Outlander II GEN Techniczne - ogrzewanie
mitsu00 - 23-06-2010, 09:54
mitsuout napisał/a: | Na desce rozdzielczej przy wylotach nawiewów na szybę, pośrodku jest taki mały plastikowy prostokącik i moim zdaniem tam brakuje czujnika nasłonecznienia.
Czy w wersjach amerykańskich jest on montowany? |
Mam wersję skandynawską i w miejscu tego prostokącika mam fabrycznie zamontowany czujnik zmierzchu.
Trik - 23-06-2010, 12:30
mitsuout napisał/a: | pośrodku jest taki mały plastikowy prostokącik i moim zdaniem tam brakuje czujnika nasłonecznienia. | Powinien raczej być. Ja ma Lancera Invite i przez zwykły przypadek uważam że ten czujnik tam jest. A było to tak. W słoneczny i upalny dzień (tmp. na zewnątrz auta 28stC) stanąłem w cieniu budynku, z włączoną klimą z ustawieniami AUTO, po ok 1 minucie musiłem cofnąć auto o jakieś 1,5 m i tam się zatrzymać. Słońce zaczęło świecić na deskę. Jakie było moje żdziwienie gdy po kilku, -nastu sekundach od momentu wjechania w światło słoneczne "klima" lekko przyspieszyła. Z ciekawości wjechałem znowu w cień i po kilkunastu sekundach "klima" zwolniła. Może nalezy zrobić taki test?
cardorosso - 23-06-2010, 13:42
w instrukcji jest wyraźnie napisane że jest to czujnik zmierzchowy a wersjach po lifcie umiejscowiony na szybie i miejsce pozostaje puste zatem idealnie nadaję sie na zmontowanie właściwego czujnika nasłonecznienia z tym że pytanie czy sterownik będzie go w stanie obsłużyć
ja widać w pewnych wersjach jest solar sensor
czy ktoś posiadający taki czujnik może podac nr vinu bo inaczej ASo nie jest w stanie znaleźć części
karol_alasz - 23-06-2010, 19:47
cardorosso napisał/a: | w instrukcji jest wyraźnie napisane że jest to czujnik zmierzchowy |
W tej instrukcji co to jej tutaj wycinek prezentujesz jest napisane ,że to "solar sensor" czyli nasłonecznienia... Chyba sobie wydłubię to cudo co tam tkwi (bo może tylko zaślepka) ale mnie się wydaje że działa... Nie wiem już gdzie ale jako kupowałem to gdzieś mi info o dwóch czujnikach w kabinie mignęła - jak tylko znajde gdzie to zapodam...
A zmierzchowny to raczej powinien być na podszybiu w tej gruszce razem z deszczownym...
O,i znalazłem coś takiego między innymi:"Forgot to add photo sensor may not be necessary, as 0V from the sensor indicates direct sunshine, while 5V indicates pitch black. Interior cabin sensor can be temporarily replaced with a 4.0 kΩ resistor to simulate 25*C inside the cabin to test the ECU (there are only 2 pins for the sensor)."
A wszystko w dużo mówiącym tytule
Upgrade from manual to auto a/c...
