[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 2011 z nowymi silnikami - warto?
gzesiolek - 04-11-2011, 14:24
krzychu, 4G63 byl juz dopieszczony jak sie da i wycisnieto z niego ostatnie soki... a bylo na to czasu szmat bo chyba z 20lat go dopieszczali...
w miedzyczasie bylo pare prob zrobienia czegos lepszego, bezposredni wtrysk czy MIVEC, ale koniec koncow 4G63 i przede wszystkim jego uturbiona odmiana sa kultowymi silnikami...
co do elastycznosci to wg mnie duzo wiecej zalezy od przelozen, bo niby dlaczego 1,5 czy 1,6 na nizszych biegach i nizszych obrotach lepiej lub przynajmniej tak samo sobie radzi jak 1,8... bo ma inaczej zestopniowana skrzynie...
no i z odcinka przesascili nieco...mogli jeszcze z 0,5tys puscic wg mnie bez szkody dla silnika...
aha ktos ma nowego Lancerka z silnikiem 2,4 z US? Jak to jezdzi i pali?
E:
jaceksu79 napisał/a: | to co do lancera z silnikiem 1,6 - niestety dalej ma papierowe sprzęgło podobnie jak 1,5. W 1,8 jest rewelacyjne |
tzn? co jest nie tak z tym sprzeglem w 1,5/1,6?
bo nie wiem czy mam sie zaczac bac... u mnie przejezdzilismy 50tys km i zadnych zlych oznak, awarii, problemow itp.
krzychu - 04-11-2011, 14:38
gzesiolek napisał/a: | wycisnieto z niego ostatnie soki... |
E tam upuszczono chyba. Ekolodzy zrobili z 150 jedynie 135km
gzesiolek napisał/a: | ktos ma nowego Lancerka z silnikiem 2,4 z US? Jak to jezdzi i pali? |
W outkach jest, z CVT i sobie chwalą.... Niby ryknie jak się wciśnie, ale elastyczność też ma. W każdym razie w Lancerze nikt go nie sprowadza bo dorzucając cło to już podobnie wychodzi RA z 2.0T, który się łapie na to mniejsze cło.
[ Dodano: 04-11-2011, 14:40 ]
jaceksu79 napisał/a: | niestety dalej ma papierowe sprzęgło |
Mówisz o wrażeniach z jazdy czy o jego żywotności?
jaceksu79 - 04-11-2011, 14:44
krzychu napisał/a: |
Mówisz o wrażeniach z jazdy czy o jego żywotności? |
Jedno i drugie.
Wrażenie wrażeniem, ale w 1,5 wymienialiśmy kilka spalonych sprzęgieł. Poza tym jeździłem kilkoma w których już się ślizgało. W 1.8 nie wiedziałem sprzęgła na oczy.
gzesiolek - 04-11-2011, 14:49
jaceksu79, tos mnie pocieszyl... bo ja jak ja, ale zona sprzegla nie oszczedza...
a ona ostatnio wiecej niz polowe km robi... sie trzeba bedzie przyjrzec przy najblizszym przegladzie...
jaceksu79 - 04-11-2011, 14:55
Oczywiście bez paniki u nas 1 lancer 1,5 jeździł jako zastępczy i tyle, że sprzęgło bardzo wysoko brało-pod praktycznie sam koniec ale nie ślizgało ( miał 8tyskm.)
Ale fakt faktem - spalone sprzęgła były u kobiet - jednej nawet ojciec przyjechał z dymem wydobywającym się z pod maski i powiedział, że jemu alternator śmierdzi
PS. w ASX-ie 1,6 Mivec jedna kobieta zrobiła tylko 1-ną trasę do Warszawy i tam już zostawiła samochód bo spaliła sprzęgło. Jak jej zmienili tam i wróciła do Białegostoku to też spaliła sprzęgło w sumie rekordzistka bo zrobiła niecałe 500km na 2-ch sprzęgłach - dalsze jej losy nie są mi znane bo odszedłem z pracy
[ Dodano: 04-11-2011, 15:20 ]
PS> Panowie oczywiście nie twierdzę, że te sprzęgła mają wadę fabryczną - tylko po prostu wymagają trochę większego wyczucia samochodu niż w przypadku sprzęgieł w 1.8
(czego niestety wielu kierowcom brakuje). Może widzicie moje takie pesymistyczne podejście do niektórych spraw ale możecie mnie zrozumieć bo ja się na patrzyłem na te pojazdy od tzw. tyłka strony.
Mało tego, powiem wam, że może z 1% klientów którzy odwiedzali serwis było niezgłaszających żadnych usterek - szok, prawda? no ale teraz czytajcie dalej - tylko ze z 95% zgłoszeń było niezasadnych, typu:
"KLIENT: cos mi od 3-ch dni szumi/trzeszczy w samochodzie, ale tylko przy włączonej stacyjce.Tak jakby było jakieś zwarcie w głośnikach.
