UK & IRLANDIA - MITSUMANIAK Z UK
shinai - 21-03-2008, 21:46
Nie bendem sie klucic bo nie jestem pewien
Ja zmienilem bo zostaje tu na stale a pozatym własciciel firmy mnie o to poprosil.
Życze wszystkim wesolych swiat !!!
Anonymous - 07-08-2008, 21:53
shinai napisał/a: | moge sie mylic ale mnie tlumaczono w ten sposób:
" jezeli mieszkasz ,pracujesz i masz auto zarejestrowane w anglii, powinienes zmienic poniewaz jezeli dostaniesz mandat to na polskim prawie jazdy nie dodadza ci punktow."
Rowniez policjant mi mowil ze po uplywie 2 lat rezydentury powinienes miec angielskie prawo jazdy .
W kazdym razie ja mam zmienione
pozdrawiam |
Prawo jazdy POWINIENES zmienic tylko wtedy gdy zmienisz obywatelstwo na angielskie.
Inaczej nie musisz.
Co do punktow to angielskie prawo jazdy sklada sie z dwoch czesci.
1. Tak jak u nas
2. Czesc papierowa na ktora wpisuje sie punkty.
Gdy dostaniesz mandat maja prawo wystawic ci czesc 2. i dodac do niej punkty ale tez NIE MUSZA.
Jedyna roznica jest taka ze Polskiego prawa jazdy nie moga odebrac po przekroczeniu punktow ale mozesz dostac tzw. 'bana' czyli sadowny zakaz prowadzenia pojazdow w UK
adaxo - 25-08-2008, 15:40
Ja bym chcial nawiazac do tematu posta, a wiec melduje sie z Manchester z moja kolekcja . Fajnie by bylo jakis zlot zorganizoac albo spotkac sie na jakiejs imprezie, bo jest tych spotow sporo w roku.
pozdrawiam Adam
Anonymous - 26-08-2008, 12:26
Czesc Adam.
Zapraszam na TraX na Silverstone 7-go wrzesnia.
Ma byc niezla impreza.
Najwieksza (z tego co wiem) z NASZEJ tylko branzy czyli aut japonskich odbywa sie na torze Castle Combe ale dopiero w maju. Poza tym jest kilka malych zlotow i zlocikow na ktore napewno kilku 'naszych' sie wybiera
adaxo - 26-08-2008, 14:10
Qurde na trax bardzo chetnie ale za rok, bo w tym roku akurat 7-09 jestem w pl.
Mozna by osobny temat podwiesic o tym co gdzie i kiedy. W tym roku zaliczylem modifiednationals i za rok to obowiazkowa pozycja ale na caly wekend, polecam
pozdrawiam Adam
Anonymous - 26-08-2008, 14:22
No to pozostal ci japfest w maju.
Pewnie sa jeszcze jakies inne imprezy ale z tego co wiem to znakomita wiekszosc klubu do ktorego nalezymy oboje ze Swinks_UK wybiera sie na Castle Combe wlasnie w maju.
Nigdy nie slyszalem o modified nationals. Wyglada na super impreze. Musze wybrac sie w przyszlym roku.
Pozdro.
MIESO - 14-10-2008, 21:55
Witam wszystkich jestem z Londynu i jakby co to za filią MM w UK jestem ZA!!!
Nie czytałem wszystkich postów ale tak czy owak mam FTO, fotki znajdziecie w dziale
nasze miśki. I najważniejsza informacja znany jest już termin zlotu MitsuManiaków w Polsce,
ostatni weekend sierpnia 2009 kto się pisze???? Pozdro!!!!
swinks_UK - 15-10-2008, 21:23
To w Londynie masz jeszcze Mike951 z jego Galantem.
