[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Diagnostyka i kasowanie błędów
Owczar - 16-09-2011, 15:28
Błędy możesz sprawdzić sam według instrukcji.
Elmosquito - 16-09-2011, 15:49
A jak to mogę sprawdzić
polaff - 16-09-2011, 15:51
Elmosquito napisał/a: | A jak to mogę sprawdzić |
tu masz odp. na pytanie i wiele innych które pewnie się pojawią za chwilę...
Elmosquito - 16-09-2011, 17:10
Co masz na myśli pisząc tu??? Masz na myśli ten temat?
Wracając do domu znów pojawił sie ten problem. Na zimnym silniku wszystko było ok, gdy tylko złapał temperature obroty spadały do 0.
Owczar - 16-09-2011, 17:20
Elmosquito, podałem Ci nawet link stronę wcześniej, ale widzę, że nie zadałeś sobie trudu by go otworzyć.
Ale jeśli CE się nie świeci, to znaczy, że nie ma błędów. Skoro pisałeś w tym temacie to założyłem, że masz błędy.
Jeśli masz problem z gaśnięciem, a nie błędami to kontynuuj ten wątek:
http://forum.mitsumaniaki...hlight=ga%B6nie
Poza tym zajrzyj jeszcze do Biblioteki:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38783
Tam znajdziesz jeszcze inny przydatny temat:
http://forum.mitsumaniaki...p=607690#607690
Nie napisałeś czy masz LPG i problem jest na benzynie i na LPG. Ale te informacje zamieść już w odpowiednim temacie do którego link podałem. A na przyszłość prośba byś jednak użył funkcji szukaj.
polaff - 16-09-2011, 18:16
Elmosquito napisał/a: | Co masz na myśli pisząc tu??? Masz na myśli ten temat?
Wracając do domu znów pojawił sie ten problem. Na zimnym silniku wszystko było ok, gdy tylko złapał temperature obroty spadały do 0. |
jak byś raczył się odrobinę wysilić na sprawdzenie tego co Ci wysłałem i przeczytanie treści tego tematu to tego pytania też byś nie zadał!
Anonymous - 06-04-2012, 18:38
Czy jestem w stanie samemu skasować błędy ABSu i jeśli tak to w jakis sposób? Odpinanie akumulatora nic nie daje, kasuje jedynie błędy silnika. Niestety na forum nie mogę znaleźć.
edit: Faktycznie, nie wiem czemu mi to nie wyskoczył. Już nawet zaczełem czytac o Carismie Dzięki wielkie.
Owczar - 06-04-2012, 18:45
Słabo szukałeś... http://forum.mitsumaniaki...t=27368&start=0
eddisson - 10-04-2012, 14:52
Permanentne błędy ABSu można tyko skasować poprzes skaner czy inne ustrojstwo.
Sam miałem ABS zawieszony i procedura pedału hamulca nie dawał rady
Anonymous - 10-04-2012, 15:10
No właśnie chyba nie. Ja miałem błędy od roku czy dłużej te same ABSu, do tego na jednym kole doszedł nowy (po wymianie zwrotnicy) i udało mi się je wszystkie skasowac metodą "hamulca". Co prawda za czwartym razem ale poszło.
Owczar - 10-04-2012, 15:28
To zależy jakie błędy.
arturj123 - 07-08-2012, 18:19
To jeśli można oto moja metoda powiązana z instrukcją opisywaną wcześniej (zadziała po drobnej nerwówce typu "to musi przecież działać"):
Kod: |
Na początku trzeba zwrócić uwagę czy pin 1 złącza serwisowego jest uziemiony (z-masowany), w tym celu włączyć zapłon i obserwować lampki ABS/ENGINE/TCL... jeśli wszystkie zachowują się tak jak przy normalnym włączeniu zapłonu w pozycje ON to pin nie został uziemiony lub istnieje przerwa w instalacji czy błąd w samych komputerach.
Jeśli któreś wy-mrugają błędy to wciskamy i trzymamy hamulec, zapłon na OFF, po kilku sekundach na ON. od momentu włączenia zapłonu w pozycje ON przed upływem czasu 3 sekund zwalniamy hamulec. Następnie przed opływem kolejnych 10 sekund wciskamy i zwalniamy go jeszcze 10 razy. zapłon na OFF i po chwili na ON.
Jeśli lampka ABS mruga non stop z częstotliwością 2Hz to oznacza 0 błędów
|
Zwieramy piny 1-4 złącza.
Skorzystam ze zdjęcia wrzuconego na forum:
U mnie było odwrotnie złącze, więc radzę uważnie sprawdzić.
Przekręcamy stacyjkę, nie czytamy błędów (one normalnie się wyświetlają) tylko od razu po przekręceniu stacyjki wciskamy pedał hamulca, potem stacyjka do pozycji OFF (położenie przy której wyciągamy kluczyk) i od razu na ON (położenie gdzie świeci się wszystko), następnie puszczamy hamulec i bez czekania wciskamy i puszczamy kolejno 10x pedał, wyłączamy stacyjkę i po ponownym ON, ABS już miga prawidłowo
Zhan - 08-09-2012, 10:30
Witam,
Czy do mojego EA da się podłączyć palma z MMcd? Przejrzałem wątek w dziale technicznym ale albo coś przeoczyłem albo nie ma tam informacji czy się da.
pozdrawiam
Krzyzak - 08-09-2012, 21:42
nie
Zhan - 08-09-2012, 21:48
No to świetnie, bo już kupiłem palma :-/
|
|
|