JA. oczywiście poszedłem z klientem zobaczyć co się dzieje - przekręcił stacyjkę i rzeczywiście jest szum. Nasłuchując w tym samym czasie skąd on się wydobywa, otworzyłem podłokietnik i wyłączyłem CB radio"
Dacie wiarę???
Właśnie takie problemy ludzie mają
jaca71 - 04-11-2011, 15:29
gzesiolek napisał/a: | aha ktos ma nowego Lancerka z silnikiem 2,4 z US? Jak to jezdzi i pali? |
Na forum przewinął się na pewno jeden jeśli nie dwa a.e z CVT.
Jak swojego kupowałem w USA to czytałem tamtejsze recenzje. Chwalili Lancera za udany powrót na szczyty ekonomicznych sedanów. Chwalili silnik 2.0 a zapiewali się nad 2.4, że mistrzostwo świata że elastyczny i jedzie w każdym zakresie a 2.0 trzeba kręcić.
Wydaje się że może coś w tym być, bo jaceksu79 chwali ten silnik w połączeniu z CVT w Outlanderze.
Edit: Zachwyt nad 2.4 mógł być spowodowany tym że konkurencja Civic i Corolla maiły 1.8, sentra 2.0 tylko mazda 3 była 2.0 i 2.3. Na tym tle mógł wypadać przyzwoicie.
jaceksu79 - 04-11-2011, 15:32
jaca71 napisał/a: |
Wydaje się że może coś w tym być, bo jaceksu79 chwali ten silnik w połączeniu z CVT w Outlanderze.
. |
Dalej potwierdzam.
Trik - 04-11-2011, 19:08
gzesiolek napisał/a: | Hmmm... a jak z obrotami 3500-4000 znacznie ciszej? |
Tak jak napisałem (na +) jest ciszej. W tym zakresie obrotów nawet przyjemniej brzmi, raczej nie przypomina mi to dźwięku wiertarki w naszym 1,5.
Co do samego silnika 1.5 to jest on wynikiem współpracy z DC i o ile sie nie mylę z Hundai-em. A z tego co sie dowiedziałem to 1.6 nie dość że jest on wariacją silnika 1.5, to wykonaną samodzielnie przez MMC, czyli można by uznać że w chwili obecnej jest to produkt MMC (teoretycznie )
jaceksu79, Jak zwykle rozbrajasz mnie swoim czarnowidzeniem. ale jak też napisałeś zdażają się lamerzy, którym zawsze coś jest pod górkę i to oni najczęściej przybywają do serwisu. Słyszałem też o przypadku muzyka, którem coś brzęczało i twierdził że to jest niemożliwością żeby nowy samochód dawał takie odgłosy. Po jeździe z serwisantem problem został rozwiązany poprzez wyjęcie długopisu ze schowka
jaceksu79 - 04-11-2011, 19:41
[quote="Trik"] gzesiolek napisał/a: | A z tego co sie dowiedziałem to 1.6 nie dość że jest on wariacją silnika 1.5, to wykonaną samodzielnie przez MMC, czyli można by uznać że w chwili obecnej jest to produkt MMC (teoretycznie ) |
MMC powiadasz
Ale już abstrahując - pewniejsze w tym przypadku było mi wykonanie przez MB
PS> chcesz powiedzieć mi, że wydawały się mi wymiany sprzęgieł w 1,5? oczywiście na wskutek nieumiejętnej jazdy
1.8 zdecydowanie więcej jeździ i tak jak pisałem wcześniej - nikt jeszcze nie zgłaszał żadnego problemu ze sprzęgłem. Przynajmniej do momentu kiedy pracowałem
I co co w nim jest najfajniejsze - ruszając tym samochodem ma się wrażenie jakby siedział tam jakiś V6 ( chodzi o gładkość samego momentu ruszania- nie dźwięk ).
W 1.5 to tak jak w colcie
jaca71 - 04-11-2011, 19:54
jaceksu79 napisał/a: | I co co w nim jest najfajniejsze - ruszając tym samochodem ma się wrażenie jakby siedział tam jakiś V6 ( chodzi o gładkość samego momentu ruszania- nie dźwięk ). |
Jeśli w 2.0 siedzi to samo sprzęgło to możesz mieć rację
Szwagier twierdził że mój lancer rusza bardziej smuuufff (cytat ze słuchu) niż jego Altima 3,5 CVT
jaceksu79 napisał/a: | Dalej potwierdzam. | I żebyśmy się dobrze zrozumieli - Twoją opinię zacytowałem jako opinię malkontenta a nie hiper znawcy Mitsubishi
jaceksu79 - 04-11-2011, 20:02
jaca71 napisał/a: | jaceksu79 napisał/a: | I co co w nim jest najfajniejsze - ruszając tym samochodem ma się wrażenie jakby siedział tam jakiś V6 ( chodzi o gładkość samego momentu ruszania- nie dźwięk ). |
Jeśli w 2.0 siedzi to samo sprzęgło to możesz mieć rację
Szwagier twierdził że mój lancer rusza bardziej smuuufff (cytat ze słuchu) niż jego Altima 3,5 CVT
|
baaa, toż mówię
jaca71 napisał/a: |
jaceksu79 napisał/a: | Dalej potwierdzam. | I żebyśmy się dobrze zrozumieli - Twoją opinię zacytowałem jako opinię malkontenta a nie hiper znawcy Mitsubishi |
Ożżż Ty....
