To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Test Ralliart vs Impreza vs Focus ST

Anonymous - 27-02-2010, 23:10

Niestety w moim przypadku, Ford jest jedną z nielicznych marek, której bym nie kupił :?
Strasznie nie lubię tej marki, może bezpodstawnie, ale mimo wszystko nie.........
Chociaż testy pokazują, że focus to rodzynek, dla mnie to FORD, już bym wolał opla albo reno....... 8)

niko123 - 28-02-2010, 09:27

Bastek77 napisał/a:
Niestety w moim przypadku, Ford jest jedną z nielicznych marek, której bym nie kupił :?
Strasznie nie lubię tej marki, może bezpodstawnie, ale mimo wszystko nie.........
Chociaż testy pokazują, że focus to rodzynek, dla mnie to FORD, już bym wolał opla albo reno....... 8)

To tylko twoja niewiedza :)
Troche się zainteresuj awaryjnościa Tuv, dekra auto śwait itp a zabczysz że focus teraz zjada ople i nawet wv. - to są FAKTY.

Do tego focus został autem dekady !!!!!!!!!!!!!

http://moto.pl/MotoPL/1,8...uto_dekady.html

http://www.dziennik.pl/au...dy_uzywane.html

Dodajmy do tego wysokie 6 miesjce Focusa w awaryjności Dekra 2009 na 240 aut.

Tak dla przypomnienia z 2008 roku

Wklejam najnowszą tabele z Auto śwaita
Są analizywane usterki do 100 tyś i potem auto rozbierane całkowicie w celu sprawdzenia zużycia części.
Co jakiś czas nowe autko pojawia się w testach, teraz był to vw fox - jak widac fordy ładnie a vw dno

http://img192.imageshack....14/img6797b.jpg

Focus 8 Passat 41 :)

Czyli z podziałem na 3/5/7 letnie było do roku 2007.
Np :
RAPORT AWARYJNOŚCI - DEKRA 2005 -czyli FF1. 3/5 i 7 letnie .

Już w tedy Foczka była bardzo wysoko
do 3 lat 26/128 !!!!!!!!
do 7 lat 23/114 !!!!!!!!

http://www.uzywane.mojeau...sce2=&miejsce3=

http://www.uzywane.mojeau...Ford,Focus.html

FF1 - 6-7 letnie - Tuv - 23/87 dla porównania pasat dno !!! :)

Robson86 - 28-02-2010, 12:45

niko123 napisał/a:
Troche się zainteresuj awaryjnościa Tuv, dekra auto śwait itp a zabczysz że focus teraz zjada ople i nawet wv. - to są FAKTY.

jak bierzesz pod uwage raporty Dekry, TUV za miarodajne to zycze powodzenia :lol:
Wymiana zaroweczki spalonej traktowane jest jako usterka oswietlenia... :lol:
Pozdroo

niko123 - 28-02-2010, 14:22

Hahaa a czym mam sie opierać tym co kolega powiedział ? , ok kolega mi mówił że Alfy są najmniej awaryjne a ty Robson86 powiec to swoim kolegom :)

Dekra na podstawie przeglądów okresowych ( Niemcy ) 300 tyś aut przebadanych. ( gdyby były nie wiarydogne to czemu nie ma w pierwszej 10 niemieckich aut ? Focusa nie liczę jako niemieckie )
Tuv na podstawie tylko poważnych usterek z pomocy drogowej.
Auto świta rozbierają auto na części i prześwietlają dokłdnie.

Jak auto jest dobre to i żarówki się nie przepalaja i nie ma potrzeby do Aso na reklamcję jeździć.

Tuv tylko poważne usterki wieć gdybyć był w temaci to nie pisal być o jakiś żarówkach. :)

Robson86 - 28-02-2010, 14:25

Te testy sa w ogole nie miarodajne, to czy auto sie psuje czy nie wiecej mi powie forum niz jakis bzdetny TUV czy Dekra. Jesli Ty sie tym sugerujesz to gratuluje :roll: i sensu nie widze do dalszej rozmowy.
niko123 napisał/a:
Auto świta rozbierają auto na części i prześwietlają dokłdnie.

