Forum ogólne - Luzna dyskusja o wyzszosci marki X nad Y.
Anonymous - 01-02-2010, 06:31
j-rules napisał/a: | to juz kwestia gustu chyba? |
widziales slowo klucz "dla mnie" ?
j-rules napisał/a: | Na poczatku SB mnie tez odrzucal, ale glownie ze zdjec, gdy obejrzalem go na zywo to robi niezle wrazenie |
mi sie chyba nigdy nie bedzie podobal:)
i jeszcze ta jakosc srodka...
Anonymous - 01-02-2010, 08:31
deenbe napisał/a: | i jeszcze ta jakosc srodka... |
poprostu wart swojej ceny,
niska cena - niska jakosc
misjonarz. - 01-02-2010, 09:13
Cytat: | niska cena - niska jakosc | co do jakości plastików i wykonania zobaczymy za parę lat. mam znajomych z lancernikami starszymi, z pierwszymi tego typu plastikami i jak na razie nie ma żadnego problemu z trzeszczeniem czy innego typu świerszczami w środku. co do ogólnego wrażenia dechy no cóż... wszyscy chyba są... że tak powiem.... hm... zniesmaczeni.
z tym że zauważyłem że jest to już jakaś tendencja, nowy civic też ma podobną, i inne tysz
xor - 01-02-2010, 09:42
jaca71 napisał/a: |
Poważnie tyle lepszy był? Jakoś mnie na kolana nie rzucił. Generalnie produkt finalny (w przypadku Lancera seden i SB) nie odbiega znacząco od konceptu.
...
Czasami właśnie chodzi o ekonomię. Czasami niektóre kształty uniemożliwiają uzyskanie tanio zamierzonej wytrzymałości konstrukcji. To co ładnie wygląda wystrugane z gliny niekoniecznie sprawdza się po przeliczeniu. Czasami kształt i rozmiar świateł uniemożliwia uzyskanie tanio odpowiedniego natężenia światła.
Pewnie by się dało zrobić kopię konceptu ale czy w takiej cenia za jaka kupiłeś swoje wozidełko? |
Uważam, że koncept zdecydowanie ładniejszy, IMO różnice są diametralne.
Ale jak piszesz, niestety ekonomia zrobiła swoje... Tylko nie sądzę, aby była to głównie kwestia wytrzymałości, ale po pierwsze kosztów końcowej obróbki - concept ma n.p. 'trudniejszy' przód - dzielona obwódka grila pomiędzy maską a zderzakiem. A diabeł jak to się mówi tkwi w szczegółach.
A po drugie to planowo nie miał być sportowy samochód, tylko kompakt - a przy takiej linii nadwozia koncepta wnętrze, bagażnik byłyby o wiele mniejsze, wyższy niż produkcyjna wersja próg załadunku bagażnika, szyby mniejsze czyli widoczność gorsza... Nie byłby w żadnej mierze w tej klasie konkurencyjny.
Ale IMO mitsubishi powinno concepta wydać jako osobny, stricte sportowy model, jako np. nowe wcielenie stariona, czy cordii, n.p. z dobrym silnikiem 1.8 mivec GDi turbo
jaca71 - 01-02-2010, 11:01
Luk,
Wsadzasz do konceptu istniejącą platformę i... nagle rozstaw osi jest inny Wsiadasz do konceptu i nagle się okazuje że z tyły nie ma okien na boki. Takie wąskie światła? A porównywałeś ilość światła produkowane przez Calibrę i Twojego Lancera? Przyzwoitą ilość światła trzeba by uzyskać poprzez ksenony - tanio nie jest.
Nie chcę bronić ale zmiany produkcyjnego samochodu wynikają zarówno z ugrzecznienia i ekonomi ale także ze względów konstrukcyjnych.
