Outlander II GEN Techniczne - wkurzajace spryskiwacze
bonito - 28-01-2010, 10:06 Temat postu: Przyczyna problemu słabych spryskiwaczy Po gruntownej lekturze niemieckiego forum Mitusubishi i dłuższej dyskusji dzisiaj u dealera, myślę że problem "słabych" spryskiwaczy leży po prostu w nienajlepszej konstrukcji. Pompka działa najczęściej dobrze, winne są zawory jednokierunkowe, których jest 5 (słownie: pięć) na rurce do spryskiwaczy szyby przedniej (jeden z lewej strony koło zawiasu maski, dwa po rozgałęźniku pod wytłumieniem maski i jeszcze dwa przed spryskiwaczami. Prawdopodobnie to one stwarzają zbyt duży opór.
Podobno Outlander rok modelowy 2010 ma już tylko 3 sztuki (wypadają te za rozgałęźnikiem). Jeżeli tak jest, to problem można rozwiązać samemu, usuwając po prostu te dwa zaworki i zastępując je kawałkiem rurki plastikowej o odpowiednim przekroju, albo rozwiercając wnętrze zaworka. Tylko że to kolejny przykład "poprawiania" rozwiązań fabrycznych, a kierowcy są zasadniczo od jeżdżenia a nie konstruowania....
Pozdrawiam, bonito
rezon - 28-01-2010, 10:55
bonito napisał/a: | Pompka działa najczęściej dobrze, winne są zawory jednokierunkowe, których jest 5 (słownie: pięć) na rurce do spryskiwaczy szyby przedniej (jeden z lewej strony koło zawiasu maski, dwa po rozgałęźniku pod wytłumieniem maski i jeszcze dwa przed spryskiwaczami. Prawdopodobnie to one stwarzają zbyt duży opór. | ale tego typu rzeczy to się po prostu liczy. O ile pamiętam to prawo Bernouliego się kłania, spadki ciśnienia na oporach przepływu itp. Może by jakieś "korki" zasponsorować dla konstruktorów trzech diamentów? wtedy dobiorą pompę odpowiednią do liczby zaworków, albo liczbę zaworków odpowiednią do pompy
bonito napisał/a: | Tylko że to kolejny przykład "poprawiania" rozwiązań fabrycznych, a kierowcy są zasadniczo od jeżdżenia a nie konstruowania.... | wystarczy czytać forum i poprawiać, jest szansa że MY2048 będzie OK
bonito - 29-01-2010, 16:27
Niemieccy koledzy chwalą się, że u nich warsztaty zmieniają system rurek doprowadzających. Załączam opis (części zakrzyżykowane do likwidacji, części w kółku na drugiej stronie są nowe). Trudno powiedzieć czy to coś pomoże. Outki rok modelowy 2010 podobno już mają to w standardzie.
http://www.outlander-foru...php?6,file=8354
pozdrawiam, bonito
rezon - 29-01-2010, 16:38
czyli wywalają aż cztery zawory, a następnie równoległe połączenie dwóch (mniejszy opór) i dopiero spryskiwacze. POmoże na pewno, tylko czy wystarczająco? Ta wymiana spryskwiacyz to w ramach akcji serwisowej czy indywidualnie?
bonito - 29-01-2010, 17:14
Na forum nie było nic mowy o akcji serwisowej ani o wymianie w ramach gwarancji, z drugiej jednak strony kierowcy niemieccy są (przeciętnie) upierdliwi do bólu i trudno mi sobie wyobrazić że fundują sobie nowe przewody za własne Eurosiki... Mogę zapytać.
13zbyszek13 - 30-01-2010, 08:22
[ Dodano: 30-01-2010, 08:29 ]
Koledzy mam outlandera ze starym dziobem z listopada 2009 , sprawdzałem pod maską spryskiwacze układ rurek mam jak w linku po modyfikacji / zakreślone kółkiem /. W te wysokie mrozy spryskiwacze lały mi nisko , prze regulowałem je trochę wyżej i od tej pory nie mam problemu
Szadi - 13-10-2017, 17:51 Temat postu: Pomocy Spryskiwacz tylniej szyby wariuje Witajcie koledzy niechcialem zakladac nowego tematu wiec sie podlacze pod ten wrazie czego admin przeniesie. chodzi oto iz od jakiegos czasu moze 3 tygodnie samoczynnie wlacza sie spryskiwacz tylniej szyby I pompuje mega ilosc plynu ..az do oproznienia zbiornika plynu.. Niemogevtwgo wylaczyc przestaje moze na max 30sekund I znow sie zalancza.. Jest to mega uporczywe. Mazda z taka Fontana z tylu... Boje sie ze niedlugo padnie mi pompka.bo gdy dojeDzam do pracy badz domu slysze jak glosno pracuje.. I pojde w koszta... Ktos z was mial taking przypadek wiecie moze jak to usunac?rozlaczyc tylni .. Ktos cos?