A przecież mówiłem i mówię, że nie znam się na samochodach
SkyLuke - 12-11-2011, 02:38
Trik napisał/a: | Na 5 biegu przy prędkości 100km/h prędkość obrotowa to ~2500rmp |
Wydaje mi się to nie być możliwe. Ja w 1.8 mam ~2800.
Trik - 12-11-2011, 14:03
SkyLuke napisał/a: | Wydaje mi się to nie być możliwe. Ja w 1.8 mam ~2800. | No właśnie wydaje Ci się . Ja tego doznałem osobiście. Nic nie stoi na przeszkodzie by się przejechać tym autem, np. przy okazji przeglądu.
gzesiolek - 12-11-2011, 14:37
SkyLuke, pojemnosc tylko posrednio moze miec wplyw na ilosc obrotow przy danej predkosci... wszystko zalezy od przelozenia... zreszta uwierz lub nie , ale jakiejs mega duzej roznicy miedzy 1,5 a 1,8 jesli chodzi o obroty przy okreslonej predkosci nie ma... przynajmniej miedzy tymi ktorymi mam okazje jezdzic...
artisan - 02-12-2011, 14:53
Trik napisał/a: | Chciałbym na chwilę przerwać te dywagacje na temat koloru tapicerki itp.
Dzisiaj otrzymałem do dyspozycji Lancera z silnikiem 1,6 z przebiegiem ~3400km.
1. (na +) silnik jest mniej słyszalny niż w 1,5.
2. (na +) wydaje się że zaczyna ożywać po lekkim przekroczeniu 3000 rmp
3. stopniowanie skrzyni biegów. Całkiem sympatyczne.
(neutral) Na 1 i 2 praktycznie nie zwracałem uwagi - podobna jak w moim,
(na +) 3 to niesamowicie długie przełożenie -ciągnie do 140km/h z haczykiem (w 1.5 ledwo starcza do 120 z haczykiem).
(na -) 4 można by powiedzieć ze taka jakaś nijaka, nie czuje się przyspieszania od 90km/h w górę (1,5 przyspiesza wyraźniej)
(na ++) 5 dość komfortowa, IMO nawet lepsza od 4
I najistotniejsze co ma wpływ na spalanie. Na 5 biegu przy prędkości 100km/h prędkość obrotowa to ~2500rmp (z silnikiem 1.5 to bite 3000 rmp)
4. (na -) bełem też świadkiem pomiaru grubości lakieru przez osobę zainteresowaną kupnem (pomijam fakt, że czynność ta była przeprowadzana z niebywalą perfekcją ,niemal co 10 cm przykładany był miernik ) grubość maksymalna 68 mikronów, w komorze silnika nawet 36 mikronów. To jakaś paranoja.
5. Cała reszta jest bez zmian czyli na +.
6. Dowiedziałem sie też, że są w systemie dodatkowe opcjie do uruchomienia, np. folow me home, albo po wyłączeniu alarmu z pilota świecą się postojówki i kilka innych mozliwe że interesujących. |
Ja dzisiaj mam możliwość, testowania silnika 1,6 ( niebieski sedan, auto ma już ok 4800 km:)) Generalnie potwierdzam to co Trik napisał powyżej. Silnik jest odczuwalnie mocniejszy ale nie jakoś powalająco. Największa różnica jaka się rzuca w oczy, to fakt że przy obrotach 2500 ma ok 100 km/h, przy 3000 ok 120 km/h (mój 1,5 przy tych obrotach 100-110 km/h. W dolnym zakresie obrotów nie odczułem różnicy w przyśpieszaniu. Co do głośności uważam że jest podobnie jak w 1,5 i to właśnie najgorzej przy 3500 rmp. Mam też subiektywne wrażenie że mój 1,5 mimo wszystko jest odrobinę cichszy. Silnik 1,6 jak najbardziej udany i zapewne mniej pali przy prędkościach podróżnych w trasie (z powodów podanych powyżej).
Nie poczułem jednak frustracji z faktu że nie poczekałem na silnik 1,6 a tego przyznaję trochę się bałem
|
|
|