cardorosso - 23-06-2010, 21:27
w ASO nie słyszeli o czyms takim jak czujnik nasłonecznienia tylko o czujniku zmierzchowym
ten wycinek to jest wlasnie z solar sensorem ,ale to podobno tylko w USA było oferowane ,tak przynajmniej mówił pan z Auto Gt w wersjach po lifcie tam nic nie ma jest tylko zaślepka i pustka
BUBU - 23-06-2010, 22:08
Trik napisał/a: | A było to tak. W słoneczny i upalny dzień (tmp. na zewnątrz auta 28stC) stanąłem w cieniu budynku, z włączoną klimą z ustawieniami AUTO, po ok 1 minucie musiłem cofnąć auto o jakieś 1,5 m i tam się zatrzymać. Słońce zaczęło świecić na deskę. Jakie było moje żdziwienie gdy po kilku, -nastu sekundach od momentu wjechania w światło słoneczne "klima" lekko przyspieszyła. Z ciekawości wjechałem znowu w cień i po kilkunastu sekundach "klima" zwolniła. Może nalezy zrobić taki test? |
Po prostu wewnętrzny czujnik utrzymujący stałą temperaturę i nic więcej
Słoneczko zaczęło podgrzewać wnętrze , więc trzeba było podnieść wydajność klimy
Pozdrav
Steff - 23-06-2010, 22:12
w wersjach UE tam jest czujnik zmierzchowy
BUBU - 23-06-2010, 22:17
Steff ten czujnik i tak jest u nas niepotrzebny (my cały czas jeździmy na światłach )
Pozdrav
PS Osobiście wolał bym coś innego ( Wyłączam zapłon światła gasną , odpalam silnik , po chwili się same włączają , oczywiście przy odpowiedniej pozycji przełącznika )
Pozdrav
PS Przynajmniej nie musiał bym pamiętać o włączaniu świateł
Steff - 23-06-2010, 22:27
BUBU napisał/a: | Steff ten czujnik i tak jest u nas niepotrzebny (my cały czas jeździmy na światłach )
Pozdrav
PS Osobiście wolał bym coś innego ( Wyłączam zapłon światła gasną , odpalam silnik , po chwili się same włączają , oczywiście przy odpowiedniej pozycji przełącznika )
Pozdrav
PS Przynajmniej nie musiał bym pamiętać o włączaniu świateł | to włącz sobie tryb skandynawski
karol_alasz - 23-06-2010, 22:41
Steff napisał/a: | BUBU napisał/a: | Steff ten czujnik i tak jest u nas niepotrzebny (my cały czas jeździmy na światłach )
Pozdrav
Pozdrav
PS Przynajmniej nie musiał bym pamiętać o włączaniu świateł | to włącz sobie tryb skandynawski |
Bo MY (w MO) takie mamy...
Steff - 23-06-2010, 23:24
karol_alasz, myślisz że ten c05 to jest zamontowany gdzieś pod deską ?bo mi się wydaje że jest o własnie ten czujnik które np ja nie posiadam i mam tam tylko zaślepkę
to że podaje info czy jest ciemno czy jasno to raczej nic nie daje moim zdaniem bo powinien podawać informacje o temperaturze
karol_alasz - 24-06-2010, 09:04
Steff napisał/a: | karol_alasz, myślisz że ten c05 to jest zamontowany gdzieś pod deską ?bo mi się wydaje że jest o własnie ten czujnik które np ja nie posiadam i mam tam tylko zaślepkę |
Jeżeli byłby to czujnik nasłonecznienia to jak inaczej miałby działać? Ciemno i jasno (podejrzewam że musi byc baaaardzo jasno-jak słońce-żeby jakiś sygnał poszedł).U mnie wygląda tez jak zaślepka...Ten czujnik chyba powinien być z takim wypukłym oczkiem... Jadę do serwisu w sprawie fotela to sie przy okazji zapytam ale nie spodziewałbym się jakiejś konstruktywnej odpowiedzi... Tu na forum mnogo serwisowców i nikt jakoś nie podał jeszcze co i jak...
mitsu00 - 24-06-2010, 10:51
Cytat: | Jeżeli byłby to czujnik nasłonecznienia to jak inaczej miałby działać? Ciemno i jasno (podejrzewam że musi byc baaaardzo jasno-jak słońce-żeby jakiś sygnał poszedł).U mnie wygląda tez jak zaślepka...Ten czujnik chyba powinien być z takim wypukłym oczkiem... Jadę do serwisu w sprawie fotela to sie przy okazji zapytam ale nie spodziewałbym się jakiejś konstruktywnej odpowiedzi... Tu na forum mnogo serwisowców i nikt jakoś nie podał jeszcze co i jak... |
W moim wozie ten prostokącik ma małe wypuklenie.
Anonymous - 24-06-2010, 11:49
2010 jest ten plastikowy prostokącik (zaślepka) i faktycznie pozostało to po czujniku zmierzchu, który obecnie jest na szybie.
13zbyszek13 - 24-06-2010, 21:01
mitsu00 napisał/a: | Mam wersję skandynawską i w miejscu tego prostokącika mam fabrycznie zamontowany czujnik zmierzchu. |
Jak montowałem antenę GPS to był tam jakiś czujnik do którego dochodziły przewody
|
|
|