To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kominki i ogrzewanie

Krzyzak - 16-11-2009, 09:47

ja tez mam 10 cm + terakota lub panele drewniane
u mnie nie ciagnie
wiesz - mi bardziej chodzilo o to, ze czy bedzie tam 10 czy 50 cm styropianu, to efekt termiczny bedzie podobny tylko koszty 5x wieksze (albo i lepiej)

Student - 17-11-2009, 13:29

A ja mam :
1. piasek leśny
2. folię ile warstw już nie pamiętam ale chyba 2
3. beton
4. folię
5. steropian chyba 10-12cm
6. podłogowe/beton
7. gres

i jest ciepło :lol:

Krzyzak - 17-11-2009, 14:08

ja mam pospółkę ubitą warstwami (jakieś 1.5m), na to chudziak 20 cm, folia, styropian, folia aluminiowa, wylewka i potem terakota, gres lub panele
Marcino - 17-11-2009, 17:44

Krzyzak napisał/a:
ja mam pospółkę ubitą warstwami (jakieś 1.5m), na to chudziak 20 cm, folia, styropian, folia aluminiowa, wylewka i potem terakota, gres lub panele

Mam identycznie,
Dodatkowo z zewnątrz fundament obłożony 10cm wartswą styropianu która zabezpiecza przed -ujemną temp z zewnatrz. Okna wziołem 3szybowe, zobaczymy jak będą sie sprawować.

cns80 - 17-11-2009, 17:55

Krzyzak napisał/a:
folia aluminiowa,
:D :D :D :D Ciekawe skąd mój ojciec miał to wziąć na początku lat 80-tych :D
Marcino - 17-11-2009, 18:05

cns80 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
folia aluminiowa,
:D :D :D :D Ciekawe skąd mój ojciec miał to wziąć na początku lat 80-tych :D

Darkowi chodzi o tą specjalną folię którą daję sie po beton w którym układa sie rurki od ogrzewania podłogowego. Ma ona za zadanie odbijać ciepło do góry. Tam gdzie nie ma podłogówki na styropian dają zwykłą czarną folie.

futro68 - 17-11-2009, 19:05

pewnie ale kto miał podłogówkę w latach 80-tych, kiedy nawet kupno zwykłych grzejników nie było proste a o podłogówce mało kto słyszał .... :D
Krzyzak - 17-11-2009, 20:15

Marcino napisał/a:
Dodatkowo z zewnątrz fundament obłożony 10cm wartswą styropianu która zabezpiecza przed -ujemną temp z zewnatrz. Okna wziołem 3szybowe,

ja tez mam scianki fundamentowe oblozone styropianem, klej+siatka i na to izolbet czy inny taki srodek asfaltowy na bazie wody; scianki od wewnatrz tez mam tym wymalowane :)
folii juz nie dawalem - w piwnicy i tak nie ma mowy o wilgoci

okna 2 szybowe, ale szyba zewn. ma 6 mm i pokryta jest odblaskiem dla podczerwieni - tzn. cieplo przechodzi z zewnatrz, ale na zewnatrz nie jest wypuszczane tylko odbijane do srodka... do tego jakis gaz inny niz powietrze w srodku (okno ma wspolczynnik 1.1 - przy czym profile jakies 1.7 a wklady szyb 0.7)

futro68 - 17-11-2009, 20:58

Krzyzak napisał/a:
.. do tego jakis gaz inny niz powietrze w srodku )

zapewne chodzi o argon - jest gazem obecnie stosowanym w nowocześniejszych konstrukcjach okien jako przyjazny dla środowiska i zarazem zapobiegającym stratom ciepła.

cns80 - 20-11-2009, 11:22

Koleżanki i koledzy !!!
Potrzebuję kupic drewno w dobrej cenie.
Mogę wziąć 20-30 m3 z transportem jeśli mnie cena zadowoli.
Jeśli moglibyście popytać u swoich dostawców jakie drzewo mają i jaka byłaby cena za metr w takim transporcie (w okolice Warszawy, a konkretnie pod Radzymin) oraz podać mi namiary to byłbym wdzięczny.
Głównie uśmiecham się :) do Krzyżaka, Studenta i gulgulq bo o tym pisali, ale każdy inny dostawca z dobrym drzewem i dobrą ceną też jest mile widziany.

Krzyzak - 20-11-2009, 11:29

cns80, ja biorę małe ilości i mi przywozi kolega-rolnik, więc wątpię żeby ciągnikiem wiózł to do W-wy
ale pogadaj przede wszystkim z Michałem (futro68) - on ma jakieś info o tanim drewnie z okolic Białegostoku czy Łomży (już nie pamiętam) - więc będzie też tanie i do tego bliżej W-wy

Student - 23-11-2009, 08:36

Ja poszukam telefonu jak znajdę dam znać, bo też sie zastanawiam czy aby nie wziąść takiego transportu.

Więc może będą już 2x30m.

cns80 - 23-11-2009, 08:44

:) Oki. To czekam.
gulgulq - 23-11-2009, 08:55

cns80 napisał/a:

Głównie uśmiecham się :) do Krzyżaka, Studenta i gulgulq bo o tym pisali, ale każdy inny dostawca z dobrym drzewem i dobrą ceną też jest mile widziany.

U mnie tez cieżko z namiarami - dotychczas po znajomości załatwiane u kolegów kolegów.
Dopiero następny sezon grzania planuje skombinować duży transport od jakiejś firmy - ale to też kumpel załatwia.

Zobacz tutaj: http://www.drewno-opalowe.bieszczady.pl/

Tylko czy jest sens ciągnąć auto do W-wy?? Koszty transportu to będzie jak pół auta drzewa :)

Marcino - 26-11-2009, 23:28

Hello
Mam pytanko, jakie macie kominy do kominków??
Ja ma ceramiczy Leier - z Malborka, fi200. Czy macie podłączone w takich kominach odpływy skroplin? W kotłowni tak bede miał.. ale w kominku nie mam zrobione.
Nie pale codziennie, przepalam 1-2 razy w tyg. I odkryłem ze na dole komina zbiera sie woda. Ponieważ jest w nim na dole denko i odpływ, wiec założyłem rurkę i podstawiłem słoik litrowy, dziś przychodzę i po jednym paleniu mam tak z 200ml wody.
Zastanawiam sie z skąd tyle wody.. wilgotne drewno, czy możne duża wilgotność powietrza bo tynki sa jeszcze mokre miejscami i może to się wkrapla w kominie.
Dodam ze mam taki wilgotnościomierz pokojowy z termometrem i on pokazuje 99% a jak zapale to spada nawet do 80% w pomieszczeniu.

Jakieś sugestie od użytkujących?