[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jak odczytać kody błędów
batman - 11-11-2010, 20:20 Temat postu: Czujnik TDC 1 Witam
mam rozumieć, że błąd 23 czyli czujnik TDC 1 to nic innego jak czujnik położenia wałka rozrządu tak czy się mylę? Taki błąd mi wyklikało w moim rekinie. I po tym co przeczytałem na forum zrobiło mi trochę siekę z bani dlatego chcę być pewien czego szukać. Mam rozumieć że przez ten czujnik TDC 1 mogę mieć niskie obroty lub wysokie lub lekko falujące prawda? Dajcie znać kochani bo zginę bez was
jkrzysztof80 - 11-11-2010, 21:07
swinks_UK napisał/a: |
A to aby ten dział do pytania o AYC?
|
Tak mi się wydaje bo mowa tu o błędach
Sory Tomek ale jest tu tyle działów o podobnej tematyce że pogubić się można a ten co podrzuciłeś linka to o TLC więc nie będę tam wciskał AYC
Owczar - 11-11-2010, 23:05
batman napisał/a: | że błąd 23 czyli czujnik TDC 1 to nic innego jak czujnik położenia wałka rozrządu tak czy się mylę? |
batman, to nie to samo, ale tutaj masz rozwiązanie problemu:
http://forum.mitsumaniaki...t=28677&start=0
lysy5g1 - 19-11-2010, 15:23
Witam,
proszę o pomoc, bo wczoraj założono mi gaz(BRC sequent 24) i wszystko chodziło idealnie.
Dziś silnik załapał trochę niższe obroty i nieco nierówną pracę na biegu jałowym, tak zostało do teraz.
Do tego zaczął palić się Check Engine.
Zwarłem piny 1 i 4 w OBD2 i wymrugało następujący błąd:
- Check Engine świeci cały czas
-ABS mruga szybko i bez końca.
W czym jest problem?
Z góry dzięki za pomoc.
-witam ponownie, prawdopodobnie udało mi się rozwiązać problem:
Odłączyłem aku na kilkanaście minut, w międzyczasie przejrzałem i przeczyściłem wszystkie wtyczki/kostki pod maską. Przy okazji zauważyłem, że spadł wężyk łączący kolektor dolotowy z reduktorem gazu.
Po odpaleniu nie wyświetla już żadnych błędów, a po zwarciu pinów w OBD2 i włączeniu stacyjki ABS ponownie miga szybko i bez końca (jak już się dowiedziałem, tak powinno być..) a Check Engine zapala się na kilka sekund (ok 3) i po tym gaśnie- czy tak powinno być?
PS: czy po odpięciu akumulatora powinienem zrobić coś w stylu procedury adaptacyjnej, czy w ogóle nie ma takiej konieczności? (bo po odpaleniu zostawiłem auto, aby nagrzało się na benzynie do temp pracy i odbyłem jazdę próbną)
I to samo pytanie odnośnie instalacji LPG, czy teraz powinienem jechać do "gazownika", aby od nowa coś kalibrował?
Owczar - 19-11-2010, 22:49
lysy5g1 napisał/a: | czy po odpięciu akumulatora powinienem zrobić coś w stylu procedury adaptacyjnej, czy w ogóle nie ma takiej konieczności? (bo po odpaleniu zostawiłem auto, aby nagrzało się na benzynie do temp pracy i odbyłem jazdę próbną) |
Teoretycznie tak, ale jeśli obroty przy włączonych odbiornikach prądu masz ok, to zostaw. Jeśli nie to ponowny reset zrób tak:
http://forum.mitsumaniaki...p=607690#607690
lysy5g1 napisał/a: | I to samo pytanie odnośnie instalacji LPG, czy teraz powinienem jechać do "gazownika", aby od nowa coś kalibrow |
Nie, mapy nie powinny się zresetować.
KaWu - 21-11-2010, 19:20
lysy5g1 napisał/a: | wszystko chodziło idealnie.
