[02-06]Lancer CS0 - jaki olej wlac??
apg2312 - 05-10-2015, 16:21
mrcng napisał/a: | producent wlasnie taką klasę lepkości zalecał w NASZEJ (POLSKIEJ) strefie klimatyczniej...gdzie np. krajach polożonych bardziej na południe 5w40 było zalecane |
Rozumiem, że w Polsce 5W30, ale już w położonej bardziej na południe Słowacji 5W40 ? Ciekawe...
Ale jeśli przypomnisz sobie choćby tegoroczne lato, gdzie temperatury były jak na nasz kraj dość wysokie, powiedziałbym, że odpowiadające zwykłym letnim temperaturom w położonych dużo bardziej na południe Włochom, Grecji czy Turcji, to może jednak nie będziesz na ślepo wierzył zapewnieniom producenta ?
Bo bez urazy - ale ja osobiście w miałbym taką instrukcję.
mrcng napisał/a: | dla wyjaśnienia: |
Mi wyjaśniać nie musisz. Podałem wcześniej linki, co która norma oznacza.
mrcng napisał/a: | 90% forum corolli clubu z którego, że tak powiem..."przeszedlem" jezdziła na 5w30. Wszyscy chwalili |
Nie pisałem o niskich, zimowych temperaturach, tylko o wysokich letnich. Zresztą, trudno zimą nie chwalić olejów 0Wxx czy 5Wxx.
mrcng napisał/a: | wiec dywagacje o zerwaniu filmu olejowego moge wsadzic miedzy bajki |
Mhm. Możesz. Widocznie nie widziałeś jeszcze aut z zatartym silnikiem, gdzie przyczyną było właśnie zerwanie filmu olejowego. Napisałem wcześniej wyraźnie :
Cytat: | Tyle tylko, że w skrajnych przypadkach, czyli wysoka temperatura powietrza+żyłowanie silnika może dojść do zerwania filmu olejowego, co skończy się wiadomo czym. |
i wbrew pozorom wcale nie chodziło mi tutaj o 300 czy 500 konne silniki, tylko o a auta z segmentu B/C/D. Ja widziałem już takie właśnie przypadki (na zaprzyjaźnionych warsztatach oczywiście). Fakt, nie setki tygodniowo, bez przesadyzmu, ale kilka sztuk - i dla mnie to wystarcza.
apg2312 napisał/a: | i nie pisz nastepnym razem o skrajnej głupocie bo to zle o tobie swiadczy |
Posłuchaj mnie uważnie - jeśli o mnie chodzi, to możesz podjechać do supermarketu i kupić olej rzepakowy, a jak się szarpniesz, to słonecznikowy lub oliwę z oliwek, wlać do silnika i na tym jeździć. Twój cyrk, Twoje małpy, Twoje auto i nic mi do tego. Zgadza się ?
I to samo dotyczy się każdego innego posiadacza samochodu - pod warunkiem, że dany posiadacz wie co robi, i jest zaznajomiony z zarówno zaletami, jak i wadami danego oleju.
A niestety oleje paliwooszczędne 0W30/5W30 oprócz zalet posiadają też wady, o których głośno się nie mówi.
krzychu - 05-10-2015, 17:12
apg2312 i mrcng proszę o obniżenie tonu wypowiedzi.
Od siebie dodam, że sformułowanie
apg2312 napisał/a: | moim zdaniem jest to klasyczna głupota. |
Jest moim zdaniem na granicy tego forum, a na pewno na granicy dobrego smaku.
Nie jeden raz widziałem w zaleceniach producentów olejów 5W30... A producentowi olejów powinno raczej zależeć na sprzedaniu droższego 5W40-50....
apg2312 napisał/a: | gdzie przyczyną było właśnie zerwanie filmu olejowego |
Wybacz ale nie uwierzę, że przyczyną było zastosowanie oleju 5W30 zamiast 5W40 tylko np:
- zastosowanie najtańszego oleju
- zastosowanie podrabianego oleju
- nie stosowanie się do zaleceń skrócenia interwałów w przypadku ciężkich warunków użytkowania (a w Polsce żadne na pewno nie są lekkie)
- przegrzewanie oleju (czy to normalnie czy to np. przez brak chłodzenia turbiny)
W stanach leją pół systetytki do tych samych samochodów i jakoś jeżdżą. A Ty próbujesz przekazać, że używanie markowego oleju 5W30 syntetycznego lub HC może zaszkodzić silnikowi... Pomyśl o tym w ten sposób... Chyba nie tędy droga...
apg2312 napisał/a: |
A niestety oleje paliwooszczędne 0W30/5W30 oprócz zalet posiadają też wady, o których głośno się nie mówi. |
Hmm pokaż mi jeden markowy paliwooszczędny olej 5W30 A3/B4.
