To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Check Engine - Kontrolki, powiadomiania, kody błędów ?

tyku - 13-02-2018, 12:55

matik0109, Podepnij interfejs diagnostyczny ELM327 BLUETOOTH OBD2 i sprawdź kod błędu (ktoś z twoich znajomych pewnie taki posiada). Opcja druga niestety droga, ale skuteczna, udaj się do serwisu. Trzecia opcja to kontakt z użytkownikiem tokyo (cena usługi nie znana, ale masz na miejscu). :roll: :wink:
matik0109 - 13-02-2018, 13:07

tak jak pisałem pod OBD podpnę się po pracy czyli już za 3h, bo mam takie w domu, tylko wiesz ten czas oczekiwania najgorszy. Poza tym ta sprawa z biegami jest ciekawa

EDIT:
No i jak się okazało błąd P0037 obwód grzewczy tylnej sondy lambda. Odpowiedni temat już o tym znalazłem i zadałem pytanie ile teraz w ASO kosztuje. Została historia z biegami :D

wechman - 10-04-2018, 21:53
Temat postu: tryb awaryjny i check engine
Witajcie, mam problem z Lancerkiem. silnik 1.5. rocznik 2010
Od pewnego czasu miałem sporadyczne problemy z odpaleniem, to znaczy po odpaleniu tak jakby się trochę ddusił. Po ponownym uruchomieniu problem ustępował, ale paliła się lampka check engine. Po nocy zazwyczaj gasła. Było tak trzykrotnie.

Aktualnie mam tak ze raz na jakiś czas po odpaleniu samochod przechodzi w tryb awaryjny i ma ograniczoną moc (gaz w podłodze i dopiero powoli jedzie). Jednak po ponownym uruchomieniu wszystko pracuje normalnie, ale pali się check engine i już nie gaśnie.

Od dłuższego czasu obroty na biegu jałowym trochę falują, szczególnie przy dojeżdżaniu do świateł kiedy wciskam sprzęgło. Podejrzewam, że trzebaby przeczyścić przepustnicę.

Aplikacja na telefon po podpięciu OBD wyrzuca mi następujące błędy

P0122 (Układ paliwowy i dolotowy)
P1233 (Układ paliwowy i dolotowy, obwód wtryskiwaczy)
P1238 (Układ paliwowy i dolotowy, obwód wtryskiwaczy)

Aplikacja torque jeszcze podpowiada że to przepustnica i czujnik pedału gazu, oraz moduł pompy paliwa.

jeszcze podpowiem, że świece raczej już zrobiły swój przebieg i są do wymiany chociaż nie wykazują zużycia

Czy pomoże ktoś zinterpretować te problemy? Czy te błędy może powodować zabrudzona przepustnica? i gdzie szukać tego modułu pompy w samochodzie?

Pozdrawiam!

orzelgorskiegoo - 29-10-2018, 00:16
Temat postu: Zaplona dioda wtrysku
Witam,

Mam problem ze swoim Lancerem 2010 (1.5 benzyna). Lampa wtrysku swieci mi sie juz od dawna, czasem zniknie na chwile, po czym znowu sie pojawia. Co moze byc przyczyna ?

Z gory dziekuje za pomoc
Tomek

plecho1 - 29-10-2018, 06:35

Wróżka na urlopie więc ciężko będzie tak po Twoim opisie stwierdzić :)
Trzeba podpiąć pod komputer i sprawdzić bo ta kontrolka może sygnalizować bardzo wiele usterek.
Do podpięcia pod sterownik silnika w Twoim aucie wystarczy interfejs ELM327 bluetooth (na Allegro do wyboru do koloru) i jakiś darmowy program pod niego na telefon z androidem np. Torque lub Piston lub wiele innych.

Pezecior - 20-02-2019, 10:51
Temat postu: Lancer 1.8 did obd 2
Siemka wszystkim ;)
Wczoraj podpielem soboe obd 2 do mojego lancera aby sprawdzić bledy, nic niby nie bylo aale zrobilem jakis tam test i wyskoczyl blad cos o egr,. Czy ktos jest w stanie mi wyjaśnić o co chodzi?? 🤔 😅
I tak sobie w sumie myslalem czy komukolwiek kiedys wyskoczyl blad silnika gdy mial problem z egrem lub zapchany dpf?? 🤔 😅

https://ibb.co/H7R26Xn

https://ibb.co/r2pkn4X

https://ibb.co/jRr1Pck

Scorpio009 - 28-02-2019, 14:54

blackman57,
Jak rozwiązałeś ten problem mam to samo

[ Dodano: 28-02-2019, 15:00 ]
blackman57
Jak rozwiązałeś ten problem mam to samo u siebie.

devli - 18-03-2019, 23:49

Mam problem z 2 błędami P0134 i P0 301/304
Przy pierwszym sprawdzeniu błędów wyskakiwał błąd p304 zostały wymienione świece - nie pomogło pokazał się na chwile błąd p0134, zostały zamienione cewki miejscami i tu błąd się zmienił na p301 więc wymieniono cewkę (i zamieniono miejscami jak było na samym początku) po około 100-200km wyskoczył błąd tym razem p301 i od czasu do czasu p0134 (chwilowe).
Mechanik sprawdził luzy i wyszło prawie brak luzu na 1 wydechowym i dodatkowo jeszcze na 7 innych (za bardzo rozjechane jak na taki przebieg na gazie, podejrzenie ubogiej mieszanki, auto zachowywało się normalnie).
Luzy wyregulowane auto zaczęło szarpać na gazie i brak mocy błąd p0304, mechanik stwierdził że albo kolejna cewka do wymiany albo źle wyregulowana instalacja.
Po regulacji instalacji gazowej auto przestało szarpać ale wywala błąd p0134 po przejechaniu ~1km na gazie, nie odczuwam żadnej różnicy w pracy na gazie a benzynie lecz ten błąd mnie irytuje.
Co może być przyczyną tego błędu uszkodzona sonda lambda czy winna w regulacji gazu i ew. czy da się jakoś sprawdzić sondę przed wymiana .

PS. Info od gaziarza podobno zła dawka lubryfikatora powoduje szybsze zużycie szklaneczek

Kagan - 25-03-2019, 16:01

Witam, pojawiła mi się kilka dni temu kontrolna Check Engine. Lancer 1,6 z 2011 roku, przebieg 93 tys. Ogólnie pracuje perfekcyjnie, auta zadbane. Jak go mocno przegazuje na autostradzie to po ponownym uruchomieniu silnika gaśnie ta kontrolka, jednak gdy przejadę kilka km to znów się zapala. Ktoś miał taki przypadek?
buła - 24-05-2019, 11:04
Temat postu: kody błędów mitsubishi lancer sportback 2010
Witam forumowiczów.
Gdzie znajdę listę z kodami błędów do mitsubishi lancer sportback 2010?

Bizi78 - 24-05-2019, 11:22

buła, chociaż napisz jaki silnik :P .
buła - 24-05-2019, 15:31

silnik to diesel 2.0
Bizi78 - 24-05-2019, 17:02

Tutaj masz manuala online dla Twojego rocznika.
http://mmc-manuals.ru/man...sb/index_M1.htm
Rozwiń:
13F-DIESEL FUEL<BWC>
-TROUBLESHOOTING
-DIAGNOSIS CODE CHART

buła - 24-05-2019, 17:08

dzieki wielkie Bizi78 :D
Tobano - 16-08-2019, 22:39
Temat postu: Lancer radio mmcs a check engine
Witem
Czy za pomocą radia MMCS można odczytać błąd check engine i idąc dalej czy da się taki błąd usunąć? :?: