Outlander II Ogólne - Outlander III
Kemot - 26-06-2012, 16:57
KowaliK napisał/a: | Był ktoś w końcu na tej prezentacji najnowszej generacji? Jakieś spostrzeżenia, wnioski, zdjęcia? |
Tak, byłem, czekałem aż wjedzie, były przemówienia, a następnie pokaz nowego Outlandera prosto z ...ekranu telewizora. Szczerze mówiąc byłem w szoku, bedąc na prezentacji bez ... prezentacji!
michu300 - 27-06-2012, 09:21
Trochę żałowałem, że nie byłem na premierze, mimo zaproszenia, ale teraz widzę, że nie było warto. Z zewnątrz OIII dalej mi się nie podoba, chociaż muszę przyznać, że poprawili wiele rozwiązań w środku. Wygląd deski - kwestia gustu, chociaż myślę, że robi znacznie lepsze wrażenie na żywo, skoro użyto lepszych materiałów, poza tym dzielone siedzenie w 3. rzędzie.... Myślałem, że będę u siebie tego trzeciego rzędu używał, ale po początkowej euforii okazało się to rozwiązanie niepraktyczne, skoro nie można użyć tylko jednego fotela, a pozostałej części na bagaże... Podejrzewam, że do wyglądu też się można przyzwyczaić, niektórzy zyskują przy bliższym poznaniu dopiero.
Straszny - 27-06-2012, 11:17
Kemot napisał/a: | KowaliK napisał/a: | Był ktoś w końcu na tej prezentacji najnowszej generacji? Jakieś spostrzeżenia, wnioski, zdjęcia? |
Tak, byłem, czekałem aż wjedzie, były przemówienia, a następnie pokaz nowego Outlandera prosto z ...ekranu telewizora. Szczerze mówiąc byłem w szoku, bedąc na prezentacji bez ... prezentacji! |
Racja, prezentacja to był trochę jakby żart. Fakt, że jakby człowiek czytał zaproszenie ze zrozumieniem, to było tam coś o przedpremierowej prezentacji a nie pokazie auta - no i prezentacja wirtualna była. Szkoda, że w rozmowie przed przyjazdem na moje słowa, że fajnie będzie zobaczyć wreszcie to auto na żywo i że ten "żywy" Outek może do siebie przekona, nikt z Mitsu nie wyprowadził z błędu, że będzie to tylko pokaz prezentacji.
A wracając do prezentacji, to trochę mizernie opierać się na rozwiązaniach, które w tej klasie samochodów są normalne, prezentując je niemal jako nowatorskie (tempomat aktywny, asystent pasa ruchu, czy lepsze - czytaj wreszcie miękkie - materiały wykończenia wnętrza, lub dwustrefowa klimatyzacja). Dobrze, że nie podkreślano zastosowania nareszcie dwuosiowej regulacji kolumny kierownicy. Żal było patrzeć na posadzonych sprzedawców, którzy mieli przyjmować zamówienia na auto z obrazka za kwoty grubo ponad 100.000 zł, z pewnością mieli ręce pełne roboty.
Co do samego auta, to zdjęcia mnie osobiście nie przekonują - trochę taka mydelniczka jeśli chodzi o kształt boku i tyłu. Zobaczymy na żywo. Wnętrze może być przyjemne, choć mało zauważyłem elementów je "rozweselających" typu listwy. Przyciski otwierania szyb poza szybą kierowcy znów są chyba nie podświetlane. Przydałoby się oświetlenie miejsca na nogi. Szyberdach w najdroższej wersji mógłby być panoramiczny a nie taki wąski właz jak w czołgu. Rozwiązanie składania siedzeń może być ciekawe, ale chyba mniejszy jest teraz "litraż" bagażnika po złożeniu siedzeń. Ciekawi mnie też czy dalej będzie widać z miejsca pasażera gołe śruby mocowania fotela kierowcy i szyny pod fotelem. Mam nadzieję, że przyciski podgrzewania siedzeń też są w lepszym miejscu. Zauważyłem też, że chyba w najdroższej wersji doszła regulacja odcinka lędźwiowego w fotelu kierowcy - szok!
Ceny też nie są okazyjne (po części wina naszego prazwa i akcyzy 18,6 dla silnika większego niż 2,0 w przypadku diesla). Podobno poprawione jest też sterowanie napędem 4WD, ale tego w prezentacji nikt nie wspomniał, a chyba w mierę sprawny napęd dołączny to jeden z większych atutów Outlandera. Mocno reklamowanym rozwiązaniem są nowe ksenony, ale nie ma w nich chyba dynamicznego doświetlania zakrętów, oraz nie zauważyłem jakis fajnych wbudowanych ledów do jazdy dziennej, które mogłyby nadać autu wyrazistości.
W każdym razie przed zobaczeniem aut na żywo póki co nie wieszczę mu sukcesu poprzednika, ale życie pokaże, czy będzie miłe zaskoczenie, czy raczej klapa (być może bardziej auto zostało podszykowane na rynek amerykański, który różni się mocno od naszego i tam zrobi sprzedaż). Czasami rzeczywistość okazuje się lepsza niż świat z obrazka.
krzychu - 28-06-2012, 10:03
Straszny napisał/a: | Podobno poprawione jest też sterowanie napędem 4WD, |
Pewnie pod kątem mniejszego spalania.
