To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja

rezon - 16-07-2010, 13:15

sylb napisał/a:
Mondeo, który jest chyba nawet większy po 2-3 min
POjemność kabiny - m3 do wychłodzenia z uwagi na wysokość ma jednak znacznie mniejszą - jest dużo niższy.
sylb napisał/a:
do luftu jest sterowanie i rozwiązanie nawiewów
tyz prowda
mitsu00 - 16-07-2010, 14:15

U mnie wszystko OK. Jedynie zimą kiedy jedziemy kilka osób, to osuszanie powietrza trwa trochę dłużej i na tylnych szybach pojawia się lekka mgiełka.
Anonymous - 16-07-2010, 14:48

U mnie w upały jest wszystko OK. Schładza bardzo szybko. Gorzej jest na wiosnę i na jesieni, kiedy temperatura powietrza nie jest już taka wysoka, a słońce potrafi mocno świecić i nagrzewać samochód w czasie jazdy.
13zbyszek13 - 16-07-2010, 18:27

rezon napisał/a:
ten moment to ile trwa? Bo u mnie ok. 15 minut

zależy jak jest nagrzane autko

rezon - 16-07-2010, 21:59

13zbyszek13 napisał/a:
8h na słoneczku przy +35st. w cieniu
lexus - 16-07-2010, 22:28

po minucie z przodu jest już chłodek że przykręcam chłodzenie
mitsu00 - 16-07-2010, 22:41

rezon napisał/a:
13zbyszek13 napisał/a:
8h na słoneczku przy +35st. w cieniu

W te upały zawsze zakrywam przednią szybę osłoną przeciwsłoneczną z Kap. Nemo :D Chyba coś to daje bo skórzany fotel nie parzy jak wsiądę. Aha, czytałem gdzieś że jak auto dlugo stoi na słońcu to przed włączeniem klimatyzacji dobrze jest otworzyć na chwilę wszystkie okna żeby pozbyć się zaduchu, co poniekąd przyspiesza schłodzenie wnętrza.

wredlin - 17-07-2010, 00:46

13zbyszek13 napisał/a:
Mont napisał/a:
czyli jak mi klima nie mrozi to wszystko jest OK ??

Kolego mój defekt polegał na tym że cały czas mroził,regulacja temperatury służyła tylko do ustawienia szybkości nawiewu , nie wyłączał tego mrożenia po osiągnięciu żądanej temperatury. Po wymianie czujnika jest Ok

[ Dodano: 16-07-2010, 10:34 ]
Mont napisał/a:
W 7letnim subaraku szybciej i skuteczniej wychłodzę wnętrze, w nowym malutkim Polo podonie

Po kilku godzinach stania na słońcu wsiadam ,odpalam , temperatura ustawiona na 22 stopnie i moment mocnym nawiewem schładza wnętrze.Po osiągnięciu 22 stopni wentylator wyraźnie zwalnia

Chyba po pół godzinie. Jestem z Lubuskiego i mój nawet po 20 minutach lekko było czuć chłód.
To prawda tego nie da sie porównać z konkurencją niestety ona jest o niebo lepsza

13zbyszek13 - 17-07-2010, 08:21

Mój schładza szybko nie widzeu problemu wszystko jest Ok.
Gunner - 17-07-2010, 14:01

wredlin napisał/a:
kilku godzinach stania na słońcu wsiadam ,odpalam , temperatura ustawiona na 22 stopnie i moment mocnym nawiewem schładza wnętrze.Po osiągnięciu 22 stopni wentylator wyraźnie zwalnia

No i tez tak mam w Outku.

Po ruszeniu autem jade na otwartych oknach jakies pare set metrow i je zamykam.AC ustawione jest na 20 stopni.Zaczyna dmuchac od poczatku mocno ,po parunastu sekundach wieje juz chłodem.(obieg zamkniety)Dosłownie po 5-10 min obroty dmuchawy schodza wyraznie z obrotow.
Nie macie tak?

regon - 17-07-2010, 16:55

robię podobnie, ruszam z otwarymi oknami włączam klimę na LO i zamykam okna. Po paru minutach jest zimno, term. pokazuje ostatnio 36-40 stopni.
jorzyk1976 - 18-07-2010, 17:45

Mont napisał/a:
"Muszem" podjechać do ASO bo po nastawieniu na AUTO i tem.17'C wentylator nigdy nie zwalnia bo nie osiąga nawet 20'C.
Moim błędem jest też wybór czarnej skóry. Bez poduszki pod d... nie usiądziesz jeśli auto stało w słońcu. Generalnie - czy kremowa, czy czarna skóra bez wentylacji siedzisk to nieporozumienie :roll:

edit : ustawnienie klimy na manualu też nie daje efektu

a załącza u ciebie sprężarka klimy.

papcio - 19-07-2010, 14:03

13zbyszek13 napisał/a:
Mój schładza szybko nie widzeu problemu wszystko jest Ok.

w weekend poznałem uroki klimatyzacji na trasie...
generalnie po postoju samochód stosunkowo szybko się schładza (wentylatory na maksa + zamknięty obieg) ale w trasie - na zewnątrz prawie że stała temperatura około 20 stopni
ale żeby utrzymać komfortowe warunki wewnątrz musiałem pokrętło temperatury przekręcać od mniej więcej 20 stopni do 27

miał ktoś z Was taki przypadek?
na razie serwis zaproponował mi termin kolidujący z dalszymi wakacjami, wiec będę uprawiał gałkologię ;-)

pozdrawiam
PAweł

sylb - 19-07-2010, 14:22

Takich cudów u mnie nie ma jedynie, co kręcę to siłą nawiewu.
Przypomniałem sobie ciekawostkę, po przekroczeniu około 130km/h zaczyna wiać tak jak by samoczynnie zmieniały kierunki i siła nawiewu.

papcio - 19-07-2010, 14:46

sylb napisał/a:
Takich cudów u mnie nie ma jedynie, co kręcę to siłą nawiewu.
Przypomniałem sobie ciekawostkę, po przekroczeniu około 130km/h zaczyna wiać tak jak by samoczynnie zmieniały kierunki i siła nawiewu.

kręcisz siłę nawiewu? - czyli w sumie przechodzisz w tryb manualny klimy
mój przypadek opisywał tryb pracy w automatyce -
w poprzednim samochodzie miałem klimatyzacje ręczną i sterowało się nią albo siłą nawiewu (żeby szybko schłodzić) albo pokrętłem temp. żeby na minimalnych obrotach wentylatora podwyższyć/obniżyć temperaturę

tutaj miałem nadzieję że auto samo będzie trzymać zadana temperaturę

pozdrawiam