Outlander II GEN Techniczne - q u b e c Car audio system Outlander
simon172 - 09-11-2009, 11:22
karol_alasz napisał/a: | simon172 napisał/a: | ekran 7 cali w-g producenta |
Hmmm... A na stronie napisano że 8". |
Masz rację 8 napisane na wyświetlaczu....
mitsu00 - 09-11-2009, 12:58
Bardzo mi się podoba. Mam kilka pytań:
1. Czy Bluetooth to oddzielna inst. w monitorze czy obsługuje się z kierownicy instalację auta?
2. Jak ze zmieniarką która jest wbudowana w oryg. unit? Czy monitor też ma wbudowaną zmieniarkę na 6 płyt? Czy regulacja barwy i tła Rockforda pozostaje?
3. Gdzie instaluje się antenę Gps i Tv?
4. Czy obraz z kamery cofania posiada linie pomocnicze?
Dzięki za info.
Pozdr.
rezon - 10-11-2009, 04:38
jeszcze ja mam pytanie czy odczytuje jakieś książki telefoniczne z telefonów czy też tylko wybieranie numeru na ekranie ew. z telefonu?
simon172 - 10-11-2009, 07:23
1. Bluetooth obsługuje się z poziomu urządzenia (jest on wbudowany). Nie obsługuje się go przyciskami kierownicy, tylko, albo przyciskiem na konsoli lub ekranie dotykowym.Jeszcze nie parowałem telefonu, ale w instrukcji nie ma nic na temat importowania książki telefonicznej, więc prawdopodobnie wyświetla się tylko nr telefonu i przy wybieraniu tak samo.
2. Urządzenie nie ma zmieniarki (obsługuje jedną płytę). Urządzenie posiada własną regulację barwy dźwięku, ale z tego co wczoraj wyczytałem to można po wpisaniu jakiegoś kodu (1,2,3) w menu DVD zdecydować czy chcemy korzystać ze wzmacniacza rockforda, czy z wzmacniacza tej jednostki
3. Ja zainstalowałem antenę GPS na jednostce (jest na magnesie) i działa ok. Anteny tv jeszcze nie kupiłem (nie było jej w zestawie), ale na pełno ich na "alledrogo", więc to kwestia czasu.Z tego co wiem takie anteny przykleja się do tylnej szyby. Centralkę sterującą tv mam w schowku.
4. Kamery cofania jeszcze nie tknąłem, mam nadzieję, że jutro to zrobię.
Wiele użytkowników Forum prosiło o szczegóły, więc:
1. Jeśli chodzi o wygląd, to bardzo ładnie się komponuje z deską, nie widać jakiś wyraźnych różnic odcieni. Ekran wyraźny, może być bardzo jasny i ciemny (guźik od sterowania jasnością na panelu)
2. Faktura tego odtwarzacza jest bardziej czarna niż szara i tak jak piszesz ma takie same "dołki" jak deska rozdzielcza. Odcień - zależy jak pada światło. W dzień nie widać jakiejś strasznej różnicy, specjalnie nie zwracałem uwagi. Pewnie jak się przyjrzysz to zobaczysz różnice, ale na pierwszy rzut oka jest spoko.
3. Co do montażu to robiłem to sam i zajęło mi to jakieś dwie trzy godziny, wszystkie śrubki potrzebne do montażu były, albo dołączone, albo do wykorzystania z poprzedniej jednostki (przycisk świateł awaryjnych)
