[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wysokie spalanie, kopcenie, CE, sonda lambda
wonsz - 12-05-2011, 14:41
Wartości które podałem to są wartości dla benzyny
Na gazie pali teraz w mieście przy spokojnej jeździe 16, na trasie najmniej mi zszedł do 13,6. Instalacja BRC Plug & Drive. Opony 195 zimówki
Co do pracy sond lambda to już tu kiedyś wrzucałem i oceny były że wszystko ok.
Skoro to normalne spalanie czemu niektórzy piszą o spalaniu na trasie w granicach 10, a nawet 8(sic!) litrów na 100km.
Pozdrawiam.
adm78 - 12-05-2011, 15:08
[quote="wonsz"]Wartości które podałem to są wartości dla benzyny
Na gazie pali teraz w mieście przy spokojnej jeździe 16, na trasie najmniej mi zszedł do 13,6. Instalacja BRC Plug & Drive. Opony 195 zimówki
Co do pracy sond lambda to już tu kiedyś wrzucałem i oceny były że wszystko ok.
Te wykresy pracy sond które oglądałes to były przy pracy na benzynie czyLPG? Mam równiez BRC Plug & Drive i powiem Ci niezłą ciekawostkę, otóz u mnie przy pracy na LPG na podłaczonym komputerze rysujący sie wykres to linia prosta!!!!! odpowiadająca 0,8 V, w momencie kiedy przełacze na benzyne wykres zaczyna byc sinusoidą! znaczy to ze ta instalacja nie bierze pomiarów sondy z kompa benzyny tylko emuluje zachowanie sondy!!! co ciekawe mechanik który zakładał instalke mówi to samo, ta instalka ma usredniona wartośc wykresu!! ja mówie ze Pan se chyba jaja robi!!! jak pytałem przed montazem mówili co innego. Jestem w trakcie wyjasniania tego, bo taka emulacja pracy sondy jest niedopuszczalna!!!! Rysowanie wykresów oglądałem razem z kolegą z forum Mario Mario, który może ci potwierdzić jak wyglada u mnie sygnał sondy przy pracy na LPG. Co prawda dynamika jazdy jest ok i nie ma problemu z gazem, ale spalanie u mnie jest wieksze niz pisza tu koledzy.
mar111cin - 12-05-2011, 15:50
Koledzy zajrzyjcie do działu galant ogólnie i ostatnia strona o spalaniu trochę powiedziałem co o tym myślę.
coniektórym palą bardzo małe wartości, ale zapominają dopisać ile do tego przejeżdżają na benzynie... Co z tego że ktoś mówi o małych wartościach, jak podlewa auto benzyna w wartościach 3-5l na 100km.. jak podają spalanie to niech o tym nie zapominają
bieniak - 12-05-2011, 18:57
Dobra mnie pewnie zabijecie teraz.
Galant 2,5 v6 +lpg Autronic II generacja(z mostkowany czujnik temperatury)
miasto 13-15l LPG + (mniej więcej 1L PB) na benzynie przejeżdżam 100m po odpaleniu
trasa 100-120 10l LPG
No i 2 razy w miesiącu przejazd paru Km na samym paliwie (przegonić trochę )
mar111cin - 12-05-2011, 19:57
w to Ci wierzę, tylko zapewne masz manuala i na tym już sporo zyskujesz. Dwa badziewna instalacja która potrafi oszukiwać ECU, pewnie masz jakiś emulator sond lambda itp. przez co pali Ci tak, jak Ci to zestroili gaziarze. IV generacje gazu nie tak łatwo oszukać, bo na dobrą sprawę wszystko koryguje ECU samochodu. Jak dostaje za mało gazu, to ECU wydłuży czasy wtrysku i będzie dostawał tyle ile powinien. Jedynie po czym to można poznać to moment przejcia pb/lpg i odwrotnie, jeżeli jest jakieś szarpnięcie, tzn że źle zestrojona. Jeżeli ECU nie będzie w stanie tego zrobić to wyskoczą błędy CE.
na poprzedniej stronie motke wrzucił foto pracy sond lambda, zauważcie że w momencie przejścia na lpg sonda zaczyna pokazywać wysokie wartości, wskazuje to na to, że dostaje za dużo gazu i ECU zaraz zacznie ciąć trimy. (zaloże się, że jak motke się wypowie, to potwierdzi że czuć szarpnięcie silnika przy przechodzeniu z zasilania)
Wonsz a wymieniłeś filtr powietrza? ewentualnie jeszcze filtry gazowe. ? czuć u Ciebie szarpnięcie przy przechodzeniu pb/lpg/pb ? Sprawdź jeszcze jak masz możliwość jak się ustawiają korekty długoterminowe wtrysku (u mnie to jest ok 10-12,5%, co już jest dosyć sporo, ale na to lekarstwa nie znam). Instalcje gazową sam sobie regulowałeś ? (tutaj tylko kwestia tego jak szybko silnik się adoptuje do nowego paliwa - przy ustawionej idealnie nie powinien w ogóle się adoptować )
wonsz - 12-05-2011, 20:34
mar111cin napisał/a: |
Wonsz a wymieniłeś filtr powietrza? ewentualnie jeszcze filtry gazowe. ? czuć u Ciebie szarpnięcie przy przechodzeniu pb/lpg/pb ? Sprawdź jeszcze jak masz możliwość jak się ustawiają korekty długoterminowe wtrysku (u mnie to jest ok 10-12,5%, co już jest dosyć sporo, ale na to lekarstwa nie znam). Instalcje gazową sam sobie regulowałeś ? (tutaj tylko kwestia tego jak szybko silnik się adoptuje do nowego paliwa - przy ustawionej idealnie nie powinien w ogóle się adoptować ) |
Filtr powietrza wymieniony na K&N. Filtrów gazowych jeszcze nie ruszałem bo odkąd mam instalkę to pali tyle samo więc raczej wszystko ok. Instalacja nie była regulowana. Zresztą co tutaj gdybać o instalacji. I tak się cieszę że pali "tylko" 16 skoro na benzynie palił 15.
