To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Rejestrator video - temat zbiorczy

jAZZMAN - 15-04-2013, 14:19

Ładnie to wygląda u Ciebie.

Fajne macie te parkingi podziemne 00:28.

Co do jasności to przy tej średnicy szkiełka faktycznie jaśniej może nie być.

Mam pytanie o te nieszczęsne 30 FPS.... Realnie jest te 30 "klatków" na "sekundu" ?

Owczar - 15-04-2013, 14:39

Realnie jest 29-30, więc trzyma parametry. W tych filmach widać braki w klatkach przez problem z zapisem. Karta jest ze starego aparatu, w którym były problemy z zapisem na niej. Miała iść na śmietnik. W takich okolicznościach i tak się dziwie, że zwykła SD poza klasą daje sobie radę.

Na 480p robi 60 klatek. Na jednym z FW mogłem ustawić FullHD z 15 klatkami, na tym nie mam tej opcji. Działanie w pętli 1,5,10,15 min. Wykrywanie ruchu też działa ok.

[ Dodano: 15-04-2013, 14:39 ]
Jedyne co wkurza to słabe kolory i kontrast, ale taki już urok tych kamerek. Nawet te powyżej 500zł mają z tym problem..

Owczar - 19-04-2013, 00:08

Obiektyw do kamerki dotarł.

Po małych modyfikacjach trafił w miejsce starego. Musiałem odkleić oryginalne szkiełko zasłaniające poprzedni obiektyw, powiększyć otwór i wkręcić obiektyw. Potem ustawianie ostrości i testy :)

Ostrość ok, można przestawiać na makro regulacją poprzedniego obiektywu.
W trybie zdjęć kamera korzysta z całej matrycy 3Mp natywnej rozdzielczości. W trybie video z centralnej części. Co sprawia, że w trybie zdjęć jest typowe rybie oko, a w trybie video szacuję kąt na 130-145 stopni. Czyli di video idealnie, bo efekt beczka nie jest aż tak widoczny. Testy w mieszkaniu wskazują, że niezależnie od położenia- centralnie czy skrajnie, ostrość jest taka sama. Nie miałem okazji testować podczas jazdy, ale może jutro się uda. Dodatkowo powiększyłem kąt odchylenia obiektywu, dzięki czemu mogę zamocować kamerę niemalże równolegle do szyby, a tylko obiektyw odchylić poziomo.

Z minusów... Żeby nie było tak pięknie, to przy mocnym świetle jest problem z odwzorowaniem kolorów. Nie wiem z czego to wynika, ale możliwe, że z lepszego światła. Jest problem z ciemną zielenią i niebieskim. Może to też kwestia filtrów, ciężko powiedzieć. Ale to aż tak bardzo nie boli. Żeby tylko zadowalająca ostrość była.

Prawie nie widać, że obiektyw nie jest oryginalny ;)

milo - 19-04-2013, 06:04

Owczar napisał/a:
Żeby nie było tak pięknie, to przy mocnym świetle jest problem z odwzorowaniem kolorów.

Nie wiem czy masz w menu ustawienie EFEKT -BARWNE poprawia kolory są bardziej nasycone u mnie tak jest a rejestrator chyba podobny masz

Owczar - 19-04-2013, 10:30

Próbowałem różne tryby, ale na starym jest ok, a na tym kolory są źle odwzorowane. Może jest tylko do monochromatycznych kamer, ale o tym nikt nie napisał w opisie na aukcji...
jAZZMAN - 19-04-2013, 10:41

Bardzo ładnie wcisnąłeś OKO do kamery ;)
Owczar - 19-04-2013, 10:42

Właśnie oglądam filmy i kolory są jak krajobraz na Marsie. Zastanawiam się czy oddawać obiektyw. Choć z drugiej strony numery rejestracyjne widać, ostrość jest dobra, a filmy nie są do oglądania tylko do innych celów...
jAZZMAN - 19-04-2013, 10:48

może być tak, że szybka była filtrem
możesz ją wsadzić tymczasowo?

Owczar - 19-04-2013, 10:57

Z szybką było to samo. Oryginalny obiektyw musiał mieć filtr podczerwieni, a ten nie ma. Mogę go założyć, ale w sumie będzie gorsza czułość. Teraz skojarzyłem, że przy tradycyjnym świetle jest lipa, ale przy energooszczędnym ładnie odwzorowuje barwy ;)

jAZZMAN - 19-04-2013, 11:03

w 00:30 bardzo ładnie widać na jakim świetle przejechałeś (to znaczy widać, ze świeci w sygnalizacji dolna lampka)
Owczar - 19-04-2013, 11:28

Dobrym rozwiązaniem byłaby rejestracja monochromatyczna. Ale szukam filtra...

Wpisuję filtr IR i oczywiście dla wszystkich filtr IR to filtr wycinający wszystko poza IR ;)

jAZZMAN - 19-04-2013, 12:50

Owczar napisał/a:
Wpisuję filtr IR i oczywiście dla wszystkich filtr IR to filtr wycinający wszystko poza IR ;)

Poszukaj na innej płaszczyźnie :)

Proponuję gałąź Astronomii ;) Tam filtr IR odcina IR. Są też UV IR. :)

Wpisz w googelkach "filtr blokujący ir" na pewno coś znajdziesz... cena jednak może być odstraszająca ;(

Owczar - 19-04-2013, 13:34

Niekoniecznie, kiedyś widziałem arkusze odcinające promienie IR. Można było sobie wycinać. Teraz nawet najtańsze obiektywy mają takie filtry.

Tylko tu świadomie go nie montują..

Owczar - 20-04-2013, 02:27

Wymontowałem filtr IR ze starego obiektywu. Wkleiłem do nowego i jest jak w oryginale ;) Choć zastanawiam się jeszcze czy nie nagrywać w monochromie bez filtra. Zwiększa to spektrum promieniowania i dość znacznie poprawia czułość przy słabym świetle i nocą....
jAZZMAN - 20-04-2013, 09:44

Owczar, i zajmuje mniej miejsca ;)