Carisma - Techniczne - [Carisma] Programowanie pilota.
vinvato00 - 19-05-2014, 13:35
niestety tamtej aukcji już nie ma ale znalazłem jeden pilot TRW chyba, wyglada tak samo ale pisze ze od galanta to nie wiem, no i trche drozszy -> http://allegro.pl/pilot-c...4252145155.html
a tą instrukcje mówiłem że znalazłem ten temat na elektrodzie xd i też nie działa :/
ale mam jeszcze inne pytanie -> czy jest możliwym zaprogramowanie jakiegoś całkiem innego pilota do Carismy? znalazłem w domu 2 całkiem nowe piloty, chyba od jakiegoś uniwersalnego alarmu czy zamka centralnego, z 4 przyciskami (na otwieranie i zamykanie też są) ?????
[ Dodano: 19-05-2014, 13:36 ]
albo chociaż jakiegoś pilota od innego mitsubishi np Colta czy Galanta?
plecho1 - 19-05-2014, 14:52
Tylko oryginalne ale czy nie łatwiej i często taniej kupić nowy uniwersalny sterownik z nowymi dwoma pilotami, za 50 - 100zł kupi się już dobry sprzęt. Przeważnie wszystkie takie sterowniki mają funkcje kanału dodatkowego którym można wysterować np. otwieranie bagażnika czy inną tego typu funkcję. Są też z funkcja immobilisera którą można np. odciąć pompę paliwa. A taki stary sprzęt to jak widać często loteria czy zadziała czy nie i ile w ogóle podziała. Jak u mnie padnie pilot, to na pewno kupie taki uniwersalny sterownik a nie będę się bawił naprawą starego zestawu.
vinvato00 - 19-05-2014, 15:14
oczywiście myślałem o czymś takim ale wszyscy znajomi którzy coś takiego mieli mi odradzali
[ Dodano: 19-05-2014, 15:15 ]
a oryginalnego pilota np od galanta czy colta by dało rade zaprogramować do carismy wie ktoś??
plecho1 - 19-05-2014, 16:29
Bo pewnie montowali najtańszą chińszczyznę. Zamontowałem już kilku znajomym takie uniwersalne zestawy i jak na razie wszystko ok, najstarszy działa już 6 albo 7 lat.
Batmanikus - 19-05-2014, 17:09
Mój pilot całkiem odmówił posłuszeństwa ale kupiłem takie czarne gumki przewodzące prąd - stare ściąłem, nowe przykleiłem na silikon i pilot działa jak nowy. Już nie (jeśli w ogóle) z 30 cm ale nawet i z czterech metrów.
Gdyby nie to to bym kupił taki zestaw: allegro.pl/sterownik-centralnego-zamka-na-pilota-markowy-rtx-i4190416022.html
vinvato00 - 19-05-2014, 17:31
w pilocie który kupiłem gumki są jak nowe wiec raczej nie w tym problem, a ten sam sterownik z pilotami jak długo podziała? bo nawet mi sie takie rozwiązanie podoba
Batmanikus - 19-05-2014, 17:35
Ale te gumki się nie ścierają, przynajmniej nie dosłownie, one tracą właściwości przewodzenia prądu. Zestaw naprawczy to takie coś http://sklep.avt.pl/zesta...00szt-klej.html
Centosz - 19-05-2014, 18:52
Kiedyś jak nie było zestawów naprawczych od spodu tych gumek przyklejałem sreberko.Reanimowałem kalkulator i o dziwo działał.
vinvato00 w tym starym pilocie co masz jak naciskasz przyciski to dioda się świeci?Mi przy wymianie baterii dopiero za 3 razem udało się zaprogramować.Jak już "domykałem" pilota to wcisnąłem przycisk UNLOCK.Oczywiście wszystko robiłem siedząc w zamkniętym aucie.
vinvato00 - 19-05-2014, 19:31
właściwie obie płytki działają (tz świecą sie diody przy wciskaniu przyciskow) tylko że w starym pilocie ta guma cała z przyciskami była w opłakanym stanie i tylko sie świeciło jak wciskałem unlock, ale jak przekładam przyciski z nowego pilota na tą płytke ze starego to też oba działają, ale żadnej płytki zaprogramować dalej nie moge..
piwomojepaliwo - 27-06-2014, 22:04
Kupiłem piloty, na weekend sprobuje zaprogramować.
