[92-96]Lancer CB0 - ile wam pali was lancerek?
krzychu - 11-08-2008, 10:43
Zaraz dojdziemy do wniosku ze paliwo w baku jest nieruchome bo sie znosza sily odsrodkowe i pochylej grawitacji
Ale fakt fakt tez zauważyłem ze na tym forum ludzie sie lubia czepiac szczegolow i chwytac za slowka
Krzychu
saphire - 11-08-2008, 12:26
Weź butelkę plastikową po napojach i nalej do niej szklankę wody, zawiąż sznurek do szyjki i zakręć nią wokół głowy i zobaczysz gdzie będzie ta woda w butelce - czy na zewnątrz koła (czyli na dnie butelki) czy tez wyleje ci się podczas kręcenia przez otwarty korek
Toż to prosta fizyka jak budowa cepa. Inna sprawa że auto może przerywać jak masz mało paliwa w baku i na zakrętach ci się ta szklanka benzyny przelewa po całym baku.
krzychu - 11-08-2008, 13:03
saphire - nie no ja wiem ze masz racje, a tylko mowie ze sie ludzie tutaj lubia czepiac.
gregorbu - ale zobacz skrecasz w lewo sila odsrodkowa dziala w prawo wiec paliwo na prawo leci, dwa jak skrecasz w lewo to auto sie pochyla w prawo wiec grawitacja tez ciagnie paliwo w prawo...
Krzychu
Anonymous - 11-08-2008, 13:22
saphire napisał/a: | Inna sprawa że auto może przerywać jak masz mało paliwa w baku i na zakrętach ci się ta szklanka benzyny przelewa po całym baku. | I przecież o tym jest tu mowa, tj. ilości paliwa poniżej rezerwy.
W swoich teoretyczno-fizycznych rozważaniach pominęliśmy jeszcze pewne fakty: grodzie w zbiorniku i prędkość, z jaką pojazd pokonuje zakręt. Jeśli ilość paliwa jest mała, a znajduje się ono w przegorodzie po lewej stronie (strona kierowcy), to - mimo działania siły odśrodkowej - nie znajdzie się ono po prawej stronie zbiornika.
mkm - 11-08-2008, 13:44
gregorbu napisał/a: |
W swoich teoretyczno-fizycznych rozważaniach pominęliśmy jeszcze pewne fakty: grodzie w zbiorniku i prędkość, z jaką pojazd pokonuje zakręt. |
i jeszcze najwazniejsze. Ksztalt pompy paliwowej i jej umiejscowienie w baku...
rosomak1983 - 11-08-2008, 14:38
Ale dyskusje wywołałem tym pytaniem A jak jest w praktyce? Rzeczywisie przerywa przy skręcie tylko w jedną stronę?
Anonymous - 11-08-2008, 14:51
rosomak1983 napisał/a: | Rzeczywisie przerywa przy skręcie tylko w jedną stronę? | Nie - przerywa, gdy jest naprawdę mało paliwa i przelewa się ono po dnie zbiornika. Jest to niezależne od kierunku jazdy (a raczej zwrotu ). Możesz jechać prosto, czy też skręcać, a przy małej ilości paliwa silnik będzie przerywał.
Kiedy czuję, że mi silnik przerywa, "szarpię" auto tak, by przelać paliwo do prawej przegrody (np. szybki zygzak) i kieruję się na stację benzynową. Pamiętaj, że jazda z małą ilością beznyny jest niezdrowa dla pompy paliwowej.
Cezar - 11-08-2008, 14:52
Cytat: | A jak jest w praktyce? Rzeczywisie przerywa przy skręcie tylko w jedną stronę? |
mi raz tak przerwalo jak skrecalem wlasnie w lewo, a 'zydek' juz sie sporo czasu palil
SnowDevil - 12-08-2008, 14:57
w trasie, 5 osob, bagaznik zaladowany po sufit.... 580 km na baku 40L - tyle mi wyszlo jak nad morze jechalem
w miescie 440 km zrobie max
paliwo: shell VPower
PiotrekSL4 - 12-08-2008, 18:32
pawela napisał/a: | PiotrekSL4, pewnie nie jeździłeś ze wskaźnikiem poniżej czerwonej kreski. Ciężko się przełamać, że jeszcze jest tam sporo paliwa |
Tu masz rację. Staram się żeby wskazówka od paliwa nie spadała poniżej połowy ostatniej kreski I faktycznie nigdy nie miałem przypadku, że zeszla ona na czerwone pole. Sorry za wprowadzenie w błąd.
raddex - 21-08-2008, 22:54
A ja sobie trochę po testowałem samochód.
No i ostatnio na 40 litrach przejechałem 651 km - trasa mieszana - więcej w mieście niż na trasie. Oczywiście jeździłem w miarę ekonomicznie chociaż nie jak emeryt. Zaryzykowałem też jazdę "do sucha" tzn silnik zaczął przerywać jak w zbiorniku zostało ok 2 litrów. Na stacji zatankowałem wówczas 48,78 litra gdzie pod korek wchodzi 50.
To tak tylko dla testów - więcej tego nie zrobię.
akbi - 22-08-2008, 08:38
raddex napisał/a: | pod korek wchodzi 50. |
pod korek wchodzi więcej .... 50 wchodzi do zbiornika
stary alfer - 22-08-2008, 10:21
akbi napisał/a: | pod korek wchodzi więcej |
No właśnie ciekawi mnie ile, ponieważ wczoraj niemiło się zdziwiłem na stacji...
Ponadto wskazówka była milimetr ponad czerwonym polem, a do baku wlałem "pod korek" 39 litrów.
Ile więc można upchać w zbiorniku?
rosomak1983 - 23-08-2008, 11:36
Moze mi ktoś wyjasnic pewną kwestie. Chodzi o wpływ na spalanie wilekości felg czyli ze niby na 15 bedzie więcej palił niz na 14. Tylko niby dlaczego (zakładamy ze szerokośc i srednica opony pozostanie ta sama)
Anonymous - 23-08-2008, 11:47
rosomak, jak dla mnie moze to byc spowodowane tym, ze auto bedzie o 2,5cm wyzej:-)wtedy inna sylwetka aerodynamiczna, opory i te sprawy, ale pewien nie jestem.
|
|
|