To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - CB w L200

Anonymous - 06-02-2008, 18:48

dominik32 napisał/a:
tez tak slyszalem, ze xenony powoduja zaklucenia nawet w zwyklym radioodbiorniku - to za sprawa marnej jakosci (tanich) "chinskich" przetwornic, drozsze markowe nie powoduja.

W takim razie ciężko będzie dostać dobry xenon bo większość to chińszczyzna

Bartman napisał/a:
Mam xenony w Toyocie Celice + radyjko Harry II ASC - żadnych zakłóceń i świetny odbiór mimo małej antenki. Mam też takie samo radyjko w Miśku i mimo braku xenonów odsłuch jest tragiczny - układ wtryskowy strasznie sieje.

Podobno problem tkwi w zbyt dużej ilości elektroniki w samochodzie

Bartman napisał/a:
Ile kosztują te "cudeńka"?

na allegro bi ksenon soczewkowy to koszt ok 1800-2000 pln

Anonymous - 06-02-2008, 19:07

Orginalny ze spryskiwaczami

http://moto.allegro.pl/it..._ksenonowe.html
8540 PLN.....hihi....to prawie 10% wartości auta...gratuluje poczucia humoru.

Jednak przeróbka za 1800 to też nieporozumienie. Xenony muszą mieć układ samopoziomowania i spryskiwacze, bo brudne lub niespoziomowane strasznie rażą. Poza tym ksenony bez tych dwóch elementów, o ile mi wiadomo, nie są dopuszczone do użytku w Polsce, bodajże nawet przez kodeks ruchu drogowego, co oznacza potencjalne problemy przy spotkaniu z policją lub na stacji diagnostycznej.Pozdrawiam.

Anonymous - 06-02-2008, 19:16

Bartman napisał/a:
Orginalny ze spryskiwaczami

http://moto.allegro.pl/it..._ksenonowe.html
8540 PLN.....hihi....to prawie 10% wartości auta...gratuluje poczucia humoru.

W moim salonie powiedzieli 10000 pln
Te oryginalne wycofali, bo coś było z nimi nie tak

Bartman napisał/a:
Jednak przeróbka za 1800 to też nieporozumienie. Xenony muszą mieć układ samopoziomowania i spryskiwacze, bo brudne lub niespoziomowane strasznie rażą. Poza tym ksenony bez tych dwóch elementów, o ile mi wiadomo, nie są dopuszczone do użytku w Polsce, bodajże nawet przez kodeks ruchu drogowego, co oznacza potencjalne problemy przy spotkaniu z policją lub na stacji diagnostycznej.Pozdrawiam.

Oczywiście masz racje, ale całego kompletu dostać niestety nie można
Co do użytkowania takich xenonów, to prawo raczej jest martwe, bo jeździ z nimi b.dużo samochodów

Podobno jakaś firma miała wypuścić na rynek "pełnowartościowe" xenony, ale jaka i kiedy niewiem. Osoba która to pisała na forum nie udzieliła żadnych odpowiedzi

pozdrawiam

Anonymous - 06-02-2008, 20:25

Ja mam założone zestaw HID BIXENON montowany na H4. Naprawdę fajna sprawa. U mnie nie ma żadnych zakłóceń na CB RADIU.

Tylko jak coś to nie kupujcie tych tanich zestawów BIXENON H4 bo one właśnie powodują zakłucenia. I jeśli BIXENON to z elektromagnesami !

[ Dodano: 06-02-2008, 20:27 ]
A poza tym to teraz nawet Policja w Polsce montuje sobie takie zestawy H4 XENON.
Jak coś to przy kontroli trzeba powiedzieć że to dla bezpieczeństwa.

Nawet jak będzie upierdliwy policjant to jak sie ma taki zestaw to w 10 min. można znowu założyć zwykłe żarówki.

Anonymous - 06-02-2008, 20:54

exc_racing daj jakiś namiar na swoje biksenony. Czy montaż jest równie łatwy jak demontaż? Pozdrawiam.
Anonymous - 06-02-2008, 21:15

Montaż jest troszkę trudniejszy. trzeba gdzieś zmieścić i przykręcić przetwornice. Ja cały zestaw kupiłem za ok. 600 zł. A zamontował mi znajomy elektryk samochodowy. Ja kupowałem na allegro ale nie pamiętam. Jak będę miał chwile to zrobię zdjęcie.
Ja mam BIXENON z elektromagnesami które przestawiają żarniki z mijania na drogowe światła.
Dane tech.: 12V; H4; 6000K; 35W.

