To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Geometria kół - problemy ze zbieżnością - Lancer CYxA

mazin - 23-02-2011, 15:35

Uwex napisał/a:
qubek999 napisał/a:
gosciu z serwisu stwierdził tak jak pisałem wyzej ze zwiazane jest to z długoscią drązków i umiejscowieniem silnika .
Sciąga bez wzgeldu czy droga jest sucha czy mokra. zawsze w prawo nawet jak kierownica jest skierowana lekko w lewo . Przy ostrym ruszaniu kierownica skreca o ponad 90 stopni

jakieś bzdury gada - nie może tak być. W USA już było by kilkanaście trupów i wielkie halo w mediach :lol:

U mnie nic nie ściąga, ani przy przyspieszaniu, ani podczas jazdy na wprost. Bajki w ASO opowiadają.

jaca71 - 23-02-2011, 19:20

qubek999 napisał/a:
gosciu z serwisu stwierdził tak jak pisałem wyzej ze zwiazane jest to z długoscią drązków i umiejscowieniem silnika .
Sciąga bez wzgeldu czy droga jest sucha czy mokra. zawsze w prawo nawet jak kierownica jest skierowana lekko w lewo . Przy ostrym ruszaniu kierownica skreca o ponad 90 stopni

bzdura ;)
Mnie na ori oponach nic nie ściągało. Po zmianie na chwalone GY UG7+ ciągnęło w... lewo :P Po zamianie kilku oponek jest na wprost.

Fakt że przy ponad 4000rpm na jedynce i na dwójce jest narwisty ale bez jaj żeby kierownice skręcało :P

Luk - 23-02-2011, 21:08

DjQuest napisał/a:
Wydaje mi się, że trochę ściąga, a raczej, że kierownica ma tendencję do lekkiego obrotu, ale jest to prawie niezauważalne. Z tym, że wydaje mi się, że KAŻDY mój samochód tak miał. A nie wynika to z rozkładu momentów i sił podczas przyśpieszania?

Tak się dzieje jak nie trzymasz kierownicy ? Bo jak trzymasz i skręca to przecież palce urywa

Oczywiście jak NIE trzymam. Z tym, że właściwie przy bardzo dynamicznym ruszaniu, takim, żeby wystąpił ten efekt, i tak zawsze trzyma się kierownicę :) Dlatego pisałem, że niezauważalne.

PS. Miałem dziś sprawdzić, ale niestety przy tych warunkach każde bardziej dynamiczne ruszenie kończy się poślizgiem kół :)

qubek999 - 24-02-2011, 07:36

u mnie ściąga w prawo nawet jak sie załącza sys. ACS , tylko troche mniej .

jak bede chwile to moze uda mi sie nagrać filmik jak ściąga :)

megas1 - 28-02-2011, 11:16

No i posprzątałem po ASO w Boguchwale. Pojechałem na sprawdzenie geometrii i wyszło że w ASO sprawdzili tylko przód, a tył olali (mam na wydruku). Gość u którego dzisiaj sprawdzałem ustawienia powiedział, że w tych autach trzeba od razu sprawdzić wszystkie koła.
berladi - 18-05-2011, 18:56
Temat postu: Ząbkowanie opon
Witam.Spotkaliście się w swoich miśkach z ząbkowaniem opon(mam dunlopy)? :( Dotyczy tylnej osi.Dodatkowo trafiła mi się wadliwa opona przy której auto ściąga.Zaczęło po przekładce wiosennej ściągać w lewo.Po pewnym czasie przełożyłem oponę na przednią oś prawą i zaczęło ściągać w prawo.Opona trafiła na tył i mam spokój.Przebieg 20000.
Zbigi - 18-05-2011, 21:05
Temat postu: Re: Ząbkowanie opon
berladi napisał/a:
Witam.Spotkaliście się w swoich miśkach z ząbkowaniem opon(mam dunlopy)? :( Dotyczy tylnej osi.Dodatkowo trafiła mi się wadliwa opona przy której auto ściąga.Zaczęło po przekładce wiosennej ściągać w lewo.Po pewnym czasie przełożyłem oponę na przednią oś prawą i zaczęło ściągać w prawo.Opona trafiła na tył i mam spokój.Przebieg 20000.

