[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nowe tarcze zegarów HC
Torp12 - 27-02-2012, 22:25
sveno napisał/a: | Już prostuję: będę miał skany tarcz Tomka84 czyli V6 M/T nie problem je przerobić na te do 2.0 (chyba są nawet identyczne) |
Identyczne nie sa... 2.0 do 240 km/h , 2,5 do 260 z tego co pamietam. A i nie wiem czy obrotomierz jest taki sam...
sveno - 27-02-2012, 22:33
Torp12 napisał/a: | Identyczne nie sa... 2.0 do 240 km/h , 2,5 do 260 z tego co pamietam | w takim razie potrzebuje też skan tarcz z 2.0
OBERST - 27-02-2012, 22:48
sveno napisał/a: | Torp12 napisał/a: | Identyczne nie sa... 2.0 do 240 km/h , 2,5 do 260 z tego co pamietam | w takim razie potrzebuje też skan tarcz z 2.0 |
Zaraz , zaraz , to czemu mam w anglikach do 160 mil czyli 260 km
Matik608 - 27-02-2012, 23:26
2.0 ma licznik do 240 oryginalnie obroty do 8rpm, jak cos tez sie pisze na taka tarcze bo mam HC w milach, mam 2.0 manual
Tomek - 28-02-2012, 07:45
2.0 po lifcie chyba miały do 260, ale mogę się mylić
nietoperek - 28-02-2012, 08:32
ja mam angola przed liftowego 2.0 i mam
Tomek - 28-02-2012, 08:43
też mam 2.0 anglik:
czyli wynika z tego, że europejce miały do 240 ??
fergul11 - 28-02-2012, 10:39
2.0 RHD z 1 kwietnia 1998 ,skala do 260km/h.
swinks_UK - 28-02-2012, 12:36
Ojej, ludzie, już było poruszane na tym forum, że zegary na UK (podwójna skala) skalowane w milach maja skalę do 260 km/h niezależnie od modelu.
Może ktoś podrzucić skan takiej tarczy HC z podwójną skalą do sveno?
sveno - 28-02-2012, 14:03
swinks_UK napisał/a: | Może ktoś podrzucić skan takiej tarczy HC z podwójną skalą do sveno? | właśnie :0 tarcze to by każdy chciał, a skanowac to nie ma kto:)
A teraz coś, żebyście zdali sobie sprawę z tego ile jest z tym zachodu i że nie siedze na 4 literach i nic nie robie.
O problemach z drukarniami już pisałem, tak wyglądają odpowiedzi na moje zapytanie: czy się da?
Cytat: | Prawdę mówiąc myślałam, że chodzi o inne zegary.
Takich niestety nie jesteśmy w stanie wykonać.
Druk, który robimy jest transparentny i będzie przepuszczał światło. |
Cytat: | Witam,
Przy zadruku czarne tło będzie przepuszczało światło. Nie uzyskamy efektu aby świeciły tylko i wyłącznie zegary oraz kolorowe logotypy, ani w technologii druku UV ani solwentowym.
Grafika jest też za mała aby wycinać ją z czarnej folii.
Pozdrawiam, |
i tym podobne, pojawia się światełko w tunelu:
Kod: | Witam,
Materiał o którym Pan mówi nazywamy potocznie HIPS, oczywiście spróbujemy
zrobić próbkę na tym materiale.
Jak tylko zrobimy próbkę to dam znać,
Pozdrawiam | wreszcie ktoś spróbuje, a nie "nie da się" ale jest haczyk bo sobie dużo życzą za wydruk próbny
Tomek - 28-02-2012, 14:09
sveno napisał/a: |
wreszcie ktoś spróbuje, a nie "nie da się" ale jest haczyk bo sobie dużo życzą za wydruk próbny |
zależy ile to jest dużo??
no i ile potem będą chcieli za produkt, jeśli się im uda
najwyżej zapłać im ile chcą i dodaj nam do ceny jednostkowej
dostałeś może odpowiedź od Bartka jaką techniką on to wykonywał ?
sveno - 28-02-2012, 16:34
tomek84 napisał/a: | zależy ile to jest dużo?? | no nie jest to tajemnica, zwłaszcza, że potem i tak muszę siebie rozliczyć cena to 130zł/m2 netto czyli 160zł brutto już z materiałem plus 35zł wysyłka, przy czym muszę zapłacić za cały metr, więc upchnę ile się da na tej powierzchni tarcz z rożnymi konfiguracjami kolorów i będę testował u siebie, tak żebyście otrzymali jak najlepszy produkt.
