To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z alarmem, immobilizerem - Lancer CYxA

Melon112 - 06-01-2016, 18:44

Mam alarm CAN+ zamontowany w ASO gdy auto było nowe.
W instrukcji wyczytałem,że można sprawdzić które czujniki wywołały cztery ostatnie alarmy i własnie po tym teście wyszło,że to wina czujników ultradźwiękowych.

brylekVFR - 06-01-2016, 20:34

No i ustaliśmy że nie masz fabrycznego alarmu tylko dokładany w ASO, a to zasadnicza różnica.
W fabryczny chyba raczej sam nie zrobisz jakichś testów i na pewnie nie miał byś ultradźwięków. No chyba że się mylę.

tyku - 07-01-2016, 10:26

W outlanderach były takie czujniki:

Skoro montowali w outlanderze, to na pewno w lancerku, pod fabryczny alarm da się je podpiąć.
Więcej info: http://out-club.ru/board/...t=50456&page=57

[ Dodano: 07-01-2016, 10:29 ]
Melon112 napisał/a:
Mam alarm CAN+ zamontowany w ASO gdy auto było nowe.

To nie jest fabryczny alarm.
Poczytaj sobie o alarmie fabrycznym tu: http://forum.mitsumaniaki...highlight=alarm

brylekVFR - 07-01-2016, 11:03

tyku napisał/a:
Skoro montowali w outlanderze, to na pewno w lancerku, pod fabryczny alarm da się je podpiąć.

O widzisz to mnie zaskoczyłeś :mrgreen: . Zabrałem się za szperanie i znalazłem w Lancerku montaż, dopisze w temacie o alarmie.

tokyo - 15-01-2016, 21:42

Witam
da sie podiac pod etacs pod tzw szyne k-line

michal.lukawski - 18-03-2016, 11:17

Witam mam problem z moim lancerkiem. Dojechalem dzis do pracy. I teraz nie moge odpalic. Nie ma dzwieku podczas otwierania/zamykania drzwi z pilota nie zapala sie licznik ani ikonka otwartych dzwi itp lampka w podsufitce swieci slabo po przekreceniu kluczyka zalacza sie alarm. Czy to bedzie wina akumulatora? Czy alarmu.?
Lancer z 2008 i mam przycisk ukryty (button).
Po otwarciu z pilota dioda alarmu caly czas miga

tyku - 18-03-2016, 12:00

michal.lukawski napisał/a:
Czy to bedzie wina akumulatora?
Prawdopodobnie tak. :roll:
Najpierw zajmij się wymianą akumulatora.
Daj znać, czy objawy ustąpiły. :wink:

michal.lukawski - 21-03-2016, 23:55

Witam ponownie. Okazalo sie, ze akumulator byl juz kiedys wymieniany, Klemy byly maksymalnie dokrecone lecz mozna bylo je przekrecic reka (mniejsza srednica biegunow akumulatora niz w oryginalne) przez co nie bylo do konca styku wiec alternator nie mogl go naladowac. Podjechal kolega odpalilismy z kabli i wszystko wrocilo do normy. (oczywiscie w domu podpilowalem klemy zeby byly scislo z biegunami aku.) Co do alarmu zadzialalo jakies zabezpieczenie (jezeli jest rozladowany aku i przekecimy stacyjke zalcza sie alarm). Dziekuje za pomoc :)
okta7 - 09-06-2016, 13:24
Temat postu: [CY3A 1.8] Lancer 2008 nie działa pilot otwieranie/zamykanie
Hej,

Nie znalazłem nigdzie pomocy więc wrzucam jako nowy temat.

Wczoraj próbowałem otwierać auto pilotem (2 przyciski na kluczyku - takim
[URL=http://auto-klucze.com/images/marki/mitsubishi/kluczyk-mitsubishi-l200.jpg][/URL] )
i samochód nie reagował. Normalnie działa z 10 metrów (miga kierunkowskazami - przy zamykaniu i otwieraniu).

Musiałem otworzyć kluczykiem drzwi kierowcy (centralny z kluczyka nie działał, wiec tylko drzwi kierowcy). Alarm chyba nadal uzbrojony. Auto nie odpalało. Nawet nie słychać, żeby kręcił. Tylko świeciły się zegary i działało radio. Szyby elektr. nie.

Przy próbie z pilota drugiego kluczyka to samo. W obu wymieniłem baterie.
Odłączyłem akumulator. Potem po wielu próbach klikania "unlock" na pilocie blisko auta "załapało". I auto odpalało.

Wieczorem zaczęło już działać znowu z 10 metrów, czyli normalnie zamykało/otwierało z pilota.

Na drugi dzień samochód pod pracą ok południa próbowałem otworzyć - dokładnie ten sam problem. Auto stało an słońcu (ale nie wiem czy to może mieć wpływ). Znów odłączyłem akumulator, ale nic nie kręcił, alarm ponownie uzbrojony..

Klikałem na pilocie "unlock" blisko auta i za którymś razem "chwyciło" . I znów odpalał.

Dziwna usterka, wygląda jakby był jakiś problem z odbiornikiem tych fal pilotowych; działa dość losowo.

Miała ktoś może podobny problem?

Bizi78 - 09-06-2016, 13:32

Tutaj masz odpowiedni temat:
http://forum.mitsumaniaki...t=77759&start=0

okta7 - 09-06-2016, 13:54

Bizi78 napisał/a:
Tutaj masz odpowiedni temat:
http://forum.mitsumaniaki...t=77759&start=0

Dzięki, ale rozwiązanie tamtego wątku w zasadzie kończy się na wymianie baterii w kluczykach.
W moim przypadku wymiana nie pomogła. ;/

Arczi89 - 09-06-2016, 14:00

W moim też nie. Tokyou mówi, że ETACS usunął kluczyk bo dostał zbyt wiele niekompletną/zniekształconą ramkę z danymi od padającego kluczyka. Po wymianie baterii trzeba doprogramować o podobno.
okta7 - 09-06-2016, 14:05

Arczi89 napisał/a:
W moim też nie. Tokyou mówi, że ETACS usunął kluczyk bo dostał zbyt wiele niekompletną/zniekształconą ramkę z danymi od padającego kluczyka. Po wymianie baterii trzeba doprogramować o podobno.

Nie wiem czy te tradycyjne kluczyki też się programuje? W instrukcji przy wymianie baterii tego nie było.

Najdziwniejsze jest to, że wczoraj samodzielnie zaczęło wszystko działać normalnie, a dziś znowu się awaria wróciła w takiej samej postaci.

Na pon. umówiłem się do elektryka w ASO. Zobaczymy co zdiagnozują...

[ Dodano: 09-06-2016, 21:34 ]
I żeby było śmieszniej, oczywiscie wieczorem wszystko.elegancko działa. Zamykam i otwieram pilotem z okna bloku.
Może faktycznie temp ma tu jakieś znaczenie.

Arczi89 - 09-06-2016, 23:02

No to jak działa czasami to nie to samo co u mnie. Spotkałem się też raz z historią , że na jednym miejscu parkingowym koło transformatora były takie zakłócenia że nie szło się dogadać z pilotem.
okta7 - 10-06-2016, 12:06

Arczi89 napisał/a:
No to jak działa czasami to nie to samo co u mnie. Spotkałem się też raz z historią , że na jednym miejscu parkingowym koło transformatora były takie zakłócenia że nie szło się dogadać z pilotem.

Dziś postawiłem pod pracą w innym miejscu (50 metrów dalej) i w cieniu.
Co godzinę będę sprawdzał. Na razie działa normalnie.