:lol: jesli Ty sie jeszcze auto swiatem podpierasz to normalnie smiech na sali :lol:
gdybym patrzyl tak jak Ty, to jezdzil bym samymi VW bo nawet jesli sa wiekowe i tak sa lepsze od nowego powiedzmy Lexusa... ot caly AS :wink:
To jest cos pokroju ogladania Top Geara, fajnie sie oglada ale gdybym mial sie ich sluchac musialbym byc jakis ograniczony...

TUV to raport pilnosci uzytkownikow danej marki w ich dbaniu o samochod i nic wiecej.
Prawdziwy ranking awaryjnosci to z napraw gwarancyjnych, serwisowych i innych warsztatowych a nie ilosc usterek nie naprawionych z ktorymi jezdza na przeglad do dowodu... a mają ich sporo bo nawet im się nie chce tego w serwisie zrobic a mimo usterek auto jezdzi. Zauwaz ze im delikatniejsze, drozsze i bardziej wrazliwe tym ma mniej usterek - dziwne nie? Ano wlasnie dlatego ze z kazda popierdołka uzytkownicy takich aut MUSZA grzac na serwis i to natychmiast naprawiac...
Pozdroo

niko123 - 28-02-2010, 15:08

Jasne hehehe '' testy sa w ogole nie miarodajne, to czy auto sie psuje czy nie wiecej mi powie forum'' Każdy chwali co ma zobacz na forum alfy i fiata ich posiadacze twierdzą że ich auta są najlepsze. - więc opinie na forum to dla dzieci 5 lat.

''TUV to raport pilnosci uzytkownikow danej marki w ich dbaniu o samochod i nic wiecej.'' - nie - to raport na podstawie awari i pomocy drogowej - pomoc drogowy czyli tylko poważne usterki, czyli wychodzą jakieś słabe części czy jakość materiałow.

''Prawdziwy ranking awaryjnosci to z napraw gwarancyjnych, serwisowych i innych warsztatowych'' - tak samo działa dekra i tuv przedziesz są podziały naauta 2/3 i 5 letnie i tak dalej. - to chyba logiczne że mając auto 2 letnie jedziemy do aso na przegląd czy naprawę sewosową czy gwarancyjną - sam nie wiesz o czym piszesz.

'' Zauwaz ze im delikatniejsze, drozsze i bardziej wrazliwe tym ma mniej usterek - dziwne nie '' - to nie prawda bo w pierwszej 10 tuv czy dekra nie ma tanich aut, alfy czy fiata a nawet 9 miesjce Porshe - drogie i skomplikowane :)
i co teraz wymyślisz ? :)

http://www.uzywane.mojeau...sci_dekra_2009/

Właśnie w takich testach wychodzi wszystko a nie paplanina bo kolega ma Alfę i sobie chwali więc alfy są dobre a tak naprawe to ciągle mu sie psuje ale po co ma się przyznawać aby sie z niego śmiali - tak samo jest na forum.

Anonymous - 28-02-2010, 16:05

Robson86 napisał/a:
Te testy sa w ogole nie miarodajne, to czy auto sie psuje czy nie wiecej mi powie forum

taaa? :wink:

niko123 napisał/a:
Każdy chwali co ma zobacz na forum alfy i fiata ich posiadacze twierdzą że ich auta są najlepsze. - więc opinie na forum to dla dzieci 5 lat.

Na przykładach alfy i fiata oraz np. forda się zgadzam. Tamci ludzie lubią swoje auta mimo ich wad. Tutaj jest całkowicie odmienna sytuacja - gorzkie żale na wszystko i na każdego, więc też nie jest obiektywnie :mrgreen:

Robson86 napisał/a:
Prawdziwy ranking awaryjnosci to z napraw gwarancyjnych

gdzieś wyczytałem, że Mitsubishi ma coś około 7% gdy mercedes w tym samym raporcie ma 40% :D

Robson86 - 28-02-2010, 16:16

Nie no moze fakt, z tym forum to sie rozpedzilem :P Ale i tak wiecej wiem z tego forum o Miskach niz mi to moze powiedziec raport powiedzmy TUV.
Pozdroo