[ Dodano: 06-02-2008, 21:24 ]
ZNALAZŁEM !

Ja to kupiłem tutaj:

http://xenons.pl/index.ph...id=20&Itemid=45

Tylko OSTRZEGAM ! Według Polskiego prawa należy mieć do tego spryskiwacze reflektorów i samopoziomowanie.

I jeszcze jedno, to jest chyba kwestia przyzwyczajenia. Jak sie jedzie na światłąch mijania i ustawi sie te xenonki najwyżej to po przestawieniu na drogowe (długie) to elektromagnesy trochę za wysoko podnoszą żarniki i obszar przed samochodem jest słabiej doświetlony. Sprawę załatwiają halogeny i lekkie opuszczenie świateł (pokrętłem).
Ale fajnie to wygląda na drogowych (długich) bo jak sie je ustawi najwyżej to normalnie jak dalekosiężne hehe.

Jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcia jak i gdzie mam przykręcone przetwornice i przekaźniki.

Ważne żeby wozić ze sobą normalne żarówki na wypadek awarii lub kontroli Policji.

Anonymous - 06-02-2008, 22:42

exc racing te twoje xenony wyglądają tak ?
http://www.allegro.pl/ite...ajero_l200.html

to aukcja allegro, właśnie tu miałem zamontować oświetlenie xenonowe

Anonymous - 07-02-2008, 12:00

Herkules13 napisał/a:
exc racing te twoje xenony wyglądają tak ?

Nie nie. To są XENONY soczewkowe. A ja mam założone palniki xenonowe montowane na H4. - czyli żadnych przeróbek.

Teoretycznie takie xenony z soczewkami powinny lepiej świecić ale nie wiem jak to jest w praktyce.

Ja wybrałem tańsze rozwiązanie przez które nie traci się gwarancji:
http://xenons.pl/index.ph...id=20&Itemid=45

A poza tym tak jak pisałem wcześniej w każdej chwili w ciągu 10 min. mogę założyć zwykłe żarówki w razie awarii.

[ Dodano: 07-02-2008, 12:03 ]
Tylko pamiętajcie żeby nie montować przetwornic w pobliżu elektroniki - z dala od komputera samochodu !!

Anonymous - 07-02-2008, 17:35

Ja myślałem o soczewkach bo podobno nie trzeba mieć w nich samopoziomowania a wystarczy spryskiwacz
Niewiem czy to prawda czu jakiś farmazon?

Anonymous - 07-02-2008, 21:52

Musi być samopoziomowanie w każdych xenonach i spryskiwacz - wedle przepisów.
Anonymous - 15-02-2008, 17:16

A tak wygląda moja konsola, zamontowana wczoraj
http://www.wyprawa4x4.pl/...prod=2311&pic=b

super sprawa

Anonymous - 15-02-2008, 18:57

Herkules13 napisał/a:
A tak wygląda moja konsola, zamontowana wczoraj
super sprawa

Dziś zamontowałem, to jutro będę mógł powiedzieć czy się sprawdza.

Radio masz "do góry nogami"? I co to za zwisający kabel?

Anonymous - 15-02-2008, 19:27

elili napisał/a:
Radio masz "do góry nogami"? I co to za zwisający kabel?

Radio nie jest do góry nogami, to walker, tak wyglada.
to 1 zdjecie to nie moje tylko jakieś poglądowe, te dwa następne to moje

to kabel od gruchy

dzisiaj zamontowałem jeszcze głośnik zewnętrzny od góry nad lusterkiem wstecznym i naprawde jest super

Anonymous - 15-02-2008, 19:35

Kupiłeś ją w sklepie 4x4
czy kombinowałeś coś z kolorem bo na zdjęciu prawie pasuje
ja widziałem tą konsole w kolorze ciemno szarym bez wyboru za cenę 1040zł

Anonymous - 15-02-2008, 19:50

kolor jest jeden, dokładnie taki jak na zdjęciu
moim zdaniem wygląda dobrze w naturze i pasuje do reszty