[97-04]Galant EAxA/W - Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.
michal7777 - 11-11-2010, 22:32
witam, chcialbym cos zapytac, bede kupowal dolne wahacze przednie na prawa strone nowe, czy oplaca mi sie wyjac i lewe i wyslac do olkusza? wyjac rowniez gorne? nie znam sie za bardzo na tych poliuretanach i dlatego pytam a zawieszenie mam kiepskie a chcialbym jak juz robie zrobic do porzadku, wiec i moze tez i lewa wyjac. jakie sa koszty takiej jednej tuleji?
robertdg - 11-11-2010, 22:42
michal7777, jak już robisz na poliuretanach, to rób kompletami, na tym nie zaoszczedzisz, średnio jeden poliuretan wychodzi w granicach 35zł, ale to zalezy która guma i gdzie
michal7777 - 11-11-2010, 22:58
to moze mi doradz, rozebrac caly przod, lewy i prawy i go zrobic? ale z prawej tak czy tak musze kupic wahacze bo mam sworznie tak wybite ze mi chca wyleciec, wiec nowe tuleje pojda do smieci. trudno, ale chcialbym miec zrobione na tip top, wiec moze najpierw przod. a oni przysylaja te tuleje czy trzeba im wyslac wahacze? bo prase mam to bym raczej sam sobie wprasowal. kurcze i zalezy mi na czasie bardzo bo autkiem przyjechalem we wtorek i stoi a chcialbym odciazyc supre bo powoli na mokrym nie da sie nia jezdzic
robertdg - 11-11-2010, 23:14
Sworznie można zregenerować, tuleje można zamówić i oni przyślą, ewentualnie podjechac do olkusza i zakupić u nich jak mają na stanie, zamontować sam sobie możesz więc żaden problem.
Jak masz zamiar kupowac nowe wahacze, to nie ma sensu wymiana tulei.
michal7777 - 11-11-2010, 23:26
no chce kupic nowe bo regeneracja sworznia to z tego co tu wyczytalem to koszt 70zl a nowy wahacz to 120 wiec chyba lepiej nowy, a tuleje mysle zmienic na poli bo z lewej tez mam kiepskie tuleje. ale powiedz mi jak to wyglada pod wzgledem technicznym, wszystko fajnie bo autko sztywniejsze ale przeciez sworznie przy tych tulejach dostana po dupie ze wzgledu na to ze guma zawsze cos amortyzowala a poli nie bardzo bedzie amortyzowac wiec moim zdaniem beda leciec sworznie i nie wiadomo czy cos jeszcze innego, kolega u nas w klubie wlozyl to do supry MKIII i sworznie gorne i dolne juz musial dac po roku uzytkowania do regeneracji, i dlatego pytam jak to bedzie dzialac w misku, czy tez tak bedzie ze poleca sworznie? a tak wogole to jestes ze slaska? moze bysmy sie stykneli i pogadali i razem sie wybrali do olkusza, w koncu to blisko
Juiceman - 11-11-2010, 23:28
Tuleje poliuretanowe posiadają parę typów twardości :)co było już opisane zdaje się w tym wątku:)
michal7777 - 11-11-2010, 23:35
Juiceman napisał/a: | Tuleje poliuretanowe posiadają parę typów twardości :)co było już opisane zdaje się w tym wątku:) |
przepraszam, moje niedopatrzenie, bo za szybko go chce zrobic a co do trwalosci poli?
[ Dodano: 11-11-2010, 23:37 ]
to prosze was o mala pomoc, rozbierac cale zawieche i robic na poli? wahacze tak czy tak musze dwa kupic. tuleje jak ogladalem na allegro to wychodzi ok 30zl gumowe wiec cena 25zl za poli to naprawde fajna cena
robertdg - 12-11-2010, 14:50
michal7777, nie polecam kupna wahaczy za 120zł/szt, to jest dobre ale na odsprzedaz auta, oryginalne wahacze mają dożywotnia opcje regeneracji, co znaczy, ze mozna je regenerowac w nieskonczonosc i wytrzymuja o wiele dluzej niz tanie czy dobre zamienniki, regeneracja sworznia na śląsku to koszt 60-70zł, tuleje kupujesz od wymaganej klasie twardosci, ja moge jedynie potwierdzic, że znam nie jeden samochód który na regenerowanych wahaczach przelatał bez problemu 30tys km, na naszych drogach w ruchu lokalnym, co nie sprawdzi sie w tanich zamiennikach wahaczy typu prosty i banan.
michal7777 - 12-11-2010, 19:51
robertdg, a moglbys podac namiary gdzie moge je zregenerowac? bym byl bardzo wdzieczny, tylko zeby to dobrze zrobili
[ Dodano: 12-11-2010, 20:19 ]
ta firma od poli to DEUTER?
robertdg - 13-11-2010, 15:20
michal7777 napisał/a: | ta firma od poli to DEUTER? | http://www.poliuretan.olkusz.pl/
michal7777 napisał/a: | moglbys podac namiary gdzie moge je zregenerowac? | dostałeś na PW
michal7777 - 13-11-2010, 17:18
robertdg, dzieki jade tam w poniedzialek po przednie, pozniej po tylnie
[ Dodano: 16-11-2010, 23:07 ]
jest maly problem, bylem dzisiaj w olkuszu i wszystko fajnie, dostalem fajny upust ale chcialem tuleje na przod a dostalem chyba na tyl i to w dodatku nie 18 tylko 14, jutro musz jechac spowrotem a autko stoi w sosnowcu a mialo juz jezdzic
Arturro-86 - 20-11-2010, 19:22
Voltron napisał/a: | Z VINU wynika że mam Gala wyprodukowanego 1998.04.1 / żebyś miał pewność wysyłam ci mój numer VIN na PW. |
To Voltron ma pfl czy fl Bo u mnie chyba też będzie do roboty z zawieszeniem, czytając ten dział widzę, że warto wymienić to i owo na poliuretan - pytanie tylko: jak miałbym do wymiany jedną, albo np. 2 gumy z przodu po prawej - to mogę je zamienić na poliuretany, czy powinno się już zamienić wszystkie gumy na tej stronie na poliuretany
Owczar - 20-11-2010, 19:27
Najlepiej wszystkie i jak już to obie strony.
michal7777 - 20-11-2010, 20:24
ja zmienilem przod ale szykuje sie na ty, jak juz robic to robic konkretnie i na lata masz spokoj, przy okazji regeneruje sworznie i zakladam miskowi nowe tarcze zeby nie zagladac przez jakis czas pod spod .
bartekino - 20-11-2010, 23:36
michal7777, a pochwal się z jakim kosztem liczysz sie przy takim remanenciku zawieszenia ??
|
|
|