Wydaje mi się, że może chodzić o geometrię ustawioną na "styk". Dlatego samochód jest tak czuły na opony. W ASO mogą Cię spuścić na bambus mówiąc, że wszystko w normie (i pewnie jest w normie). Koła mogą być w pewnych widełkach ustawiane zbieżnie lub bardziej rozbieżnie. Najlepiej pojechać na jakąś zaufaną stację diagnostyczną z dobrym ,"bardzo, bardzo" dobrym sprzętem i sprawdzić ustawienie zbieżności. Jak na styk to niech skorygują. Jak nie halo to wrócić i skorygować aby znaleźć ten złoty punkt w tych widełkach.

megas1 - 19-05-2011, 07:50

Dobrze prawi, jedź na kompletną geometrię - niech ci dadzą wydruk i ustawią tymi "lustrami i laserami". U mnie pomogło... do zmiany opon na letnie. Pomylili chłopaki opony i teraz leciutko ciagnie w prawo ale olewam bo inni, którzy kierują moim miskiem nie zwracają na to uwagi. Widocznie mam zbyt perfekcyjne potrzeby.
krzychu - 19-05-2011, 11:00

megas1 napisał/a:
leciutko ciagnie w prawo

Droga powinna być zawsze trochę pochylona w prawo żeby woda ściekała....

olosoft - 19-05-2011, 11:18

Za ząbkowanie opon może także odpowiadać zbyt wysokie ciśnienie w ogumieniu i/lub jeżdżenie przeładowanym samochodem.
Zbigi - 19-05-2011, 12:29

olosoft napisał/a:
Za ząbkowanie opon może także odpowiadać zbyt wysokie ciśnienie w ogumieniu.

Raczej za niskie ciśnienie.

olosoft - 19-05-2011, 12:38

Zbigi napisał/a:
olosoft napisał/a:
Za ząbkowanie opon może także odpowiadać zbyt wysokie ciśnienie w ogumieniu.

Raczej za niskie ciśnienie.

Jednak bym polemizował. Ale uśrednijmy, że "nieprawidłowe ciśnienie" powoduje ząbkowanie. :P

"Artykuł" przy okazji:
http://www.opony.com.pl/a...ie-opon/?id=116

April77 - 19-05-2011, 12:46

Mnie delikatnie też ząbkują tylne opony ZIMOWE (dwa miesiące, styczeń- luty jeździłem autostradami z większymi prędkościami i miałem je napompowane do 2,5 (przebieg 5tys km)
W marcu przełożyłem na letnie dunlopy (ciśnienie 2,2) i zrobiłem przebieg około 10 tyś i jest gładziutko.
U mnie więc wina leży po stronie opon (albo ich budowa (nokian) albo właśnie za duże ciśnienie)

megas1 - 19-05-2011, 15:53

krzychu napisał/a:
megas1 napisał/a:
leciutko ciagnie w prawo

Droga powinna być zawsze trochę pochylona w prawo żeby woda ściekała....

No wiem, wiem, tylko przewrażliwony jestem ostatnio po wizycie w ASO. Pisałem juz o tym

berladi - 19-05-2011, 15:56

Witam.Problem ze ściąganiem pojawił się gdy zmuszony byłem dokupić oponę(oryginalną jakiś debil pociął mi nożem pod sklepem).Jeździłem przez parę dni na zapasie.Po założeniu nowej opony i stwierdzeniu ściągania udałem się do aso na ustawienie zbieżności i to tam wyszła wada opony.Co do zbieżności to wydaje mi się że nie istnieje pojęcie "na styk",gdyż albo coś mieści się w zakresie tolerancji albo nie.Powtarzam że problem tkwi w oponie.Dlaczego po przerzuceniu jej do tyłu problem ustąpił?
Co do ciśnienia mam na naklejce 2,4 i tego pilnuję i może tu tkwi sedno.Starszy rocznik ma 2,2 a przynajmniej tyle pompuje.Poza tym wiele osób nawet nie potrafi stwierdzić czy opony ząbkują czy nie.Znajomy stwierdził że nie widzi różnicy pomiędzy moimi oponami(oczywiście nie powiedziałem które ząbkują).