To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant kombi 2.0GLS `98

docencik87 - 10-04-2015, 17:39

Trzeba mieć oba panele na stole. Wtedy można zobaczyć...szanse oceniam na 10%
Hugo - 12-04-2015, 11:43

No więc trochę pokombinowałem.
Wyłączone wyświetlacze z Galanta i Carismy wyglądają tak:
Galant:

A od Carismy tak:

Normalnie w Galancie wyświetlacz klimatronika wygląda tak:

A w Carismie tak:

Po odklejenie folii polaryzacyjnej z wyświetlacza i obróceniu jej o kąt 90 stopni wyświetlacz wygląda tak:

I to jedyna zmiana jaką można uzyskać, jeszcze tylko przyłożyłem czerwoną szybkę z panelu klimatronika od Carismy do wyświetlacza z Galanta, ale jest za ciemna i niewiele widać:

I tak się zastanawiam czy np. nie kupić i przykleić czerwonej folii do przyciemniania lamp na szybkę klimatronika w Galu, może uda się uzyskać ładne czerwone podświetlenie.

docencik87 - 12-04-2015, 14:19

Jeżeli chcesz ładne czerwone podświetlenie to zostaje Ci chyba tylko to:
http://allegro.pl/listing...-4-default-0113
Świeci równomiernie i jasno bez jakiś punktów świetlnych.

eggforever - 12-04-2015, 15:08

Widać, że carisma ma w innej technologii wyświetlacz, mi najbardziej zależy na efekcie czarne tło i wyraziste białe informację. U mnie chcę stłumić te niebieskie podświetlanie i będzie spoko. Ten negatyw biało-niebieski też widziałem w google grafice, wydaje mi się, że efekt jest kiepski. Jak to wygląda w rzeczywistości?

Hugo Maty już dostałeś?

Hugo - 12-04-2015, 22:15

eggforever napisał/a:
Jak to wygląda w rzeczywistości?
Powiem Ci, że świetnie.
eggforever napisał/a:
Hugo Maty już dostałeś?
Oczywiście.
docencik87 napisał/a:
Jeżeli chcesz ładne czerwone podświetlenie to zostaje Ci chyba tylko to:

http://allegro.pl/listing...-4-default-0113
Drogo.
eggforever - 12-04-2015, 23:16

Hugo napisał/a:
eggforever napisał/a:
Hugo Maty już dostałeś?
Oczywiście.

Ja dziś zapłaciłem, relacje z głuszenia bagażnika zrobię, pewnie będzie to w weekend. Tym razem liczę, że będzie sporo ciszej.

Wczoraj w trasie zapalił mi się check, mam nadzieję, że jakaś drobnostka i nie będzie stał tydzień w warsztacie.

sveno - 14-04-2015, 05:52

eggforever napisał/a:
mam nadzieję, że jakaś drobnostka i nie będzie stał tydzień w warsztacie.
wymrugaj błędy ECU i będziesz wiedział na czym stoisz, procedura opisana w FAQ
Hugo - 18-04-2015, 21:51

Tak wygląda wyświetlacz klimatronika po naklejeniu na szybkę panelu czerwonej folii do oklejania lamp:

a tak po obróceniu folii polaryzacyjnej o kąt 90 stopni:

W rzeczywistości kolor jest intensywnie czerwony (jak np. w łałdi :D ), zdjęcia przekłamują. Myślę, że nieźle, jedną z tych opcji zrobię u siebie, ale za nic nie mogę się zdecydować którą. I koniecznie przecięcie ścieżki w celu wyłączenia przygasania wyświetlacza klimatronika na włączonych światłach, bo w słoneczny dzień nie będzie za wiele widać.

eggforever - 18-04-2015, 22:02

wygląda dość ciekawie, czerwony komponowałoby się z moim alpine, który przyciski podświetla na czerwono, ja jestem umówiony z kolegą co ma stacje lutowniczą, chcemy wyciągnąć wyświetlacz, pod nim jest niebieska folia i pokombinujemy z jej zmianą.
Hugo - 18-04-2015, 22:23

eggforever napisał/a:
pod nim jest niebieska folia i pokombinujemy z jej zmianą
Zdawaj relację jak możesz.
eggforever - 24-04-2015, 00:27

Hugo napisał/a:
eggforever napisał/a:
pod nim jest niebieska folia i pokombinujemy z jej zmianą
Zdawaj relację jak możesz.

za szybko to nie nastąpi gdyż w wolnej chwili wyklejam bagażnik, jutro jadę do gazownika ściągać butlę bo tam też ładnie wszystko wykleję, potem przerabiam zabudowę bagażnika tak by się zmieściło pełne koło zapasowe, subwoofer, wzmacniacz i wózek. W chwili obecnej nie ma tyle miejsca, dziecko na świat przyjdzie max za 2 miesiące a oprócz samochodu ogarniam jeszcze masę innych spraw jak przygotowanie pokoju. Dopiero w dalszym planie jest lcd klimatronika.

eggforever - 17-05-2015, 15:17

Mała fotorelacja z dalszych pracy głuszenia tym razem bagażnika. Po rozmowach ze sklepem specjalizującym się w sprzedaży mat zrobiłem to dwuwarstwowo. Pierwsza to mata butylu z aluminium a druga to pianka. Ledwo starczyło 4m2, koszt 390zł a jeszcze muszę z 1m2 dokupić by uzupełnić małe braki oraz wygłuszyć klapę bagażnika. Temat na tyle świeży, że nie zrobiłem jazdy próbnej w ocenie różnicy. Zresztą bagażnik nie jest do końca poskładany ale z samą roletą jeździłem chyba z miesiąc to hałas był dość uciążliwy. Pasażer siedzący na tylnej kanapie krzyczał do mnie bo myślał, że go nie słyszę.

Brzydkie drewniane okleiny wyleciały a w ich miejsce pojawiły się świeżo pomalowane na srebrny mat elementy kokpitu. Efekt bardzo mi się podoba, w parze z nowo nabytymi zegarami high contrast odmłodziły wnętrze. Kratki nawiewu połamałem i czekam aż przyjdą nowe.

Dalsze plany to zakup climatronika do celów testowych z podświetleniem lcd, przycisków jak i wymiana/odświeżenie zużytych elementów wnętrza, konserwacja podwozia oraz długo wyczekiwane dokończenie zabudowy bagażnika.

robertdg - 17-05-2015, 15:20

Dośc obfity wykwit korozji na lewej tylnej podłuznicy masz a nakładasz na to wygłuszenie - bardzo niedobrze, nalezało w tym miejscu zrobić blacharke zanim wygłuszyłeś bo przyspieszasz na obecną chwile procesz destrukcji blachy przez korozje - szkoda roboty ;-)
eggforever - 17-05-2015, 15:30

na kolejnym zdjęciu widać, że już jest to poprawione bo korozji już tam nie ma, liczę się z tym, że może trzeba będzie coś zrywać gdy samochód pójdzie do konserwacji podwozia. Klej jest mocny ale da się to zerwać.
robertdg - 17-05-2015, 15:38

Popatrz uwazniej na zdjęciach które masz, pomiędzy zgrzewami jest porozpychana blacha a to jedynie świadczy o tym, że na łaczeniu podłuznicy z podłogą bagaznika między blachami tworzy się rdza, a blacha bagaznika nie jest za specjalnie gruba ;-)