Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4
robertdg - 27-09-2012, 21:10
Xsystoff napisał/a: | teraz wyskakujemy ze nowoczesne czterocylindrowe turbobenzyny jak 1.8 TFSI czy 2.0 TFSI po programie jezdza jak przenajswietszy gral tego forum czyli VR4 majac polowe mniej cylindrow, polowe mniej turbosprezarek i spalajac polowe mniej paliwa Swietokradztwo, a jeszcze na dodatek to wszystko przez Skode, plebejska marke plebejskiego producenta, z kura w logo, a gdzie jej do diamentow... Litosci... | Typowy trolling, najwięcej do powiedzenia ma ten co uważa swoje racje za słuszne
mkm - 27-09-2012, 21:38
rezon napisał/a: | I pomyśleć, że ich współpraca rozpoczęła się od montażu Passata chyba w czerwcu 1993r, gdzie uroczyście w czeskiej TV pokazywali montaż pierwszej szt. w Mladej. przymocowali dwa zderzaki, cztery listwy na drzwiach, cztery koła i wyjechał Passat . |
rezon, współpraca rozpoczęła sie na grubo przed 1993 rokiem
rezon - 27-09-2012, 23:00
Może jakaś tam była - zakupy rozwiązań, licencje itp - jak u nas z FIatem, ale akurat byłem w Czechach, jak pokazywali uroczysty montaż Paska i chyba to był 1993 ew. 92 lub 94. Już znalazłem - VW kupiło Skodę w 1991r..
tomekrvf - 27-09-2012, 23:05
Superb...Z chęcią zamieniłbym galanta na Superba. W tym samochodzie nie ma opcji żeby dzieciaki w fotelikach kopały w oparcia przednich siedzeń:) Poza tym, wykonanie, zabezpieczenie antykorozyjne, wygłuszenie i inne istotne rzeczy jak hamulce, zawieszenie itp biją na głowe wszystkie aktualne produkty Mitsu. Szczerze powiem, że przyjemniej jeździ mi się nowym Superbem niż Volvo S60 D5.
W tym tygodniu miałem okazję polatać Golfem VI 1.2 TSI z DSG 7 biegów i pełen szacun dla inżynierów VW - cicho, dynamicznie i oszczędnie.
Niestety patrząc na nowego Outlandera, Mitsu jest totalnie zacofane technologicznie. A za hamulce przejęte z poprzedniego modelu nowy Out dostaje 2-.
Rezon, z tymi 50 mikronami lakieru to jakiś błąd. Mierzyłem nowe skody to mają 140-160 um.
PS Zapomniałem dodać że jak wsiadłem w Alfę już nie chcę innego samochodu:)
rezon - 27-09-2012, 23:19
tomekrvf napisał/a: | Rezon, z tymi 50 mikronami lakieru to jakiś błąd. Mierzyłem nowe skody to mają 140-160 um.
PS Zapomniałem dodać że jak wsiadłem w Alfę już nie chcę innego samochodu:) | tak pokazywał czujnik w wielu miejscach. Sprawdzę jeszcze innym. Alfa 159 czy Giulietta jest pięknie wykonana - jak zawsze Alfa zresztą, a i jakość też podobno znacznie się poprawiła. Niestety jest dla mnie mało praktyczna - moje oczekiwania są wciąż bliżej Outka niż Alfy czyli duży i pojemny dupowóz, a nie obiekt westchnień
mkm - 28-09-2012, 03:03
rezon napisał/a: | Sprawdzę jeszcze innym. |
Obowiązkowo - chyba, że jesteś w stanie sprawdzić markę i model poprzedniego miernika.
Jeżeli wskazania będą identyczne co za pierwszym razem, a miernik "normalny" to od razu reklamuj auto - bo znowu będzie za późno .
Student - 28-09-2012, 08:15
Chyba całą ta dyskusję należało by podsumować w ten sposób że całe porównanie jest nie na miejscu.
Szczególnie porównywanie Superba do budżetowego SUVa lub Gala z przed 16 lat jest nie na miejscu.
Mitsu obecnie nie ma samochodu który może zastąpić Gala i konkurować z innymi markami.
Co do grubości lakieru to wartości powinny być ponad 100 , przeważnie sa ok. 140.
rezon - 28-09-2012, 08:21
Student napisał/a: | Szczególnie porównywanie Superba do budżetowego SUVa | ten "budżetowy" SUV kosztuje więcej niż Superb, więc nie jest wcale taki "budżetowy", to podobno Skoda to plebejska marka . A porównuję je z prostej przyczyny - jak większość posiadaczy samochodów najlepiej porównuje się nowy do ostatnio posiadanego. A może to być przydatne obecnym posiadaczom Outka, bo na razie nie spotkałem wypowiedzi - "ja kupię Outka III, bo jestem zachwycony II".
