To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Operatorzy komórkowi

JCH - 05-06-2013, 12:02

Marcin-Krak napisał/a:
Abonament jaki proponują to 59 PLN miesięcznie przez - nie 36 miesięcy ale cykle rozliczeniowe
Brzmi podejrzanie - czy cykl rozliczeniowy to co innego niż miesiąc :?: :roll: (oczywiście abstrahuję od tego, że cykl nie pokrywa się z miesiącem kalendarzowym).
59 zł za 1 tablet czy za obydwa :?:
59 zł x 36 (cykli) = 2.124 zł. Ile kosztuje "normalnie" ten Prestigo Duo Sru coś tam.... :?:
Po co Ci 2 tablety :?:
Ok, 1 dasz na kierownicę w rowerze i będziesz miał navi - aha, nie ma GPS-a.... :? więc kupa ;)

Marcin-Krak - 05-06-2013, 12:12

JCH napisał/a:
Brzmi podejrzanie - czy cykl rozliczeniowy to co innego niż miesiąc :?: :roll: (oczywiście abstrahuję od tego, że cykl nie pokrywa się z miesiącem kalendarzowym).

Dla mnie cykl rozliczeniowy do miesiąc od rozpoczęcia korzystania z usługi - ale Pani mnie usilnie poprawiała - nie wiem, czy to gra na czas, czy właśnie jakiś kolejny ich sprytny wybieg.
Tablety mam za 1zł. I abonament 59 zł "za wszystko".
2 tablet byłby prezentem na zasadzie - a masz, martw się i znaj mój gest, albo poszedłby for sell. Pytanie tylko, czy np nie będzie gdzieś ukryte, że nie mogę go sprzedać bo coś :P

Tablet kosztuje coś koło 500 zł. Widzę, że się chyba pozbywają starych modeli ;)
Do tego trzeba doliczyć jakiś net mobilny, bo posiadam jedynie trochę go w telefonie ;)

JCH - 05-06-2013, 12:16

Marcin-Krak napisał/a:
Do tego trzeba doliczyć jakiś net mobilny, bo posiadam jedynie trochę go w telefonie
To zaczyna być coraz tańsze, wręcz jaca71 w którymś wątku przekonywał mnie, że to jest darmowe (koszt do najbliższego BTS-a) ;)

Już wiem :idea: :idea: :idea:
Weź tę ofertę :!: Drugi tablet możesz mi sprezentować :mrgreen:

Ale na poważnie - jeśli nie potrzebujesz mobilnego netu to chyba zbędny wydatek.... :?

Luk - 05-06-2013, 12:50

Oczywiste jest, że jak chcesz kupić jakikolwiek sprzęt od operatora (tablet, netbook, telefon) to wychodzi to drożej, niż wzięcie taniego abonamentu + kupienie sprzętu w sklepie. Czasy "sponsorowanych" urządzeń już minęły, teraz jest to tendencja u wszystkich operatorów. W T-mobile otwarcie mi powiedzieli, że jeżeli nie potrzebuję mobilnego netu, to kupowanie od nich netbooka najnormalniej się nie opłaca.
Jedyny plus takiego rozwiązania, to że masz sprzęt "na raty" (ale w sklepie też możesz kupić na raty).
Ja chciałem Galaxy S3, ale jak sprawdziłem ceny T-mobile vs. sklepy, to wziąłem abonament bez limitu za jakieś 90 zł, a telefon kupię sobie w sklepie (albo i nie, bo mój HD2 dobrze jeszcze działa)

krzychu - 05-06-2013, 12:52

Luk napisał/a:
w sklepie

A na pewno w sklepie? Czy może komisie? Bo już 2 raz widzę, że lansuje się teorie, że operatorzy to złodzieje. A tak jakby głębiej pomyśleć to okazuje się, że cena na allegro to właśnie 95% telefony od operatorów, które ktoś sprzedaje. A że tego jest mnóstwo co cena nie przypomina tej w "prawdziwym" sklepie jaką płaci operator dystrybutorowi.

Marcin-Krak - 05-06-2013, 12:57

Luk napisał/a:
Oczywiste jest, że jak chcesz kupić jakikolwiek sprzęt od operatora (tablet, netbook, telefon) to wychodzi to drożej, niż wzięcie taniego abonamentu + kupienie sprzętu w sklepie

To wiem - ale policzmy:
2 tablety = 1000 zł.
Net w tmobile 8gb to 50 zł x 24 miesiące = 1200
razem: 2200 zł

w ofercie na 36 miesięcy mam 10 gb i router za 2125 ;)

To takie lekko na siłę robione wyliczenie - ale jednak jak się zastanowić, sprzedać jeden tablet nawet za 400 zł - to okazuje się, że to wcale aż taka zła oferta nie jest. Tylko cyrograf na 3 lata na net to jednak wg mnie zbyt długi czas.

Luk - 05-06-2013, 13:23

krzychu napisał/a:
A na pewno w sklepie? Czy może komisie?

