Forum dla Panów - Wasze lęki ...
fergul11 - 08-12-2013, 01:33
No to wykopaliście trupa
Ja mam typowy irracjonalny lęk Polaka "Co powiedzą inni?"
robertdg - 08-12-2013, 22:09
Morfi napisał/a: | A ja boję się prądu, bo kopną Mnie w podstawówce | Tak miał na imię czy na nazwisko "ł" Ci się zeżarło
Matka Natura potrafi napędzić niezłego stracha
promatti - 14-12-2013, 06:18
a ja się boję zanużyć w otwartm zbiorniku wodnym po brode, raz się topiłem i nie potrafię pływać stąd ten lęk do wody.
Pieraś - 20-07-2014, 22:09
...wysokości
mietka - 15-04-2015, 21:12
Ja mam lęk przed emeryturą... a konkretnie - czy jakąkolwiek dostanę Ale to chyba każdy z nas ma..
hubertik - 05-08-2015, 18:26
Ja się boje że syn zarysuje mi samochód , chyba nic dziwnego
Tomek - 07-08-2015, 08:54
hubertik napisał/a: | Ja się boje że syn zarysuje mi samochód , chyba nic dziwnego |
to jest strach nie lęk
lęk od strachu różni się tym, że w przypadku strachu można powiedzieć, czego się boisz/obawiasz
lęk to taki niepokój, którego źródło nie jest nam znane
za wikipedią:
Cytat: | Lęk – negatywny stan emocjonalny związany z przewidywaniem nadchodzącego z zewnątrz lub pochodzącego z wewnątrz organizmu niebezpieczeństwa, objawiający się jako niepokój, uczucie napięcia, skrępowania, zagrożenia. W odróżnieniu od strachu jest on procesem wewnętrznym, nie związanym z bezpośrednim zagrożeniem lub bólem[1]. |
wobec tego tytuł temu powinien brzemieć "Wasze strachy ..." co w mowie potocznej trochę dziwnie brzmi.
Jassmina - 08-08-2015, 22:53
O kurcze jaki fajny temat...w dodatku u facetów!
Ja się boję pająków.
Konkretnych pająków : Kątników domowych.
mjsystem - 09-08-2015, 14:04
Tomek napisał/a: | lęk od strachu różni się tym, że w przypadku strachu można powiedzieć, czego się boisz/obawiasz
lęk to taki niepokój, którego źródło nie jest nam znane |
A fobia?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fobia
Kod: | Fobia (nowołac. phobia z stgr. φόβος phóbos „strach, lęk”) – zaburzenie nerwicowe, którego objawem osiowym jest uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami, związany z unikaniem przyczyn go wywołujących i utrudniający funkcjonowanie w społeczeństwie |
To może temat nazwać: Wasze fobie? Jassmina napisał/a: | Ja się boję pająków.
Konkretnych pająków : Kątników domowych. | Ja mam wobec nich obrzydzenie. Ogólnie wobec owadów i płazów...
Marcino - 30-08-2018, 09:17
amaj napisał/a: | raz.... dentysty chociaż już się z tego lęku powoli lecze. Kiedyś obawiałem sie takich wizyt bo zawsze kojarzyły mi się z bólem. Jednak niedawno trafiłem na naprawdę fajnego dentystę tak więc wizyty nie są bolesne |
Teraz to już nie to samo co było 30 lat temu w podstawówce leczenie zebów w szkole....
lekarz sam daje ci znieczulenie żebyś mu spokojnie siedział.
|
|
|