieskończoność :wink: bo pamiętajmy że ponad połowa forumowiczów musi wziąć w niej udział

akbi - 30-05-2008, 22:56

siwek napisał/a:
prosze nie cytuj tylko części zdania

zacytowałem całe zdanie przed spójnikiem, bo reszta dotyczyła się czegoś innego, a tego co dopisałeś teraz, w pierwotnym zdaniu nie było.
siwek napisał/a:
wątpie by w miare krótkim czasie 3500 osób wzieło udział w takiej ankiecie

a dlaczego wątpisz??
dzisiaj na forum do tej pory było 480 Mitsumaniaków
w maju było ich aż 2450 więc już ponad 1/3

Przy takiej ankiecie można by rozesłać maila do każdego forumowicza z prośbą o oddanie głosu ... myślę, że w ciągu 2mc uzbierała by się wystarczająca liczba głosów.

Adaho_krak - 30-05-2008, 22:59

cns80 napisał/a:
Adaho_krak napisał/a:
Ja chciałem mam numerek, mam kartę, mam naklejkę na samochodzie, ramki, flagę, mase wsponień ze spotów, zlotów itd. I TO ZA DARMO !!!! Tego nie ma żadne inne forum.
No właśnie. Prawie wszystko można mieć bez bycia klubowiczem. Piszesz że tego nie ma żadne forum. A my tu rozmawiamy o ograniczeniu dostępu do klubu nie do forum.

A czy Tobie go ktoś ograniczał kiedykolwiek w jakikolwiek sposób ??

cns80 napisał/a:
Adaho_krak napisał/a:
Krótkie wyjaśnienie w/g mojego rozumowania:
FORUMOWICZ- osoba która bierze wirtualnie udział w życiu forum.
KLUBOWICZ - w/w + czynny udział w realu (spoty, zloty, pomoc jakakolwiek by miała być)
Widzisz, jest wielu forumowiczów, którzy aktywnie uczestniczą w życiu forum (spoty, zloty, itd.), a wcale nie są klubowiczami.

A czym się różni klub od forum ?? Sam wprowadzasz podziały !!

Każdy klubowicz jest forumowiczem, każdy forumowicz JAK TYLKO CHCE jest klubowiczem. Tu chodzi o morale a nie o zasrane zasady które na siłe chcesz stworzyć. Klubowicza nie stwarza numer klubowy, czy też karta tylko więź emocjonalna z forum i ludzmi ze spotów itd. (Jak w rodzinie)

cns80 napisał/a:
Adaho_krak napisał/a:
Ludzie, skąd takie czarne scenariusze. Jak problem wyniknie się go rozwiąże. Narazie jest czysto teoretyczny.
Czyli metoda "płakania nad rozlanym mlekiem" ?

W tej chwli problem jest praktycznie zerowy i uważam że większy nie bedzie, jeśli się zacznie dziać coś złego wtedy bedziemy myśleć.

cns80 napisał/a:
Hubeeert napisał/a:
Bo na przykład ja task mam, że chciałbym, żeby ludzie mogli być szczęśliwi. Bo skoro mamy do czegoś dostep i to coś jest własciwie za darmo to dlaczego się tym nie podzielić?
Ciekawe co zrobi IC gdy się połapie że już nic nie sprzedaje w detalu, a 50% obrotu robią MM
Nie sądzisz że gdyby chcieli dać rabat całemu światu to zrobiliby to bez naszego pośrednictwa ?

Jeśli tak bedzie to Akbi bedzie miał za free wszystko z IC i zostanie honorowym przedstawicielem handlowym z pensją 100.000 /mc.

Moje możliwości techniczne pozwolą na wytworzenie 1000 kart /mc i nawet mi się nie odbije, takie 200 kart to 2 godzinki roboty z 7 przerwami na kawe :)

Pozatym co najważniejsze w tym temacie, nawet jeśli wprowadzimy opłatę 50 zł za kartę i 100 zł rocznie składki klubowej, to jeśli ktoś będzie chciał ją posiąść dla rabatów, poniesie te koszty bo będzie mu sie opłacało. I będzie dokładnie to samo co jest teraz.

