[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Radio CB w Lancerku
krzychu - 13-04-2010, 16:36
Nie. Ja sobie poradziłem lutując końcówkę od oryginalnej anteny do kawałka kabla triflexa. Można też pociągnąć osobny kabel. W przypadku oryginalnego radia warto też rozważyć montaż wzmacniacza pod triflexem dla radia FM ponieważ oryginalna antena (przynajmniej u mnie) ma wbudowany taki wzmacniacz i jest doprowadzone zasilanie dla tego wzmacniacza wraz z anteną.
mazin - 13-04-2010, 17:35
DjQuest napisał/a: | Mam pytanie do posiadaczy anteny Triflex. Czy oryginalny kabel instalacji antenowej w Lancerku pasuje wtykiem od strony anteny do wtyczek od Triflex ? |
Standardowa antena w lancerze ma standardową wtyczkę (od anteny prowadzi kabelek długości ok 10-15 cm zakończony wtyczką).Jeżeli triflex ma standardową wtyczkę, to powinno "podejść".
DjQuest - 13-04-2010, 20:37
mazin napisał/a: | DjQuest napisał/a: | Mam pytanie do posiadaczy anteny Triflex. Czy oryginalny kabel instalacji antenowej w Lancerku pasuje wtykiem od strony anteny do wtyczek od Triflex ? |
Standardowa antena w lancerze ma standardową wtyczkę (od anteny prowadzi kabelek długości ok 10-15 cm zakończony wtyczką).Jeżeli triflex ma standardową wtyczkę, to powinno "podejść". |
O to właśnie zapytałem, czy Triflex ma standard wyprowadzenia ?
krzychu - 13-04-2010, 20:45
Nie. Taką nakręcaną ma.
Z triflexem masz kabel (długi) do radia to on jest zakończony standardowym wtykiem pod anteną jest wtyk niestandardowy.
sasza - 16-04-2010, 12:52 Temat postu: Montaż anteny CB do Lancera Sportbacka Czesc!
Staralem sie przeszukac forum, ale jesli chodzi o osobny watek to znalazlem tylko o montowaniu anteny w Outlanderze.
Od razu tylko powiem - ze chcialbym uniknac montazu anteny, o ktorej widzialem ze sie przewijalo i w odniesieniu do Lancera czyli tej podwojnej czy potrojnej (radio FM, CB i costam jeszcze) w miejsce oryginalnej anteny.
Mam porzadna antene po poprzednim samochodzie - Sirio SG-CB 1000 (http://www.sirio.pl/index...ewodu&Itemid=59) i chcialbym ja jakos zamontowac na Lancerze.
Wydaje sie, ze opcje pozostaja dwie:
- magnes
- uchwyt
Uchwytu sie boje bo boje sie o lakier
Wiec chyba pozostawalby magnes z podkladka (tez zeby lakieru nie porysowac).
Macie jakies doswiadczenia ze Sportbackiem w tym zakresie?
Pozdrawiam,
Sasza
jaca71 - 16-04-2010, 12:55
A ja będę się upierał że ten temat jest najlepszy dla tego pytania.
sasza - 16-04-2010, 13:06
Moze byc
mazin - 16-04-2010, 13:23 Temat postu: Re: Montaż anteny CB do Lancera Sportbacka
sasza napisał/a: |
Macie jakies doswiadczenia ze Sportbackiem w tym zakresie?
Pozdrawiam,
Sasza |
Ja swoją sirio przez blisko rok woziłem na magnesie tuż za anteną FM na dachu. Podkleiłem podkładkę z przezroczystej folii, teraz stopniowo usuwam ślady po kleju Wadą takiego rozwiązania jest to, że kabel przepuszczony szczeliną pomiędzy klapą a dachem powoduje wytarcie farby - zamalowałem je, było niewielkie, ale jednak. Antena trzymała się dość mocno, nawet prędkości autostradowe nie stanowiły problemu. Jeżeli nakleisz fragment folii na rant dachu i klapy, to nie powinno się nic stać.