A co do A1/B1, czy A5/B5 to oczywiście jasnym jest, że oszczędność paliwa odbija się na jakości filmu olejowego i takich olejów nie zalecam raczej nikomu....
Co do temperatur na zewnątrz. W ciepłych stanach (dużo cieplej niż w Polsce) USA jeżdżą na 0W20 fabrycznie w Mitsubishi... Do tego jest termostat, ciecz chłodząca itd... Olej przegrzejesz butem, a nie temperaturą zewnętrzną... Jeśli się silnik np. po tuningu lub na torze przegrzewa to trzeba mu dołożyć wymiennik ciepła lub chłodnicę oleju... A nie szukać problemu w oleju.
Podsumowując moim skromnym zdaniem do 1,6 na pewno markowy 5W30 A3/B3/B4 jest bardzo dobry i właściwy. 5W40 nie będzie gorszy, ale moim zdaniem nie będzie też lepszy szczególnie, że użytkownicy zgłaszają lepszą pracę kasatorów luzów zaworowych na olejach 5W30. Do tego niestety w 1,6 jest mało tego oleju. Więc zamiast się zastanawiać czy 5W30 czy 40 to lepiej utrzymywać wysoki stan oleju.
Dla 4G63 przez dużo wyższe odcięcie lepiej zalać 5W40.
apg2312 - 05-10-2015, 17:56
krzychu napisał/a: | A Ty próbujesz przekazać, że używanie markowego oleju 5W30 syntetycznego lub HC może zaszkodzić silnikowi... |
Zacytuję sam siebie drugi raz !!!!!
Cytat: | Tyle tylko, że w skrajnych przypadkach, czyli wysoka temperatura powietrza+żyłowanie silnika może dojść do zerwania filmu olejowego, co skończy się wiadomo czym. |
Czy teraz jest to zrozumiałe ?
Nie napisałem wbrew pozorom, że zawsze i wszędzie zalanie oleju 0W30/5W30 kończy się bezwarunkowo zatarciem silnika !!!!!!
A zauważ, że w Polsce wiedza na temat olejów jest, jaka jest. 5W40 to syntetyk, 10W40 semi, a 15W40 to mineralny - taka jest wiedza przeciętnego Polaka. I w sumie nie ma czemu się dziwić...
Więc ktoś, kto idzie kupić olej, to najczęściej "uzbrojony" jest w znalezioną na necie wiedzę, że ktoś tam poleca olej 5W30 - i tyle. Co przeciętny Polak wie o normach ACEA czy API ? I teraz trafia na równie "kompetentnego" sprzedawcę, który o olejach ma często takie samo pojęcie jak kupujący, a zdarza się, że i sporo mniejsze...
Bo jeszcze nie spotkałem (widać mam pecha) sprzedawcy, który potrafiłby to tak jak Ty wytłumaczyć, tu cytuję :
krzychu napisał/a: | A co do A1/B1, czy A5/B5 to oczywiście jasnym jest, że oszczędność paliwa odbija się na jakości filmu olejowego i takich olejów nie zalecam raczej nikomu....
(...)
Podsumowując moim skromnym zdaniem do 1,6 na pewno markowy 5W30 A3/B3/B4 jest bardzo dobry i właściwy. 5W40 nie będzie gorszy, ale moim zdaniem nie będzie też lepszy szczególnie, że użytkownicy zgłaszają lepszą pracę kasatorów luzów zaworowych na olejach 5W30. Do tego niestety w 1,6 jest mało tego oleju. Więc zamiast się zastanawiać czy 5W30 czy 40 to lepiej utrzymywać wysoki stan oleju. |
Więc o ile przepraszam wszystkich za moje słowa o "klasycznej głupocie", to wbrew pozorom wcale nie uważam, że ta dyskusja w ogóle nie miała sensu Ktoś, kto przeczyta ten temat na pewno skorzysta
krzychu - 05-10-2015, 19:07
apg2312 napisał/a: |
Czy teraz jest to zrozumiałe ? |
No nie do końca. Bo w skrajności przy -25 i długim postoju może się okazać, że olej zostanie zassany 2 sek później do pompy olejowej i silnik będzie bez smarowania... Tak to jest ze skrajnościami i to nie prawda, że 5W30 działa tak samo jak jest zimno jak 5W40 bo:
Lepkość, mm2/s w temperaturze 40 ºC. ASTM D-445
Synpower 5W30 vs 5W40
71 vs 85 = 17% różnicy przy niskich temperaturach....
