[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarówek H7
fishman_c - 25-01-2011, 11:10
Podepnę się pod temat-może ktoś wie gdzie można dostać te kostki przejściówki z H7 na H4.- wcześniej ktoś pisał,ale ceny kosmos w ASO.Może już potaniało lub jakieś inne źródło.U mnie podpaliło styk na jednej i coraz częściej klapa w górę i poprawianie ręczne żeby "jasność" uzyskać.Cierpliwość się kończy a w okolicy bida z takimi rzeczami.
robertdg - 25-01-2011, 11:18
fishman_c napisał/a: | Podepnę się pod temat-może ktoś wie gdzie można dostać te kostki przejściówki z H7 na H4.- wcześniej ktoś pisał,ale ceny kosmos w ASO | Nie ma takich przejsciówek, gdyż H4 jest 3-y pinowa, natomiast jeżeli chodzi o redukcje H7 to mozesz probowac zaadoptowac z jakiegos europejczyka, ewentualnie zakupic cala lampe na allegro.
fishman_c - 25-01-2011, 11:28
Przejsciówki są-zgadzam się że H4 są trzy pinowe.Przejsciówka ma dwa piny tylko rozstaw jest taki jak w kostce H4.Problem w tym że drucik dociska ta kostkę nie żarówkę i trudno coś dobrać.Mam tak u siebie i w poprzednich postach gdzie są foty te przejsciówki są.
adt81 - 01-02-2011, 16:43
Po przeczytaniu tego wątku dzisiaj zabrałem się za wymianę żarówek. Mając na uwadze Wasze przeboje ze sprężynkami przygotowałem się na dłuższe posiedzenie w garażu . Ubrałem się ciepło wziąłem głęboki oddech i do dzieła - pięć minut później żeby nie marnować czasu spędzonego na przygotowania wyczyściłem sobie jeszcze szyby . Nic nie odpadło, trochę po omacku wybadałem te druciki i jakoś się udało . Okazało się że miałem założone dwie różne żarówki - jedna Philips a druga też jakaś made in Germany ale nie było napisu Philips - teraz mam Tungsram Megalight Ultra +90%. Jak będzie ciemno obczaję jaki efekt.
Casshern - 16-02-2011, 09:55
Mysle ze to najstosowniejszy Topic na takie pytanie. Z pewnością ktoś już wcześniej o to pytał, ale nic nie znalazłem. Dlatego w razie czego jako odp proszę o linka.
Do rzeczy, czy taki wynalazek jest legalny i działa dobrze?
http://moto.allegro.pl/h3...1432788307.html
Z chęcią zobaczyłbym na początek inny kolor światła w swoim Miśku, ciepłe do niego nie pasuje:)
sveno - 16-02-2011, 10:15
Casshernpo pierwsze barwa 6000K wpada już mocno w niebieski
po drugie te żarówki mają jakiś dziwny kształt tzn nie mają takiego daszka nad żarnikiem i co za tym idzie zamontowane w światła mijania będą oślepiały na maksa kierowców z naprzeciwka, może i są legalne tzn mają homologacje, ale osobiście jakbym Cie spotkał na drodze z takimi pseudo ksenonami to miałbym ochotę powybijać Ci te żarówki ze reflektorów i z głowy kluczem do kół. Ty może będziesz lepiej widział z takim oświetleniem, za to inni już niewiele będą widzieli
wilk88 - 16-02-2011, 11:40
Casshern, po pierwsze do Galanta wchodzą żarówki H7 a nie H3, rozumiem że zmylił Cię tytuł aukcji ale możesz być pewny że to nie są żarówki do galanta. Ja jeżdżę na żarówkach h7 o barwie 6000k (czyli niebieskawej) i nie ma z tym problemów. Kiedyś przy kontroli drogowej myśleli, że mam tam władowane żarniki (co jest nielegalne) ale pokazałem im że to zwykła żarówka h7 o niebieskiej barwie i problem znikł
Ja jeżdżę na takich http://allegro.pl/zarowki...1442737354.html , fajnie to wygląda, niebieskie światła wydają się bardziej nowoczesne, ale przyznam szczerze że widoczność gorsza. Jeśli często jeździsz w nocy to nie polecam, jeśli rzadko tak jak ja to spoko
Owczar - 16-02-2011, 11:54
Casshern, żarówki muszą posiadać atest. Jeśli taki posiadają to nie ma problemu. Jeśli nie to nie możesz ich założyć. Poza tym gdzie chcesz włożyć H3?