macia - 30-05-2008, 23:05

Wypowiadałem się już w wątku na temat finansowania, co myślę o podziałach na zielonych czerwonych, czarnych, niebieskich itd. i jak odnoszę się do pomysłu obligatoryjnej opłaty na klub... Analogiczna sprawa z kartami. Nie mam nawet karty i to nawet nie dlatego, że do niedawna była potrzebna jedynie, by pochwalić się nią na spocie, a raczej korzyść z tego niewielka, przyznacie. Ja utożsamiam klub z forum. Nie ma dla mnie forumowiczów, którzy nie są klubowiczami i odwrotnie. Wszyscy, którzy korzystają z forum regularnie są dla mnie Mitsumaniakami. Tylko to się liczy i o nic więcej mi nie chodzi. Zresztą proszę uważnie przeczytać nagłówek forum: "Forum MitsuManiaki.com Oficjalny Klub Mitsubishi", czyli Forum=Klub. Nie chodziło mi nigdy o żadne względy i zaszczyty, mam przyjemność z samego czytania forum, poznałem sporo osób, zdobyłem kupę wiedzy na temat miśków. Nikt nie zapisuje się do klubu po to, żeby dostać kartę, to absurd. Nikt nie traci na tym, że ktoś inny skorzysta ze zniżek. O co ten hałas w takim razie? Hubeeert ma rację: pseudoelitarność tego klubu może mu tylko zaszkodzić. Jeśli będę chciał skorzystać ze zniżek w IC, to dlatego, że jest taka możliwość i czemu z niej nie skorzystać? Bo mam za mało postów? Bo kilka dni brakuje mi do stażu? Szukanie dziwnych scenariuszy co się może wydarzyć jest tyleż ciekawe, co bezużyteczne. Są różne sytuacje w życiu, wiele może się zdarzyć i nigdy nie przewidzimy co nas spotka na 100%. Nie demonizujmy więc głupich zakupów w IC. To tylko sklep, jesteśmy tam zwykłymi klientami. Nie warto o to robić zadymy i walczyć z zasadami forum, które moim zdaniem całkiem dobrze funkcjonuje jak dotąd. Tyle, bo więcej mi się nie chce, a i tak pewnie niewielu dotrwało do końca. Pozdro
karolgt - 30-05-2008, 23:10

akbi napisał/a:
Im bardziej czytam wszystkich wypowiedzi, tym bardziej przystaje do zdania Huberta, gdyż zwolennicy "blokad" nie mają żadnych argumentów poza ograniczeniem dostępu do rabatów w IC :?

raczej chodzi o ograniczenie liczby "Klubowiczów" ktorzy tak naprawde będa klubowiczami,a nie osobami ktore maja 2 posty i kliknely pare razy zeby uzyskac znizki.

na chyba kazdym forum jesli ktos chce byc Klubowiczem to zglasza chec bycia Klubowiczem, inni np go popieraja lub nie, potem musi np "pojawic sie kilka razy na zlocie", pokazac swoj samochod, ogolnie mowiac "Zdobyc zaufanie" - i to ma sens. Potem inni KLUBOWICZE, moga takiej osobie bez problemu wyslac np. silnik zeby sobie sprawdzil, a zapłaci dopiero jak bedzie działać itd itd.

Niestety przez znizki, a raczej przez nie oddzielenie "karty klubowicza" od "karty żniżek" zrobi (zrobło się tak), że Klubowiczem bedzie nawet osoba, ktorej nikt nie zna, o której nikt nic nie wie. Wiec jak tutaj budować ten "Krąg zaufania" wsrod osob ktorych kompletnie nie znamy?

Nikt tutaj nie chce ograniczam zniżek, tylko sprawdić, aby KLUBOWICZEM byl ktos, kto naprawde chce byc Klubowiczem, ktos kto cos dla forum zrobil, czasem pojawi się na zlocie, ktos za kogo kilka osób może poręczyć - wtedy to ma sens.

Jest na forum conajmniej kilkadziesiąt osób którym np. wysłałbym coś z możliwością zapłaty nawet za 2 miesiące bo są to osoby którym wiem ze na 200% można zaufać, i to są prawdziwi Klubowicze.

Jeśli ktos loguje się po to zeby uzyskac znizke - niech to zrobi, ale dlaczego taka osoba ma nazywac sie odrazu "Klubowiczem Klubu Mitsumaniaki" jesli nie potrafi nawet wymienic 2 samochoód tej marki i nie zna ani jednego użytkownika a tym bardziej innego Klubowicza (nawet z nicka)?[/i]

