To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Zmieniacie już opony....??????

Student - 16-03-2010, 11:29

Al Capone nie chodzi tutaj o fakt że ktoś jeździł na wielosezonowych.
Ponadto nie wierzę w to co piszesz że letnia hamuje lepiej od zimowej gdy asfalt ma -4st. bo rano było w powietrzu -2st. i jest błoto i kamienie na drodze.

Ponadto, pytanie jest :P O CO?

Oszczędzać zimowe jak za 3-4 lata i tak trzeba je wymienić na nowe, jak będziesz oszczędzał to spróchnieją i tyle.

Ja w swoim życiu kilka zim przejeździłem na prawie łysych oponach, ok. 1mm, bieżniku, owszem dałem radę , najgorzej było jak zaparkowałem w dołku, ciężko było wyjechać , ale jak ktoś popchnął to szło już gładko. :lol:
Z łezką wspominam tamte czasy ale cieszę się że w każdej chwilo mogę sobie kupić nową zmianę i nie liczyć grosza w portfelu.

WYOBRAŹNIA i nic więcej, jak tego brakuje to i opony nie dadzą rady, choć mogą pomóc.
Należy wziąć pod uwagę, że zdolności kierowców idą w dół a nie w górę i mamy coraz więcej mobilnych analfabetów.

Anonymous - 16-03-2010, 11:45

Student napisał/a:
Al Capone nie chodzi tutaj o fakt że ktoś jeździł na wielosezonowych.
Ponadto nie wierzę w to co piszesz że letnia hamuje lepiej od zimowej gdy asfalt ma -4st. bo rano było w powietrzu -2st. i jest błoto i kamienie na drodze.

Ponadto, pytanie jest :P O CO?

Oszczędzać zimowe jak za 3-4 lata i tak trzeba je wymienić na nowe, jak będziesz oszczędzał to spróchnieją i tyle.

Ja w swoim życiu kilka zim przejeździłem na prawie łysych oponach, ok. 1mm, bieżniku, owszem dałem radę , najgorzej było jak zaparkowałem w dołku, ciężko było wyjechać , ale jak ktoś popchnął to szło już gładko. :lol:
Z łezką wspominam tamte czasy ale cieszę się że w każdej chwilo mogę sobie kupić nową zmianę i nie liczyć grosza w portfelu.

WYOBRAŹNIA i nic więcej, jak tego brakuje to i opony nie dadzą rady, choć mogą pomóc.
Należy wziąć pod uwagę, że zdolności kierowców idą w dół a nie w górę i mamy coraz więcej mobilnych analfabetów.

Nie chodzi o oszczędzanie.....po prostu stwierdziłem że już czas i tyle(trochę pomógł mi przypadek) i jest ok...... :D

A co do wyobraźni to właśnie widzę że mniej jej mają goście którzy myślą że jadąc na zimowych to wszystko im wolno i pakują na maxa........

Pozdr.... :lol:

Steff - 16-03-2010, 11:56

AlCapone, jesteś hardkorem na tym forum :lol: :lol: ,ale cie gonie i dzisiaj zmieniam :lol:
Anonymous - 16-03-2010, 11:58

Steff napisał/a:
AlCapone, jesteś hardkorem na tym forum :lol: :lol: ,ale cie gonie i dzisiaj zmieniam :lol:

Myślę że do ciebie mi jednak daleko........ :D

mitsu00 - 16-03-2010, 12:00

Steff napisał/a:
AlCapone, jesteś hardkorem na tym forum ,ale cie gonie i dzisiaj zmieniam

Postaraj się jeszcze o 2 bany i będziesz w tej samej lidze z AlCapone....

