[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
el_diablo - 05-10-2009, 11:27
N tomekrvf napisał/a: | W jakim opakowaniu były te Lucasy? Zielone czy czerwone? |
Nie wiem - kupione razem z samochodem. Wg mechanika, który je wymieniał wyglądały na oryginalne.
kamil1qaz - 19-12-2009, 17:17 Temat postu: Klocki hamulcowe Witam. Związku kończącymi się klockami (w przodzie), przebieg auta 27 tys, jakie firmy polecacie plus ewentualny koszt?
Rafal_Szczecin - 19-12-2009, 18:02
kamil1qaz napisał/a: | Związku kończącymi się klockami (w przodzie), przebieg auta 27 tys, jakie firmy polecacie plus ewentualny koszt? |
a co one tak szybko sie skonczyly ?
mi w volvo koniec klockow nastapil przy przebiegu 50tkm
krzychu - 19-12-2009, 18:06
Rafal_Szczecin napisał/a: |
mi w volvo koniec klockow nastapil przy przebiegu 50tkm |
Ponieważ lancer już tak ma.
Kup sobie Lukas-y w wątku z CS są podane numery. Ewentualnie oryginalne są teraz w CY miększe więc można by zostać przy oryginałach.
Mr.U - 19-12-2009, 19:37
być może głupie pytanie ale... skąd wiadomo że się kończą ??
tomekrvf - 19-12-2009, 20:07
Mr.U napisał/a: | skąd wiadomo że się kończą ?? |
Klocki wyposażone są w akustyczny czujnik zużycia. Jak klocki się kończą to wydają z siebie przeraźliwe piski. Instrukcja obsługi wyjaśnia ten temat.
Radassss - 19-12-2009, 20:23
hmmmm ale nowe klocki tez potrafia wydawac taki pisk... zwazyszy na temperatury panujace w ostatnich dniach mozna sie w tym doszukiwac przyczyny "pisku" swoja droga akustyczny czujnik jest troche bzdurny, mozna bylo zrobic normalny czujnik z wyswietleniem informacji na wyswietlaczu... czy klocki w CS i w CY sa takie same??
Rafal_Szczecin - 19-12-2009, 21:18
w vovlo na wyswietlaczu pojawia sie haslo " malo plynu hamulcowego, zatrzymaj samochod "
czyli wiadomo, ze klocki sie koncza .
w lancerze czy tez innym aucie, gdy zapali sie Wam kontrolka hamulca recznego, to oznaka, ze wiecej niz zwykle plynu polecialo w uklad i trzeba przygotowac sie na zmiane klockow
Anonymous - 19-12-2009, 21:24
w bmw jest kontrolka od klockow hamulcowych, jeden czujnik jest na przednia, a drugi na tylna os. Tylko jak sie zapali kontrolka to nie wiadomo czy to przod czy tyl...
mazin - 19-12-2009, 22:04
W różnych autach jest to różnie rozwiązane - są czujniki zużycia w samych klockach (wtedy świeci się kontrolka a klocki maja kabelki), czujniki płynu który obniża poziom (kontrolka) , blaszki w klockach, które dzwonią przy hamowaniu - z niczym innym tego dźwięku nie da się pomylić . Ale 27 kkm to dość słaby wynik, w corolli wymieniałem przód przy 86 kkm - a te wymienione dotrwały do 145 i jeszcze nie wymagały wymiany. Tył -okładziny, nie klocki, były od nowości i ich zużycie oceniłem na jakieś 40-45% - ponad połowa jeszcze została (porównywałem z nowymi, bo kupiłem je przed sprawdzeniem przy okazji wymiany przednich). Oczywiście wiele zależy od stylu jazdy, ale lucasy w clio przy tym samym stylu wytrzymywały tylko 18-20 kkm. Jeśli jest jakiś inny producent (np. japoński) który sprzedaje klocki tego typu, to zdecydowałbym się na nie, bo pewnie "pociągną" dłużej - różnica w cenie nie powinna być większa niż kilkadziesiąt zł. Z drugiej strony - jeśli tarcze lancera są wyjątkowo miękkie, to i klocki powinny być miękkie, bo zbyt szybko zużyją się tarcze.
tomekrvf - 19-12-2009, 23:48
Radassss napisał/a: | hmmmm ale nowe klocki tez potrafia wydawac taki pisk... |
Pisk od blaszek na klockach jest zupełnie inny.
