Komputery, RTV, AGD, Komorki - Operatorzy komórkowi
JCH - 05-06-2013, 12:02
Marcin-Krak napisał/a: | Abonament jaki proponują to 59 PLN miesięcznie przez - nie 36 miesięcy ale cykle rozliczeniowe | Brzmi podejrzanie - czy cykl rozliczeniowy to co innego niż miesiąc (oczywiście abstrahuję od tego, że cykl nie pokrywa się z miesiącem kalendarzowym).
59 zł za 1 tablet czy za obydwa
59 zł x 36 (cykli) = 2.124 zł. Ile kosztuje "normalnie" ten Prestigo Duo Sru coś tam....
Po co Ci 2 tablety
Ok, 1 dasz na kierownicę w rowerze i będziesz miał navi - aha, nie ma GPS-a.... więc kupa
Marcin-Krak - 05-06-2013, 12:12
JCH napisał/a: | Brzmi podejrzanie - czy cykl rozliczeniowy to co innego niż miesiąc (oczywiście abstrahuję od tego, że cykl nie pokrywa się z miesiącem kalendarzowym). |
Dla mnie cykl rozliczeniowy do miesiąc od rozpoczęcia korzystania z usługi - ale Pani mnie usilnie poprawiała - nie wiem, czy to gra na czas, czy właśnie jakiś kolejny ich sprytny wybieg.
Tablety mam za 1zł. I abonament 59 zł "za wszystko".
2 tablet byłby prezentem na zasadzie - a masz, martw się i znaj mój gest, albo poszedłby for sell. Pytanie tylko, czy np nie będzie gdzieś ukryte, że nie mogę go sprzedać bo coś
Tablet kosztuje coś koło 500 zł. Widzę, że się chyba pozbywają starych modeli
Do tego trzeba doliczyć jakiś net mobilny, bo posiadam jedynie trochę go w telefonie
JCH - 05-06-2013, 12:16
Marcin-Krak napisał/a: | Do tego trzeba doliczyć jakiś net mobilny, bo posiadam jedynie trochę go w telefonie | To zaczyna być coraz tańsze, wręcz jaca71 w którymś wątku przekonywał mnie, że to jest darmowe (koszt do najbliższego BTS-a)
Już wiem
Weź tę ofertę Drugi tablet możesz mi sprezentować
Ale na poważnie - jeśli nie potrzebujesz mobilnego netu to chyba zbędny wydatek....
Luk - 05-06-2013, 12:50
Oczywiste jest, że jak chcesz kupić jakikolwiek sprzęt od operatora (tablet, netbook, telefon) to wychodzi to drożej, niż wzięcie taniego abonamentu + kupienie sprzętu w sklepie. Czasy "sponsorowanych" urządzeń już minęły, teraz jest to tendencja u wszystkich operatorów. W T-mobile otwarcie mi powiedzieli, że jeżeli nie potrzebuję mobilnego netu, to kupowanie od nich netbooka najnormalniej się nie opłaca.
Jedyny plus takiego rozwiązania, to że masz sprzęt "na raty" (ale w sklepie też możesz kupić na raty).
Ja chciałem Galaxy S3, ale jak sprawdziłem ceny T-mobile vs. sklepy, to wziąłem abonament bez limitu za jakieś 90 zł, a telefon kupię sobie w sklepie (albo i nie, bo mój HD2 dobrze jeszcze działa)
krzychu - 05-06-2013, 12:52
A na pewno w sklepie? Czy może komisie? Bo już 2 raz widzę, że lansuje się teorie, że operatorzy to złodzieje. A tak jakby głębiej pomyśleć to okazuje się, że cena na allegro to właśnie 95% telefony od operatorów, które ktoś sprzedaje. A że tego jest mnóstwo co cena nie przypomina tej w "prawdziwym" sklepie jaką płaci operator dystrybutorowi.
Marcin-Krak - 05-06-2013, 12:57
Luk napisał/a: | Oczywiste jest, że jak chcesz kupić jakikolwiek sprzęt od operatora (tablet, netbook, telefon) to wychodzi to drożej, niż wzięcie taniego abonamentu + kupienie sprzętu w sklepie |
To wiem - ale policzmy:
2 tablety = 1000 zł.
Net w tmobile 8gb to 50 zł x 24 miesiące = 1200
razem: 2200 zł
w ofercie na 36 miesięcy mam 10 gb i router za 2125
To takie lekko na siłę robione wyliczenie - ale jednak jak się zastanowić, sprzedać jeden tablet nawet za 400 zł - to okazuje się, że to wcale aż taka zła oferta nie jest. Tylko cyrograf na 3 lata na net to jednak wg mnie zbyt długi czas.
