To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Drugi przegląd - gdzie, co i za ile!

olosoft - 05-10-2011, 11:39

waldinio napisał/a:
czy płyn hamulcowy jest wymieniany przy 40kkm? generalnie w liscie czynnosci przeglądowych jest to w kategorii "Co 60.000 km (DODATKOWO w stosunku do przeglądu CO KAŻDE 20.000 km)" ale napisane jest Wymienić płyn hamulcowy (lub 2 lata) czyli wg mojego mniemania płyn teraz tez wymienią skoro miną 2 lata?

Też mi się tak wydawało jak byłem na drugim przeglądzie ale ponoć zmieniły się wytyczne i teraz wymieniają co 3 lata. Trudno nadążyć.

waldinio - 05-10-2011, 11:50

Zbigi napisał/a:
waldinio napisał/a:
czyli wg mojego mniemania płyn teraz tez wymienią skoro miną 2 lata?

Zgadza się. Mi na drugim przeglądzie przy przebiegu mniejszym niż 40tys wymieniono płyn.

ok, dzieki za info :)

[ Dodano: 05-10-2011, 11:52 ]
olosoft napisał/a:
waldinio napisał/a:
czy płyn hamulcowy jest wymieniany przy 40kkm? generalnie w liscie czynnosci przeglądowych jest to w kategorii "Co 60.000 km (DODATKOWO w stosunku do przeglądu CO KAŻDE 20.000 km)" ale napisane jest Wymienić płyn hamulcowy (lub 2 lata) czyli wg mojego mniemania płyn teraz tez wymienią skoro miną 2 lata?

Też mi się tak wydawało jak byłem na drugim przeglądzie ale ponoć zmieniły się wytyczne i teraz wymieniają co 3 lata. Trudno nadążyć.

aha ale to na stronie mitsu piszą, ze 2 lata :P dobra, nie kupuje płynu, kilka złotych wiecej ewentualnie mnie nie zbawi za płyn w aso

a swoją drogą ma znaczenie jaki płyn?

Student - 05-10-2011, 13:35

Teoretycznie producent nie ma, tylko typ DOT 4 DOT 5 wymienia sie co roku.
robertdg - 05-10-2011, 17:49

Płyn hamulcowy zmieniamy w interwale co 2 lata albo co 40tyś km w zalezności od tego co następuje pierwsze
waldinio - 10-10-2011, 11:11

i juz po przeglądzie, byłem w Tychach

Cena przeglądu: 320zł
Swoje: olej Shell Helix Ultra 5W-40 4l: 80zł
Filtr kabinowy: MANN CUK 2141: 80zł
Filtr oleju: MANN W610/3; 20zł
Ich oryginalny filtr oleju: 47zł

Z tym, ze olej powiedzieli, ze musi być 5W-30 - nie dałem sobie tego wmówić bo lałem 5W-40 rok temu, filtr oleju tez powiedzieli, że musi być oryginalny ale machnąłem już ręką i powiedziałem, żeby dali ten oryginalny. Samochodu nie myli i w sumie dobrze bo lało w sobotę :P , przeglądu powłoki lakierniczej nie zrobili.

Suma sumarom wydałem 500zł (nie liczę swojego filtru oleju bo go odsprzedałem) także git. W Filipowiczu za to samo chcieli 950zł :D a dzięki temu, ze pojechalem do Tychów odwiedziłem rodzinę :)

olosoft - 10-10-2011, 11:19

waldinio napisał/a:

Więc płyn hamulcowy nie był wymieniany po 2 roku?

waldinio - 10-10-2011, 11:20

olosoft napisał/a:
waldinio napisał/a:

nie wyszczególnili na fakturze więc chyba nie

olosoft - 10-10-2011, 11:29

waldinio napisał/a:
olosoft napisał/a:
waldinio napisał/a:

Potwierdziło się to co mówili mi w Plichcie, że nowa lista czynności przesuwa tą wymianę o rok. Choć osobiście uważam, że płyn hamulcowy powinno się wymieniać co 2 lata bezwarunkowo. U siebie chyba wymienię nie patrząc na ASO bo mi się to nie podoba okrutnie.