Szarpnięć brak.
mar111cin - 12-05-2011, 20:40
tylko nie mów że masz zamontowany jakiś stożkowy filtr K&N?
tzn że instalacja nawet w warsztacie nie była regulowana? tylko założona?
występuje efekt szarpnięcia silnikiem? bo nie napisałeś.
hmmm jak masz taką tylko różnice, to nic tylko się cieszyć gaz ma to do siebie że musi go spalić 20% więcej (dokładnie to 17%, wynika to z kaloryczności tego paliwa) , defacto można policzyć nawet więcej ze względu na jego super jakość
radek79 - 12-05-2011, 20:56
może zacznijmy od tego że z użyta sonda nie pokaże błędu , lpg jest podpięte za zwyczaj pod pierwszą sondę, jeżeli sonda ze starości podaje zawyżone wartości co objawia się z więkrzonym spalaniem to i lpg będzie palić ponad normę , mój gal v6 z tipem pali 14l lpg i 12l benzyny a mam ciężką nogę więc 16l lpg to stanowczo za dużo
mar111cin - 12-05-2011, 21:22
toż to razem 26l zmień auto
a mój pali 11l
jak już coś się podaje to trzeba napomknąć o warunkach w jakich to zachodzi..
po za tym wystarczy że jeden będzie jeździł więcej po mieście, drugi tylko po trasie i już są inne wartości, to samo że trasa trasie nie równa. (górki, wzniesienia, skrzyżowania, ilość wiosek po drodze, ruch tirów itp itd.)
deejay - 12-05-2011, 21:24
Najszybszy i najprostszy sposób spr. dlaczego tak pali , to pojezdzic min jeden dzien na Pb i wykręcic pierwszą lepszą świece , jesli bedzie okopcona to mieszanka jest bogata wtedy do spr układ paliwowy ew.zapłonowy , sondy itp
radek79 - 12-05-2011, 21:29
mar111cin napisał/a: | toż to razem 26l zmień auto
a mój pali 11l
jak już coś się podaje to trzeba napomknąć o warunkach w jakich to zachodzi..
po za tym wystarczy że jeden będzie jeździł więcej po mieście, drugi tylko po trasie i już są inne wartości, to samo że trasa trasie nie równa. (górki, wzniesienia, skrzyżowania, ilość wiosek po drodze, ruch tirów itp itd.) |
miałem na myśli jazda na samej benzynie i spalanie po założeniu lpg
kolega mieszka w łodzi więc jestem w tym mieście raz w miesiącu więc nie jest ono jakoś mocniej zakorkowane niż lublin i się w miarę jedzie nie stoi
bieniak - 12-05-2011, 21:34
miasto miastu też nie równe.
Ja nie mam emulatora bo u mnie sonda pracuje normalnie na lpg,na jej podstawie jest korygowana dawka gazu(razem z TPS)
emulator mam jeden i jest to emulator wtrysków
slonio88 - 07-11-2012, 23:28 Temat postu: Bierze olej, kopci, a moc jest.... Witam,
Mam problem podobny do założyciela tematu przy czym auto nie traci mocy... Przeciwnie ma kopa - ale dymi, i.... bierze olej... Jakie mogą być przyczyny ?
Pierścienie ? - Jutro jadę do Pana Michalaka jeśli będzie miał chwilę - to sprawdzimy ciśnienie na Garach - 3 z przodu bez problemu się sprawdzi, gorzej z tymi od tyłu...
Ew. uszczelniacze popychaczy ?
Co jeszcze może być przyczyną ?
Może stary olej ?
robertdg - 08-11-2012, 07:52
A ile tego oleju wciąga na jaki przebieg
ukasz - 09-12-2012, 21:05
Witam Panowie
Coś mi się dzieje z moim miśkiem, wczoraj już przy ostrym mrozie jak go chciałem odpalić to nie chciał załapać, dopiero po piątym razie poszedł ale z rury wydusił ostry czarny dym Ogólnie to na normalnych obrotach nie kopci ale tylko jak go przygazuje na wieksze obroty to kopcenie jest dość spore. Wiem, że musze wymienić świece i mam zamiar też filtry. Nie wiem czy to pomoże, ale jakby ktoś miał jakieś pomysły od czego takie coś może być to prosiłbym żeby się podzielił. Odnośnie świec to jakie polecacie?
Galant 2.0 TD GLS 1997r. 250 000 przebieg
|
|
|