sasza - 16-04-2010, 15:45 Temat postu: Re: Montaż anteny CB do Lancera Sportbacka
mazin napisał/a: |
Ja swoją sirio przez blisko rok woziłem na magnesie tuż za anteną FM na dachu. Podkleiłem podkładkę z przezroczystej folii, teraz stopniowo usuwam ślady po kleju Wadą takiego rozwiązania jest to, że kabel przepuszczony szczeliną pomiędzy klapą a dachem powoduje wytarcie farby - zamalowałem je, było niewielkie, ale jednak. Antena trzymała się dość mocno, nawet prędkości autostradowe nie stanowiły problemu. Jeżeli nakleisz fragment folii na rant dachu i klapy, to nie powinno się nic stać. |
Dziekowac! Dziekowac!
ohayo - 15-07-2010, 09:09
Ja w swoim SB będę montował Lafayette Atena w schowku za popielniczką. Wymiary radyjka idealne: głębokość-12 cm, szerokość-14cm, wysokość-4cm - jak pod miśka robione . Cena też przystępna. Będzie montowane na rzepy od góry. Opinie o tym radyjku są niezłe, testowany zasięg przy dobrej propagacji - 18 km. Dam znać po moich testach. Pozdro
beti - 18-02-2011, 19:21
Ile ASO może krzyknąć za montaż CB (radio atena + triplex)?
mazin - 19-02-2011, 10:27
beti napisał/a: | Ile ASO może krzyknąć za montaż CB (radio atena + triplex)? |
Za montaż anteny (MEGAWATT) ASO w Bielsku Białej wystawiło na fakturze kwotę 200 zł, o montażu CB na fakturze nie wspomnieli (choć zamontowali)- ale ta kwota może być myląca, bo usługa była łączona z innymi (montaż dodatkowego gniazda zapalniczki, radia 2 din, wzmacniacza, kamery cofania), zatem traktuj ją jedynie orientacyjnie. Najdrożej wyszła kamera, ale to zrozumiałe - ciągnięcie kabla przez całe auto, zdejmowanie tapicerki z klapy itd.
Foto1 Foto2
Dodam, że zamontowali całkiem profesjonalnie, to znaczy nie połamali podsufitki, nie urwali słupków (choć może i urwali ale profesjonalnie przykleili) - w każdym razie po prawie roku, nie odpadły Nic nie cieknie, nie stuka, w sumie jestem zadowolony, choć do zamontowania jednostki centralnej i niedokręconego po wszystkim fotela mogę się przyczepić.
cabaniarz - 19-02-2011, 10:37
ohayo napisał/a: | Ja w swoim SB będę montował Lafayette Atena w schowku za popielniczką. Wymiary radyjka idealne: głębokość-12 cm, szerokość-14cm, wysokość-4cm - jak pod miśka robione . Cena też przystępna. Będzie montowane na rzepy od góry. Opinie o tym radyjku są niezłe, testowany zasięg przy dobrej propagacji - 18 km. Dam znać po moich testach. Pozdro |
i zapodaj jakieś foto
ohayo - 22-02-2011, 09:54
Proszę bardzo.
Nie wiem, jak się wkleja zdjęcia, więc zapodam link:
Lafayette Atena w Lancerku
Myślę jeszcze, żeby wyciąć trochę obudowy z tyłu tego otworu, to radio można będzie bardziej cofnąć. Jak na razie przeszkadza gniazdo antenowe z wtyczką i dlatego jest troszkę wysunięte. Acha, i nie podlączałem na stałe, więc jest zasilane z gniazdka zapalniczki.
Janek_W - 23-02-2011, 12:00
ohayo, i to radyjko masz zamontowane na rzepy tak jak wcześniej pisałeś? Trzyma to się dobrze?
Też szukam małego CB do swojego samochodu i chyba też zdecyduje się na to Lafayafette. Wcześniej miałem Yosan'a 120, czyli praktycznie to samo co Atena i spisywał się bardzo dobrze
|
|
|