A co dopiero poniżej 0?
Prędzej zrozumiałbym jakby ktoś wybrał 5W40 bo często jeździ z butem w podłodze, a odcięcie to jest na każdym biegu... Ale tak raczej użytkownicy 1,6 nie jeżdżą, dużo bardziej się im przyda bardziej rzadki olej po odpaleniu, który lepiej wypełni kasatory (nie wiem czy widziałeś jak to działa, mnie ten mechanizm nie napawa optymizmem szczególnie przy gęstym oleju).
apg2312 napisał/a: | Ktoś, kto przeczyta ten temat na pewno skorzysta |
Na pewno nie starci tylko tych tematów już było sporo...
apg2312 napisał/a: | Co przeciętny Polak wie o normach ACEA czy API ? I teraz trafia na równie "kompetentnego" sprzedawcę |
Tak oczywiście nic nie wie. Ale jak chce to się dowie o tym wszystkim i odleci jak dojdzie do wniosku, że to co wlewał do silnika to nie syntetyk tylko HC.... Ale czy to ma aż takie wielkie znaczenie? Moim zdaniem ten przeciętny polak pojeździ na każdym oleju, który spełnia wymagania producenta. Bo ten przeciętny polak tutaj nie trafi, nie kręci silnika do odcięcia itd itp...
mrcng - 05-10-2015, 21:03
apg2312, mowisz o skajnych przypadkach...a ja mowie o typowym użytkowaniu. O skrajnościach możemy dywagować w nieskończoność.
krzychu, chylę czoła za merytoryczne wyjaśnienie o co mi chodzi. kolegaapg2312, układu chłodzenia nawet nie brał pod uwagę...jezdziłem w to gorące lato silnikiem turbo i przy butowaniu nic sie silnikowi nie stało. Jezdzilem na millers oil z nano technologią longlife eco.. jezdzilem też i na tańszych olejach spelniajacych normy i zalecenia producenta wiec mam porównanie.
Poza tym uzytkownik apg2312, od razu zaklada brak wiedzy KAZDEGO uzytkownika. A niech wejdzie na strone corolli clubu czy tez avensis.info i niech zobaczy wątki olejowe....są po 60-100 stron a nie jak tutaj po 7 wiec troche szacunku. Jesli chcesz porozmawiac o olejach to pogadaj z kolegą croom (Piotrek) na stronie zmienolej.... zeby nie bylo reklamy oleje mozna kupic gdzie sie komu podoba.
Miska teraz zalałem Fuchsem Supersyn 5w30 spelniajace odpowiednią norme ACEA A3 (wg ksiazki instrukcji). Takze nie ma co pisac o SKRAJNOSCIACH bo tak to bym w ogole z domu nie wychodzil po żaden olej
aha...tu w lublinie mamy taki sklep z olejami (glownie internetowy)...z zaopatrzeniem dla milosnikow Subaru...i wlasciciel tegoż sklepu jezdzi subarakiem z mocnym silnikiem na Millers Oil Longlife ECO 5w30...i rowniez butuje to auto i rowniez o zerwaniu filmu olejowego mowy nie ma. TO dobry olej.
luqash - 05-10-2015, 21:05
Moim zdaniem zawsze warto dysutować
Ja właśnie na dniach będę wymieniał olej (3ci raz w tym roku). Najpierw był BP Visco 3000 10w40, potem przesiadka na mobil 10w40 i o dziwo silnik pracuje nieco głośniej. Zastanawiam się czy nie zalać 5w40, może jakiś Valvoline...