tomrom - 16-02-2011, 12:46
H3 są w przeciwmgielnych
Casshern a żarówki W5W możesz włożyć co najwyżej do zegarów bo postojówki w galu to Ba9S T4W
m6riano - 16-02-2011, 15:51
Casshern napisał/a: | Mysle ze to najstosowniejszy Topic na takie pytanie. Z pewnością ktoś już wcześniej o to pytał, ale nic nie znalazłem. Dlatego w razie czego jako odp proszę o linka.
Do rzeczy, czy taki wynalazek jest legalny i działa dobrze?
http://moto.allegro.pl/h3...1432788307.html
Z chęcią zobaczyłbym na początek inny kolor światła w swoim Miśku, ciepłe do niego nie pasuje:) |
to nie jest żaden xenon, to po 1 a więc jest to legalne.
2.u mnie siedzi H7 więc nie wiem skąd ten ktoś wziął tą H3 jako do świateł mijania...?
Jeśli chodzi o "pozycje" to kup lepiej ledowe o oznaczeniu BA9S lub R10(cokołowe)
Casshern - 16-02-2011, 16:36
hm.. dziękuje wam wszystkim ze wiele cennych opini. Jestem mile zaskoczony tak liczną aktywnością:) W takim razie pozwólnie, ze swoje pytanie zmienie.
Rozumiem, że najbezpieczniejszy sposob na zmiane temp. swiateł to zmiana żarówek i w sumie tak właśnie trafiłem na tą błędną jak się okazało aukcję.
Co w takim razie ostatecznie najbardziej polecanie czy opcja podana przez uzytkownika Wilk88 http://allegro.pl/zarowki...1442737354.html jest przez wszystkim polecana ?
Cytat: | fajnie to wygląda, niebieskie światła wydają się bardziej nowoczesne, ale przyznam szczerze że widoczność gorsza. Jeśli często jeździsz w nocy to nie polecam, jeśli rzadko tak jak ja to spoko |
Dokładnie o to mi chodzi, nadać mu nowoczesnej nutki, bez póki co większej inwestycji czy ingerencji.
m6riano - 16-02-2011, 16:49
Ja w nocy jeżdże na xenonach,wiem że to nie do końca legalne ale komfort jest taki że nie zamienie tego na nic innego, tak więc jak chcesz możesz spróbować z żarówkami ala xenony o barwie zbliżonej do 6000K.
nerus - 16-02-2011, 16:51
tak jak kolega Wilk88 napisal,niebieskie swiatlo to gorsza widocznosc
ja osobiscie polecam zaroweczki ktorych sam uzywam
http://allegro.pl/osram-n...1444692123.html
swiatlo jest biale i jak dla mnie super widocznosc...duzo lepiej chwale sobie te Osram,niz Philips BlueVision.........
a co do ledow jako postojowki,to diody led nie znosza wysokiej temperatury jaka panuje w lampie i szybko przestaja swiecic
m6riano - 16-02-2011, 16:58
Prośba do modów o przeniesienie tego offtopu do odpowiedniego działu.
ps.nie od tego ledowe postojówki padaja tylko od tego że rezystory które tam są, są dobrane na 12V a nie na 14,5V
nerus - 16-02-2011, 17:14
wlasnie..robi sie nie potrzebny OT
przylaczam sie do prosby kolegi m6riano o przeniesienie!!!
ps.to nie jest tylko moje zdanie co do temperatury,led przy rezystorze 2.2kohm tez dlugo nie wytrzymuje(a to juz na duzo wieksze zasilanie)
ale nie róbmy niepotrzebnego OT
|
|
|