To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Anonymous - 19-12-2006, 22:23

Z tego co wiem to za granicą uzywa sie 29 kanału a nie 28 -przynajmniej w Niemczech tak jest. A tak na marginesie to naprawde super zakup-szybko sie zwraca,ułatwia życie bo omija sie korki-ostatnio jakos troche dresów kupiło Cb w trojmiescie i zaczynaja jakąś muze puszczac co wszystkich denerwuje ale coż........oszołomy wszedzie sie trafiają.

A tak ogólnie to tez mam radyjko midlanda antene hustler'a 1m 4db-jak na jazde w zupelnosci wystarczy-łapie spokojnie na 10km-czasami nawet wiecej.Założenie jest tak łatwie ze kazdy potrafi-wczesniej woziłem na dachu teraz na klapie od bagaznika-łatwa w założeniu bo na magnez-mam jeszcze tą maguinczą ochronke pod antene zeby nie rysować lakieru i musze powiedziec ze super sie sprawdza!!!!!

Pozdrawiam

Anonymous - 20-12-2006, 00:07

dm17 napisał/a:
oszołomy wszedzie sie trafiają

Niestety coraz czesciej. Udawanie barana to chyba standard. Nie wiem moze sie z nim utozsamiaja. Nie obrazajac baranow oczywiscie :lol:

TommiCrazy - 05-01-2007, 18:23

wyposarzylem kabine w midland 48 excel multi, przyznam ze chodzi fajnie, ale kupilem dwie anteny, na szybko by moc z czyms jezdzic czyli mala antenka na magnes, ktora szczeze mowiac mnie wkuza ze wzgledu ze musze ja chowac i wyciagac, co zatym idzie kabel poniewiera sie metrami po aucie po siedzeniach i takie tam.
zakupilem teraz duzo wieksza antene i chce zamontowac ja na staly zaczep na bagazniku gdyz tam idealnie zaczep pasuje ( gdy wroce do pl bede musial pamietac by ja odkrecac by niepadla lupem zlodzieja) .
tym razem kable sobie puszcze i ladnie zamaskuje by nieprzeszkadzaly ale kwestia inna, czy jest jakas opinia ze antena cb niemoze byc obok anteny radia samochodowego? ma to znaczenie czy nie?

Anonymous - 05-01-2007, 18:41

TommiCrazy napisał/a:
czyli mala antenka na magnes

Jaka to antena i jak Ci działało?

Anonymous - 06-01-2007, 19:36

Ficu865 napisał/a:
Jaka to antena i jak Ci działało?

mam taką samą nie jest rewelacyjna i też chce kupi dłuższą :mrgreen:

Hubeeert - 06-01-2007, 19:41

TommiCrazy napisał/a:
midland 48 excel multi

Najlepsze radio Alana/Midlanda. Dobry zakup - popatrz jeszcze na glosnik zewnetrzny z cyfrowym przetwornikiem szumu - jak wlaczysz NK (Noise Killera) i ten glosnik to praktycznie nie bedziesz mial szumu ze statyki a i zaczniesz rozumiec co mowia ci ktorych normalnie nie jestes w stanie uslyszec.

TommiCrazy - 06-01-2007, 22:53

Nowo zakupiona antenka to Stinger thorobred , jakis made in USA, z szerokiej palety w sklepie poprosilem sprzedawce o zarekomendowanie mi takiej jak by dla siebie wybral ......wiec wziolem

poprzednia antenka to maly dwu czesciowy midland na magnesiku, generalnie z odzywek innych kierowcow wyszlo ze na tej malej antence mialem jakies 4ry kilosy zasiegu ale to oczywiscie zaleznie od miejsca, mialem jednak problemy z rozumieniem kierowwcow wypowiadajacych sie na trasie, oni problemu takowego w rozumieniu mnie niemieli

funkcja wyciszania szumow jest rewelacyjna, momentalnie znikaja wszystkie brudy z eteru, ale tym samym slabe sygnaly innych kierowcow mi zanikaja, licze jednak ze dluga antena to poprawi

jeszcze raz pytam czy sa jakies przeciwskazania odnosnie montarzu anteny? moge ja zamontowac po tej samej stronie co zwykla antena?

