To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Avance 2.4 GDI 99r

radek79 - 17-06-2011, 15:09

oj nie pamiętam bo to było ze 2 lata temu , ja wymieniałem u siebie zaraz po zakupie ,robiłem to razem z wymianą rozrządu i czyszczeniem kolektora
my5tek - 05-07-2011, 20:42

Witam ponownie

Od ostatniego czasu wymieniłem olej + filtry oraz sondę lambda na uniwersalną NGK , ponieważ wyskakiwał błąd 11 na kompie. Ogólnie na razie wszystko dobrze (oleju nie łyka) tylko troszkę skrzynia biegów ciężko chodzi na zimnym oraz podczas jazdy nawet jak się rozgrzeje jest taki dziwny dźwięk (na wyższych obrotach słychać trochę głośniej bo tak to trzeba się wsłuchać) ciężko to opisać takie jakby szumienie. Może poprzedni właściciele mieli również jakieś objawy i wiedzą co to może być? Odpowietrzenie sprzęgła? Olej w skrzyni do wymiany?

sveno - 05-07-2011, 21:30

my5tek napisał/a:
ciężko to opisać takie jakby szumienie
łożyska
my5tek napisał/a:
Odpowietrzenie sprzęgła?
nie zaszkodzi ale nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o szumienie
my5tek napisał/a:
Olej w skrzyni do wymiany?
A jaki masz teraz?
m6riano - 05-07-2011, 21:39

Wpadnij na spota za tydzień to się obejrzy...posłucha..pomyśli...;-)
Bartek - 05-07-2011, 22:04

Uszczelniacze w GDi najprościej sprawdzisz zdejmując kolektor wydechowy i oglądając trzonki zaworów. Jak katalizator jeszcze żyje - dymków nie będzie. Mój ex brał ok. 1 na 3-4000 km po wymianie uszczelniaczy trzymał stan między wymianami. Wymiana jest przerąbana - mi zajęła 2 dni połączona z wymianą rozrządu, popychaczy i czyszczeniem wszystkiego co da się oczyścić - z perspektywy czasu - zdjąłbym głowicę jeszcze przy tej okazji - czyszczenie byłoby jeszcze bardziej kompletne i wypolerowałbym kanały i zawory na lustro, żeby syf miał trudniej się osadzać.
my5tek - 05-07-2011, 22:55

sveno napisał/a:
łożyska

Nie wiem czy łożyska bo to nie jest jakiś bardzo głośny dzwięk ale całkiem możliwe.
sveno napisał/a:
nie zaszkodzi ale nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o szumienie

A w czym to pomaga i skąd wiadomo czy zapowietrzone bo nie wiem czy warto robić?
sveno napisał/a:
A jaki masz teraz?
Z tego co się orientuje po dokumentacji poprzednich właścicieli to mam teraz Castrola 75W90. Jak można sprawdzić olej w skrzyni i go wymienić? Jak byłem na kanale zmienić olej w silniku to widziałem w skrzyni taką śrube z napisem "oil" podejrzewam , że ona była do spuszczania starego oleju. A gdzie się znajduje do sprawdzania stanu i wlewania nowego? I jak sprawdzić czy jest dobry stan? Ile powinno być?
m6riano napisał/a:
Wpadnij na spota za tydzień to się obejrzy...posłucha..pomyśli...;-)
Gdzie będzie ten spot i jakaś dokładniejsza data i godzina? :lol: Jak wygląda taka imprezka?
Bartek napisał/a:
Uszczelniacze w GDi najprościej sprawdzisz zdejmując kolektor wydechowy i oglądając trzonki zaworów. Jak katalizator jeszcze żyje - dymków nie będzie. Mój ex brał ok. 1 na 3-4000 km po wymianie uszczelniaczy trzymał stan między wymianami. Wymiana jest przerąbana - mi zajęła 2 dni połączona z wymianą rozrządu, popychaczy i czyszczeniem wszystkiego co da się oczyścić - z perspektywy czasu - zdjąłbym głowicę jeszcze przy tej okazji - czyszczenie byłoby jeszcze bardziej kompletne i wypolerowałbym kanały i zawory na lustro, żeby syf miał trudniej się osadzać.
Gdybym znał się na mechanice , miał miejsce (mieszkam w bloku i nie mam garażu) to oczywiście bym sobie to wszystko sam zrobił ale niestety nie umiem i miejsca nie posiadam więc taka naprawa sporo kosztuje znając życie...
m6riano - 05-07-2011, 23:10

