Space Star Ogólne - Wasze opinie o Space Starze
Aldonka - 18-09-2012, 11:53
Właśnie czytam, dzięki.
Autka z ogłoszenia już nie ma, sprzedało się, podobnie 3 inne które wypatrzyłam. No nic, szukam dalej
Bizi78 - 18-09-2012, 12:02
Zdjęcie 5 wygląda jakby koło przednie było cofnięte do tyłu może to tylko tak zrobione zdjęcie .
Komputer pokładowy nie wyświetla wszystkich segmentów (patrz godzina) standard do poprawy zimne luty na płytce .
Spalanie średnie to chyba 100% w trasie .
Dziwne otwory po halogenach powinny być zaślepki choć MSS miał też halogeny okrągłe.
EDIT:
Niepotrzebnie się rozpisałem .
zet-em - 18-09-2012, 14:46
Sorry, nie słyszałem o Space Starze o mocy 75 KM.
Albo pomylka, albo podmieniony silnik.
Poza tym, wygląda bardzo ładnie i myślę, że wart tych pieniędzy nawet biorąc pod uwagę, że kilka rzeczy trzeba będzie zrobić lub wymienić.
Bizi78 - 18-09-2012, 14:50
zet-em napisał/a: | Sorry, nie słyszałem o Space Starze o mocy 75 KM. |
Bo pewnie przez te kilkanaście lat parę zdechło .
krzysiek497 - 25-10-2012, 14:21
Witam ,mam kilka pytań i mam nadzieję że mi pomożecie. Chcę kupić nowy samochód i do głowy wpadł mi MSS. Teraz kilka pytań, chcę kupić auto z silnikiem benzynowym, najlepiej jak najoszczędniejszym, który polecacie i jak się nadaje instalacja lpg do silników benzynowych. Diesel odpada bo tak i nic tego nie zmieni. Na co zwrócić uwagę przed zakupem, czy są jakieś szczególne miejsca które trzeba oglądać i sprawdzać? Z góry dzięki, jak mi się coś przypomni to będę pisał.
RaVciO - 27-10-2012, 12:05
krzysiek497 napisał/a: | Witam ,mam kilka pytań i mam nadzieję że mi pomożecie. Chcę kupić nowy samochód i do głowy wpadł mi MSS. Teraz kilka pytań, chcę kupić auto z silnikiem benzynowym, najlepiej jak najoszczędniejszym, który polecacie i jak się nadaje instalacja lpg do silników benzynowych. Diesel odpada bo tak i nic tego nie zmieni. Na co zwrócić uwagę przed zakupem, czy są jakieś szczególne miejsca które trzeba oglądać i sprawdzać? Z góry dzięki, jak mi się coś przypomni to będę pisał. |
Masz wybór pomiędzy 1.3 i 1.6. Według większości opinii 1.3 pali mniej niż 1.6 (są też takie, że palą tyle samo). O ile się nie mylę to 1.3 i 1.6 to ten sam silnik z różną pojemnością, więc pewnie tak samo zniosą użytkowanie na gazie.
Na co zwrócić uwagę? Według mnie na to samo co przy innych autach, czyli ogólny stan techniczny. Rdza (maska i klapa bagażnika podobno lubi rdzewieć - piszę podobno bo u mnie nic takiego na razie nie ma , zawieszenie itp.
kisian - 27-10-2012, 16:13
Maska gnije od wewnętrznej strony na rancie nad grillem, oprócz silników 1,3 i 1,6 w ostatnich rocznikach można trafić też 1,8 zapewne taki jak w Carismie (nie GDI). 4G18 raczej dobrze znosi gaz pod warunkiem że jest sekwencyjny i dobrze założony. Z niektórymi częściami trzeba troszkę kombinować w trakcie szukania(kable WN) inne powinny podejść od Carismy i Volvo S/V40. Silnik 4G18 był używany w Lancerze po 2004r.
krzysiek497 - 27-10-2012, 20:35
Dzięki za odpowiedzi Widzę że nie tylko Mazda ma kłopoty z korozją maski hehe Z częściami nie będę miał problemów chyba że żadna hurtownia w okolicy nie będzie miała. Właśnie zawieszenie mnie interesuje bo brat pracuje w warsztacie i mówił mi że miał MSS i ciągle się sypało, nie wiem czy to ten jeden egzemplarz taki nieudany czy we wszystkich jest z tym kiepsko. Jeżeli piszecie że 1.3 i 1.6 palą tyle samo to teraz mam dylemat który wybrać.