Dziś silnik załapał trochę niższe obroty i nieco nierówną pracę na biegu jałowym, tak zostało do teraz.
Do tego zaczął palić się Check Engine. |
lysy5g1 napisał/a: | witam ponownie, prawdopodobnie udało mi się rozwiązać problem:
Odłączyłem aku na kilkanaście minut, w międzyczasie przejrzałem i przeczyściłem wszystkie wtyczki/kostki pod maską. Przy okazji zauważyłem, że spadł wężyk łączący kolektor dolotowy z reduktorem gazu. |
Jeżeli powtórzy się to co wyżej to trzeba jechać na ponowną regulację instalacji, ponieważ możesz mieć źle ustawioną i dlatego wariuje ci komp Pb.
lysy5g1 napisał/a: | czy teraz powinienem jechać do "gazownika", aby od nowa coś kalibrował? |
kwaichangcaine - 24-11-2010, 17:57
lysy5g1 napisał/a: | Zwarłem piny 1 i 4 w OBD2 i wymrugało następujący błąd:
- Check Engine świeci cały czas
-ABS mruga szybko i bez końca. |
Mam to samo w swoim padle. Sprawdzałem wężyki i raczej wszystkie się trzymają. Ma ktoś jakieś pomysły? Dodam, że niedawno wymieniali mi sprzęgło i mogli coś namieszać. Po wymianie przejechałem nie więcej jak 100 km i wyskoczyło check engine. Silnik zachowuje się tak samo, jak przed wymianą sprzęgła (choć na tym check enginie nie jeździłem praktycznie, bo w związku z tym, że czeka mnie jeszcze szereg napraw, pojawienie się złociusieńkiej kontrolki wywołało u mnie "delikatną" niechęć do tego auta)
QwiateQ - 02-01-2011, 20:41
lysy5g1 napisał/a: | ABS ponownie miga szybko i bez końca (jak już się dowiedziałem, tak powinno być..) a Check Engine zapala się na kilka sekund (ok 3) i po tym gaśnie- czy tak powinno być? |
Dołączę się do pytania kolegi. Czy możliwe że CE zapala się przed odpaleniem, gaśnie w kolejności (też podejrzewałem iż jest podpięty do innej kontrolki), a po zwarciu 1 i 4 pinu nie mruga? ABS wymruguje, a mruga 11,13,14 i jaki to ma wpływ na pracę ABS?
smashthedj - 15-02-2011, 13:32
pomożecie odczytać kody?
http://www62.zippyshare.com/v/73387568/file.html
wydaje mi sie ze engine "mruga" dwa rózne bledy.. (23 i jeszcze cos) zanim odstawie auto do warsztatu chcialbym miec pewnosc..
pepi - 15-02-2011, 14:08
dobrze mówisz 23
smashthedj - 15-02-2011, 16:10
pepi napisał/a: | dobrze mówisz 23 |
znalazlem uzywke http://allegro.pl/show_item.php?item=1457751251 zobaczymy co z tego wyniknie..
dzieki za pomoc
robertdg - 15-02-2011, 16:13
smashthedj, ten czujnik można uratować
smashthedj - 15-02-2011, 16:29
reanimowalem go 4000km temu, za duzo jezdze zeby znow ryzykowac awarii na autostradzie (tak jak dzis..) wole wlozyc uzywany bo koszt niski (nowy czujnik w serwisie kolo 900 zamiennik ok 300) a jak ten padnie to bede sie martwil
pompec - 28-06-2011, 12:11
a ja mam tak... kontrolki ABS i N w skrzyni migają cały czas szybko (brak błędów) a CE gaśnie tak jak w normalnym (nie-diagnostycznym) trybie uruchamiania zapłonu i nie miga wcale... czy to oznacza brak błędów... dodam, że CE gaśnie samodzielnie...
Owczar - 28-06-2011, 12:16
pompec, na forum już o tym było 100 razy. Galanty po 2 lifcie mają OBD2 i nie da się wymrugać błędów.
|
|
|