Trochę szkoda, że aspirują to klasy wyżej, a nie bardzo mają o tym pojęcie... Szkoda, bo mogli zostać przy 'normalnym' wypasionym wyposażeniu (czego chcieć więcej od Intense+?) i bardzo dobrze (nisko) skalkulowanej cenie samochodu. Przynajmniej w PL taka konfiguracja się sprzedawała i to całkiem nieźle, ale nie tylko Polską Mitsubishi żyje.
rworks - 03-07-2012, 07:45
Outlander od dawna aspiruje do klasy wyższej. Jakoś tak się składa, że już Outlander II często jest klasyfikowany w klasie wyższej - i dlatego ciężko było uświadczyć np. porównania w Stanach/Australii O2 z CRV bo CRV jest klasyfikowana w small-SUV/compact-SUV, a O2 w mid-size-SUV/luxury-SUV. Taka przepaść Outlandera do CRV trochę dziwi, bo ani on dużo większy, a ma słabo spasowaną skórkę na mniejszych elementach. Ale czekam na O3 - trzeba zobaczyć w realu jak sobie poradzili ze środkiem.
Natomiast można chcieć więcej niż Intense+, można. W Instyle brakuje mi np. 2/3-strefowej klimatyzacji i aktywnego tempomatu z możliwością blokady maxa - np. max 140km/h. A w ogóle trzeba się też cieszyć, że porzucili wreszcie tego starego klekota VW 2.0 - miałem nieprzyjemność jazdy tym silnikiem co prawda w Seacie Exeo, ale wstręt i obrzydzenie do 2.0TDI 140KM pozostały na stałe (a diesle zazwyczaj lubię, ale nie to coś).
Acha - kalkulacja ceny taka jest tylko w PL. Np. w DE/NL O2 był w zależności od wersji wyposażenia był droższy 6000-11000EUR (przykład Instyle 2.4 CVT ~130tys.PLN i 42tys. EUR).
krzychu - 03-07-2012, 08:09
rworks napisał/a: | W Instyle brakuje mi np. 2/3-strefowej klimatyzacji i aktywnego tempomatu z możliwością blokady maxa - np. max 140km/h. |
Niech dopracują jednostrefową, a dopiero niech się potem biorą za 2 strefowe... Nie sądzisz, że tak lepiej? A Te aktywne tempomaty jakoś nie jestem przekonany. Najlepiej żeby jeszcze sam się trzymał swojego pasa.... Wtedy będzie łatwiej zasnąć kierowcy.
gigant87 - 25-07-2012, 10:44
pierwszy test:
http://motoryzacja.interi...ic,1813045,3460
13zbyszek13 - 25-07-2012, 11:09
Mimo wszystko z opinią wstrzymam się do momentu zobaczenia autka na żywo.
rezon - 25-07-2012, 11:52
Od września wchodzi też nowa Honda CRV. Honda już nie przyjmuje zamówień na poprzedni model, sprzedawane jest tylko to, co już wyprodukowane. Ceny egzemplarzy z silnikiem benzynowym mogą baaaaardzo mile zaskoczyć. za 110 kzł można mieć całkiem dobrze wyposażone autko.
Bulbo - 25-07-2012, 12:12
Ale ta nowa Honda jest tak samo paskudna jak Outlander albo i jeszcze bardziej
krzychu - 25-07-2012, 12:12
W sumie zostały spełnione Wasze narzekania... Z tego co pamętam to będzie ciszej, tapicerka miększa, 2 strefowa klima (pewnie działa lepiej niż jedno). Nawet zamykanie/otwieranie klapy rodem z lexusa (chyba, że ktoś wcześniej to miał w SUV-ie?) Teraz zacznie się inne narzekanie "za drogo"...
13zbyszek13 - 25-07-2012, 12:31
krzychu napisał/a: | W sumie zostały spełnione Wasze narzekania... Z tego co pamętam to będzie ciszej, tapicerka miększa, 2 strefowa klima (pewnie działa lepiej niż jedno). Nawet zamykanie/otwieranie klapy rodem z lexusa (chyba, że ktoś wcześniej to miał w SUV-ie?) Teraz zacznie się inne narzekanie "za drogo"... |
Kolego nie miarkuj wszystkich jednakowo, ja ze swojego miśka jestem bardzo zadowolony.
krzychu - 25-07-2012, 12:48
13zbyszek13 napisał/a: |
Kolego nie miarkuj wszystkich jednakowo, ja ze swojego miśka jestem bardzo zadowolony. |
A tam taka mała prowokacja. Z drugiej strony jeśli Ty jesteś zadowolony z obecnego, pewnie mniej jesteś z sugerowanych cen nowego....? Celując w trochę inną grupę docelową trochę odcięli się od obecnej... Chociaż zobaczymy jakie te ceny będą w praktyce.
Bulbo - 25-07-2012, 13:32
najważniejsze że przełączniki są z poprzednika i nie są podświetlane
i nie wiedzę tam pdc z przodu
rezon - 25-07-2012, 13:38
Bulbo napisał/a: | Ale ta nowa Honda jest tak samo paskudna jak Outlander albo i jeszcze bardziej | w środku wydaje się jednak ładniejsza - zwłaszcza z alcantarą a z zewnątrz, no cóż...
|
|
|