Nasze Mi¶ki - jOkerek i nowy rozdzial w zyciu pt. seria GALANT 2.5 V6 24V
jOkerek - 31-03-2010, 20:05
zaczelo sie tak / nowe klocki Ferodo premium P + T, plyn hamulcowy Ferodo 5.1, zwrotnice przednie wraz z zaciskami od Avanca, tarcze przod Mikoda 276mm oraz tarcze tyl Textra + nawierty mojego autorstwa, zostaly dolozone nowe paski - alternator + klima, zuzyte koncowki i gumy wymienione na nowe, cale zawieszonko odrestarowane i pomalowane na nowo lacznie z zabezpieczeniem nadkoli, dolozylem sprezynki Eibach obciete po jednym zwoju i moje stare choc w pelni sprawne (86%) amortyzatory KYB...
trzy dni ciezkiej pracy / rozlozyc i poskladac...
no wreszcie nareszcie galancik ujzal swiatlo dzienne i wyjechal z pracowni...
jutro geometria, zbieznosc i ukladanie tarcz
jOkerek - 31-03-2010, 20:08
jeszcze tylko dodam ze dostal tez przelotowy wydech
robertdg - 31-03-2010, 20:19
jOkerek, dobra robota
Psikus - 31-03-2010, 20:49
Wszystko fajnie, ale jako¶ te cięte sprężyny do mnie nie przemawiaj±
Rafal_Szczecin - 31-03-2010, 23:43
gratuluje bardzo ladnego wyniku, prawie tak dobrego jak moj, jednak gal z iloscia przejechanych km rosnie w mocy tak wiec jeszcze troche i dobijesz do mojej mocy, chociaz momentu masz ciutke wiecej
jOkerek - 01-04-2010, 07:43
robertdg, bardzo dziekuje
Psikus, pierwszy raz obcinalem sprezyny ale jestem naprawde bardzo zadowolony teraz widac ze autko usiadlo na ziemi i czuc po wsiadaniu do niego oraz na myjni recznej gdy myje progi musze sie naprawde mocno schylic
Rafal_Szczecin, dzisiaj bede sprawdzal jeszcze raz moc po wycieciu katalizatora - zobaczymy co tak naparwde z tego wyjdzie...
pytanie do wszystkich :
zrobilem pprzelotowy wydech i tym samym musialem usunac calkowice jedna z sond - czy ma ktos sposob na zamkniecie jej obwodu tak aby nie wywalala bledu na komputer ?
robertdg - 01-04-2010, 09:22
jOkerek napisał/a: | zrobilem pprzelotowy wydech i tym samym musialem usunac calkowice jedna z sond - czy ma ktos sposob na zamkniecie jej obwodu tak aby nie wywalala bledu na komputer ? | zaemuluj sonde
mkm - 01-04-2010, 17:55
jOkerek napisał/a: | tarcze tyl Textra + nawierty mojego autorstwa |
Czy, aby na pewno mozna sobie powiercic dowolne tarcze, bez wplywu na ich wytrzymalosc?
Rafal_Szczecin - 01-04-2010, 21:41
i jaka uzyskana moc, po modach ?
jOkerek - 03-04-2010, 07:44
mkm, jest to moj pierwszy samochod w ktorym robie jakies mechaniczne modyfikacje i wogole pierwszy / ile ludzi tyle roznych opinni na temat przerobek dlatego tez chce sam wszystko robic i ewentualnie nauczyc sie na wlasnych bledach czego w przyszlosci nie stosowac...
Rafal_Szczecin, wymontowana sonda za katalizatorem i zaspawana dziura - co za tym idzie komputer odczytuje blad sondy diadnostycznej i tym samym wywala check engine i wlacza tryb serwisowy - nowy pomiar robiony wlasnie w trybie serwisowym z zapalona kontrolka - efekt widzicie ponizej - ogolny spadek mocy
wyczytalem ze sa cztery sposoby na sonde - we wtorek sprawdze drugi z nich tj. sonda zostanie podlaczona i wstawiona na swoje miejsce tyle ze zdystansuje ja tuleja o wysokosci 4 cm - czas pokaze efekty
a tak na marginesie udalo mi sie juz zdobyc w dobrych pieniazkach felgi 7,5x18 Tenzo R RS 5 do tego zakupilem komplet nowych gumek TOYO Proxes PX4 205/40/18... w tygodniu ogarne do nich pierscienie centrujace + nowe nakretki i zakladam
robertdg - 03-04-2010, 11:05
jOkerek napisał/a: | 7,5x18 Tenzo R RS 5 | widze że poszedłe¶ za rantem
jOkerek - 03-04-2010, 12:14
robertdg, tak / jesli dobrze rozumiem to 7,5x18 et 42 bedzie bardziej wystawac od np. 7,5x18 et 40 ?
w miedzy czasie zrobilem tak jak wczesniej pisalem tj. wzialem wysoka nasadke 21 gdyz nic innego nie mialem i ucialem ja na 4 cm, do tego dospawalem stary gwint od sondy, w tlumiku srodkowym za katalizatorem wycialem otwor i przyspawalem nasadke oraz wkrecilem sonde...
jazda testowa 10 km w roznych warunkach czyli szybko wolno bardzo wolono i bardzo szybko... sonda pracuje ok / komputer czyta ok / bledu nie ma i mozna jechac znowu na rolki
zdjec narazie nie ma bo myslalem ze nic z tego nie bedzie i bede musial jeszcze raz podnosic miska / a tu prosze jest super i juz nie chce mi sie go unosic
robertdg - 03-04-2010, 12:29
jOkerek napisał/a: | jesli dobrze rozumiem to 7,5x18 et 42 bedzie bardziej wystawac od np. 7,5x18 et 40 ? | wł±¶nie na odwrót, im dodatnie ET bliżej zera, tym felga jet bardziej odsadzona do zewnatrz, czyli poza obrys auta, ET42 przy 18x7 1/2cala jest bardzo zblizone do ET40 przy 18x7 cali
jOkerek - 05-04-2010, 07:23
mialem zakladac kola ale przyjzalem sie im dokladnie i nie moglem tego tak zostawic bebny od srodka do spolerowania - jest z tym troche zabawy ale mysle ze efekt jest powalajacy...
Rafal_Szczecin - 05-04-2010, 09:31
poprostu nie mam pytan !
jestes swirem !
|
|
|