co do samego glosnika zewnetrznego to rozwarzam taka opcje...... ale jak narazie jestem kompletnie nierozeznany w tym temacie...wiem tylko ze jest taka mozliwosc nic pozatym

cns80 - 09-01-2007, 07:39

A ja wreszcie kupiłem radyjko: Cobra 19 DX IV + ant. Midland (ok.140cm). Jest dużo, dużo lepiej niż na Unidenie. Żadnych szumów i doskonała modulacja. Ale antenkę zmienię na Sirio ML-135 (chyba ?), bo jak pożyczyłem taką to bez wystrojenia było jeszcze lepiej niż na mojej. A myślałem że Uniden 520 jest dobry (teraz już tak nie myślę) :wink: .
Anonymous - 12-01-2007, 18:08

cns80 napisał/a:
A ja wreszcie kupiłem radyjko: Cobra 19 DX IV + ant. Midland (ok.140cm).
gratuluje , ile za taki zestawik zapłaciłeś i jakie ma osiągi :lol:
saphire - 12-01-2007, 19:29

Kumpel mi pokazął ze dwa dni temu malutką antenkę Tripecośtam - ma trzy kable - pod CB, radio i GSM, ma to coś koło 30cm długości i jest montowane na dachu zamiast fabrycznej antenki (takiej jak mają ople czy inne autka) i obsługuje na jednej antenie te trzy sprawy. Wygląda na to że każdy system ma nawiniętą osobną cewę na drucie antenki. Działa to bardzo dobrze - kumpla midland odbierał z 30km i takoż był słyszalny, komóra też ładnie chodziła a i radio wcale nieźle. Ponoć kilka stówek ta antena kosztuje ale chyba warto bo jest zamontowana na stałe, nie rzuca się w oczy i robi 3-w-jednym :D
TommiCrazy - 12-01-2007, 21:26

mnie by sie przydalo takie panaceum...... ale jest pewne powiedzenie , ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego..... obym sie milo rozczarowal
Anonymous - 13-01-2007, 09:41

saphire napisał/a:
Działa to bardzo dobrze - kumpla midland odbierał z 30km i takoż był słyszalny
:mrgreen:
nie wierzę w takie (sorki że tak powiem) bzdury!!
Jestem z zawodu łącznościowcem(radio) ciekawa musiała by byc ta antenka że przenosi taki zakres częstotliwości :?: i niby wszystko tak "wspaniale działa" :wink:
ja nie polecam :?

saphire - 13-01-2007, 16:25

No sam słyszałem i gadałem z gośćmi którzy byli prawie 28km od nas :) - to fakt niezaprzeczalny chyba że jakieś dzikie odbicia były od górek ale nie sądzę.

EDIT:

ta antena to chyba TRIFLEX i jest nawet na allegro:
tutaj albo tutaj

Antena ma końcówkę regulowaną poprzez wkręcanie lub wykręcanie i można ją ładnie dostroić - u kumpla dała się ładnie ustawić na sw-miarce prawie tuż koło 1.0

Anonymous - 13-01-2007, 17:57

cytat za cb.radio.pl/forum
"Nie chcę Cię matwić ale 10 km w ruchu to może być poważny problem... Może na postoju tak, ale w czasie jazdy będzie to raczej niewykonalne... Poza tym myślę, że antena ma jeszcze jedną wadę. Montowana jest w otworze anteny radiowej. Jeżeli otwór na antenę jest zaraz przy przedniej szybie to będzie ona działała kierunkowo, tzn dużo większy zasięg z tyłu samochodu, mniejszy w kierunku jazdy.
W lepszej sytuacji są posiadacze pancerwagenów gdzie otwór antenowy jest w tylnej części dachu, około 20 cm od tylnej szyby. Tam może spisywałaby się lepiej.
Jeśli napewno nie chcesz wiercić dodatkowej dziury ani nie akceptujesz magnesówek to będzie problem. Chyba nie ma innych anten CB/UKF na rynku, no i ten punkt montowania w citroenach..." :wink:
nic dodac nic ując :mrgreen:
TUTAJ LINK DO TEMATU

Anonymous - 13-01-2007, 18:52

a ja montuję na magnesie kilka centymetrów od bagażnika. W poniedziałek ma być zestrojona to powiem jak będzie. Antena midlanda ok 40cm.