To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Nowy VR-4 czaaarny :)

Tomek - 29-10-2012, 11:54

tresorex napisał/a:
Najlepiej za dużo nie mówić o stanie auta jeśli ma jakieś uszkodzenia bo wtedy zaniżają wartość.

najbardziej śmieszy mnie silenie się TU na wycenę wartości auta, przy szkodach dalece odbiegających od szkody całkowitej
sam rzeczoznawca, po kilku chwilach zastanowienia przyznał mi rację, że jest to głupie

tresorex - 29-10-2012, 12:00

Mój colt miał wartość rynkową ok 3000 więc nawet za małą wgniotkę dostawałem szkodę całkowitą...wypłacali ok 2000zł i zostawiali mi auto. Ostatnio chyba jednak coś się zmieniło ponieważ za ryskę na zderzaku i masce (kobieta wymusiła pierwszeństwo na rondzie i oparłem się o jej drzwi maską) dostałem 1900zł bez szkody całkowitej ;)
Xsystoff - 29-10-2012, 19:47

tomek84 napisał/a:

najbardziej śmieszy mnie silenie się TU na wycenę wartości auta, przy szkodach dalece odbiegających od szkody całkowitej

Wystarczy popatrzec na cene zderzaka w ASO - kilka albo i kilkanascie tysiecy zlotych, wiec o szkode wcale nie trudno w przypadku starszych aut lub aut do ktorych zamiennikow nie ma (szczegolnie japonczyki). W przypadku Legnuma wydaje mi sie, ze policza jakas smieszna kase za reanimacje zderzaka (notoryczne zanizanie roboczogodziny i ceny za lakierowanie elementu) albo policza zderzak od zwyklego V6 (i chyba nie musze pisac czemu nie odwolywac sie w tym przypadku), ktory i tak pewnie w ASO przekracza wartosc Gala V6 wedlug eurotaxu czy innego wyceniacza wartosci aut. Generalnie druga opcja jest absolutnie nieoplacalna dla ubezpieczyciela, dlatego wydaje mi sie ze policza 250zl za lakierowanie + 2 roboczogodziny na przygotowanie czyli obstawiam jakies 310-340zl max. Do wydechu ciezki mi sie odniesc, ale na 99% znajda zamiennik Bosala za 300 czy 400zl (chyba ze w Galu nie ma koncowego jako oddzielnego) i potracajac 60% (bo jednak nowy wydech zwieksza wartosc auta wiec maja racje) wyplaca max 500zl. Nie sadze zeby dali cash za nowy zderzak czyli pewnie z 8-9 tys jak nie lepiej.

Odnosnie odliczania amortyzacji czyli slynne 60% to juz NSA wielokrotnie prostowal takie dzialania ubezpieczycieli jesli chodzi o czesci niepodlegajace zyzyciu eksplatacyjnemu (np. zderzaki, drzwi itp). Dysponuje odpowienimi sygnaturami akt z wyrokiami jak ktos chce ;)

volve - 29-10-2012, 20:53

Hmm...a ja się tak zastanawiam, czy nie lepiej, jakby robić auto bezgotówkowo...tylko pytanie, które zakłady w Szczecinie mają jakąś umowę z Liberty Direct...
Xsystoff - 29-10-2012, 21:16

Jak przyjdzie kosztorys to pomyslimy :)
Bartek - 30-10-2012, 09:24

Zderzak, belka, wszystkie gadżety montażowe (płaskowniki, końcówki przy wydechu, spinki) do Legnuma kosztowały ok. 3000 zł netto jak miałem wjazd w tył zimą 01.2010 - widziałem fakturę
wookash83 - 30-10-2012, 19:32

dziś rzeczoznawca obejrzał porobił zdjęcia spisał notatki i mam czekać na kontakt z strony Liberty..dziś mówił że raport im wyśle więc zobaczę kiedy będzie wycena sam mi nie chciał przesłać raportu przed wysłaniem do Liberty..

aha i były pytania w stylu:
Czy bierze Pan udział w wyścigach??
A ile spala benzyny??
więc trochę jednak popytał o użytkowanie..

robertdg - 30-10-2012, 19:49

wookash83 napisał/a:
A ile spala benzyny??
Poważnie, przeca miało nie być testów :lol:
Tomek - 30-10-2012, 20:08

robertdg napisał/a:
wookash83 napisał/a:
A ile spala benzyny??
Poważnie, przeca miało nie być testów :lol:

a te pytania były w formularzu? pod którym się podpisałeś?
czy po prostu "rzeczoznawca" był ciekawy ?

wookash83 - 30-10-2012, 20:18

nie no pytał się :) ogólnie na samym początku się zdziwił wyglądem auta i przy robieniu zdjęć zadał te pytania nic nie notując..pod koniec po szczegółowych zdjęciach na kanale wydechu i zderzaka, obejrzał klapę bagażnika na styku z lampą lewą porobił zdjęcia alusów, hamulców, silnika i sprawdził grubość lakieru..30 minut mu zeszło..
Szwagroz - 31-10-2012, 06:18

to teraz uważaj bo się gość zgrzał i jeszcze ci go zajuma :>
wookash83 - 06-11-2012, 19:33

Przyszła wycena z Liberty jak to pierwsza wycena nie wygląda za dobrze..

Jakieś porady?? Jaki mam czas na odwołanie się?? na razie miałem wybraną opcję przelew na konto ale mocno się zastanawiam nad wyborem: naprawa w wskazanym przez nich warsztacie..

inq - 06-11-2012, 19:47

30 dni masz. To z AC czy OC?
fabryka24 - 06-11-2012, 20:08

Postrasz ich , że oddasz miska na naprawę bezgotówkową , do serwisu Mitsubishi , generalnie trochę słabo policzyli ,powinno być przynajmniej 1800.
wookash83 - 06-11-2012, 20:16

inq ubezpieczenie z OC.