Hubeeert - 28-09-2012, 08:39
mkm nie trolluj.
Maciek rozumiem, że rezon ma pewną nazwijmy to "przeszłość", ale dość.
Superb którym jeździłem to 2.0 TDI 170KM w full opcji bez AWD. tomekrvf napisał/a: | W tym samochodzie nie ma opcji żeby dzieciaki w fotelikach kopały w oparcia przednich siedzeń:) Poza tym, wykonanie, zabezpieczenie antykorozyjne, wygłuszenie i inne istotne rzeczy jak hamulce, zawieszenie itp biją na głowe wszystkie aktualne produkty Mitsu. Szczerze powiem, że przyjemniej jeździ mi się nowym Superbem niż Volvo S60 D5. | Dokładnie tak. Jedyne co mi nie do końca odpowiadało to klimatronik, ale nikt nie jest doskonały - w nowym BMW 7 też nmi to nie odpowiadało.
rezon - 28-09-2012, 09:29
Hubeeert napisał/a: | Jedyne co mi nie do końca odpowiadało to klimatronik | układ sterowania czy praca? Klawisze sterujące kierunkami faktycznie mogłyby być większe, bo muszę patrzeć, gdzie który jest. Do pracy nie mam zastrzeżeń - praktycznie nie dotykam pokrętła temperatury. Zobaczę jeszcze przy temp. ekstremalnych, bo tak jak obecnie to każdy będzie świetny - nawet Outkowy też był. Tylko zimą i latem wychodziły niedociągnięcia lokalizacji czujnika temperatury , bo wydajność to Outek miał .
Komandor - 29-09-2012, 17:36
Jak dla mnie to oferta Skody Superb (silniki/wyposażenie/cena/jakość) wygląda duuuuuzo lepiej niz to co oferuje Mitsu dla O2. Dla O3 rewelacji sie raczej nie spodziewam. Byloby idealnie gdyby Superb Kombi z silnikiem 1.8 TSI i 4x4 miał w opcji skrzynię DSG i dzieloną tylną klapę (bo mam krótki garaż). Przez tą klapę byłem nawet skłonny kupić bąbla zwanego Koleosem (taki tam sentyment do Renówek) ale zwabił mnie blask diamentów
pozdro
rezon - 29-09-2012, 17:44
Komandor napisał/a: | Byloby idealnie gdyby Superb Kombi z silnikiem 1.8 TSI i 4x4 miał w opcji skrzynię DSG i dzieloną tylną klapę (bo mam krótki garaż). | niestety albo rybki - albo akwarium . DSG i 4x4 tylko w 2.0TDI CR albo 3.6 FSI V6. A klapa dzielona to żadnym. Klapa dzielona mi niepotrzebna, ale 8-9kzł za DSG dopłaciłbym chętnie, te skrzynie pięknie chodzą - miałem okazję sprawdzić .
custom - 30-09-2012, 10:23
Gratki z zakupu
Superb 2 to już ciekawy samochód może ja bym wybrał inna opcje wyposażenia ale generalnie dobry zakup.
Nie przejmuj się straconym szacunkiem co niektórych mitsumaniaków Tobie ma być wygodnie i przyjemnie się jeździć.
major - 30-09-2012, 11:59
Również gratk z zakupu
Miałem okazję siedizeć w superbie 2 i podobało mi się wnętrze i jakość plastików
Z zewnątrz linia też ciekawa tylko jak dla mnie to tylko sedan No ale wiadomo tutaj chodziło Ci o walory użytkowe
gigant87 - 30-09-2012, 12:00
Zastanawiałem się dlaczego wersja Family ma 152KM, a inne 160KM.
No i znalazłem odpowiedź:
Kod: |
BZB – norma EURO4, 160KM, paliwo E95, jedna sonda lambda,stary DV
CDAA – Norma EURO5, 160KM, paliwo E95, dwie sondy lambda, nowy DV, zmiana położenia czujnika MAF na bliżej sprężarki, precyzyjniejszy odczyt przepływów powietrza, zmieniono dolot aby polepszyć przepływ powietrza
CDAB – Norma EURO5, 152 KM, przystosowany do paliwa o E91 |
|
|
|