Cena wysoka, ale nie najwyższa, bo słyszałem też stawki 200zł/m2 ale także 100zł. Co ciekawe na stronie mają cennik 65zł/m2 więc zapytałem czemu mi tak wycenił. Odpowiedź była prosta: duża rozdzielczość i 100% krycia muszą kosztować. Trudno, przy 1m2 na którym upchnę 12 może 14 tarcz koszt jednej wyjdzie w granicach 16zł więc zgodnie z tym co pisałem na początku. Mało tego przy większym zamówieniu Pan powiedział, że cena będzie lepsza, no i koszty wysyłki się rozejdą.
Dzisiaj podsyłam mu pliki, jutro powinien je druknąć i wysłać do mnie-może do piątku je dostanę.
Zapytałem tez o możliwośc wycięcia tego na ploterze-jest. Cena to 20zł za przygotowanie do wycięcia i 5zł/m pracy igły. na jedne zegary przypada około 1.5-2m mb pracy igły (tak na oko trochę zawyżyłem) tylko nie wiem czy to 20zł to koszt przygotowania jednej tarczy czy całego arkusza z tarczami-jutro się dowiem. Jakby koszty wyciecia mieściły się w granicy 10zł to bierzemy? Mamy wtedy idealnie wycięte tarcze bez bawienia się z wiertarką (są 4 otwory fi3mm jeden fi7mm i dwa fi11) i nożem do tapet-wycięcie zarysu zew i okienka na wyświetlacz. Było by już profesjonalnie
tomek84 napisał/a: | najwyżej zapłać im ile chcą i dodaj nam do ceny jednostkowej | tak zrobię bo po to założyłem ten temat
tomek84 napisał/a: | dostałeś może odpowiedź od Bartka jaką techniką on to wykonywał ? | nie
[ Dodano: 28-02-2012, 16:42 ]
aha i jeszcze jedno: proszę streszczajcię się z tymi skanami. Jak dostanę wydruk próbny w piątek to na poczatku przyszłego tygodnia wysyłam pliki w wersji finalnej do druku, co zamyka listę. weźcie pod uwagę też fakt, że w weekend mam dwa kursy do Nysy i nie będę miał dużo czasu na prace nad zegarami-nie każcie mi siedzieć po nocach. Także proponuję nie oglądać się jeden na drugiego bo inni też mają takie tarcze, tylko wyjąć zegary z auta i wrzucić je na skaner, bo skończy się tak, że wersja A/T i/lub 240km/h nie pójdą do druku. Jak zdemontować zegary z auta jest wyjaśnione w temacie o oświetleniu wewnętrznym (taki fajny tutorial) co do reszty to służę pomocą. Czasu jest naprawdę niewiele.
[ Dodano: 28-02-2012, 16:58 ]
no i jak się już ktoś odważy to zeskanować to też proszę tego nie robić byle jak.
Uploaded with ImageShack.us
Niebieską linią zaznaczony jest format A4-taka będzie powierzchnia czynna skaneru. Jak widać tarczę się na nim nie zmieszczą więc proszę je ułożyć tak jak na rysunku powyżej tzn zeskanować centralną część, boki wystawić za skaner.
BARDZO WAŻNE tarcza musi być równolegle do krawędzi, najprościej ją ustawić biorąc do ręki linijkę i mierząc odległość od krawędzi kółka do krawędzi skaneru-zielone linie na rysunku. Ja tak robiłem ustawiając x=9cm. Tylko taki skan jest wartościowy dla mnie.
Bartek - 29-02-2012, 10:15
Sorki mam armagedon w robocie
sveno napisał/a: | Bartek, możesz mi powiedzieć jak dokładnie nazywa się to tworzywo, |
Matowe PCV transparentne 0.5 mm grubości
Maszyna OCE Arizona 350GT z białym tuszem. Próbę robiłem nadrukowując 3 warstwy CMYK + Warstwę bieli
Moja cena byłaby w granicach 120 zł netto/m2 + wysyłka, minimalka 20 zł netto.
sveno - 29-02-2012, 12:44
Bartek, teraz to piszesz jak wyjezdziłem butle gazu, wydzwoniłem wszystkie minuty z abonamentu i wyrwałem połowę włosów z głowy , aż w końcu znalazłem jedną odważną drukarnię, która w tej chwili robi wydruk próbny?
Możemy umówić się tak: zobaczę co oni mi podeślą i porównam z Twoim produktem, na Twoją korzyść już przemawia cena
Powiedz mi jeszcze czy masz może inne medium? Grubość jest ok, ale mogłoby to być coś sztywniejszego
I jeszcze jedna sprawa, czy masz możliwość wycięcia tego na ploterze?
Bartek - 29-02-2012, 13:42
sveno, możemy zastosować wszystko od tych dystrybutorów: www.antalis.pl, www.plastics.pl - generalnie w tak cienkich tworzywach nie ma za dużego wyboru.
Można spróbować vivak, Makrolon GP1 - ich wadą będzie błyszcząca powierzchnia, Makrolon do tego ma 0.75 mm grubości, ale będą na pewno bardziej sztywne
|
|
|