To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa

plecho1 - 22-07-2014, 09:09

Może zaworek przy chłodniczce się zaciął. Popukaj czymś delikatnie w złącza przewodów przykręcone do ściany grodziowej od strony silnika.
Łysy88 - 25-07-2014, 01:19

Panowie mam pewien dylemat.. Klima w Avance się nie załącza w ogóle. Po zmostkowaniu pinów we wtyczce przy osuszaczu włączają się wiatraki, podbija obroty ale nie słychać typowego "klik" kompresora - zakładam że się nie włącza. Czy to dobrze czy nie? Bo nie wiem czy nabijać klime bo jest po prostu pusta czy padł kompresor i przed wymianą nie ma sensu nabijanie... Będę wdzięczny za pomoc...
robertdg - 25-07-2014, 07:25

Jezeli nie wiesz czy w układzie jest czynnik to szkoda dalszej pracy, mozliwości może być mnóstwo, przekaźnik, sprzęfło kompresora, sensor, etc.
Łysy88 - 25-07-2014, 09:45

Ale od czegoś trzeba zacząć. Tylko pytanie czy mostkując piny w tej wtyczce kompresor powinien kliknąć czy nie... Swoją drogą to gdzie jest przekaźnik? Tylko skoro po zmostkowaniu pinów i włączeniu klimatyzacji na panelu wiatraki się włączają i obroty rosną to raczej przekaźnik jest ok...
Marcino - 25-07-2014, 10:26

Sprawdz czy jest czynik - podepnij manometr jak do kół i zobaczysz. Jak robiłem rozrząd i obracałem kołem sprężarki ręką to dało się słyszeć taki szum coś ale przelewanie się czynnika.
matklasa - 25-07-2014, 15:02

Znowu cos. Teraz klima zaczyna chlodzic jak przekrocze 1500 obrotòw. Jakis pomysł co morze dolegac? Dzieki z góry za pomoc.
Łysy88 - 25-07-2014, 16:36

W tym przypadku stawiałbym na kompresor że przy niższych obrotach nie wyrabia.
matklasa - 25-07-2014, 16:53

Czyli sprężarek dogorywa? Pewnie padnie za jakis czas:-(
Łysy88 - 25-07-2014, 21:36

Nie jestem specjalistą, ale na logikę tak mi się wydaje...

A czy wie ktoś czy na kompresorze są jakieś czujniki? Np właśnie ciśnienia czynnika taki jak na osuszaczu? Zastanawiam się czy kwestia nie załączenia się kompresora po zmostkowaniu pinów we wtyczce od osuszacza nie jest tym spowodowana...

KaWu - 17-08-2014, 22:21

matu napisał/a:
deejay napisał/a:
matu napisał/a:
Witam. Mam taki problem otoz w nagrzewnicy od klimy stoi mi woda mial ktos taki problem i pomoglby mi go rozwiazac?

Prawdopodobnie zatkany odpływ wody z parownika , którego wylot znajduje sie w komorze silnika.

deejay a czy wiesz w ktorym miejscu w komorze go szukacz?

także potrzebuję informacji-pomocy. Bo już 2 raz w tym miesiacu po dluższej trasie zbiera mi sie woda.
Wyglada to na zapchany odplyw , przed chila rzucilem okiem ale niestety wezyka nie uswiadczylem.
Ktos wie gdzie w galu idzie odprowadzenie wody z klimy :?:

deejay - 17-08-2014, 22:42

KaWu napisał/a:

Na ścianie grodziowej na wysokości alternatora gumowy odpływ .

KaWu - 20-08-2014, 18:40

deejay napisał/a:
KaWu napisał/a:

Na ścianie grodziowej na wysokości alternatora gumowy odpływ .

Dzięki Bartek. Wczoraj się przyglądałem i nie wiem czy to chodzi o tą gumową "czapkę" co zaznaczyłem na zdjęciu :?:

Kamil_Ziomek - 21-08-2014, 16:12

To jest z podszybia. Od nagrzewnicy masz po prawej stronie zdjęcia mniej-więcej jakieś 5 cm nad maglownicą.
Bizi78 - 24-08-2014, 01:30

KaWu, tutaj masz pokazane jak to wygląda na przykładzie space stara :wink: .

KaWu - 02-09-2014, 20:53

Dzięki chlopaki, Nie widzialem jej bo zalaniala ja rurka zasil. Lpg. A odplyw oczywiscie listkiem zatkany. 3x wirtualne pomogl ;-)