Bart007 - 28-02-2010, 20:55

Zawsze mnie dziwiło podejście ludzi, którzy za główny wyznacznik jakości i wspaniałości samochodu wybierają wskaźniki awaryjności typu DEKRA itp. Wynika to chyba z kiepskiej edukacji matematycznej. Weźmy ostatni "Auto Świat" z rankingiem 99 samochodów 6-7 letnich. Pierwsze miejsce - wspaniałe Porsche 911 - poważne usterki 6,1%. Na 56-tym miejscu synonim zawodności, Renault Megane - 14,5%. Co z tego wynika: ano tylko to, że statycznie jedynie 8,4% (co dwunasty) użytkownik ma szanse zauważyć różnice w awaryjności między cudownym Porsche i badziewną Meganką... :D
Anonymous - 28-02-2010, 21:23

ale po co sie klocic nt awaryjnosci skoro i tak focus ma najlepsze wlasciwosci jezdne w swojej klasie, a jazda tym autem to sama przyjemnosc :)
Anonymous - 28-02-2010, 21:24

Co za gość, jeździ subaru i zachwyca się fordem, dla mnie to śmieszne.
Druga sprawa, po co komu wciskać te wszystkie raporty, każdy z nas ma swój rozum i jeździ takim autem, które mu odpowiada. Wielu z nas kupując nowego lancera, nie miało info z dekry itp. czy "warto" go kupić 8) Co do samej marki ford,ja osobiście nie lubię tych aut i nic ani nikt tego nie zmieni. Tobie kolego polecam więc forum forda i jak najszybszą zmianę na focusa, szerokiej drogi............. :badgrin:

Anonymous - 28-02-2010, 21:27

Bastek77 napisał/a:
każdy z nas ma swój rozum i jeździ takim autem, które mu odpowiada.

obecnie jeżdzę prawdopodobnie jednym z najbardziej awaryjnych aut obecnej motoryzacji - jakoś mnie to szczególnie nie martwi :D

Bart007 - 28-02-2010, 21:31

arturro napisał/a:
ale po co sie klocic nt awaryjnosci skoro i tak focus ma najlepsze wlasciwosci jezdne w swojej klasie, a jazda tym autem to sama przyjemnosc :)

No właśnie - z empirii Forda nie znam, ale ZTCW Focus zyskał ogromną popularność za to, jak się nim jeździ (np. zawieszenie wielowahaczowe w swojej klasie). Po co komu auto super-niezawodne, które np. nie bardzo skręca i mózg trzepie na każdej koleinie - dobre dla miłośników tabelek z cyferkami, a nie kierowców :D

BTW: w rankingach niezawodności fatalnie wypada G-klasa, a bardzo dobrze Matiz - i co z tego wynika :lol:

Robson86 - 28-02-2010, 22:08

arturro napisał/a:
ale po co sie klocic nt awaryjnosci skoro i tak focus ma najlepsze wlasciwosci jezdne w swojej klasie, a jazda tym autem to sama przyjemnosc

podobnie jak nie tylko bezawaryjnoscia tak i nie tylko dobrymi wlasciwosciami jezdnymi kierujemy sie kupujac autka. Jest wiele roznych aspektow ktore laczac sie sprawiaja ze kupujemy dany samochod czy tez nie :P
Pozdroo

krzychu - 28-02-2010, 22:16

Bart007 napisał/a:
np. zawieszenie wielowahaczowe w swojej klasie

Lancer też miał/ma, VW Golf też ma, nawet Kia Ceed ma wielowahaczowe...

Dzisiaj gadałem z kolegą z pacy co 10 lat temu kupił focusa z salonu jakoś 2 lata temu kupił drugiego tez z salonu wcale taki bezawaryjny nie był jak to tutaj przedstawiacie. W jednym jak i drugim były naprawy i gwarancyjne jak i pogwarancyjne łącznie z rdzewieniem tylnych lewych drzwi. Co prawda rodzinka się powiększyła i teraz ma scenika i jak mówi na lepsze nie zmienił...