[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A] Tuning mechaniczny V6
Marcino - 03-02-2013, 22:35
Dzięki za info, czyli nawet niczego w JP nie szukam, a lece tam 14 lutego.
Pozdr
MKV - 03-02-2013, 23:38
Owczar napisał/a: | MKV napisał/a: | (jakąś świnię chyba podbiąć no chyba, ze seryjnego kompa można przeprogramować) |
Ja bym szedł w świnię. Chciałem zgrać swoją mapę i się z nią pobawić, ale się nie udało :/ Poza tym ze świnią zmieniasz parametry online, a z modyfikacją mapy już tak szybko nie jest, więc strojenie byłoby czasochłonne. |
A no czyli jasne - świnia musi być. Ktoś wie jakie dobrze współpracują z Mitsubishi??
W Swifcie GTi np mam Ecumastera DET3
Owczar - 03-02-2013, 23:52
Wystarczy det II. Opędzisz zapłon i sygnał z przepływki.
MKV - 03-02-2013, 23:54
Owczar napisał/a: | Wystarczy det II. Opędzisz zapłon i sygnał z przepływki. |
Wiem, tak mam podpiętego DET3 w Swifcie - zrobiłem sobie nawet kostkę obchodzącą Ecumastera na wypadek jakbym chciał go z jakiegoś powodu wypiąć)
Dodatkowo wolę DET3 bo ma komunikacje przez USB a nie RS232.
Owczar - 04-02-2013, 00:00
MKV napisał/a: | Dodatkowo wolę DET3 bo ma komunikacje przez USB a nie RS232. |
Det II był o połowę tańszy, a ja i tak używam na co dzień RS232 na USB do serwerów, więc nie robiło mi to różnicy Ja mam zapięty tylko zapłon, bo jeśli chodzi o dawkę paliwa to daje radę. Ja mam wyrzucone wszystkie katy i korekty są prawie na maks. Na LPG dodatkowo trochę podkręciłem kurek żeby korekty były niższe i nie szły po wartościach granicznych. Dawką paliwa bawiłem się przez chwilę, ale póki co nie widzę konieczności zmian. Miał być wykorzystany do kompresora, ale plany się trochę zmieniły i kompresor trafi na znany serwis aukcyjny
MKV - 04-02-2013, 00:10
A wiesz może czy gdziekolwiek dostępne są jakiekolwiek bardziej sportowe wałki rozrządu do 6A13??
Znalazłem ofertę przerobienia krzywek jak np tutaj:
http://www.dbilas-shop.co..._3216_3217.html
Owczar - 04-02-2013, 00:16
Niestety w tej kwestii nie podpowiem. Takie tematy najlepiej zna swinks_UK.
swinks_UK - 04-02-2013, 10:43
MKV napisał/a: | A wiesz może czy gdziekolwiek dostępne są jakiekolwiek bardziej sportowe wałki rozrządu do 6A13??
|
Yhmm... nigdzie.
Musisz sam zlecić robotę na pełny custom. Mała uwaga, rzeźba w wałkach ma sens jak zastosujesz głowicę DOHC.
Poza ty ta zabawa ma sens jeśli dodatkowo sprawisz sobie nastwialne kołoa rozrzadu, a w wolnossaku wałki będą miały overlap minimum 272 stopni.
[ Dodano: 04-02-2013, 09:44 ]
MKV napisał/a: | Ktoś wie jakie dobrze współpracują z Mitsubishi??
|
Greddy w serii E-Manage.
MKV - 04-02-2013, 10:44
swinks_UK napisał/a: | MKV napisał/a: | A wiesz może czy gdziekolwiek dostępne są jakiekolwiek bardziej sportowe wałki rozrządu do 6A13??
|
Yhmm... nigdzie.
Musisz sam zlecić robotę na pełny custom. Mała uwaga, rzeźba w wałkach ma sens jak zastosujesz głowicę DOHC.
Poza ty ta zabawa ma sens jeśli dodatkowo sprawisz sobie nastwialne kołoa rozrzadu, a w wolnossaku wałki będą miały overlap minimum 272 stopni. |
W DOHC wiem jak to działa bo tak mam, w SOHC własnie się zastanawiałem...
swinks_UK - 04-02-2013, 10:47
Misiek napisał/a: | swinks_UK, Czyli co trzeba by było zmienić w europejskim ecu, aby zwiększyć moc/moment i ewentualnie zmniejszyć spalanie (to nie koniecznie, ale nie zwiększać przynajmniej) |
JDM'owy ecu nie jest p&p bo ma inne zarządzanie sygnałem z lambdy. Jedyne co to zgranie map, porównanie i przeróbka map z europejczyka.
Tak jak Marcin wspomniał, bez dodatkowych przeróbek uzysk mocu raczej niewielki.
i9i - 04-02-2013, 10:52
Na alledrogo jest 6a13TT za 2100, w tej cenie to raczej do sprawnego mu brakuje, ale zawsze głowice DOHC czy inne fanty na tuning powinny się nadać.
Tomek - 04-02-2013, 10:54
i9i napisał/a: |
Na alledrogo jest 6a13TT za 2100, w tej cenie to raczej do sprawnego mu brakuje, ale zawsze głowice DOHC czy inne fanty na tuning powinny się nadać. |
ja widziałem jakoś po 1800 zł
ale sam silnik
to już lepiej kupić coś całego
i9i - 04-02-2013, 11:02
Z tego co pamiętam to Maćkowi nie zależy na trzystu kucach, chciałby coś oryginalnego i mocniejszego niż ma ale bez parcia i przesadyzmu. Także na razie dywagacje na temat co można by było więcej pomijając swap. Tomek ma do czynienia z większa ilością "wynalazków i hybryd", bo u nas to tylko swapują
MKV - 04-02-2013, 11:51
i9i napisał/a: | Z tego co pamiętam to Maćkowi nie zależy na trzystu kucach, chciałby coś oryginalnego i mocniejszego niż ma ale bez parcia i przesadyzmu. Także na razie dywagacje na temat co można by było więcej pomijając swap. Tomek ma do czynienia z większa ilością "wynalazków i hybryd", bo u nas to tylko swapują |
No fajnie by było mieć jedyne nieźle zdłubane NA ale z drugiej strony chciałbym miec te 300 kucy
Tylko ja zawsze rozważam różne opcje a obecnie jestem skupiony na znalezieniu zdrowej budy do przeszczepu dla Swifta
swinks_UK - 04-02-2013, 12:26
MKV napisał/a: |
No fajnie by było mieć jedyne nieźle zdłubane NA ale z drugiej strony chciałbym miec te 300 kucy
|
W budzie Galanta?
To zapomnij o 6a13 i swapuj serducho z E4-6 plus napęd. Taniej, prościej, efekt murowany.
|
|
|