To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Znika plyn z chlodnicy

seki - 20-03-2010, 18:06

A nie lepiej kupić korek w ASO? Przecież to nie jakiś tam kosmiczny wydatek, a przynajmniej problem dożywotnio z głowy.
wilk88 - 26-03-2010, 16:14

przemor napisał/a:
Powiedział mi ,że to może byc tylko korek chłodnicy. Nie che mi sie wierzyc,że taki korek robi takie zamieszanie :) Próbowałem dostac taki korek w JC ale nie ma :( nie wiecie gdzie można sie zaopatrzyc w takie cudo i jakie sa tego koszta :)
P.S. Polecam mechanika w Konstantynowie Łodzkim ROM-CAR podchodzi do aut z sercem i nie ździera jak niektórzy.Dla zainteresowanych moge podać namiary.

I co wymieniłeś ten korek? Pomogło? Bo mam mam taki sam problem, znika mi płyn z zbiorniczka wyrównawczego, temperatura silnika nie skacze, przynajmniej nie widać tego na wskaźniku, jest w normie czyli troszeczkę poniżej połowy. Płyn w chłodnicy jest, wycieków nie widać a za każdym razem jak doleję do zbiorniczka to po jakimś czasie płyn znika z niego całkowicie.

strud - 26-03-2010, 16:51

To ja też się dopiszę z dokładnie identycznym problemem jak kolega wyżej...
wilk88 - 26-03-2010, 17:27

Przed chwilą byłem pogrzebać trochę przy aucie.
Włożyłem ten wąż ,co idzie z chłodnicy do zbiorniczka, do butelki z wodą. Na początku pojawiał się jeden bąbelek powietrza w równomiernym odstępie czasowym, w miarę nagrzewania zaczęło bomblować trochę szybciej. Przy dodaniu gazu jest najwięcej bąbelków. Po nagrzaniu, wyłączyłem silnik zostawiając wąż w butelce i po chwili troszeczkę z niej zassało. Czyli co uszczelka pod głowicą?

seki - 26-03-2010, 17:34

Pompuje ci spaliny przez układ chłodzenia więc raczej uszczelka. A najpewniej to podjedź do jakiegoś warsztatu który sprawdza zawartość spalin w układzie chłodzenia. Kosztuje to jakieś 20zł, a będziesz miał pewność.
Andrew - 26-03-2010, 19:16

wilk88 mi znikał płyn jak kupiłem auto. Od sierpnia do grudnia systematycznie ubywało ze zbiorniczka, zmieniłem w grudniu na nowy płyn i jak do tej pory jest ok :shock: U mnie nic się nie działo innego.
wilk88 napisał/a:
Na początku pojawiał się jeden bąbelek powietrza w równomiernym odstępie czasowym, w miarę nagrzewania zaczęło bomblować trochę szybciej. Przy dodaniu gazu jest najwięcej bąbelków.
U Ciebie wygląda na to, że prawdopodobnie uszczelka, w najgorszym przypadku głowica...
Spróbuj może płyn wymienić na taki, jaki zaleca producent...

przemor - 27-03-2010, 12:22

Korek wymieniłem ,ale nie kupowałem w ASO bo zażyczyli sobie 140 zł . Udało mi sie kupic w JC taki sam jaki mi zaproponowal Matik608 wygląda tak samo jak oryginał.
Trudno mi powiedzić czy nadal znika płyn bo chwilowo przesiadlem sie na inna maszyne, więc zrobiłem na nowym korku może ze 80 km ,ale póki co nie zauważyłem ubytku w zbirniczku. Odezwe sie jak napewno bede piewien czy ta wymiana pomogła.
Powodzenia

Lysy - 07-04-2010, 12:33

Witam serdecznie, rownież zauważyłem znaczny ubytek płynu w zbiorniku wyrownawczym. Podejrzewam ze moze byc peknieta uszczelka pod głowica. Jakiego plynu wlac do zbiornika wyrownawczego, i czy można mieszać obecny płyn z innym płynem?pzdr!
czekoladka_1981 - 07-04-2010, 12:56

Lysy napisał/a:
czy można mieszać obecny płyn z innym płynem

Generalnie są dostępne płyny które mają wyrażnie napisane na opakowaniu
"Mieszalny z innymi płynami opartymi na glikolu etylowym."
Przykładowo Dynagel 2000.

gem1 - 07-04-2010, 17:36

czekoladka_1981 napisał/a:
Dynagel 2000

dobre chłodziwo, zwłaszcza ciutes droższy koncentrat

wilk88 - 12-04-2010, 16:57

Okazało się, że mam pękniętą chłodnicę. Mam zamiar kupić jakąś używkę, tylko pytanie-
czy chłodnice z silników benzynowych są takie same jak do mojego diesla?

[ Dodano: 12-04-2010, 21:26 ]
Odpowie mi ktoś? Bo jutro chciałbym kupić...

Owczar - 12-04-2010, 21:36

wilk88, wydaje mi się że tak, ale nie mam teraz jak sprawdzić czy numery mają takie same.

[ Dodano: 12-04-2010, 21:41 ]
Z tego co widzę w 2,5 przed liftem były takie same, ale to zależy od skrzyni i innych czynników. Jak podeślesz swój VIN i dawcy to sprawdzę czy wszystko będzie pasowało...

wilk88 - 12-04-2010, 21:50

Dzięki Owczar!Na Ciebie zawsze można liczyć.
Gość spod mojego miasta ma Gala na części z 97roku (właśnie 2,5 v6), ale jeszcze nie miałem z nim kontaktu bo nie wiedziałem czy jest po co. Czyli teoretycznie z Galanta 2,5 V6 w manualnej skrzyni powinna pasować do mojego manualnego diesla?

czekoladka_1981 - 12-04-2010, 21:54

Można sprawdzić wymiary w katalogu NISSENS w/g skrzyń.
Owczar - 12-04-2010, 22:00

Teoretycznie tak. 2.0 benzyna ma inn numer. Ale myślę, że różni się szczegółami...