To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Rekinek 2.5 V6 - moja duma :))

m6riano - 09-07-2011, 19:50

Jak czarna skóra to biore kpl.za max 500 zł
wilukce - 09-07-2011, 23:58

Skórka jasna ;)
Jeśli nikt nie kupi Gala to będę próbował zbić z ceny. Jeśli się sprzeda to trudno. 3500 PLN to sporo jak dla mnie (przynajmniej teraz) - (nie podejmę się ryzyka). 2500-3000PLN - biorę i jestem magazynem części jak coś ;) Będę informował o postępach :)

wilukce - 12-07-2011, 12:58

Siedzę właśnie w samochodzie i komputer nie chce się połączyć ze sterownikiem gazu. Najpierw próbuje coś COM1-11 przez bluetootha a jak wyłączę wirelessa to od razu wyskakuje -brak sterownika gazu!!!. Jak to ustawić żeby przez kabelek się łączyło ? Program to AC GasSynchro 7.
wilukce - 12-07-2011, 12:59

Wystarczy łączyć się na zapłonie ? Czy silnik musi być włączony ?
Owczar - 12-07-2011, 13:08

Zainstalowałeś sterowniki do kabla? Zobacz czy nie masz w menedżerze urządzeń nieznanego urządzenia. Kabel wymaga sterowników do transmisji szeregowej.
wilukce - 12-07-2011, 13:11

Nic nie instalowalem do kabla. Zreszta nie mam płytki do niego, ani nic. Poza tym nie wiem czy Ac Gas Synchro 7 obsługuje mojego STAGa.
Może sprawdzić na tej wersji 1.14

Owczar - 12-07-2011, 13:12

On obsłuży każdego. Starsza wersja nie obsłuży nowszego FW, ale w te stronę jest ok. Zainstaluj sterownik, bo przeważnie nie ma go w systemie.
wilukce - 12-07-2011, 15:45

Tak to wygląda:

Owczar - 12-07-2011, 16:43

Ewidentnie masz za mała wydajność i masz ciągle otwarte wtryski. Gdyby wtryskiwacze były lepsze to można by podnieść ciśnienie, choć zavolak N nie wyrobi tak czy inaczej.

Musisz ustawić teraz mnożnik na trasie, bo zrobiłeś autokalibrację.

wilukce - 12-07-2011, 16:56

Owczar, jeździłem trochę po mieście i tą mapkę zrobiłem właśnie wtedy. Tylko zapomniałem pojeździć na benzynie i to co stworzyłem to jazda na gazie. Po jakich parametrach stwierdzasz, że mała wydajność ?

EDIT:
Chyba widzę ... ciśnienie minimalne 0.68 bara. Rzeczywiście słabizna ...

Ale widziałem Ty na tych wykresach miałem zinterpolowaną linie zieloną i niebieską. Czyli LPG i PB. Jak zrobić, żeby powstała taka linia na wykresie ?
Jak będę robił mapę na PB to rozumiem, że powstanie mi więcej punktów niebieskich tak ?
Wtedy mając dwa wykresy ... ustawia się mnożnik, tak aby wykresy były jak najbardziej podobne do siebie ?

Będę wdzięczny jak mi napiszesz mniej więcej czy to co napisałem ma sens :)

Owczar - 12-07-2011, 17:15

Po tym, że maks obroty na gazie są 6k, a mimo tego przy dużym obciążeniu masz wtryski całkowicie otwarte.

wilukce napisał/a:
Chyba widzę ... ciśnienie minimalne 0.68 bara. Rzeczywiście słabizna ..

To nie ma znaczenia. Ważne są wartości podczas jazdy. Nagraj jakiś oscylogram podczas jazdy z obciązeniem.

Cytat:
Wtedy mając dwa wykresy ... ustawia się mnożnik, tak aby wykresy były jak najbardziej podobne do siebie ?

Tak, to jest jeden ze sposobów. Manipulując ustawieniem mnożnika dążysz do pokrycia linii w takich samych warunkach. Czyli przejeżdżasz jakiś odcinek w ten sam sposób na pb i lpg.

Owczar - 12-07-2011, 17:16

No i chyba nie masz podłączonej lambdy, a bez tego nie ustawisz mnożnika dla pętli otwartej, czyli dla sytuacji gdy ECU nie koryguje mieszanki na podstawie odczytów z czujników. Nie będziesz wiedział, czy jest ubogo czy bogato. Warto ją podpiąć. Zerknij na schematy staga, jakie kolory kabli itd.
KaWu - 12-07-2011, 23:37

Mam nadzieje ze zapisales ustawienia jakby co :?: :twisted: :P

wilukce napisał/a:
Owczar, jeździłem trochę po mieście i tą mapkę zrobiłem właśnie wtedy. Tylko zapomniałem pojeździć na benzynie i to co stworzyłem to jazda na gazie.

A co chcesz przez to osiagnac :?: Jak chcesz porownac to jazda musi byc w tych samych warunkach na obu paliwach. Tak to nie ma sensu robic lpg.

Owczar napisał/a:
No i chyba nie masz podłączonej lambdy

Na pewno lambda nie podlaczona bo wtedy pokazuje ok 2,5V.

Owczar napisał/a:
Zerknij na schematy staga, jakie kolory kabli

chyba niebieski.

wilukce - 14-07-2011, 22:57

KaWu napisał/a:
Owczar napisał/a:
No i chyba nie masz podłączonej lambdy

Na pewno lambda nie podlaczona bo wtedy pokazuje ok 2,5V.

W jaki sposób ta lambda powinna być podłączona do STAG'a ? Który kabelek co i jak?
Screena robiłem na wyłączonym silniku może dlatego pokazuje takie napięcie ? Cy to bez różnicy ?

Owczar - 15-07-2011, 00:10

Na wyłączonym powinna rysować 0 V.