Kaleid - 30-05-2008, 23:18

Przebrnąłem przez wszystkie posty, i widzę pewną analogię do wydarzeń które miały miejsce na moim podwórku. Jestem wiceprezesem pewnego stowarzyszenia fotograficznego, które wcześniej działało na zasadzie klubu (podobnie jak w chwili obecnej Mitsumaniaki). Trochę rozumiem ludzi, którzy chcą ograniczać dostępność - w końcu chcą by każdy angażował się tak jak oni to robią. Ale nie tędy droga. Po pierwsze: całkowicie mylne jest założenie, że osoby mało lub nieaktywne, nic dla klubu nie robią. Otóż robią, choć nie bezpośrednio. Przede wszystkim stanowią oni o sile klubu. Można sobie pisać o rodzinie, klimacie. Wszystko fajnie. Ale ci ludzie stanowią siłę mierzalną. Klub ma tyle i tyle członków - i jest to konkretna oferta np dla reklamodawców, sponsorów czy programów rabatowych. Rozumiem troskę o IC - ale nie bójcie się, zapewniam że oni do tych części nie dopłacają. Za to mają reklamę u całkiem sporej rzeszy osób i znacznie większe obroty. Zawsze są użyszkodnicy, którzy udzielają się mniej lub bardziej - tego się nie zmieni żadnymi regulacjami. Kwestia klubu elitarnego - czym miałby być takowy klub? I czym cechuje się jego elitarność? Z tego co przeczytałem, miało by się odbyć to na zasadzie: pstryk, od dziś jesteśmy klubem elitarnym. Owszem, takowe istnieją. Np Związek Polskich Artystów Fotografików. Ale czy klub miłośników danej marki pojazdu może być klubem elitarnym? Nie jest łatwo stać się prawdziwą elitą...kluby które chciały być elitarne, przeważnie stawały się jedynie snobistyczne. Owszem, można wprowadzić kryteria..np aktywność na forum. Spowoduje to jedynie sztuczny ruch i zwiększone koszty transferu. Moim zdaniem, to nie ma sensu. Przyroda wyreguluje się sama. Owszem...będą ludzie którzy zapiszą się dla samych rabatów. A niech się zapisują. Mitsumaniakom ci ludzie w żaden sposób nie zaszkodzą. Swego czasu też próbowaliśmy wprowadzać rożne ograniczenia, ale to niczego nie dało. Efekt był odwrotny do zamierzeń.
Adaho_krak - 30-05-2008, 23:23

karolgt, porozmawiamy sobie na spocie :evil: :axe: :axe:

:D :D :D :D :twisted: :twisted:

karolgt - 30-05-2008, 23:24

Adaho_krak napisał/a:
karolgt, porozmawiamy sobie na spocie :evil: :axe: :axe:

:D :D :D :D :twisted: :twisted:

nie rób OT :P

ok -> pogadamy :twisted:

macia - 30-05-2008, 23:24

Kaleid, 100% zgoda :lol:
cns80 - 30-05-2008, 23:31

Hubeeert napisał/a:
cns80, odniosłeś się tylko do tej części, która akurat Tobie pasuje i z lekka wyrwana z kontekstu "potwierdza" Twoje poglądy.
Hubeeert, zrobiłem dokładnie to co ty robisz cały czas. Masz wyłączność ? Nie widzę powodu do cytowania fragmentów wypowiedzi, z którymi się zgadzam, bądź tych z którymi się nie zgadzam, a odniosłem się do nich wcześniej :roll:

JCH napisał/a:
A to dobre :lol: Normalnie uśmiałem się :lol: :lol: :lol:
Czyli Ty jak cytujesz wybiórczo to jest OK a jak ktoś (choć w tym przypadku Patryk zacytował pełne zdania do których się odnosił) cytuje Cię to jest beee, tak? Zdaje się, że to moralność Kalego się nazywa. Demokracja by Hubert :arrow: wszyscy mogą się wypowiedzieć ale Hubert nie widzi takiej potrzeby więc NIE. Brawo.
Widzę że nie tylko ja tak myślę.

JCH napisał/a:
Ilu zagłosuje tylu zagłosuje. Znaczy to, że tyle osób interesuje się sprawami Klubu. Chciało im się wypowiedzieć i kliknąć ZA a nawet PRZECIW. Niechże ich głos się liczy a nie tych, którym się nie chce zająć stanowiska.
I tu się zgadzam. W ankiecie nie musi się wypowiadać 100% klubowiczów. Zwłaszcza że jakiś tam procent z nich zapisał się tylko dla karty. Ilu zagłosuje, tylu zagłosuje.

siwek napisał/a:
wątpie by w miare krótkim czasie 3500 osób wzieło udział w takiej ankiecie, chyba ze bedzie trwala ona w nieskończoność :wink: bo pamiętajmy że ponad połowa forumowiczów musi wziąć w niej udział
Ja nie rozumiem dlaczego w ankiecie mieliby brać udział forumowicze, a nie klubowicze. Przepraszam za porównanie, ale to tak jakbym zapisał się do LPR, a decydował o tym czy w SLD rządzi Napieralski czy Olejniczak.