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30965
prossszzee....;-)

sveno - 05-07-2011, 23:22

my5tek napisał/a:
to nie jest jakiś bardzo głośny dzwięk ale całkiem możliwe.
u mnie tez ledwo było słychać, a do wymiany poszły 3
my5tek napisał/a:
A w czym to pomaga i skąd wiadomo czy zapowietrzone bo nie wiem czy warto robić?
profilaktycznie po prostu, zajmuje to około 10 min, a masz czyste sumienie, ze nie katujesz sprzęgła i po części skrzyni.
my5tek napisał/a:
A gdzie się znajduje do sprawdzania stanu i wlewania nowego?
na scianie od strony zderzaka, tak gdzies 2 cm od spodu skrzyni, jak stoisz przodem do auta to blizej prawej strony,
my5tek napisał/a:
I jak sprawdzić czy jest dobry stan? Ile powinno być?
stajesz na równym plaskim terenie, odkrecasz ww śrubkę (chyba 17 klucz) i czekasz, jak nic nie leci to nalezy dolac oleju, troche nawet przeclac, poczekac az scieknie co ma scieknac i zakrecić srube.
my5tek - 06-07-2011, 00:21

m6riano napisał/a:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30965
prossszzee....;-)
Jak mi się uda to przyjadę :D
sveno napisał/a:
my5tek napisał/a:
to nie jest jakiś bardzo głośny dzwięk ale całkiem możliwe.
u mnie tez ledwo było słychać, a do wymiany poszły 3
my5tek napisał/a:
profilaktycznie po prostu, zajmuje to około 10 min, a masz czyste sumienie, ze nie katujesz sprzęgła i po części skrzyni.
my5tek napisał/a:
A gdzie się znajduje do sprawdzania stanu i wlewania nowego?
na scianie od strony zderzaka, tak gdzies 2 cm od spodu skrzyni, jak stoisz przodem do auta to blizej prawej strony,
my5tek napisał/a:
I jak sprawdzić czy jest dobry stan? Ile powinno być?
stajesz na równym plaskim terenie, odkrecasz ww śrubkę (chyba 17 klucz) i czekasz, jak nic nie leci to nalezy dolac oleju, troche nawet przeclac, poczekac az scieknie co ma scieknac i zakrecić srube.
Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Zmienię olej w skrzyni i i pojezdze. Zobaczymy jak sie bedzie sprawował :)
sveno - 06-07-2011, 12:52

Cytat:
Zmienię olej w skrzyni i i pojezdze. Zobaczymy jak sie bedzie sprawował :)

To doraźne rozwiązanie, może pomóc choć nie musi, a jeżeli pomoże to na krótko, jak szumi to szykuj się na wymianę łożysk, niestety taka prawda, olej nie naprawi wytartych bieżni łożysk, a koszt niemały bo około 800-900zł za części i robociznę.

my5tek - 06-07-2011, 13:51

Cytat:
To doraźne rozwiązanie, może pomóc choć nie musi, a jeżeli pomoże to na krótko, jak szumi to szykuj się na wymianę łożysk, niestety taka prawda, olej nie naprawi wytartych bieżni łożysk, a koszt niemały bo około 800-900zł za części i robociznę.

Okej dziekuje Ci bardzo za wszystkie informacje :)

m6riano - 06-07-2011, 17:48

sveno napisał/a:
a koszt niemały bo około 800-900zł za części i robociznę.
\
Za te pieniądze to już można kupić używke skrzynie...;-)
Moja "trzecia" jeździ od roku i na szczęście cichutka jak mysz pod miotłą..;-)

robertdg - 06-07-2011, 18:14

m6riano napisał/a:
sveno napisał/a:
a koszt niemały bo około 800-900zł za części i robociznę.
\
Za te pieniądze to już można kupić używke skrzynie...;-)
Moja "trzecia" jeździ od roku i na szczęście cichutka jak mysz pod miotłą..;-)
A ty kupiłeś trzy skrzynie, czyli 3000zł nie twoje :P Ile byś pojeżdził na naprawionej tego nie liczysz :P
my5tek - 06-07-2011, 18:23

Orientujecie się może co ile trzeba czyścić przepustnice? Po dokumentacji wynika za była czyszczona 25tys temu. Co się polepszy gdy wyczyszczę przepustnicę?
sveno - 06-07-2011, 19:09

Cytat:
Co się polepszy gdy wyczyszczę przepustnicę?
samopoczucie :)
Nie wiem co ile dokładnie, ale profilaktycznie co jakiś czas jak masz wolną chwile możesz sie za to zabrać. Nie zaszkodzi o ile robisz to z głową, a czysty dolot (nie tylko przypustnica ale i kolektor, filtr itp.) to czyste sumienie i świeży oddech dla silnika, co za tym idzie teoretycznie mniejsze spalanie i wiecej Nm, a praktycznie rożnicy nie odczujesz, no chyba ze masz bardzo dużo syfu a 25kkm to duzo.