Outlander II GEN Techniczne - Jaki olej do Outka 2.0 DiD
Anonymous - 20-04-2010, 14:30
mitsu00 napisał/a: | gajduss napisał/a: | właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem hee zastanawiałem sie nad wyminą u "kowalskiego" skoro to nie jest wymagane. lecz czy nie dojdą po filtrze oleju ze sam grzebałem ? |
Bardzo ważne żeby filtr oleju był ori, resztę robisz gdzie chcesz. |
Ja zawsze do ASO zabierałem własny filtr oleju, markowy... Knecht, Mann... Tak więc nie wiem jak ASO miałoby dojść później po wkładzie czy to oni wymieniali czy nie oni...
Choć akurat oryginalny filtr oleju w ASO jest tani - dobrze wiedzą, że wszystkie "filtrowe" firmy na rynku mają w ofercie filtr oleju do silnika 2.0 TDi, więc nie sprzedaliby "oryginalnego" za trzykrotność ceny markowego zamiennika.
mitsu00 - 20-04-2010, 14:41
Pe.te napisał/a: | Choć akurat oryginalny filtr oleju w ASO jest tani - dobrze wiedzą, że wszystkie "filtrowe" firmy na rynku mają w ofercie filtr oleju do silnika 2.0 TDi, więc nie sprzedaliby "oryginalnego" za trzykrotność ceny markowego zamiennika. |
Ciekawe rzeczy piszesz.... Do 2.2 HDI w Warszawie ASO Mitsubishi liczy sobie między 80-95 zł, a to w/g mnie jest zdzierstwo skoro producentem jest niemiecki Mahle i za który np. ASO Peugeot żąda 38 zł. W hurtowni na Allegro bez problemu dostanie się je jeszcze taniej.
Anonymous - 20-04-2010, 17:21
mitsu00 napisał/a: | Pe.te napisał/a: | Choć akurat oryginalny filtr oleju w ASO jest tani - dobrze wiedzą, że wszystkie "filtrowe" firmy na rynku mają w ofercie filtr oleju do silnika 2.0 TDi, więc nie sprzedaliby "oryginalnego" za trzykrotność ceny markowego zamiennika. |
Ciekawe rzeczy piszesz.... Do 2.2 HDI w Warszawie ASO Mitsubishi liczy sobie między 80-95 zł, a to w/g mnie jest zdzierstwo skoro producentem jest niemiecki Mahle i za który np. ASO Peugeot żąda 38 zł. W hurtowni na Allegro bez problemu dostanie się je jeszcze taniej. |
Nie wiem jak do 2.2 HDI ale do 2.0 TDi "oryginalny" filtr oleju był ok. 10 zł droższy od Knecht'a kupionego w Inter-Cars (przynajmniej w ASO w Markach).
Za Knecht'a nie pamiętam dokładnie ile - ale płaciłem chyba jakieś trzydzieści-kilka złotych.
Zwróć uwagę, w ilu markach w Europie jeździ silnik VAG - rynek jest więc zalany częściami eksploatacyjnymi do tych silników...
Anonymous - 20-04-2010, 18:14
filtr oleju do 2.0 DID w ASO kosztuje 53 zł. olej castrol 5W30 1l 60 zł.(taki podobno leją) robocizna 50 zł. Olej drogi reszta ujdzie:) jaki olej polecacie Castrol czy SHELL ?
[ Dodano: 21-04-2010, 18:45 ]
dziś odwiedziłem serwis i faktycznie to jest wkład filtra oleju, olej właściwosci 507 podbno wchodzi 4,3 litra i mowili ze trzeba co 3 tys. olej sprawdzac i reszte z 5 litrow zabierac ze soba
NeronMJ - 19-06-2010, 12:28
Witam, właśnie zbliża mi się przegląd po 20 000 km. Samochód Outlander 2.0DID z chipem. Do wszystkich wcześniejszych moich samochodów zawsze lałem OLEJ MOBIL i byłem bardzo zadowolony. Czy taki olej jak Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40 mógłbym użyć do mojego Outka ??, śledzę forum ale jakoś nie spotkałem się z opiniami na temat olejów tej firmy. Dodatkowo proszę o polecenie dobrego filtra oleju.