Czy ktoś z forumowiczów przesiadał się z 10w na 5w? Jestem ciekaw wrażeń. Wiem, że teoretycznie nic to nie zaszkodzi, co zostało w tym temacie już kilkukrotnie napisane, ale czy ktoś ma osobiste doświadczenia na tym polu? Najlepiej przy silniku 2.0? I czy właściwie warto to zrobić? przebieg 165kkm, 70% to autostrady, czasem długie trasy. Wskazówka obrotomierza tylko sporadycznie zbliża się do czerwonego pola
P.S. normalnie nie wytykam błędów ort., ale zawsze mnie to razi... szanujmy się - Polak przez wielkie P )
Pzdr
mrcng - 05-10-2015, 21:12
luqash, ja przesiadlem sie wlasnie teraz z 10w40 na 5w30. Roznica jest w portfelu. Lepszy start auta i niższe minimalnie spalanie. Poprzednie auto tez tak zrobilem (corolla 2.0 d4d silnik 1cdftv) przy corolli zrobilem też płukanke millersem. Polecam i problemow nie bedzie. A oczywiscie na temat plukanki to od mechanika co mi olej wymienial to się osłuchałem....szkoda gadać.
luqash - 05-10-2015, 21:28
Ok, Najbardziej zależałoby mi na zminimalizowaniu poborów oleju przy lpg - teraz muszę dolewać ok. 1000 ml na 8-9 tyś km.
kiedyś na forum Renault znalazłem taką broszurkę na temat olejów z wypowiedziami (podobno) jednego z projektantów silników mercedesa. Co prawda ma już 10 lat... Do poczytania, udostępniam.
https://drive.google.com/file/d/0B2iW8JQUoVMQMTIzMzdFNzQ2MTU3MDE0MDowLjE/view?pli=1
mrcng - 06-10-2015, 09:09
luqash, sprawdz czy nie masz wycieków. Miska olejowa cała jest? Nic się nigdzie nie poci? Dynamicznie jeździsz? Do lpg zalecają oleje z wysokim TBN. Szukaj po kartach produktu.
luqash - 06-10-2015, 11:35
Nic nie wycieka, przed założeniem instalacji lpg silnik nie brał ani grama oleju. Instalację mam niecałe pół roku. Jeżdżę dość dynamicznie, ale bardzo rzadko kręcę pow. 6000rpm
Iwonka - 06-10-2015, 11:40
ja tam nadal polecam bazujac na wlasnych doswiadczeniach 5W40 zamiast 5W30 do lancerowego 1.6. A to dlatego
- na 5W30 klepala hydraulika rano gdy zblizal sie interwal wymiany, nawet jesli oleju byl max. Na 5W40 tego nie ma
- zuzycie paliwa jest dokladnie identyczne, liczylem na mniejsze niestety tak nie jest. Licze kazde tankowanie wiec mam wiec duza probke statystyczna
- zuzycie oleju na 5W30 jest nieco wieksze (0.3+L/100 vs ok 0.25L/1000)
jedyny plus 5W30 byl przy -25...-30 poniewaz rozrusznik lzej krecil
5W30 mialem wlany przez 1 sezon, potem wrocilem do 5W40, oba SynPower. Obecnie przeszedlem na 5W40 Elfa 900NF i tak raczej zostanie, jest 2x tanszy a roznicy w dzialaniu silnika nie zauwazam.
pozdr
Alex
krzychu - 06-10-2015, 12:07
Iwonka/Alex - kurde dałby głowę, że pisałeś o lepszej pracy kasatorów na 5W30...
Daniel1984 - 06-10-2015, 12:43
Też chcę zmienić z 10W40 tylko jak czytam to są zwolennicy 5W30 i 5W40 i pytanie który wybrać. Mogę kupić ze sprawdzonego źródła Castrol Edge 5w30 FST tylko jak się sprawdzi w moim 1.6 4G18?
krzychu - 06-10-2015, 13:06
Castrola odradzę. A czy 5W30 czy 5W40 to sobie wybierz jak sportowo jeździsz i z jakimi prędkościami. Bo 6000 na każdym biegu czy prędkości >140 na niemieckiej autostradzie to śmiało 5W40. A jak raczej spokojna jazda to 5W30 i już. Oczywiście A3/B3/B4
mrcng - 06-10-2015, 13:52
Iwonka, jaki to dzwiek "klepiacej hydrauliki"? bo ja czegos takiego nie slysze.
Daniel1984, to masz do wyboru. Ja na razie jeżdzę na Fuchs SuperSyn 5w30 kolegaIwonka, na Valvoline Synpower 5W40. Z tego co widze ten drugi jest też ok 30-40zł tańszy.
[ Dodano: 06-10-2015, 13:55 ]
Daniel1984, ten Castrol Edge 5w30 FST nie spełnia A3/B3/B4 o której to normie pisał powyżejkrzychu, więc lepiej tego nie lać. Choć z ksiażki serwisowej mojego auta widze, że głownie na takim oleju jezdzilo poprzednio moje auto..wiec słabo
|
|
|