Forum ogólne - Mandaty
cns80 - 19-02-2009, 09:24
akbi napisał/a: | ...czyli rozumiem, że cała nasza (z budżetu) kasa idzie w fotoradary, albo maszty na fotoradary.... | Dobrze rozumiesz. Jeszcze raz powtórzę: Z każdego mandatu Policja nie ma ani grosza. Ta kasa w całości finansuje budżet miasta/powiatu. Następnie w postaci podatków płaconych przez miasto/powiat trafia do budżetu Państwa i stamtąd jest przydzielana na poszczególne resorty, w tym MSWiA. Ministerstwo następnie określa ile z tej kasy pójdzie na Policję. A że stworzyli sobie kolejną gębę do wyżywienia w postaci CBA to i Policja dostanie mniej.
To ile dostanie policja w żadnym wypadku nie zależy od kwoty i ilości wystawionych mandatów, ani od terminowości ich płacenia.
akbi - 19-02-2009, 09:41
cns80 napisał/a: | To ile dostanie policja w żadnym wypadku nie zależy od kwoty i ilości wystawionych mandatów, ani od terminowości ich płacenia. |
tak tak...to ja wiem ...chodziło mi o to, że zamiast Policja kontrolować globalnie wszystkie wykroczenia drogowe, to znowu skupi się jedynie na identyfikowaniu pojazdów z fotek "nastukanych" przez przydrożne "aparaty" ... czy skupi się JEDYNIE na tych co przekraczają prędkość, bez względu na to czy ktoś stworzył jakiekolwiek zagrożenie drogowe czy też nie,
I to mnie właśnie mocno ........... niepokoi
Uwex - 19-02-2009, 12:39
akbi no niestety masz rację . Wszystkie graty a nawet trupy będą coraz spokojniej jeździły po drogach ! . Szybkości to on za bardzo nie przekroczy , a że bez hamulców , światła jak świeczki , opony - a co to jest bieżnik ? , i.t.d. Wczoraj na skrzyżowaniu obok mnie rozkraczyła się ciężarówka ( jakiś 20 -letni grat ) - odpadło tylne koło . Dodam , że jest to na niebezpiecznym zakręcie ( z lustrami - b.słaba widoczność ) . Dosłownie chwilkę później jechali niebiescy - nawet nie zwolnili !!
cns80 - 19-02-2009, 14:51
akbi napisał/a: | zamiast Policja kontrolować globalnie wszystkie wykroczenia drogowe, to znowu skupi się jedynie na identyfikowaniu pojazdów z fotek "nastukanych" przez przydrożne "aparaty" ... czy skupi się JEDYNIE na tych co przekraczają prędkość, bez względu na to czy ktoś stworzył jakiekolwiek zagrożenie drogowe czy też nie, | Najtańszy i najskuteczniejszy sposób łatania budżetu lokalnego powiatu
W Uwaga-pirat pani dostała w Warszawie mandat za 64 km/h, bo jest ograniczenie do 50. Myślę że zamiast mandatu powinna dostać kwiaty, albo bombonierkę, bo była chyba najwolniej jadącym samochodem na tym odcinku Ale Ci co zwykle jadą tam 90 km/h tym razem zwolnili, bo im ktoś mrugnął/powiedział na CB. A kaska poleci na pl. Bankowy na nowy fotoradar
Kibloo - 19-02-2009, 17:22
na DK nr 22 wszsytkie słupki zostały spalone...
przynajmniej spokojniej
Student - 20-02-2009, 08:57
No i przyszła moda z UK, płonące radarki
Społeczeństwo broni się jak może.
cns80 - 20-02-2009, 09:05
Student napisał/a: | No i przyszła moda z UK, płonące radarki | Rodacy wrócili i przywieźli powiew zachodniej świeżości
mkm - 20-02-2009, 12:54
No to jeszcze o fotoradarach i innych „zmianach” juz wstepnie przeglosowanych: http://motoryzacja.interi...episach,1263028
A tu kolejny „genialny” projekt:
http://motoryzacja.interi...brak-oc,1262379
PiotrBe - 21-02-2009, 16:36
1.Wysokośc mandatów ciekawie rozwiązali Finowie, gdzie ta zależy od wysokości zarobków i czasem kwoty sa niebotyczne.