Luk - 05-06-2013, 13:23
krzychu napisał/a: | A na pewno w sklepie? Czy może komisie? |
W sklepie internetowym Ja sprawdzałem dla paru urządzeń, które mnie interesowały (fakt, to te z wyższej półki) i zawsze wychodziło niekorzystnie. Brałem pod uwagę urządzenia nowe, z fakturą VAT23%.
krzychu napisał/a: | Bo już 2 raz widzę, że lansuje się teorie, że operatorzy to złodzieje. |
Ależ ja nic takiego nie napisałem! To jest czysty biznes, a nie złodziejstwo... Odpowiadają Ci warunki - bierzesz, nie odpowiadają - nie bierzesz...
Marcin-Krak napisał/a: | To takie lekko na siłę robione wyliczenie - ale jednak jak się zastanowić, sprzedać jeden tablet nawet za 400 zł - to okazuje się, że to wcale aż taka zła oferta nie jest. |
Pod warunkiem, że tego mobilnego neta (jako osobną ofertę) na prawdę potrzebujesz. Jeżeli nie, to nie opłaca się. W sumie to każdy w miarę nowoczesny telefon może robić za router wifi, więc można do abonamentu dokupić jakiś większy limit danych i masz to samo.
krzychu - 05-06-2013, 13:33
Luk napisał/a: | W sklepie internetowym (...) Brałem pod uwagę urządzenia nowe, z fakturą VAT23%. |
Obie rzeczy nie wykluczają, że telefon pochodził od jakiegoś operatora...
Owczar - 05-06-2013, 16:59
Duża część tych tanich telefonów pochodzi np od zagranicznych operatorów. Znam kogoś kto kupował w hurcie takie telefony, zmieniał soft na polski. Gwarancja była, ale ważna tylko na terenie UK
Każda taka sprawa ma pewne kruczki, o których nie do końca musimy wiedzieć.
W Polsce często zdarza się także, że ktoś nie mając kasy na jakieś używki itp idzie i bierze telefon za 1zł z wysokim abonamentem i od razu wstawia do komisu. Potem oczywiście myśli sobie, że jakoś to będzie... jak szybka pożyczka.
Umowy na tzw słupa- czyli przysłowiowego żula, który za 200zł użyczy dowodu. Tak jak napisał Krzychu, ceny telefonów u oficjalnego dystrybutora są sporo wyższe.
[ Dodano: 05-06-2013, 17:00 ]
Inna sprawa, że operator tak naprawdę sprzedaje jakąś usługę więc średnio by mu się opłacało sprzedawać telefon na raty, a usługę dawać gratis...
elektryk - 05-06-2013, 23:09
Owczar nie zakładaj że ktoś próbuje wyłudzić telefon i nie zamierza zapłacić. Zdarzają się małe firmy które mają kilkanaście abonamentów które biorą do każdego telefon za złotówkę a później sprzedają je do komisów hurtem.
Owczar - 05-06-2013, 23:13
elektryk, ale ja niczego nie zakładam. Piszę tylko, że takie sytuacje się zdarzają.
Brat kolegi prowadzi komis i takie osoby pojawiają się u niego.
karolgt - 06-06-2013, 21:15
Marcin-krak wszystko fajnie, oferta wg.mnie całkiem ok. Tablet możesz sprzedać 1 i teoretycznie przeznaczyć na opłacenie tych "10" okresów rozliczeniowych.
Możesz też sprzedać obydwa i za ok 1000 zł kupić sobie jakiś o wiele lepszy tablet, tym bardziej że chciałeś taką zabawkę kupić
A generalnie abonament to im krótszy tym lepszy, a już najlepiej na czas nieokreślony. Może spróbuj wynegocjować że dostaniesz tylko 1 tablet ale umowę nie na 3 tylko na 2 lata.
Tomek - 07-06-2013, 14:04
Owczar napisał/a: | Gwarancja była, ale ważna tylko na terenie UK |
jak jest faktura/paragon to nie potrzebna Ci gwarancja, bo masz ochronę konsumencką wynikającą z ustawy
Owczar napisał/a: |
elektryk, ale ja niczego nie zakładam. Piszę tylko, że takie sytuacje się zdarzają. |
oj i to często
chciałem kiedyś zrobić cesję pewnej umowy abonenckiej i dałem ogłoszenie na gumtree
najpierw jako zachętę dałem sprzęt, ale nie było ani jednego chętnego
potem zamieniłem to na 100 zł, nagle się telefony rozdzwoniły
z daleko było słychać, że same żule dzwoniły
krzychu - 07-06-2013, 14:14
tomek84 napisał/a: | bo masz ochronę konsumencką wynikającą z ustawy
|
W praktyce nie masz, a jak sprzedawca jest uczciwy to praktycznie przez pierwsze 8 miesięcy. Do tego ten sprzedawca musi jeszcze istnieć...
Juiceman - 25-06-2013, 13:20
A powiedźcie mi proszę mam orange na firme, chce wymienić telefon płacić stały abonament do 90plnów i mieć nie limitowane połączenia. Orange pewnie mi tego nie zapewni patrze na reklamy playa czy nju mobile i trochę to irytuje.... Czy nie lepiej wziąć zwykły abonament i mieć za free w kraju do wszystkich? Jakaś rada kogo polecacie?
|
|
|