waldinio - 10-10-2011, 11:46

olosoft napisał/a:
waldinio napisał/a:
olosoft napisał/a:
waldinio napisał/a:

Potwierdziło się to co mówili mi w Plichcie, że nowa lista czynności przesuwa tą wymianę o rok. Choć osobiście uważam, że płyn hamulcowy powinno się wymieniać co 2 lata bezwarunkowo. U siebie chyba wymienię nie patrząc na ASO bo mi się to nie podoba okrutnie.

ja sobie na wiosnę może to wymienię bo planuje na wiosnę zrobić parę rzeczy, tzn serwis klimy, wymienić filtr powietrza, płyn hamulcowy, klocki hamulcowe, wymienić wycieraczki na oryginalne i chyba zrobię renowację lakieru bo mi się płakać chce jak patrze na swój lakier, mam strasznie dużo drobnych rys :/

i jeszcze jedno, przypomniało mi sie, ze wgrali mi nowe oprogramowanie ktore poprawia jakies tam błędy tylko nie pamiętam juz jakie :P

woytecki - 22-10-2011, 11:19

Ja tez już po drugim przeglądzie. W Parexbudzie.

400 złociszy bez 40 groszy.

Olej, filtr kabinowy i filtr oleju mój osobisty.
W cenie wymiana kapci na zimowe.

Filtr powietrza nie wymieniono - jeszcze się nadaje.

bastek - 22-10-2011, 11:51

woytecki napisał/a:
Ja tez już po drugim przeglądzie. W Parexbudzie.

a umyli choć (ale tak łądnie, bez zacieków)?
a odkurzyli w środku?
(bo mi na 1-szym i trzecim nie bardzo)
ja na drugi pojechałem do Białegostoku. za paliwo dołozyłem ok. 100 zł, przeglad był niecałe 400 zł, ale z myciem, odkurzaniem, czyszczeniem klimy. w parexbudzie bym zapłacil 400 zł, za odkurzanie ze 40, za klime pewnie koło 100. a żubry były gratis :)

woytecki - 22-10-2011, 15:06

Umyli - zacieki w gratisie
Odkurzyć - niestety, pewnie nie mieli czasu

Żubrów też nie było :D

Ale do Białegostoku i z powrotem tylko za 100 złociszy?

bastek - 22-10-2011, 23:00

aha. 2x250 km,na gazie-100 zł:)
na moje pytanie czemu nie odkurzyli - tego nie ma w porzeglądzie, jakbym sobie zażyczył, to za dodatkową opłatą

MartinMM - 25-10-2011, 14:49

24.10.2011 Przegląd po 40 tys. w Inter- Oner

Filtr Oleju 34,45 zł
Filtr Powietrza 124,12 zł
Filtr Kabiny 89,22 zł
Olej Silnikowy 5W40 163zł
Klocki Hamulcowe - przód 201,45
wymiana klocków hamulcowych 80 zł
dezynfekcja klimatyzacji 30 zł
usługa serwisowa 180 zł

Razem 902 zł.

Pinio1969 - 25-10-2011, 21:33

to i ja dorzucę parę informacji. Jestem po przeglądzie po 2 latach. Przegląd w Auto Club Szczecin. Wszystko z ASO + przegląd powłoki lakierniczej = 1178 PLN. (100 PLN przegląd powłoki). Mycie i odkurzanie w cenie przeglądu.

Zwróciłem uwagę obsłudze, że sprężarka klimy chodzi bardzo głośno i okazało się że trafiłem. Spężarka do wymiany i tu moje pytanie. Jutro jadę wymienić i czy wraz ze sprężarką powinni wymienić filtr osuszający ?

Nikt się z info nie pofatygował, więc dodam, że ... filtr osuszający nie został wymieniony. Podobno nie ma takiej potrzeby. Sprężarka nowa, chodzi jak złoto. Pzdr.