4. System wspiera praktycznie każdy program nawigacyjny, a na pewno Automapę, bo bazą jest windows.
5. Płaciłem z góry za sprzęt przez pay pal, sterowanie radia z kierownicy działa w pełni.
GrzesiekJozefow - 10-11-2009, 08:13 Temat postu: Re: Chińska nawigacja DVD Outlander
simon172 napisał/a: | Dwa tygodnie temu, zacząłem przeglądać internet i różne fora w poszukiwaniu informacji o nieoryginalnych systemach nawigacji z odtwarzaczem DVD. Szukałem, szukałem i znalazłem. |
Tak z ciekawości. Wywaliłeś Kolego oryginalnego MMCSa aby wstawić tego chińczyka
simon172 - 10-11-2009, 08:50 Temat postu: Re: Chińska nawigacja DVD Outlander
GrzesiekJozefow napisał/a: | simon172 napisał/a: | Dwa tygodnie temu, zacząłem przeglądać internet i różne fora w poszukiwaniu informacji o nieoryginalnych systemach nawigacji z odtwarzaczem DVD. Szukałem, szukałem i znalazłem. |
Tak z ciekawości. Wywaliłeś Kolego oryginalnego MMCSa aby wstawić tego chińczyka |
Nie miałem MMCSa, miałem zwykły odtwarzacz rocford. Pozdrawiam.
mitsu00 - 10-11-2009, 09:12
Tak więc instalując tę jednostkę traci się i zmieniarkę na 6 płyt i korekcję barwy i tła dźwięku Rockforda. Również bye bye do sterowania z kierownicy Bluetoothem auta. Szkoda bo kupiłbym sobie inaczej to cacko. Co do funkcji TV, to najnowszy Navigon 8410 umozliwia oglądanie cyfrowych stacji bezpośrednio na ekranie nawigacji więc chyba w takie cuś zainwestuję. Cena to połowa tego co chińczyk.
Pozdr.
simon172 - 10-11-2009, 11:25
mitsu00 napisał/a: | Tak więc instalując tę jednostkę traci się i zmieniarkę na 6 płyt i korekcję barwy i tła dźwięku Rockforda. Również bye bye do sterowania z kierownicy Bluetoothem auta. Szkoda bo kupiłbym sobie inaczej to cacko. Co do funkcji TV, to najnowszy Navigon 8410 umożliwia oglądanie cyfrowych stacji bezpośrednio na ekranie nawigacji więc chyba w takie coś zainwestuję. Cena to połowa tego co chińczyk.
Pozdr. |
Pewnie jak bym sobie tego nie kupił, to też bym to tak tłumaczył...., ale nie żałuje, bo świetnie się komponuje z deską.. i wygląda lepiej niż zwykły odtwarzacz rockforda. A sterowanie sceną jest takie samo jak w rockfordzie, tzn. ustawienia scen i equalizer, podbicie sopranu, basu i coś czego nie ma w rockfordzie czyli tony średnie (mid). Ma tez dekoder dolby do filmów DVD-tego też nie ma w rockfordzie.
Ale na szczęście kupienie czegoś takiego nie jest przymusem i każdy może sobie sam zdecydować co chce mieć.
mitsu00 - 10-11-2009, 11:36
Ale ja przecież nie twierdzę że to szajs. Uważam tylko że nie warto inwestować w coś kosztem pewnych funkcji za które już zapłaciłem kupując auto. Do takowych zaliczam np. rezygnację ze zmieniarki na 6 płyt.
Pozdr.
simon172 - 10-11-2009, 12:03
No tak, zgadzam się, ale to jest coś kosztem czegoś, rezygnujesz ze zmieniarki a dostajesz np. kino w samochodzie (zabijacz czasu dla dzieci), dla mnie to dużo, nie muszę się użerać z dziećmi podczas jazdy.
Oczywiście wszystko jest kwestią indywidualnego podejścia do sprawy...