2.Fotoradary to W WIĘKSZOŚCI przypadków najbardziej <cenzura> pomysł, na jaki można było wpaśc w naszym kochanym kraju, bo:
- za tą kasę mozna wyraźnie oznakować przejscie dla pieszych
- można wyremontowac x metrów drogi, co bezpośrednio przełoży sie na poprawę
bezpieczeństwa
- itd. itp.
3. Wreszcie niech ktos wreszcie zmusi drogówkę do pracy i zaznajomi ich z Przepisami o Ruchu Drogowym innymi niż dozwolone prędkości, bo mam wrażenie, że niczym innym się nie zajmują (no może parkowanie na zakazie). Chyba chodzi o to , ze pokazując odczyt z radaru, policjant nie musi tłumaczyć kierowcy czym zawinił i dowód jest nie do podważenia. Codziennie spotykam się z przypadkami kompletnej ignorancji wśód kierowców (np niekorzystanie z rozpędówek na dwupasmówkach, jazda na halogenach w słoneczne dni, jazda z mega uciążliwą prędkościa, zajeżdzanie drogi, nieużywanie kierunkowskazów, albo uzywanie ich za późno, nie spoglądanie w lusterka przed wyprzedzaniem ...) i nigdy nie widziałem żeby Policja zareagowała widząc takie rzeczy. Mało tego, jesienią kierowca auta, wyjeżdzającej z podporządkowanej wyjechał mi wprost pod koła mimo ze miał pas rozpędowy (jechałem główną), pisk opon i ledwo co ale uniknąłem zderzenia - jechalem akurat powoli, 100 m dalej policja stała z radrem i ich reakcja było ... kulali się ze śmiechu pokazując sobie mnie palcami. Naprawde nie wiem, co tu takiego zabawnego, bo mnie do śmiechu nie bylo.
4. samochody nieoznakowane - to nie są machiny do gnania po miescie 200 km/h za idiota, który pragnie sie zabić(lub kogoś) takiego można nagrac, a później odnaleźć, lub zatrzymac w inny, bardziej bezpieczny sposób.
może starczy bo odbiegam od tematu, ale mnie krew zalewa, jak czytam o pomysłach naszego genialnego ustawodawcy na temat zmian w PORD. Naprawde dużo jeżdzę i wiem, ze bez budowy dróg wypadki będą się ansilać, zwłaszcza na takich duktach po jakich jeździmy. Nie zmienia tego nawet milionowe mandaty. Zresztą co z tych zmian stawek, skoro, wg Poslicji tylko prędkośc jest grzechem, resztę można ignorować.
Pozdrawiam wszystkich
Berni - 05-03-2009, 19:12
Wracając do systemu fińskiego
http://wiadomosci.onet.pl/1928690,69,item.html
PiotrBe - 05-03-2009, 20:30
no pisalem przeciez, ze jest bat nawet na bogatych kierowców;)
A z relacji Fina znam ich metodę (mało popularną, acz skuteczną) na walkę z radarami.
Woża antyradar, który jest u nich calkowicie nielegalny - nawet jego posiadanie w aucie w kartonie , i zaadresowana na swój (lub inny) adres kopertę. W razie kontroli hop antyradar w kopertkę i szybka zaklejka. Ponoć jakis prawnik doszukał się przepisu, wg którego policja nie ma prawa otworzyc koperty, gdyz obowiązuje tajemnica korespondencji. Jak widać nie tylko Polsak potrafi;)
Feeder - 06-03-2009, 11:33
PiotrBe napisał/a: | Woża antyradar, który jest u nich calkowicie nielegalny - nawet jego posiadanie w aucie w kartonie , i zaadresowana na swój (lub inny) adres kopertę. W razie kontroli hop antyradar w kopertkę i szybka zaklejka. Ponoć jakis prawnik doszukał się przepisu, wg którego policja nie ma prawa otworzyc koperty, gdyz obowiązuje tajemnica korespondencji. Jak widać nie tylko Polsak potrafi;) |
Dobre to jest, hehehe , musze ten patent sprzedać dalej
|
|
|