Na alegro czy innych serwisach próżno szukać samego pilota. Nie ma, a jak jest to rupcie za 70-100 zł.
Aby kupić dobrze pilota radzę wam poszukać stacyjek do carismy.
Dlaczego stacyjek? Bo w stacyjce zawsze jest kluczyk, a przy kluczyku zawsze jest pilot. Dzwonisz do sprzedającego, negocjujesz cenę i sposób wysyłki i masz. Tak kupiłem dwa piloty u jednego sprzedającego
[ Dodano: 30-06-2014, 21:35 ]
Pilot zaprogramowany. Oba piloty w sumie. Sa w dużo lepszym stanie technicznym jak mój stary. Podzialala ta instrukcja z forum elektrody do carismy przed 99.
Drapichrust - 16-09-2014, 20:20
Witam,
chciałem zapytać po co jest trzeci przycisk w pilocie? Można go jakoś zaprogramować?
Na obudowie nie ma wyjścia na trzeci przycisk. Ale po zwarciu dróg, dioda świeci więc chyba można coś z tym zrobić?
Kamilio2406 - 16-01-2015, 23:22
Witam serdecznie wszystkich. Ja dołączam se do tematu. Jestem niezbyt doświadczony w tych sprawach ponieważ swoją piękną Carisme II 1,6 16V z 2000 roku (DA0) mam od niedawna. Stąd moje pytanie. Zakupiłem Carismę, w której był tylko jeden kluczyk zapasowy (brak serwisowego) oraz brak pilotów do centralki. Wyczytałem, że w Carismach jedne centralki były jedynie na kluczyk a inne na pilota. Jak sprawdzić czy dana centralka fabryczna to ta, która powinna mieć pilota a która ich nie ma? Jakie piloty ewentualnie trzeba zakupić by działały z moim autkiem?
plecho1 - 17-01-2015, 07:26
Jeśli nawet masz centralny z pilota to zamiast kupować i programować stare piloty lepiej kupić jakiś uniwersalny sterownik z nowymi pilotami, kosztuje około 50 - 100zł i go podłączyć. Tu masz temat co i jak http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16485
Dodatkowy kluczyk dorobisz u każdego tego typu fachowca, ja w Lublinie z taki klucz płaciłem 210zł.
Kamilio2406 - 17-01-2015, 09:11
Tak zgadza się bo u mnie wyląduje uniwersalny sterownik. Zakupiłem nawet ostatnio autoalarm ICBM-7071, który ma sporo opcji. Co do dorabiania kluczyków u mnie dorabia jeden konkretniejszy fachowiec i kasuje 270zł. Nurtują mnie jednak pytania i bardziej dla własnej wiedzy chciałbym wiedzieć w jakim miejscu domyślnie montowano w Carismach II fabryczne centralki? Jakie były wersje i po czym to w zasadzie poznać nie mając pilotów bo np: handlarz powie, że ostały zagubione a okaże się, że oryginalnie nie mogło być centralnego na pilot? Po numerze seryjnym można to rozpoznać jakoś? W jakich Carismach o jakim wyposażeniu montowano centralki jedynie z kluczyków a gdzie na pilota? Jakie były standardowe piloty i czy np: piloty pochodzące załóżmy z Colta da się zaprogramować w Carismie? Ma ktoś z was może rozpiskę lub jakieś katalogi najlepiej od autoryzowanego serwisu?
vinvato00 - 02-03-2015, 22:46
trochę odświeżę, bo przetestowałem nowy sposób który się w tym wątku jeszcze nie pojawił, a który mi polecił znajomy który pracował kiedyś w serwisie Mitsu mianowicie:
1. wsiąść do auta, nie ryglować drzwi ani nic, po prostu wsiąść i włożyć kluczyk do stacyjki, na razie nie przekręcać
2. w OBW połączyć zwykłym kabelkiem choćby od audio pin 1 z masą (ja jako mase wykorzystałem najbliższą śrubkę w tamtych okolicach )
3. przełączyć raz kluczyk na ACC i z powrotem na OFF, drzwi powinny się wtedy same zamknąć i otworzyć
4. nacisnąć raz obojętnie który przycisk na pilocie, akcja z drzwiami powinna się powtórzyć
5. wyciągnąć kabelek
pilot zakodowany mowa oczywiście o oryginalnym pilocie TRW. wiem że sposób troche skomplikowany ale u mnie nic innego nie zadziałało tylko to. może się komuś to przyda pozdro.
|
|
|