jarek - 12-11-2008, 23:32
Hejka Bracia i Siostry(mam nadzieję że są)przebywający na wygnaniu.Cieszę się że może połączyć nas miłość do Mitsu.Melduję się z samej granicy angielsko-szkockiej a dokladnie z Berwick-upon-Tweed in NORTHUMBERLAND.Czytałem wcześniejsze posty dotyczące ubezpieczeń i prawojazdów.Ciekawa sprawa jest z ubezpieczeniami, a konkretnie to w mojej firmie na zajezdni pracuje mechanik który ma od kilku lat samochód zarejestrowany we francji.Wydaje mi się że raczej policja nie czepia się go o to.Nie płaci TAX i ubezpiecza dużo taniej we francji,to jest powód dlaczego tam a nie tu.Podsumowanie: Co wolno wojewodzie to nie tobie SMRODZIE.Co sie tyczy prawoj.to wiem tyle że każdy którego praca polega na prowadzeniu *jakichs*pojazdów(w moim przypadku autobusu)prawojazdy musi wymienić po roku od podjęcia zatrudnienia.Jestem tutaj 2 lata i jeszcze nie wymieniłem,powód?PUNKTY.Nie mogą mi ich wystawić.Jak mnie zmuszą to zmienię,na razie f... off.
Anonymous - 13-11-2008, 13:49
no to tak punkty ci moga naliczac wiec sie tak nie ciesz ... a po drugie wg prawa twoje prawo jazdy jest niewazne od roku good luck ... [edycja przez administratora]
MIESO - 13-11-2008, 14:31
Ja zmieniłem i w zasadzie nie robi to dla mnie wielkiej różnicy
puntspusy - 13-11-2008, 16:45
mm3m napisał/a: | spot na wyspie Mitsubishi Trojmiasto w Crewe, Cheshire (gdzies pod Liverpool'em) |
mieszkasz w Crewe ?
to wspolczuje wyladowac w gorszym miejscu jest chyba trudno
jarek - 13-11-2008, 21:24
miziek napisał/a: | no to tak punkty ci moga naliczac wiec sie tak nie ciesz ... a po drugie wg prawa twoje prawo jazdy jest niewazne od roku good luck ... [edycja przez administratora] | NO TO ŻEŚ MNIE PODSUMOWAŁ TAK NA SAM POCZĄTEK [edycja przez administratora] z cała stanowczością oświadczam tobie że nie masz racji.Prawo o ruchu drogowym jest różne w każdym kraju nie można karać punktami kierowcę z obcym prawojazdy.Wyjaśnię dlaczego (na jednym przykładzie) bo jesteś nie zorientowany,gdyby było tak jak twierdzisz to każdy kierowca mający więcej niż 13 punktów (w anglii to jest max) nie mógł by jeżdzić bo prawko według prawa danego kraju byłoby nieważne.Gdziekolwiek byś nie pojechał to za złamanie przepisów nie dostajesz punktów.Żyje z jazdy i w tym temacie jestem KUMATY A co do ważności mojego praw.jazdy to doskonale wiem że od roku mam nie ważne i to też nie w tym słowa znaczeniu.Jeżdzę na własne ryzyko,miałem kilka kontroli i jak na razie(odpukać) nie doczepili się.Tak na przyszłość uważaj na swoje słownictwo,nie jestem dla ciebie żadnym [edycja przez administratora] ,nie znasz mnie i nie wiesz co przeszedłem w swoim życiu i co dalej przechodzę.WYLUZUJ JEŻELI UWAŻASZ ŻE KTOŚ SIĘ MYLI TO ZWRÓĆ UWAGĘ W INNY SPOSÓB,ale chyba jeszcze jesteś za młody i życie niczego ciebie jeszcze nie nauczyło.Pozdrowienia i powodzenia z anglii.
Hubeeert - 13-11-2008, 22:47
miziek, przyłączę się do prośby.
Wyluzuj albo zaczerwieni się pod Twoim avatarem.
I polecam Zasady Forum.
Anonymous - 13-11-2008, 23:34
punkty to mały pikus, w Uk wrazie zatrzymania przez policje zamiast punktów sprawa zostaje skierowna do sadu, bo nic nie mogą zrobic z polskim prawkiem, nie dosc ze pokrywasz koszta sprawy czyli około 120F, to jeszcze mandat, to samo sie ma jak cie złapia na speed kamerce i wkazdej innej sytuacji, wiec lepiej wymienic prawko na UK
example: mandat za przekroczenie przedkosci 200-300F plus 120 F koszta sprawy plus czas na latanie po sądach plus stres i inne głupoty
nie warto
|
|
|