To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Piszczy pasek od Alternatora.

szatan666 - 20-08-2009, 17:08

win_p napisał/a:
spytaj sprzedawcy - proste !

Spytałem , sprzedał mi pasek do klimy , takich mamy sprzedawców :wink: dobrze ze zauwazyłem wsiadając do auta ze pasek jest na 5 klinow , pasek wymieniony i nic nie piszczy a stary okazał sie być juz jak sitko , zobaczymy ile pożyje ten nowy

bartezr - 26-12-2009, 00:58
Temat postu: Piszczenie paska
Byc moze juz ktos pisal na ten temat ale nie chce mi sie przegladac tylu stron :lol: Postadam galanta 2.0 16V i strasznie piszczy mi pasek najprawdopodobniej od alternatora. i tu zaczyna sie problem gdyz nie mam pojecia jaka dokladnie jest tego przyczyna. czy moglby mi ktos doradzic co to moze byc?? czy to wina samego paska, czy moze napinacza?? bardzo bym prosil o porade gdyz zaraz po swietach chcem sie zabrac za to
robertdg - 26-12-2009, 09:25

bartezr, przeniosłem Twój temat do włąściwego wątku, zapoznaj się z informacjami zawartymi w tym poście
bartezr napisał/a:
Byc moze juz ktos pisal na ten temat ale nie chce mi sie przegladac tylu stron
w przyszłości za takie cos mógłbys dostać RB, szukajka działa naprawdę sprawnie, ja ten temat znalazłem na pierwszej wyświetlonej stronie szukajki (zajęlo mi to mniej niż 10s), jak dalej nie bedziesz czegos wiedział pisz smialo pomożemy.
Constans - 09-01-2010, 09:53

Może ktoś podać typy łożysk do alternatora? W manualu jest ładnie pięknie opisane jak się do tego dobrać, ale nie wiem czego mam w necie szukać, żeby kupić nowe. Nie wiem, czy się alternatory mocno różnią, ale ja jeżdżę EA6W 2.0TD. Z góry dzięki za info.
win_p - 01-03-2010, 16:47
Temat postu: Re: Piszczenie paska
bartezr napisał/a:
Byc moze juz ktos pisal na ten temat ale nie chce mi sie przegladac tylu stron :lol: Postadam galanta 2.0 16V i strasznie piszczy mi pasek najprawdopodobniej od alternatora. i tu zaczyna sie problem gdyz nie mam pojecia jaka dokladnie jest tego przyczyna. czy moglby mi ktos doradzic co to moze byc?? czy to wina samego paska, czy moze napinacza?? bardzo bym prosil o porade gdyz zaraz po swietach chcem sie zabrac za to

Na swoim przykładzie podpowiem ci co to prawdopodobnie jest.
U mnie popiskiwało nawet na nowych paskach, i tak jak sobie przypomne to nawet pamietam Ze kiedyś nie podobało mi się bardzo delikatne bicie koła przy wale korbowym, wtedy myslałem że jestem przewrażliwiony, lałem preparaty konserwujace paski i piszczenie mineło...do czsu!
Otóż okazało sie że koło to składa sie z dwuch elementów metalowych i jednego gumowego tzw tłumika drgań. U mnie właśnie ta guma jest powodem tych problemów. Prawdopodobnie ze starości nie była już tak sztywna i dlatego to koło miało bicie (naprawdę prawie niewidoczne) efekt: po roku nagle w sekundzie guma sie oberwała i koło zryło mi obudowe rozrzadu pozrzucało paski i to wszystko w czsie jazdy. Wniosek stara guma powoduje że koło tańczy i popiskuje [jak sie okazuje tylko do czasu :( ] jak już się całkiem oberwie potrafi narobić bałaganu.
P.S koło w salonie mitsu to koszt 1184,45 i czas oczekiwania 3 do 4 tygodni :(
Zamierzam zregenerować stare rozdzielic obie czesci koła pozbyć się nieszczesnej gumy ciasno spasować z trzecim kołem dotoczonym w miejsce gumy obspawać to i wyważyć.
Wszystkim ma się zająć mój ojciec - ślusarz. Czy ktoś już może wykonywał taką operację, czy pozbycie sie tłumika drgań nie spowoduje jakichś innych nieprzyjemności?
P.S 2 czy ktos ewntualnie ma może takie koło używane na zbyciu lub chociaż dolną osłonę rozrządu ta póki co jest bardziej pożądana od koła?