A że koncept SB mnie na kolana nie rzuca to nie moja wina, mnie się podobają samochody 3 bryłowe
Civic 5dr jest ideałem sztuki użytecznej. Poprzez połączenie prostych figur czyli koła i trójkąta uzyskano coś niesamowitego. Z wyglądy drobny i mały samochód jest wielki (wielki w porównaniu z tym na jaki wygląda) zarówno w środku jak i na zewnątrz. Żeby zobaczyć jego rozmiar trzeba postawić inny samochód koło civka. Do tego dochodzą detale jak kształt klamek - rakiety. Ale niestety jest zbyt futurystyczny i nie zyskuje zbyt wielu fanów. Mnie się generalnie podoba ale ja bym się w nim nie widział
Na podstawie Civica można pomyśleć że jednak dobrze Mitsu zrobiło cywilizując koncept.
Luk - 01-02-2010, 11:09
jaca71, OK, trochę mnie przekonałeś Rzeczywiście nie pomyślałem o aż tak wielu aspektach konstrukcyjnych...
Ale też słusznie napisał xor, że koncept był dużo bardziej sportowy i wiele osób nie wzięło by go pod uwagę szukając "rodzinnego" samochodu...
[ Dodano: 01-02-2010, 11:13 ]
jaca71 napisał/a: | Ale niestety jest zbyt futurystyczny i nie zyskuje zbyt wielu fanów |
I tu jest właśnie pies pogrzebany... Mi się podoba, a Tobie nie... A Lancer podoba się nam obydwu! (z dokładnością do tylnej części)
jaca71 - 01-02-2010, 11:30
xor napisał/a: | Ale IMO mitsubishi powinno concepta wydać jako osobny, stricte sportowy model, jako np. nowe wcielenie stariona, czy cordii, n.p. z dobrym silnikiem 1.8 mivec GDi turbo |
Z tym się zgadzam. Firmy europejskie produkują po pięć jeśli nie więcej odmian karoserii dla jednego modelu. Jakby do sedana i SB dorzucić kombi i cabrio a na koniec koncepta jako 2 drzwiowe coupe to rodzina była by porównywalna z linia megane lub golfa.
sla - 07-02-2010, 14:08
jaca71 napisał/a: |
Civic 5dr jest ideałem sztuki użytecznej. Ale niestety jest zbyt futurystyczny i nie zyskuje zbyt wielu fanów.
. |
Masz jakieś dane na temat sprzedaży na świecie czy po prostu tak tylko myślisz? Aktualny model jest produkowany w 11 fabrykach na całym świecie, więc chyba nie jest z nim tak źle.
jaca71 - 07-02-2010, 20:34
sla, nie mam danych, ale civic 5dr i 3dr jest wymysłem europejskim. Na zachodniej półkuli niedostępny. Tam królują sedany i wersje coupe (chyba 2 dr). Do Japonii jest importowana wersja 3dr w specyfikacji TypeR. Tak że Civic UFO szału na świecie nie zrobił.
Ale żebyśmy się dobrze zrozumieli. Mi ten civic się bardzo podoba ale ja siebie w nim nie widzę tym bardziej że główki dzieci by marzły
sla - 07-02-2010, 22:44
Główki ważna sprawa ,przecież bardzo często otwiera się bagażnik w czasie podróży. A upalnym latem to nawet mogą się przegrzać co może mieć jeszcze gorsze następstwa.
ApAcHoS - 10-02-2010, 11:14
Mi się civic Type R cholernie podoba ale 2003-2006...(EP3)
seki - 17-02-2010, 15:21
Niestety to ostanie rasowe CTR. Ostanie (ufo) nie dość, że jest cięższe, to ma ten sam motor (jeden kuń więcej ) no i jeszcze z zawiasem Honda się cofnęła wsadzając belkę skrętną dzięki czemu najnowszy CTR zamiata tyłem jak szalony .
Tak jak kiedyś Honda robiła zabójcze HotHatch-e tak teraz niestety zaczyna się cofać w rozwoju jeśli chodzi o sport samochodowy.
|
|
|