Radassss napisał/a: | czy klocki w CS i w CY sa takie same?? |
Tak. Jeśli chcesz mieć klocki które starczą na 60-80kkm to trzeba kupić oryginalne klocki od CSa (MR527675 przód). Na tych klockach jest także najmniejsze zużycie tarcz, zero pylenia ale dużo większa możliwość pogięcia tarcz.
mazin - 20-12-2009, 00:07
tomekrvf napisał/a: |
Tak. Jeśli chcesz mieć klocki które starczą na 60-80kkm to trzeba kupić oryginalne klocki od CSa (MR527675 przód). Na tych klockach jest także najmniejsze zużycie tarcz, zero pylenia ale dużo większa możliwość pogięcia tarcz. |
Rozwiń prosze temat pogięcia - są twardsze i bardziej rozgrzewają tarcze? Dlaczego łatwiej je pogiąć? Ciekawi mnie też, na jakie inne tarcze można wymienić oryginalne (lepsze, trwalsze łotewer) - czy sa takie same jak w poprzedniech lancerach? Są jakieś lepsze jakościowo zamienniki?
krzychu - 20-12-2009, 00:11
mazin napisał/a: | są twardsze i bardziej rozgrzewają tarcze? |
Tak.
mazin napisał/a: | Ciekawi mnie też, na jakie inne tarcze można wymienić oryginalne (lepsze, trwalsze łotewer) - czy sa takie same jak w poprzedniech lancerach? Są jakieś lepsze jakościowo zamienniki? |
Tarcze te same. Jeśli chodzi o zamienniki są Brembo ale cena 90zł od sztuki mnie nie przekonuje, potem ATE wypuściło w końcu tarcze te ponoć są spoko. Dalej jest do ściągnięcia z USA lub na zamówienie (czasem dostępne) w EBC Polska tarcze tuningowe (Turbo Grove lub Ultimax) W sumie komplet z tyłem i klockami greenstuf jakieś 2000-3000zł. Na razie tyle znalazłem jakoś pół roku temu może coś się pozmieniało w między czasie. W sumie tylko był problem z tymi EBC ponieważ te które są w katalogu do CS rallarta mają 24mm (testował jeden kolega w CS-ie podobno nie do zdarcia) a oryginalne 26mm ale gdzieś tam kiedyś znalazłem 26mm tylko ktoś musiał by przetestować na próbę
Ps. Temat był wałkowany n razy.
PW krzychu, to nie dzial sprzedam.
Radassss - 22-12-2009, 08:46
krzychu napisał/a: | Tarcze te same. Jeśli chodzi o zamienniki są Brembo ale cena 90zł od sztuki mnie nie przekonuje |
w sumie niedrogo, ale co do Twoich obaw to wlasnie sprawdzile to Textary sa niewiele drozsze, w sumie tez nie ma chyba powodu zeby klocki byly drozszy gdyz nie jest to jakis produkt ktory ciezkow wykonac, a u nas ceny sa z kosmosu czasami chyba tylko z tego powodu ze to jest Japoniec i w sumie mniej popularne auta, ale Brembo jako firma szeroko siedziaca w sporcie, tuningi itd. chyba ma wlasnie czesto do czynienia z autami Mitsubishi (tak mi sie wydaje bo na swiecie czesto i gesto sie te auta wykorzystuje do "zabawy ") moze wiec z tego powodu Brembo sa takie tanie
Lestat - 22-12-2009, 08:53
No coz Brembo jest jednym z dostawcow tarcz hamulcowych do kilku fabryk samochodow wiec o czyms to swiadczy chociaz jesli chodzi o zaciski hamulcowe czy szczeki hamulcowe to prym wioda Bosch i TRW Lucas, ja jak moge byc szczery stawialbym na TRW Lucas - niemiecka produkcja
|
|
|