Pozdrawiam
Krzysiek_slask - 10-11-2009, 13:36
Bede prosil o odpowiedz simon172, dlatego ze zdjecia sa nieostre ( w powiekszeniu) i nie potrafie na nich wypatrzec, czy urzadzenie posiada gniazdo USB czy tez slot na karty (np SD), bo jesli tak jest to absolutnie nie zgadzam sie z mitsu00 :
mitsu00 napisał/a: | Uważam tylko że nie warto inwestować w coś kosztem pewnych funkcji za które już zapłaciłem kupując auto. Do takowych zaliczam np. rezygnację ze zmieniarki na 6 płyt. |
... poniewaz uwazam, ze karty SD lub pamieci flash stosowane jako zrodlo odtwarzania muzyki sa duzo lepszym substytutem zmieniarki.
simon172 - 10-11-2009, 14:02
Krzysiek_slask napisał/a: | Bede prosil o odpowiedz simon172, dlatego ze zdjecia sa nieostre ( w powiekszeniu) i nie potrafie na nich wypatrzec, czy urzadzenie posiada gniazdo USB czy tez slot na karty (np SD), bo jesli tak jest to absolutnie nie zgadzam sie z mitsu00 :
mitsu00 napisał/a: | Uważam tylko że nie warto inwestować w coś kosztem pewnych funkcji za które już zapłaciłem kupując auto. Do takowych zaliczam np. rezygnację ze zmieniarki na 6 płyt. |
... poniewaz uwazam, ze karty SD lub pamieci flash stosowane jako zrodlo odtwarzania muzyki sa duzo lepszym substytutem zmieniarki. |
Tak urządzenie posiada port USB oraz dwa sloty mikro SD na panelu czołowym.
Pozdrawiam
rezon - 10-11-2009, 19:53
simon172 napisał/a: | obsługuje się go przyciskami kierownicy, tylko, albo przyciskiem na konsoli lub ekranie dotykowym.Jeszcze nie parowałem telefonu, ale w instrukcji nie ma nic na temat importowania książki telefonicznej, więc prawdopodobnie wyświetla się tylko nr telefonu i przy wybieraniu tak samo. | dzisiaj sprawdzałem na Nokii500, ładnie ściąga książkę telefoniczną z telefonu i jest możliwość wybeirania później na nawigacji kontaktu - także po adresie. Podobnie jest w zestawach Sony Ericsson. Ale Nokia ma nienajlepszy mikrofon więc na codzień korzystam z ori bluetootha Mitsu. Brak obsługi przez przyciski na kierownicy jakoś bym przeżył, ale kluczem jest dla mnie wybieranie telefonów nie za pomocą klawiszy tylko nazwisk - ostatnio dużo jeżdżę i rozmawiam. Jak za każdym razem muszę wyjąć telefon i wyszukać właściwą osobę to mnie trafia. simon172, sprawdź proszę po sparowaniu telefonu czy nie da się zaimportować książki lub czy wręcz jak np. w Q7 czy Skodzie nie widzi listy kontaktów telefonu. Wówczas miałoby to dla mnie sens. A generalnie gratuluję zakupu. Oby służył bezawaryjnie. Wygląda na zdjęciach OK
[ Dodano: 10-11-2009, 19:56 ]
mitsu00 napisał/a: | rezygnację ze zmieniarki na 6 płyt | 1 płyta DVD ma mniej więcej taką samą pojemność - można przegrać 6CD, o wspomnianych kartach nie wspominając
mitsu00 - 12-11-2009, 00:52
Zaczynam się faktycznie jednak zastanawiać nad zakupem tego cuda. Miałbym jeszcze 1 pytanie:
Obecnie używam Navigon 8310 jako przenośnej nawigacji. Co trzeba zrobić żeby np przenieść oprogramowanie razem z mapami na to urządzenie multimedialne?
Pozdr.
[ Dodano: 12-11-2009, 03:30 ]
Aeh...., pal licho Zamówiłem i zapłaciłem już zestawik razem z kamerą cofania i anteną TV. Za kilka dni pewnie doleci
Pozdr.
Anonymous - 12-11-2009, 07:12
mitsu00 napisał/a: | [ Dodano: 12-11-2009, 03:30 ]
Aeh...., pal licho Zamówiłem i zapłaciłem już zestawik razem z kamerą cofania i anteną TV. Za kilka dni pewnie doleci
|
Ty to jednak jesteś artysta......
Trzeba było jeszcze trochę zaczekać......dolar leci na ryj.........
|
|
|