Pozdrawiam.
Anonymous - 19-06-2010, 23:16
Do samochodów turbodoładowanych powinno stosować się olej o lepkości 5W-xx.
Zawsze zastanawiało mnie dlaczego Mobil wypuścił wersję swojego oleju 0W-40 sygnowanego oznaczeniem Turbo Diesel...
Moim zdaniem Mobil jest najbardziej przereklamowanym olejem... Do tego najczęściej podrabianym.
Ja polecam Shell'a 5W-30 Ultra Extra.
Hubeeert - 20-06-2010, 00:02
Pe.te napisał/a: | Moim zdaniem Mobil jest najbardziej przereklamowanym olejem.. |
Niepodrabiane są OK, przynajmniej moim zdaniem.
Do 2.0TDI 5W30 do Galanta 10W50, tak samo do Mirage.
mitsu00 - 20-06-2010, 00:40
NeronMJ napisał/a: | Witam, właśnie zbliża mi się przegląd po 20 000 km. Samochód Outlander 2.0DID z chipem. Do wszystkich wcześniejszych moich samochodów zawsze lałem OLEJ MOBIL i byłem bardzo zadowolony. Czy taki olej jak Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40 mógłbym użyć do mojego Outka ??, śledzę forum ale jakoś nie spotkałem się z opiniami na temat olejów tej firmy. Dodatkowo proszę o polecenie dobrego filtra oleju.
Pozdrawiam. |
Mniejsza z tym jakiej marki olej wlejesz. Olej to twojego auta winien spełniać wymóg 504.507. Reszta jest mało istotna. Osobiście również zalewam moje autko Shell-em Ultra Extra i silnik ma się doskonale
13zbyszek13 - 20-06-2010, 08:30
A ja swojego Castrolem i tesz śmiga i to jak
NeronMJ - 20-06-2010, 10:05
Dzięki za podpowiedź, wypróbuje olej Shell`a
13zbyszek13 - 20-06-2010, 11:09
mitsu00 napisał/a: | Mniejsza z tym jakiej marki olej wlejesz. Olej to twojego auta winien spełniać wymóg 504.507. |
zgadzam się z tą opinią , wybór należy do Ciebie
cardorosso - 20-06-2010, 12:43
a robiliście wymianę po pierwszym 1000km bo ja wymieniłam i od tej pory nie zaglądam pod maskę bo nie bierze ani grama ,ale to może była kwestia docierania samego silnika tzn ten pierwszy tysiąc zrobił z pełnym obciążeniem i prędkościami podchodzącymi pod max
rc4 - 20-06-2010, 14:39
Pe.te napisał/a: | Moim zdaniem Mobil jest najbardziej przereklamowanym olejem... Do tego najczęściej podrabianym |
... przereklamowanym ale reklamują sami użytkownicy z uwagi na jego jakość i jest to najlepsza reklama, tak samo jak Shell'a
przereklamowany medialnie jest Castrol - popytaj dobrych mechaników czy wlewają go do swoich samochodów (i nie sugeruj się ostatnią reklamą z mechanikiem Krystyną Ronaldo )
regon - 20-06-2010, 14:43
wymieniłem olej po 2 tys. km. Zaglądałem i nie bierze oleju
karol_alasz - 20-06-2010, 20:38
regon napisał/a: | wymieniłem olej po 2 tys. km. Zaglądałem i nie bierze oleju |
No ale Ty masz benzinke...one raczej nie biorą- traktorki z turboklekotami (ze strzykwami) piją sobie niezgorzej szczególnie jak jeździsz powyżej 130-140 km/h
|
|
|