To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - CA4A Błękitne Malibu

ozzy89 - 23-01-2013, 00:01

tomek84 napisał/a:
pytanie do ozzyego: pisałeś coś w ogłoszeniu na otomoto, że kasowałeś kiedyś błąd SRS
to była prawda? czy "prawda"?
jeśli tak, to w jaki sposób ko próbowałeś skasować?

tak, to jest najprawdziwsza prawda ;) na jednym spocie CM, Realista (znany również tutaj), miał jakiś taki zmyślny interfejs, który testował w ramach zadania domowego z pracy ;) pokazał błąd akcelerometra i nawet widział, że był wcześniej 3 albo 4 razy kasowany. Skasowaliśmy go, ale po jakimś czasie SRS znów się zaświecił, więc pewnie sterownik SRS-u jest do wymiany. Schowany jest pod podłokietnikiem.

Tomek - 24-01-2013, 09:22

ozzy89 napisał/a:
tomek84 napisał/a:
pytanie do ozzyego: pisałeś coś w ogłoszeniu na otomoto, że kasowałeś kiedyś błąd SRS
to była prawda? czy "prawda"?
jeśli tak, to w jaki sposób ko próbowałeś skasować?

tak, to jest najprawdziwsza prawda ;) na jednym spocie CM, Realista (znany również tutaj), miał jakiś taki zmyślny interfejs, który testował w ramach zadania domowego z pracy ;) pokazał błąd akcelerometra i nawet widział, że był wcześniej 3 albo 4 razy kasowany. Skasowaliśmy go, ale po jakimś czasie SRS znów się zaświecił, więc pewnie sterownik SRS-u jest do wymiany. Schowany jest pod podłokietnikiem.

to gorzej
ale to na wiosnę spróbuje zakupić jakiś sterownik i podmienię

wczoraj zaliczyłem wizytę u Leszka
do wymiany 2 przednie wahacze - zamienniki yamato, które włożył ozzy to tragedia, tuleje powyjeżdżały, także szukam używanych oryginałów
sprzęgło do wymiany, zamówiłem Aisin przez Leszka
do regeneracji przekładnia, bo cieknie po obu stronach

poza tym Leszek ocenił wysoko siłę w rękach ozzy-ego, bo wszystko poskręcane mocno, nieraz tak, że aż gumy powychodziły (np. łączniki stabilizatora), ale póki się trzyma to nie ruszam

poza tym: oleje, płyny, filtry, regulacja, itp

Tomek - 24-01-2013, 09:52

Skrzynie chyba zaleje tym olejem:

CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE 75W90

albo tym:

Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90

Tomek - 24-01-2013, 11:40

czy wahacze przednie w 1.3 i 1.6 są takie same ?
Hugo - 24-01-2013, 13:22

tomek84 napisał/a:
Tak.
Tomek - 24-01-2013, 13:26

Hugo napisał/a:
tomek84 napisał/a:
Tak.

już właśnie to sobie sam obczaiłem po numerach w IC, ale dzięki za potwierdzenie

Lewy wahacz już mam, miskę też

ale tak czy tak przygarnę na zapas miskę i wahacze (lewy prawy)

harpagan - 24-01-2013, 14:32

Nie myślałeś o wsadzeniu poliuretanów na przód przy takiej robocie?
Koszt stosunkowo niewielki, a trwałość jednak sporo wyższa. Utraty komfortu przynajmniej u mniej nie odczułem.
Jedyny minus to pojawiające się czasem skrzypienie z tego poli.

Tomek - 24-01-2013, 14:34

harpagan napisał/a:
Nie myślałeś o wsadzeniu poliuretanów na przód przy takiej robocie?
Koszt stosunkowo niewielki, a trwałość jednak sporo wyższa. Utraty komfortu przynajmniej u mniej nie odczułem.
Jedyny minus to pojawiające się czasem skrzypienie z tego poli.

myślałem, ale to zrobię w następnej kolejności, tzn. przy następnej konieczności wymiany
teraz wrzucę co będzie, i kupię drugi komplet, wypiaskuję, wymaluję na wiosnę, wrzucę poli i nowe sworznie

ozzy89 - 24-01-2013, 19:01

tomek84 napisał/a:
poza tym Leszek ocenił wysoko siłę w rękach ozzy-ego, bo wszystko poskręcane mocno

a czy wyglądam na takiego co ma tyle siły ? :mrgreen: akurat wahaczy i łączników nie ruszałem :P musiałem wtedy oddać Colta w ręce ziomka, u którego byliśmy na podnośniku, bo nie mam warunków do takiej roboty. Już nigdy nie wymienię ori wahaczy na zamiennik ;) nie wiem co mnie wtedy tknęło... :roll:

Daj mu poli, bo u mnie się już nie doczekał, a kupiłem nawet komplet docelowo do Malibu ;)

Tomek - 25-01-2013, 10:03

ozzy89 napisał/a:

a czy wyglądam na takiego co ma tyle siły ? :mrgreen:

no, a nie? :lol:

ozzy89 napisał/a:
Już nigdy nie wymienię ori wahaczy na zamiennik ;) nie wiem co mnie wtedy tknęło... :roll:

no też nie wiem, ale cóż, trudno się mówi

ciężko mi utrafić prawy wahacz w dobrej cenie, lewych już bym miał ze 3

próbował ktoś przełożyć wahacz od CJ-tki ?
bo na oko podobne, ale po numerach zamienników w IC to nie do końca (numery bliskie, ale nie te same)

tresorex - 25-01-2013, 10:35

Z tego co pamiętam to wahacze CA <-> CJ różnią się kilkoma szczegółami więc raczej nie będą pasować...

A od Lancera CB szukałeś?

Tomek - 25-01-2013, 10:37

tresorex napisał/a:

A od Lancera CB szukałeś?

kurde, że ja na to wcześniej nie wpadłem

dzięki tresorex,

tresorex napisał/a:
Z tego co pamiętam to wahacze CA <-> CJ różnią się kilkoma szczegółami więc raczej nie będą pasować...

tak, chyba inaczej mocowany łącznik stabilizatora

Tomek - 30-01-2013, 23:51

kolejne 400 km natłuczone głównie po mieście
zatankowane do pełna
spalanie 8 litrów
trochę wachy idzie na marne, przez to sprzęgło, jak się to ogarnie to będzie palić przyzwoicie, a nawet się tego nie spodziewałem

póki co kompletuje fanty do roboty, prawie wszystko jest już u mnie
6.02 oddaje go na do Leszka i 16.02 powinienem odebrać wszystko zrobione

Marcin-Krak - 31-01-2013, 09:20

tomek84 napisał/a:
trochę wachy idzie na marne, przez to sprzęgło, jak się to ogarnie to będzie palić przyzwoicie, a nawet się tego nie spodziewałem

Zrobi się cieplej, to też będzie palił mniej ;)

tomek84 napisał/a:
6.02 oddaje go na do Leszka i 16.02 powinienem odebrać wszystko zrobione

Ale długo :P Robisz remont pół generalny? ;)

Tomek - 31-01-2013, 11:32

Marcin-Krak napisał/a:

Ale długo :P Robisz remont pół generalny? ;)

hehe
no prawie

nie wiem ile Leszek będzie to robił, pewnie z 1-2 dni,
choć jak będzie jednak magiel do regeneracji to jest niby roboty dzień, a czekania na części może być tydzień, jak się zdarzyło przy Galancie

w każdym razie auto postoi u niego trochę dłużej, bo wyjeżdżam na 9 dni
jak wspominałem kiedyś mieliśmy jechać do Pekinu na święta, z pewnych "małych" względów musieliśmy to przesunąć na luty