W sklepie internetowym :) Ja sprawdzałem dla paru urządzeń, które mnie interesowały (fakt, to te z wyższej półki) i zawsze wychodziło niekorzystnie. Brałem pod uwagę urządzenia nowe, z fakturą VAT23%.

krzychu napisał/a:
Bo już 2 raz widzę, że lansuje się teorie, że operatorzy to złodzieje.

Ależ ja nic takiego nie napisałem! To jest czysty biznes, a nie złodziejstwo... Odpowiadają Ci warunki - bierzesz, nie odpowiadają - nie bierzesz...

Marcin-Krak napisał/a:
To takie lekko na siłę robione wyliczenie - ale jednak jak się zastanowić, sprzedać jeden tablet nawet za 400 zł - to okazuje się, że to wcale aż taka zła oferta nie jest.

Pod warunkiem, że tego mobilnego neta (jako osobną ofertę) na prawdę potrzebujesz. Jeżeli nie, to nie opłaca się. W sumie to każdy w miarę nowoczesny telefon może robić za router wifi, więc można do abonamentu dokupić jakiś większy limit danych i masz to samo.

krzychu - 05-06-2013, 13:33

Luk napisał/a:
W sklepie internetowym :) (...) Brałem pod uwagę urządzenia nowe, z fakturą VAT23%.

Obie rzeczy nie wykluczają, że telefon pochodził od jakiegoś operatora...

Owczar - 05-06-2013, 16:59

Duża część tych tanich telefonów pochodzi np od zagranicznych operatorów. Znam kogoś kto kupował w hurcie takie telefony, zmieniał soft na polski. Gwarancja była, ale ważna tylko na terenie UK :P

Każda taka sprawa ma pewne kruczki, o których nie do końca musimy wiedzieć.
W Polsce często zdarza się także, że ktoś nie mając kasy na jakieś używki itp idzie i bierze telefon za 1zł z wysokim abonamentem i od razu wstawia do komisu. Potem oczywiście myśli sobie, że jakoś to będzie... jak szybka pożyczka.

Umowy na tzw słupa- czyli przysłowiowego żula, który za 200zł użyczy dowodu. Tak jak napisał Krzychu, ceny telefonów u oficjalnego dystrybutora są sporo wyższe.

[ Dodano: 05-06-2013, 17:00 ]
Inna sprawa, że operator tak naprawdę sprzedaje jakąś usługę więc średnio by mu się opłacało sprzedawać telefon na raty, a usługę dawać gratis...

elektryk - 05-06-2013, 23:09

Owczar nie zakładaj że ktoś próbuje wyłudzić telefon i nie zamierza zapłacić. Zdarzają się małe firmy które mają kilkanaście abonamentów które biorą do każdego telefon za złotówkę a później sprzedają je do komisów hurtem.
Owczar - 05-06-2013, 23:13

elektryk, ale ja niczego nie zakładam. Piszę tylko, że takie sytuacje się zdarzają.

Brat kolegi prowadzi komis i takie osoby pojawiają się u niego.

karolgt - 06-06-2013, 21:15

Marcin-krak wszystko fajnie, oferta wg.mnie całkiem ok. Tablet możesz sprzedać 1 i teoretycznie przeznaczyć na opłacenie tych "10" okresów rozliczeniowych.
Możesz też sprzedać obydwa i za ok 1000 zł kupić sobie jakiś o wiele lepszy tablet, tym bardziej że chciałeś taką zabawkę kupić :)

A generalnie abonament to im krótszy tym lepszy, a już najlepiej na czas nieokreślony. Może spróbuj wynegocjować że dostaniesz tylko 1 tablet ale umowę nie na 3 tylko na 2 lata.

Tomek - 07-06-2013, 14:04

Owczar napisał/a:
Gwarancja była, ale ważna tylko na terenie UK :P

jak jest faktura/paragon to nie potrzebna Ci gwarancja, bo masz ochronę konsumencką wynikającą z ustawy

Owczar napisał/a:

elektryk, ale ja niczego nie zakładam. Piszę tylko, że takie sytuacje się zdarzają.

oj i to często
chciałem kiedyś zrobić cesję pewnej umowy abonenckiej i dałem ogłoszenie na gumtree
najpierw jako zachętę dałem sprzęt, ale nie było ani jednego chętnego
potem zamieniłem to na 100 zł, nagle się telefony rozdzwoniły
z daleko było słychać, że same żule dzwoniły

krzychu - 07-06-2013, 14:14

tomek84 napisał/a:
bo masz ochronę konsumencką wynikającą z ustawy

W praktyce nie masz, a jak sprzedawca jest uczciwy to praktycznie przez pierwsze 8 miesięcy. Do tego ten sprzedawca musi jeszcze istnieć...

Juiceman - 25-06-2013, 13:20

A powiedźcie mi proszę mam orange na firme, chce wymienić telefon płacić stały abonament do 90plnów i mieć nie limitowane połączenia. Orange pewnie mi tego nie zapewni patrze na reklamy playa czy nju mobile i trochę to irytuje.... Czy nie lepiej wziąć zwykły abonament i mieć za free w kraju do wszystkich? Jakaś rada kogo polecacie?