[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Filtr stożkowy w Galu
swinks_UK - 24-12-2010, 18:30
Pan "...znany tuningowiec Jacek Chojnacki" nie bardzo potrafił wyjaśnć roli MAFu w nowoczesnych aplikacjach, oraz tego że filtr dobiera się pod względem wartości cfm, która w przypadku filtra powinna być 30% wyższa od wartości silnika i całego układu dolotowego. Ponadto ten "osad w silniku" to raczej wynik źle dobranej mieszanki, stąd niższy moment i utrata mocy.
drexvs - 03-04-2013, 18:25
Jestem ciekaw tylko tego jak galant chodzi na stożku. A więc nie mam zamiaru kupować zaraz całego dolotu bo musiał bym dać za taki bajer przynajmniej 300zł+.. Więc wpadłem na pomysł aby do oryginalnej puchy założyć stożek. Po prostu wsadzić go do tej gumowej rury z jednej lub drugiej strony. Na pewno dźwięk się zmieni.
Teraz pytanie czy nie wie ktoś jaką jest średnica tych rur które wchodzą do puchy gdzie znajduje się oryginalny filtr lub wychodzą z tej puchy ?
Też zgłębiając temat wiedzę jak dobrze jest poprowadzone zimne powietrze w galancie i jak porządnie zrobiony jest dolot więc nie chce tego psuć, lecz troszeczkę za ciche jest to auto a dźwięk zasysanego powietrza bądź co bądź jest na prawdę ładny
WreX - 03-04-2013, 20:08
drexvs napisał/a: | Jestem ciekaw tylko tego jak galant chodzi na stożku. A więc nie mam zamiaru kupować zaraz całego dolotu bo musiał bym dać za taki bajer przynajmniej 300zł+.. Więc wpadłem na pomysł aby do oryginalnej puchy założyć stożek. Po prostu wsadzić go do tej gumowej rury z jednej lub drugiej strony. Na pewno dźwięk się zmieni.
Teraz pytanie czy nie wie ktoś jaką jest średnica tych rur które wchodzą do puchy gdzie znajduje się oryginalny filtr lub wychodzą z tej puchy ?
Też zgłębiając temat wiedzę jak dobrze jest poprowadzone zimne powietrze w galancie i jak porządnie zrobiony jest dolot więc nie chce tego psuć, lecz troszeczkę za ciche jest to auto a dźwięk zasysanego powietrza bądź co bądź jest na prawdę ładny |
Z tego co ja wyczytałem to stożek poprawi dźwięk i zmniejszy subtelnie moment. Nie opłaca się go montować z tego co mi wiadomo.
ivan1977 - 03-04-2013, 20:49
Miałem założony stożek w 2 Hondach Accord 2.0 F20z1 osiągów nie poprawiło dzwięk zadowalający ale opisze moje spostrzeżenia po montażu takiego cuda. W jednej Hani notoryczne było szarpanie na gazie po wizytach u wielu Bydgoskich gaziarzy stwierdzono że wszystko ok po prostu padła niesamowita diagnoza cytuje " TEN MODEL NIE LUBI GAZU" oczywiście zniesmaczony diagnozą kombinowałem dalej wyczyściłem kolektor dolotowy przepustnice wymieniłem kable WN i świece zaślepiłem monetą 1 zł zawór EGR dalej objawy te same z głupoty kolega zasadził mi w aucie stożek jakież było moje zdumienie auto przestało rwać i rowno wkrecalo sie na obroty przy redukcji z 5 na 3 przy 130 nie bylo zadnych klopotow auto ciagnelo jak opetane w drugim aucie problem byl podobny rowniez z LPG i rozwiazanie to samo pomoglo i teraz puenta sam stozek nie doda ci kucy a moze jeszcze zabrac mi poprawilo prace na LPG i moim zdaniem bzdura kompletna jest ze w ACCO mozna stozkiem narobic balaganu podslyszane od cioci meza siostry kuzyna
major - 03-04-2013, 21:05
drexvs napisał/a: | Jestem ciekaw tylko tego jak galant chodzi na stożku. A więc nie mam zamiaru kupować zaraz całego dolotu bo musiał bym dać za taki bajer przynajmniej 300zł+.. Więc wpadłem na pomysł aby do oryginalnej puchy założyć stożek. Po prostu wsadzić go do tej gumowej rury z jednej lub drugiej strony. Na pewno dźwięk się zmieni. |
Przyjrzyj się najpierw jak wygląda dolot w galancie. Jak chcesz wsadzić stożek do gumowej rury?? Przecież jest tam przepływomierz.
Włóż wkładkę K&N i będzie dobrze.
Hugo - 03-04-2013, 21:15
major napisał/a: | Włóż wkładkę K&N i będzie dobrze | Mam takową w 2,5 i dźwięk silnika jest boski...
WreX - 03-04-2013, 22:06
Hugo napisał/a: | major napisał/a: | Włóż wkładkę K&N i będzie dobrze | Mam takową w 2,5 i dźwięk silnika jest boski... |
chodzi o te filtry po 150zł powietrza od K&N ? czy jeszcze coś innego ?
major - 04-04-2013, 00:33
WreX napisał/a: | chodzi o te filtry po 150zł powietrza od K&N ? czy jeszcze coś innego ? |
o to chodzi: http://allegro.pl/filtr-k...3090893054.html
W inter carsie po naszych zniżkach kosztuje coś około 120 chyba
sipex - 04-04-2013, 14:54
w 2.0 tą wkładke to sobie lepiej w d... wsadzić może faktycznie w 2.5v6 poprawia dźwięk ale w pozostałych to tylko urojenia po wydaniu prawie 200zł fakt ,że wymiana filtra powietrza na dłuższy czas z głowy i to chyba tyle z tych plusów
Hugo - 04-04-2013, 14:54
Dokładnie o to.
WreX - 04-04-2013, 15:08
Hugo napisał/a: | Dokładnie o to. |
Niesie to za sobą jakieś korzyści poza dźwiękiem i lżejszym portfelem ?
deejay - 04-04-2013, 16:12
Filtr masz dożywotnio , gwarancja na 1000000 km .
Ja mam HKS juz prawie 2 lata i jest ok .
Jaco_ - 04-04-2013, 18:35
WreX napisał/a: |
Niesie to za sobą jakieś korzyści poza dźwiękiem |
dzwieku chyba sama wkladka nie zmienia raczej bo dalej jest to zamkniety filtr w puszcze no chyba ze sie myle to niech ktos mnie poprawi
sipex - 04-04-2013, 19:32
ja testowałem i nic nie zmienia ,kolega w lancerze z salonu gdzie silnik chodzi elegancko i czysto też niema różnicy.. no może delikatnie zabuczał powyżej 5k obr/min
moim zdaniem na plus to jedyne to jak pisze deejay ,że filtr dożywotnio masz,ale to chyba też wymaga się czyszczenia go jakimiś olejkami z tego co mi się kojarzy?
Hugo - 04-04-2013, 19:34
deejay napisał/a: | Filtr masz dożywotnio , gwarancja na 1000000 km .
Ja mam HKS juz prawie 2 lata i jest ok | A jakiegoś czyszczenia i smarowania nie trzeba robić?
|
|
|