Steff - 16-03-2010, 12:01

nie daleko bo raczej blisko :wink:
viader - 16-03-2010, 12:18

Fakt, kiedyś się jeździło na letnich bo zimowych opon nie było. Nie było też takiego ruchu jak teraz, inni kierowcy też nie mieli zimowych opon przez co trudniej było wjechać im w tyłek. Teraz jak będziesz jechał na letnich a ktoś przed Tobą na zimówkach ostrzej przyhamuje to zmienisz zdanie i stwierdzisz, że przedwczesna zmiana na opony letnie była jednak głupotą. Ja na zimę mam całkiem ładne alu 16" ale te letnie 17" są o wiele ładniejsze. Mimo wszystko nie uważam, aby wymiana kół na letnie była już dobrym pomysłem, choć nie powiem, chciałbym już założyć ładniejsze kółka.
mitsu00 - 16-03-2010, 12:30

viader napisał/a:
Mimo wszystko nie uważam, aby wymiana kół na letnie była już dobrym pomysłem

Check this out dude :weedman: http://pogoda.onet.pl/1,3,38,miasto.html

Anonymous - 16-03-2010, 12:42

viader napisał/a:
Fakt, kiedyś się jeździło na letnich bo zimowych opon nie było. Nie było też takiego ruchu jak teraz, inni kierowcy też nie mieli zimowych opon przez co trudniej było wjechać im w tyłek. Teraz jak będziesz jechał na letnich a ktoś przed Tobą na zimówkach ostrzej przyhamuje to zmienisz zdanie i stwierdzisz, że przedwczesna zmiana na opony letnie była jednak głupotą. Ja na zimę mam całkiem ładne alu 16" ale te letnie 17" są o wiele ładniejsze. Mimo wszystko nie uważam, aby wymiana kół na letnie była już dobrym pomysłem, choć nie powiem, chciałbym już założyć ładniejsze kółka.

"W niemal każdym teście opon zimowych „Auto Świata” dla porównania testujemy jedną oponę letnią i wyniki tej konfrontacji zawsze są podobne: zimówki zdecydowanie wygrywają na śniegu, niektórych konkurencji na oponach letnich w ogóle nie da się zaliczyć (np. podjazdu pod górkę). Jednak w hamowaniu na mokrym asfalcie, w podatności na aquaplaning i prowadzeniu po mokrej drodze opona letnia zawsze pokonuje zimową. Zresztą wystarczy obejrzeć typowy bieżnik opony zimowej, aby zobaczyć, że nie ma ona szerokich kanałów odprowadzających wodę jak opona letnia, natomiast jest pełna miniaturowych nacięć (lamel), które wgryzają się w śnieg, ale nie odprowadzają dobrze wody."

[ Dodano: 16-03-2010, 12:45 ]
Steff napisał/a:
nie daleko bo raczej blisko :wink:

Właśnie wróciłem.....rozglądałem się na wszystkie strony ale jakoś nie zauważyłem........ :wink:

androzek - 16-03-2010, 15:05

AlCapone - aleś trafił aż mi się łezka w oku zakręciła,wszystko co piszesz to prawda....najpradziwsza
viader - 16-03-2010, 15:12

Zgadzam się z tym, że na suchym i mokrym opona letnia będzie lepsza. Ale wystarczy jeden dzień, w którym spadnie śnieg, ktoś przed Tobą moccniej zahamuje i wtedy będziesz żałował, że jednak jesteś na letnich oponach. Oczywiście nikomu tego nie życzę i mam nadzieję, że już więcej śniegu w tym roku nie będzie...
Anonymous - 16-03-2010, 15:14

androzek napisał/a:
AlCapone - aleś trafił aż mi się łezka w oku zakręciła,wszystko co piszesz to prawda....najpradziwsza

:D

Już nie będę przypominał muzyki z tamtych lat......świetny film w kinach "Beats of Freedom - Zew wolności"....Byłem na wszystkich pierwszych Jarocinach....... :lol: :lol: :lol:

Wszystkie "gówniarze" :D marsz do kina......... :lol: :lol: :lol:

Pzdr....... :lol:

Steff - 16-03-2010, 15:41

http://w551.wrzuta.pl/aud...FB9/mitasubiszi
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
to w temacie częsci :oops:

Centosz - 16-03-2010, 15:43

Jeszcze za wcześniej na zmiene.Poranki i wieczory jeszcze zimnie.Ja poczekam jak sie zrobi wiecej niż +7st.C.
Anonymous - 16-03-2010, 15:50

Steff napisał/a:
http://w551.wrzuta.pl/audio/2E3R9pK3FB9/mitasubiszi
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
to w temacie częsci :oops:

Mitasubiszi....... :D