dawido - 11-05-2010, 19:08

witam,chce wymienic paski,jest problem bo ten z gory juz odczytalem,natomiast tego nizej niestety nie:(
moze mi ktos pomoc?

[ Dodano: 11-05-2010, 19:10 ]
witam,chce wymienic paski,jest problem bo ten z gory juz odczytalem,natomiast tego nizej niestety nie:(moze ktos wie jakie nosza one nazwe?

Hugo - 11-05-2010, 19:53

dawido, w sklepie motoryzacyjnym dobiorą Ci właściwe wg katalogu.
luckyluck - 07-06-2010, 11:10

Rolki klimy i alternatora są po jednej sztuce w silniku?
dawido - 17-08-2010, 20:45

witam,dzisiaj ramo odpalam i cos mi mega zle chodzi,.wyjezdzam za brame krece a on mi jedzie prosto
patrze pod maske a mi pasek spadl.teraz pytanie ma ktos jakis rysunek jak mam zalozyc nowy pasek?
dodam tylko ze jest w jednym miejscu lekko uszkodzony ale wiadomo ze i tak go nie zaloze.pytanie brzmi ,bo kiedys mi sie wtdawalo ze sa tam 2 paski.chyba ze mialem tylko ten 1 ,albo sie myle.
wiec moze ma ktos schemat jak zalozyc prawidlowo pasek?

maruc - 23-10-2010, 18:46

Witam, mam taki problem jak reszta z tym paskiem od alternatora, ale jest jeszcze coś dziwnego, jak pojeżdżę troche to przestaje, i kiedy włącze klime to z powrotem zaczyna piszczeć, możliwe jest że od włączonej klimy piszczy pasek alternatora?? czy to ten pasek od klimatyzacji tak piszczy? i gdzie się takowy mieści?? da rade go samemu naciągnąć??
fj_mike - 24-10-2010, 02:31

maruc napisał/a:
da rade go samemu naciągnąć??

Da radę :wink: ale żeby zrobić to wygodnie to trzeba z kanału

maruc, kiedy wymieniałeś paski ostatnio :?:

maruc - 24-10-2010, 19:03

wymieniane były ze 3 miesiące temu, może ze 3,5
swinks_UK - 24-10-2010, 19:04

Eee... zwykły podnośnik wystarczy.
Zdjąć koło i osłony plastikowe i rolki napinające na wierzchu. Acha, do poluzowania rolek zaopatrz się w "zagięty" oczkowy lub płytką nasadkę, lub fajkę, a do tego przedłużkę. Do rolki napinającej alternatora jest paskudny dostęp. Zwykłe nasadki są "za długie".

maruc - 24-10-2010, 19:07

jak sie zabiore sam do tego to łatwo popsuć coś? bo szczerze to małe mam pojęcie o tym a z chęcią bym sam pogmerał

EDIT

swinks_UK - 24-10-2010, 20:27

Kurcze, nie zauważyłem, ze masz 2.0TD. Moje uwagi dotyczyły silnika 2.5V6, więc układ pomp i pasków pewnie inny.
Co do samej zmiany, naciągu - popsuć cokolwiek ciężko, trzeba mieć mega talent. Niezależnie od silnika filozofia ta sama, kwestia dostępu do rolek. Może u ciebie też jest tak samo jak w v-ce.
Niech kto obeznany z dieslami ci napisze.