RaVciO - 27-10-2012, 21:18
krzysiek497 napisał/a: | Dzięki za odpowiedzi Widzę że nie tylko Mazda ma kłopoty z korozją maski hehe Z częściami nie będę miał problemów chyba że żadna hurtownia w okolicy nie będzie miała. Właśnie zawieszenie mnie interesuje bo brat pracuje w warsztacie i mówił mi że miał MSS i ciągle się sypało, nie wiem czy to ten jeden egzemplarz taki nieudany czy we wszystkich jest z tym kiepsko. Jeżeli piszecie że 1.3 i 1.6 palą tyle samo to teraz mam dylemat który wybrać. |
Napisałem, że opinie są różne, ale więcej jest tych, że 1.3 pali jednak trochę mniej.
U mnie spalanie przy silniku 1.6 w mało zatłoczonym mieście zimą dochodzi do 8L, w trasie 6-6,5 a średnio 7-7,5L
SiMa - 27-10-2012, 22:00
Co do korozji, to jeszcze kielichy amortyzatorów przednich lubią się rudą pokryć.
Ponadto u mnie maska już rdzewiej i dodatkowo mocowania chłodnicy.
Co do zawieszenia, to chyba nie jest tak źle. Bardziej doskwierają awarie sondy lambda (silniki 1.6) i skrzynia biegów (tuleje)
kisian - 28-10-2012, 13:24
Różnica w spalaniu między 1.3 a 1.6 będzie niewielka, za to w trakcie jazdy większy silnik lepiej sobie poradzi. Mnie 1.6 pali średnio 9-9,5l gazu, ale ja już przyzwyczaiłem się do szybszej jazdy i podobno mam za duże wtryski od gazu.
RaVciO - 28-10-2012, 15:02
Warto dodać, że koszt wymiany sondy lambda dla 1.6 to około 300-350zł a tulejek wybieraka skrzyni biegów podobno koło 150zł. (oczywiście razem z częściami)
krzysiek497 - 28-10-2012, 19:20
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, o części się nie martwię bo mam tańsze niż w sprzedaży detalicznej a wymianę gratis, no chyba że na kilka piw dam Czyli ogólnie MSS to lepszy wybór niż Mazda Premacy i Astra 2 Combi bo jeszcze te dwa auta biorę pod uwagę przy zakupie.
lucxxx - 29-10-2012, 09:53
krzysiek497 napisał/a: | Czyli ogólnie MSS to lepszy wybór niż Mazda Premacy i Astra 2 Combi bo jeszcze te dwa auta biorę pod uwagę przy zakupie. |
Od opla jest to na pewno lepszy wybór, a co do Mazdy to mam taką teraz i mogę poównać.
Ogólnie to Mazda jest lepiej wykonana w środku, jest trochę większa i ogólnie troszeczkę przyjemniejsza. Silników nie porównam bo w SS miałem diesla.
Problemem Mazdy jest na pewno rdza, brakuje mi też trochę schowków. Mitsu lepiej to rozwiązało.
ogónie to jednak za prowadzenie i wnętrze (skórzana kierownica, tapicerka, oświetlenie, 3 fotele z tyłu) Mazda bardziej mi się podoba, chociaż nie powiem - Miśkiem też fajnie się jezdziło
RaVciO - 31-10-2012, 18:00
Mam dwóch kuzynów którzy mają Premacy i na pewno jest znacznie większa i pojemniejsza co się od razu zauważa. Na pewno ta z silnikiem 2.0 będzie dynamiczniejsza od MSSa.
Rdza rzeczywiście lubi te auta.
Jeśli potrzebujesz dużego auta, to zastanów się nad premacy, jeśli gabaryty MSSa Ci odpowiadają to nie ma się czego obawiać. Jeśli masz takie znajomości, że robocizna przy aucie to kwestia kilku piw, to żadne auto Ci nie powinno być straszne
Wybierając Premacy czy Astra, zdecydowanie Premacy.
|
|
|