kajos - 13-10-2017, 19:10
ja bym zaczal od sprawdzenia manetki
moze gdzies zwarcie na stykach sie zrobilo itp.
co do rozlaczenia to nie wiem napewno ale jest to podobnie chyba jak w fordach kiedys
i silnik i zaleznie od polaryzacji sika na przod lub tyl bo chyba jest 1 silnik od spryskiwaczy i 2gi jak masz to na swiatla
Bzyk_R1 - 13-10-2017, 19:38
Outlander jeżeli ma spryskiwacze lamp to posiada 2 osobne pompki, na lampy, przednią i tylną szybę. Popatrz w manualu jeszcze na wszelki wypadek żeby to potwierdzić. Doraźnie można spróbować odpiąć zasilanie od pompki i szukać po kolei przyczyny. Tyle że jazda bez spryskiwaczy przedniej szyby może być ciężka.
kajos - 13-10-2017, 20:41
no wlasnie przyczyny szuka sie od poczatku tzn manetki a konczy na pompce
ja bym najpierw rozkrecil obudowe kieerownicy i tam do kosteki bym rozlaczyl i badal co sie dzieje
Szadi - 20-10-2017, 07:09
Dzieki koledzy problem chyba lezy po stronie mametki .jak tylni spryskiwacz sie zalacza by to powstrzymac przytrzymuje manetke w kierunku" do siebie" tak jak bym spryskiwal przednia . zatrzymuje problem na chwile. Ale to tez nie jazda. Dzis podjade do warsztatu I zapytam typka czy mi to zrobi. Albo odrazu na szrocie kupie element manetke byc moze jest wyrobiona bo w tym kraju caly rok pada I co chwile sie operuje . a jest jakas opcja by odlaczyc tylko tylni spryskiwacz? .
Tomasz87 - 12-01-2022, 12:57
czas wskrzesić temat...
czy ktoś może opisać mi zasadę działania i przede wszystkim rozdziału płynu na przednią i tylną szybę? Pompka jest jedna. Zaraz za pompką jest rozdzielenie, dwie dysze na dwa węzyki - ok, ale we wtyczce są tylko dwa kabelki.
Pytam, bo mam problem. Padła mi pompka ta Siemensa, kupiłem zamiennik. Jeżdżę z nim kilka dni i nie wiem, czy coś się teraz zepsuło, czy nie zauważyłem wcześniej, że spryskująć przednią szybę, leje mi się w tym czasie również płyn na tylną... Co ciekawe, to jak pryskam tylko tylną, to wsszystko działa ok, czyli na przednią nie leci...
Jak z tym jest? Pomka zawsze pompuje w oba przewody, ale tylko w przypadku uzycie na manetce sprysiwania tylnej załączą jeszcze zasilanie w jakiś elektrozawór na przewodzie?
A może ta pompka może się kręcić w dwie strony i dostaje + raz na jeden, raz na drugi przewód?
Nie wiem gdzie szukać, by to naprawić.
Dodatkowo, zbiegło się z wymianą pompki. Moze w niej wina?
kajos - 12-01-2022, 18:58
napewnie dzialanie pompowania jest zaleznie od strony obrotu silniczka
po schematach dojdziesz
Bizi78 - 12-01-2022, 20:34
Tomasz87 napisał/a: | A może ta pompka może się kręcić w dwie strony i dostaje + raz na jeden, raz na drugi przewód? |
Bardzo dobrze kombinujesz, zmiana polaryzacji robiona jest za pomocą przekaźników, dzięki czemu raz się kręci w lewo a raz w prawo.
Na wschodnim forum zakładają marki TOPRAN lub MAYLE, ewentualnie przekładają silniczek i kleją oryginalną obudowę taśmą izolacyjną .
kajos - 12-01-2022, 21:09
fordy chyba tez takie pompki maja jak dobrze pamietam
|
|
|