[02-06]Lancer CS0 - czas zagazować lancerka
plecho1 - 21-07-2014, 10:01
Źle działające lpg rozjeżdża Ci mapy wtrysku benynowego przez co podczas odpalania masz niewłaściwą dawkę paliwa. Dłuższa jazda na benzynie pozwala kpmputerowi silnika przywrócić właściwe adaptacje. Taka jazda na lpg, jeśli jest zbyt uboga mieszanka, może doprowadzić do uszkodzenia głowicy więc lepiej to jak najszybciej naprawić.
cefaloid - 21-07-2014, 10:45
jabol4000 napisał/a: | Zapomniałem napisać ,że oprócz tego świeci mi check engine.Po dłuższej jeździe na benzynie gaśnie |
No to ewidentnie rozregulowana instalacja - do ponownego zestrojenia.
Balon - 30-03-2015, 09:36 Temat postu: [4G18] Lancer 1.6 CS_W - Jaką instalację gazową polecacie? Witam.
Jednak za dużo robię km miesięcznie i myślę nad dobrą instalacją LPG. Czy ktoś może mi polecić dobrego speca z okolic Katowic co mi zrobi porządną instalację i nic przy tym nie spierniczy? Czy jest sens wkładać instalację ciekłego gazu?
mjsystem - 30-03-2015, 10:30
Balon, cały temat jest powyżej. Jak chcesz dobrego gazownika z okolicy Katowic, to tylko Zbrosławice. Warsztat ma kolejkę czekających na usługi ale jakość ponad przeciętną.
juar_78 - 30-03-2015, 12:53
Tak jak pisał kolega powyżej - GZW Zbrosławice. Sam tam rok temu swojego Lancera CS gazowałem. Plusem była też (nie wiem, czy jest nadal) gwarancja na 100 tys. km (ale co 10 tys. serwis u nich za odpłatnością). Alternatywnie - jak ja się rozglądałem - dobre oceny miał także Davanti z Bytomia.
Balon - 30-03-2015, 17:36
Co o takiej konfiguracji napiszecie?
Sterownik Stag 4 Q-box Plus lub Basic
Reduktor AC R02
Wtryskiwacze AC W02 w lub Hana
Czy warto dopłacać 350zł do wtryskiwaczy Hana?
juar_78 - 30-03-2015, 20:58
Balon napisał/a: | Co o takiej konfiguracji napiszecie?
Sterownik Stag 4 Q-box Plus lub Basic
Reduktor AC R02
Wtryskiwacze AC W02 w lub Hana
Czy warto dopłacać 350zł do wtryskiwaczy Hana? |
Dopłać. W skali ceny całej instalacji to mniej niż 10% dopłaty. A wtryskiwacz to jeden z newralgicznych elementów instalacji. Ja w Carismie miałem Magic i potem musiałem wymienić na Hana, bo Magic nie dawały radę. Hana to jakość (przynajmniej tak było).
plecho1 - 30-03-2015, 21:26
Jeśli zamontują Ci Hany w wersji pojedynczej to może i warto ale jeśli też w listwie to raczej nie bo te wtryski ACW02 nie są takie złe. A poza tym to komplet Han w detalu jest droższy od ACW02 tylko o jakieś 100 - 150zł max a nie 350 jak liczy sobie ten gazownik.
Balon - 31-03-2015, 05:50
Tego mi nie powiedział. A jak lepiej pojedyncze wtryskiwacze czy listwa? jestem w tych sprawach zielony, na co mam zwrócić uwagę jak będę auto odbierać po założeniu instalacji? Co sprawdzać?
plecho1 - 31-03-2015, 06:47
Pojedyncze są lepsze bo pozwalają się bliżej zamontować wlotów gazu do kolektora dolotowego więc powinna być lepsza reakcja na gaz dodatkowo z pojedynczymi wszystko często ładniej wygląda. Przed montarzem zapytaj czy zdejmują kolektor do nawiertów aby zrobić to w odpowiednim miejscu i aby drobiny materiału z wiercenia nie dostały się do silnika i czy instalację regulują podczas jazdy a nie tylko przeprowadzają naukę wolnych obrotów (autokalibrację) jak robi większość leniwych gaziarzy.
Balon - 31-03-2015, 08:00
Dzięki za pomoc. Zastanawiam się gdzie oddać Lancera - myślę o firmie Interauto S.C. z Katowic - ktoś tam u nich zakładał LPG?. Mam jeszcze tydzień się zdecydować bo terminy są od 8 do 15 kwietnia nawet.
plecho1 - 31-03-2015, 17:25
Długie czasy oczekiwania na wolny termin też mogą dobrze świadczyć o konkretnym warsztacie.
Balon - 01-04-2015, 06:35
Pytanie - ktoś z was montował taką instalację LPG do 4G18 ? Czy to dobra instalacja?
Landirenzo omegas , wtryskiwacze MED-y , reduktor Li 02
plecho1 - 01-04-2015, 06:50
Ja bym poszukał coś bardziej popularnego i opartego na polskich podzespołach aby w razie jakiegoś przypadkowego serwisu każdy gazownik mógł sobie poradzić.
cefaloid - 01-04-2015, 10:53
Tak - Landi to dobre instalacje ale generalnie mniej popularne i poza wielkimi miastami ciężko o gaziarza który się na tym zna (brat miał i na to narzekał). Z tych co wypunktowałeś wybrałbym Staga, to całkiem dobry sterownik a łatwiej w mim o kogoś kto się podłączy i coś sprawdzi. Staga łatwiej ogarnąć w strojeniu - więc nie będziesz zmuszony do korzystania z jedynego speca który jest akurat 100km od Ciebie.
|
|
|