Adaho_krak napisał/a:
A co to ma do rzeczy ? Chcesz to mnie zweryfikuj i ew. wywal. Nie będziesz miał problemu że wyrażam własną opinię.

Adaho_krak napisał/a:
A czym się różni klub od forum ?? Sam wprowadzasz podziały !!
Nie odwracaj kota ogonem, bo to jest twój podział, który ja zacytowałem.
tomusn - 30-05-2008, 23:45

powoli ta dyskusja dąży do łapania się za słówka...

zawsze będzie tak, że ktoś kto chce mieć kartę/zniżki/cokolwiek spełni jakieś tam wymagania...

uważam, że:

1. Nie wolno ograniczać nikomu dostępu do forum
2. Nie wolno ograniczać nikomu dostępu do klubu
3. Nie należy mieszać pojęć klubowicz i forumowicz

Klubowicz - osoba "działająca" w klubie - jakkolwiek, lub utożsamiająca się z klubem - cokolwiek by to znaczyło, która wyraziła wolę zapisania się do klubu, Forumowicz - osoba czytająca i pisząca na forum, która popiera większość inicjatyw klubowych, jednak nie widzi celu w zapisywaniu się do klubu)
reszta czyli np. Mitsumaniaki Assistance, współodpowidzialność za finansowanie działalności klubu i forum czy rówinież zniżki w Carsach są następstwem bycia klubowiczem i forumowiczem

ponadto uważam:

4. Na tylu klubowiczów, mało osób zapisało się do Assistance (ktoś powie - pomagam i bez tego, ale szukanie ludzi na drugim końcu Polski może byc trudne, zwłaszcza przy utrudnionym dostępie do netu, a tu mapka, oferty pomocy, telefony)

5. Wpłaty na wydatki związane z klubem i forum jak najbardziej dobrowolne - patrz punkt 1 i 2

i
7. Uważam, z wielkim bólem uważam, że należy powołać ciało sprawcze... - demokratyczne ale głosów trochę mniej i do porozumienia można dojść szybciej - jak dla mnie może być tajne

chyba późno bo coś bredzę 8)

PS wykreśliłem z mojego posta co nieco, ale o tym co wykreśliłem moge pogadać na PW lub GG

macia - 30-05-2008, 23:52

cns80 napisał/a:
Adaho_krak napisał/a:
A co to ma do rzeczy ? Chcesz to mnie zweryfikuj i ew. wywal. Nie będziesz miał problemu że wyrażam własną opinię.

Nie widzisz sedna sprawy... Do rzeczy ma to, że sam fakt jakiejś pseudoweryfikacji jest w pewnym sensie zniechęcający i odrzucający. Robimy z jakichś rabatów wyznacznik klubowicza? To ja mam w dojpie taki klub. Nie chcę waszych śmiesznych kart, numerku klubowego i rabatów. Może piny wprowadzimy jeszcze i karty bursztynowe, platynowe, złote itd.? Mówicie, że ktoś zapisuje się dla rabatów? Wychodzi póki co na to, że chyba warto, skoro taki z tego robicie trudnodostępny, jedynie dla wtajemniczonych obiekt marzeń. Wygląda to tak, jakbyście chcieli chronić dostęp do zniżek na zasadzie: "my mamy już rabat w IC, wy jak chcecie, to długa droga przed wami, musicie pokazać, że zasługujecie". Żenada. I jeszcze jedno: niektórzy robią z siebie bohaterów, twierdząc, że wygłaszają niewygodne dla innych opinie. Nie sądzicie, że trochę to dziecinne i śmieszne?

[ Dodano: 30-05-2008, 23:54 ]
tomusn napisał/a:
osoba czytająca i pisząca na forum, która popiera większość inicjatyw klubowych, jednak nie widzi celu w zapisywaniu się do klubu

No ja na przykład nie widzę tego celu... Jaki on niby jest? Rabaty? Nie, dziękuję...

Hubeeert - 31-05-2008, 00:06

Wyraziłem już swoje zdanie.
Wielokrotnie.
Większość z wypowiadających się do tej pory w tym temacie nie miała problemów z jego zrozumieniem. Tak samo jak ze zrozumieniem idei działania tego Klubu (Forum również). Tym którzy obecny kształt Klubu nie pasuje proponuję przemyślenie co chcą zmienić i poddanie tego pod głosowanie. Wyślemy masowego maila informującego wszystkich o dyskusji i głosowaniu a potem spokojnie zaczekamy na wyniki. I uszanujemy je.
WSZYSCY.

Widząc reakcję na Wasze propozycje jestem dziwnie spokojny o wynik głosowania.

To wszystko co miałem do dodania.