To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia

adm78 - 02-01-2012, 09:44

Witam

Nie mam niestety warunków ani też czasu i umiejętności zrobić samodzielnie zabezpieczeń antykorozyjnych, dlatego postanowiłem znalezc polecony zaklad ktory to robi profesjonalnie. W związku z tym chciałbym prosić Was o podpowiedź, wymieńcie prosze które profile zamkniete zabezpieczyć w naszych miskach, chciałbym to zrobic raz a dobrze i wiedziec konkretnie co zlecić w warsztacie. Dzięki za info.

pozdrawiam

milo - 02-01-2012, 15:26

Wszystkie profile w każdy otwór dostępny pod cisnieniem środek do konserwacji profili co najważniejsze nadkola tylne od wewnątrz czyli dojście od strony bagażnika to jest bardzo ważne
Drzwi wewnątrz też

adm78 - 02-01-2012, 15:41

milo napisał/a:
Wszystkie profile w każdy otwór dostępny pod cisnieniem środek do konserwacji profili co najważniejsze nadkola tylne od wewnątrz czyli dojście od strony bagażnika to jest bardzo ważne
Drzwi wewnątrz też

rozumiem żeby zdjąć otuline w bagażniku i dostęp do nadkoli bedzie wystarczający?

milo - 02-01-2012, 15:56

adm78 napisał/a:
rozumiem żeby zdjąć otuline w bagażniku i dostęp do nadkoli bedzie wystarczający?

Jak masz sedana tak jak ja wystarczy boczną tapicerkę po obu stronach odchylić czyli odkręcic plastikowe śrubki i zapinki i jest dostęp

koliber124 - 02-01-2012, 23:57

Witam
Co sądzicie o preparacie do konserwacji podwozia "BITGUM". Ja już stosowałem, chciałbym poznać waszą opinię
pozdrawiam

milo - 03-01-2012, 08:02

koliber124 napisał/a:
Co sądzicie o preparacie do konserwacji podwozia "BITGUM". Ja już stosowałem, chciałbym poznać waszą opinię

Kiedyś stosowałem bitgum bitex to porażka odpada po pewnym czasie płatami są lepsze np bool konserwacje zrobiłem całe podwozie a na to jeszcze zastosowałem konserwacje do profili

komarsnk - 03-01-2012, 11:51

milo napisał/a:
koliber124 napisał/a:

odpada po pewnym czasie płatami

Może niedokładnie poczyściłeś podłoże i/lub dałeś za grubą warstwę :)

sampler - 03-01-2012, 14:15

koliber124 napisał/a:
Witam
pozdrawiam

kiedys to stosowalem. Teraz sie nie oplaca bo za trzydziesci pare zlotych masz Tectyla lub Noxudola 1600, ktory jest konserwacja z prawdziwego zdarzenia o innej klasie.

milo - 03-01-2012, 18:41

komarsnk napisał/a:
Może niedokładnie poczyściłeś podłoże i/lub dałeś za grubą warstwę

Wszystko było jak należy ,jak pisze sampler są lepsze konserwacje

koliber124 - 05-01-2012, 23:01

milo napisał/a:
koliber124 napisał/a:

Kiedyś stosowałem bitgum bitex to porażka odpada po pewnym czasie płatami są lepsze np bool konserwacje zrobiłem całe podwozie a na to jeszcze zastosowałem konserwacje do profili

bitgum ....bitex???? a jaką to ma konsystencję?
płatami :shock: :shock: ??

Kamil_Ziomek - 06-01-2012, 14:30

To jest chyba coś typu smoła. Faktycznie jak stwardnieje dobrze po 2 latach to odpada.
adm78 - 10-01-2012, 14:04

Witam

Ja właśnie jestem 4 dni po zabezpieczeniu natryskowo całego podwozia z nadkolami i profilami własnie bitexem (czy też bitgumem). Powiedźcie ile to może schnąć w takich warunkach pogodowych jak teraz? (auto stoi pod chmurką) Dzień schnęło jeszcze w warsztacie, niby juz powłoka stwardniała i palec suchy...

... a wygląda to rzeczywiście jak smoła, ale jest skuteczna. Ojca toyota camry 8 lat temżu robiona w ten sam sposób, natryskowo, jeżdzi do dzisiaj (ma 21 lat) i spód trzyma sie dobrze. Są tylko znikome, nieszkodliwe odpryski tej smoły, dlatego sam sie zdecydowałem na tą metodę, nie było żadnego odłażenia płatami. Na pewno warto by było poprawić, ale jak widze z doświadczenia po dwóch tak zrobionych autach (moje trzecie teraz) na 5 lat jest spokój.

bbandi - 10-01-2012, 14:38

adm78 napisał/a:
Ja właśnie jestem 4 dni po zabezpieczeniu natryskowo całego podwozia z nadkolami i profilami własnie bitexem (czy też bitgumem). Powiedźcie ile to może schnąć w takich warunkach pogodowych jak teraz? (auto stoi pod chmurką) Dzień schnęło jeszcze w warsztacie, niby juz powłoka stwardniała i palec suchy...

Niestety pogoda nie bardzo na konserwację, chodzi o to że wilgotność powietrza jest wysoka, lepiej jakby auto min z tydzień postało w suchym garażu skoro teraz robiłeś.
To że jest twarde to może być twarda zewnętrzna powłoka natomiat wewnątrz podejrzewam że nie jest jeszcze ok a szczególnie po jednym dniu stania w garażu.

koliber124 - 11-01-2012, 08:55

adm78 napisał/a:
Witam

... a wygląda to rzeczywiście jak smoła, ale jest skuteczna. Ojca toyota camry 8 lat temżu robiona w ten sam sposób, natryskowo, jeżdzi do dzisiaj (ma 21 lat) i spód trzyma sie dobrze. Są tylko znikome, nieszkodliwe odpryski tej smoły, dlatego sam sie zdecydowałem na tą metodę, nie było żadnego odłażenia płatami. Na pewno warto by było poprawić, ale jak widze z doświadczenia po dwóch tak zrobionych autach (moje trzecie teraz) na 5 lat jest spokój.

Po opisie twierdze że może być to bitgum. Bitex by się mazał. Długo przylega tak jak piszesz, tu się zgadzam bo stosuję ten środek od wielu lat. Miejsca gdzie coś odłazi najprawdopodobniej zostały nie doczyszczone
pozdr :twisted:

tresorex - 04-09-2012, 11:24

pplmr012 napisał/a:
Na przyszły rok zostawiłem sobie opuszczenie wydechu i zbiornika i konserwację tych miejsc.

Ciekawe jak wygląda blacha w galu nad zbiornikiem... dla ciekawostki napiszę że 2 miesiące temu odkręcałem zbiornik w colcie rocznik 92 więc auto 20letnie... samo podwozie było dość mocno skorodowane a nad samym bakiem zdrowa blacha tylko lekko przybrudzona kurzem. po wytarciu wilgotną szmatą świeciła się jak nówka (żałuję że nie zrobiłem zdjęcia). Widocznie w tamto miejsce nie dociera woda spod kół...